Storczyki Storczykowej
- Tulipan998
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 31 paź 2008, o 09:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
- Kontakt:
7 pędów
zrzuciła....
, ale raz na rok przynajmniej kwitnie prawda ?
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
- Storczykowa

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- EWA K

- Od: 17 sty 2008, o 23:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
bellina
Te co widziałam na wystawie miały żywo-zielone pędy i poinformowano mnie, że należy je zostawić, bo storczyk może na nich kwitnąć miesiącami. Podobno tylko jednym - dwoma kwiatkami, ale sukcesywnie.
ciekawi mnie to, bo na codzień nie mam kontaktu z kimś kto ma u siebie te roślinki.
Rób czasem zdjęcie belliny- bo to bardzo ciekawy storczyk
? czy już jej usechł?nie ma już pędzika
Te co widziałam na wystawie miały żywo-zielone pędy i poinformowano mnie, że należy je zostawić, bo storczyk może na nich kwitnąć miesiącami. Podobno tylko jednym - dwoma kwiatkami, ale sukcesywnie.
ciekawi mnie to, bo na codzień nie mam kontaktu z kimś kto ma u siebie te roślinki.
Rób czasem zdjęcie belliny- bo to bardzo ciekawy storczyk
-
volumineux
- 500p

- Od: 8 lut 2008, o 14:15
- Storczykowa

pędzik usechł jej sam. prawdopodobnie to było jej pierwsze kwitnienie i dlatego zrzuciła pęd. drugie powinno już być bardziej obfite. a bellina podobno musi mieć cieplej niż inne Phal. w lato to jej powinno odpowiadać... bo latem w moim pokoju często jest tak gorąco, że nie idzie wytrzymać (ponad 30 stopni), a zimą jest znowu zimno, gdzieś 19-22 w pokoju, a na wschodnim oknie jeszcze zimniej, bo tam nie ma kaloryfera. bellinie może zrobię fotkę jak listek podrośnie.
- Tulipan998

- Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
- Kontakt:
To skoro na wschodnim jest chlodniej , to dziwne ze paphopedilum ci umieraja....
, przeciez one lubia chlod
, chyba ze latem to co innego....
- Storczykowa

Paphiopedilum nie stoi na oknie. na oknach trzymam tylko te storczyki, na których mi najbardziej zalezy, czyli Phal. i Vandy. na Paph. mi niezbyt zależy, to stoi na stole pod wsch. oknem, i tak uschnie prędzej czy później. stoją tam też Dendrobia i Zygopetalum, a pod stołem Cattleye, bo nie ma na nich miejsca gdzie indziej. na stole jest też olbrzymi Phal. bo już się nie mieścił na oknie. jest baaardzo duży. a co do Paph. im nie odpowiada ogólnie wszystko. woda, stanowisko, ciągle takie same warunki (brak okresu spoczynku itp). ale mi nie zalezy. i tak najbardziej lubię Phal. i Vandy i to one się dla mnie najbadziej liczą.Tulipan998 pisze:To skoro na wschodnim jest chlodniej , to dziwne ze paphopedilum ci umieraja...., przeciez one lubia chlod
, chyba ze latem to co innego....
a dzisiaj biały Phalaenopsis otworzył drugi kwiatek. już ma 2 kwiatki. na pewno będzie cudny gdy zakwitnie cały.
- aga13
- 500p

- Od: 11 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
nie mogę tego zrozumieć....jak Ci nie zależy to daj je komuś komu będzie zależałoStorczykowa pisze: Paphiopedilum nie stoi na oknie. na oknach trzymam tylko te storczyki, na których mi najbardziej zalezy, czyli Phal. i Vandy. na Paph. mi niezbyt zależy, to stoi na stole pod wsch. oknem, i tak uschnie prędzej czy później. stoją tam też Dendrobia i Zygopetalum, a pod stołem Cattleye, bo nie ma na nich miejsca gdzie indziej. na stole jest też olbrzymi Phal. bo już się nie mieścił na oknie. jest baaardzo duży. a co do Paph. im nie odpowiada ogólnie wszystko. woda, stanowisko, ciągle takie same warunki (brak okresu spoczynku itp). ale mi nie zalezy.
Pozdrowionka
))
- Storczykowa

nie mam komu. ono już dawno jest marne i szanse, że przeżyje, są bardzo małe. kiedyś kupowałam wszystkie storczyki jakie mi się podobały, teraz już wiem, jakie nadają się domoich warunków a jakie nie. teraz skupiłam się tylko na Phalaenopsis i Vanda. mam jeszcze kilkanaście innych storczyków, ale były kupowane ponad 2 lata temu i po prostu się jeszcze zostały.
- Tulipan998

- Kontakt:
[quote="Storczykowa]
Paphiopedilum nie stoi na oknie. na oknach trzymam tylko te storczyki, na których mi najbardziej zalezy, czyli Phal. i Vandy. na Paph. mi niezbyt zależy, to stoi na stole pod wsch. oknem, i tak uschnie prędzej czy później. stoją tam też Dendrobia i Zygopetalum, a pod stołem Cattleye, bo nie ma na nich miejsca gdzie indziej. na stole jest też olbrzymi Phal. bo już się nie mieścił na oknie. jest baaardzo duży. a co do Paph. im nie odpowiada ogólnie wszystko. woda, stanowisko, ciągle takie same warunki (brak okresu spoczynku itp). ale mi nie zalezy. i tak najbardziej lubię Phal. i Vandy i to one się dla mnie najbadziej liczą.
a dzisiaj biały Phalaenopsis otworzył drugi kwiatek. już ma 2 kwiatki. na pewno będzie cudny gdy zakwitnie cały.[/quote]
Mi marzy sie od dwóch dni... falek gigant z woma dłuuuugasnymi... pedami... i masa wielgachnych białych kwiatów . Mam juz falka o takich kwiatach , ale chce giganta... , takiego jak w watku Soni na 1 stronie..
.
Paphiopedilum nie stoi na oknie. na oknach trzymam tylko te storczyki, na których mi najbardziej zalezy, czyli Phal. i Vandy. na Paph. mi niezbyt zależy, to stoi na stole pod wsch. oknem, i tak uschnie prędzej czy później. stoją tam też Dendrobia i Zygopetalum, a pod stołem Cattleye, bo nie ma na nich miejsca gdzie indziej. na stole jest też olbrzymi Phal. bo już się nie mieścił na oknie. jest baaardzo duży. a co do Paph. im nie odpowiada ogólnie wszystko. woda, stanowisko, ciągle takie same warunki (brak okresu spoczynku itp). ale mi nie zalezy. i tak najbardziej lubię Phal. i Vandy i to one się dla mnie najbadziej liczą.
a dzisiaj biały Phalaenopsis otworzył drugi kwiatek. już ma 2 kwiatki. na pewno będzie cudny gdy zakwitnie cały.[/quote]
Mi marzy sie od dwóch dni... falek gigant z woma dłuuuugasnymi... pedami... i masa wielgachnych białych kwiatów . Mam juz falka o takich kwiatach , ale chce giganta... , takiego jak w watku Soni na 1 stronie..
- madzik

- Od: 27 gru 2007, o 09:12
Duśka - jak stawiasz Cattleye i Dendrobia z dala od światła, to nie dziw się potem, że nie chcą kwitnąć....Storczykowa pisze:
.
One potrzebują podobnej ilości światła do Vand. Zastanów się teraz tylko - czy Vanda by Ci zakwitła jakby "mieszkała" pod stołem?
Może takie postawienie sprawy będzie dla Ciebie choć trochę obrazowe i pomoże Ci w przeanalizowaniu błędów uprawowych...
- Tulipan998

- Kontakt:
Madzia dobrze mówi...
, one lubia duzo swiatła.. 
- Storczykowa

wiem, ale na oknie nie ma miejsca. a że bardziej mi zależy na Phal. i Vanda, to okna są dla nich. Cattleye i Dendrobia kiedyś stały na oknach, gdy było miejsce. latem były w szklarni (tylko D. , C. i inne nie-Phalaenopsisy, bo nie byłabym w stanie znieść rozstania z Phal. i Vandami). ale nawet wtedy, gdy miały widno, nigdy nie chciały zakwitnąć. a teraz stoją pod stołem, ale jak się nadarzy okazja to je komuś dam lub sprzedam. po co mają zajmować miejsce na oknie, jak i tak nie zakwitną? są na stole i pod nim. Phalaenopsisy przynajmniej kwitną.
u Phalaenopsisów dobrze. pędziki i pąki rosną. biały może już za 2-3 tygodnie będzie cały rozwinięty, na razie otworzył tylko 2 kwiatki. obecnie ten pierwszy ma 8 cm, czyli urósł 1 cm. po rozwinięciu miał 7, ale kwiatki się potem powiększają.
u Phalaenopsisów dobrze. pędziki i pąki rosną. biały może już za 2-3 tygodnie będzie cały rozwinięty, na razie otworzył tylko 2 kwiatki. obecnie ten pierwszy ma 8 cm, czyli urósł 1 cm. po rozwinięciu miał 7, ale kwiatki się potem powiększają.