? czy już jej usechł?nie ma już pędzika
Paphiopedilum nie stoi na oknie. na oknach trzymam tylko te storczyki, na których mi najbardziej zalezy, czyli Phal. i Vandy. na Paph. mi niezbyt zależy, to stoi na stole pod wsch. oknem, i tak uschnie prędzej czy później. stoją tam też Dendrobia i Zygopetalum, a pod stołem Cattleye, bo nie ma na nich miejsca gdzie indziej. na stole jest też olbrzymi Phal. bo już się nie mieścił na oknie. jest baaardzo duży. a co do Paph. im nie odpowiada ogólnie wszystko. woda, stanowisko, ciągle takie same warunki (brak okresu spoczynku itp). ale mi nie zalezy. i tak najbardziej lubię Phal. i Vandy i to one się dla mnie najbadziej liczą.Tulipan998 pisze:To skoro na wschodnim jest chlodniej , to dziwne ze paphopedilum ci umieraja...., przeciez one lubia chlod
, chyba ze latem to co innego....
nie mogę tego zrozumieć....jak Ci nie zależy to daj je komuś komu będzie zależałoStorczykowa pisze: Paphiopedilum nie stoi na oknie. na oknach trzymam tylko te storczyki, na których mi najbardziej zalezy, czyli Phal. i Vandy. na Paph. mi niezbyt zależy, to stoi na stole pod wsch. oknem, i tak uschnie prędzej czy później. stoją tam też Dendrobia i Zygopetalum, a pod stołem Cattleye, bo nie ma na nich miejsca gdzie indziej. na stole jest też olbrzymi Phal. bo już się nie mieścił na oknie. jest baaardzo duży. a co do Paph. im nie odpowiada ogólnie wszystko. woda, stanowisko, ciągle takie same warunki (brak okresu spoczynku itp). ale mi nie zalezy.
Duśka - jak stawiasz Cattleye i Dendrobia z dala od światła, to nie dziw się potem, że nie chcą kwitnąć....Storczykowa pisze:
Paphiopedilum nie stoi na oknie. na oknach trzymam tylko te storczyki, na których mi najbardziej zalezy, czyli Phal. i Vandy. na Paph. mi niezbyt zależy, to stoi na stole pod wsch. oknem, i tak uschnie prędzej czy później. stoją tam też Dendrobia i Zygopetalum, a pod stołem Cattleye, bo nie ma na nich miejsca gdzie indziej. na stole jest też olbrzymi Phal. bo już się nie mieścił na oknie. jest baaardzo duży. a co do Paph. im nie odpowiada ogólnie wszystko. woda, stanowisko, ciągle takie same warunki (brak okresu spoczynku itp). ale mi nie zalezy. i tak najbardziej lubię Phal. i Vandy i to one się dla mnie najbadziej liczą.
.