wcześniej jakoś mnie irysy szczególnie nie pociągały nie zdawałam sobie sprawy, że jest tyle pięknych odmian
 wcześniej jakoś mnie irysy szczególnie nie pociągały nie zdawałam sobie sprawy, że jest tyle pięknych odmian  

Irysy wymagają odmładzania co kilka lat, więc jeśli je podzielisz po kwitnieniu, za rok się odwdzięcząmisia pisze:Piękne odmiany irysówU mnie w tym roku nie kwitną tak obficie pewnie muszę je odmłodzić. Może wstawisz zdjęcie z ogrodu jak teraz wygląda z irysami i piwoniami, no i róże zaczęły kwitnąć

Bardzo ładnie irysy komponują się u Ciebie na rabatach.
  Bardzo ładnie irysy komponują się u Ciebie na rabatach.
 Uwielbiam Twój ogród
 Uwielbiam Twój ogród   

Piwonie bujnie kwitną, całe obsypane kwieciem
 Piwonie bujnie kwitną, całe obsypane kwieciem   

tak wyrażę moje zdanie o pokazanych zakątkach
  tak wyrażę moje zdanie o pokazanych zakątkach  
  Strażniczki przy pergoli wyjątkowo dorodne, piwonie śliczne.
  Strażniczki przy pergoli wyjątkowo dorodne, piwonie śliczne.  Taka ilość kompostu nie podnosi ci wysokości rabat.
 Taka ilość kompostu nie podnosi ci wysokości rabat.  Chwastami się nie przejmuj, ja po czterech dniach nieobecności uznałam, że chyba zmutowały, takie porosły.
  Chwastami się nie przejmuj, ja po czterech dniach nieobecności uznałam, że chyba zmutowały, takie porosły. 

Oj, konieczniesilvarerum pisze:Piękne irysy
Forum uzmysławia mi kolejne braki w moich nasadzeniach - oprócz niebieściochów syberyjskich, nie mam żadnych irysów. Muszę to naprawić
 Ja w tym roku dokupiłam dużo różnych syberyjskich irysów, żeby mieć więcej ciekawych odmian. Mam już sporo, ale chciałam więcej, bo są bardzo dekoracyjne
  Ja w tym roku dokupiłam dużo różnych syberyjskich irysów, żeby mieć więcej ciekawych odmian. Mam już sporo, ale chciałam więcej, bo są bardzo dekoracyjne  
silvarerum pisze:Piękne zdjęcia - to przedburzowe światło ładnie podkreśla urodę ogrodu Moniko

Annes 77 pisze:Moni masz cudne irysy,a błękitne to i ja bym sobie chętnie posadziła
 Lubię te błękitne irysy. Zresztą większość irysów mam w odcieniach bieli i błękitu
  Lubię te błękitne irysy. Zresztą większość irysów mam w odcieniach bieli i błękitu  
Izabelko, irysy najlepiej kupić od osób, które kolekcjonują irysy bądź też są hodowcą - to najpewniejsze źródłaIzabelaS pisze:Witaj, Moniko. Chciałabym się dowiedzieć, skąd bierze się takie piękne irysy? Gdzie to kupić? Czy kwitną w następnym roku po posadzeniu? Wiem, ze można kupić w necie, ale co polecasz?

Aga2016 pisze:Tak, tak dobij mnie tymi cudnymi zdjęciami, patrzę na te cudeńka i nie mogę pracować

muszę mieć te irysy

Joluś, ja tez już mam ciasno. Chciałabym więcej irysów, piwonii i innych bylin, ale po prostu miejsca brak. Dobrze, że w tym roku cofnęlśmy się w tył z ta wielką rabatą, to zyskałam jakieś 2m rabaty o dłgości ok.25m.jolcia1212 pisze:
Moniko irysy przecudne. Gdybym mieszkała bliżej mojej mamy...ona ma takie ogromne podwórko do zagospodarowania

To chyba będzie plan na emeryturę
Anitko, odmian jest tysiące i wciąż powstają nowe. Są śliczne, mają wielkie kwiaty i stosunkowo długo kwitną, bo nadal mają kwiaty, więc kwitnienie trwa dość długoFilemon24 pisze:Naoglądałam się tych ślicznych irysków u ciebie, że sama teraz nabrałam chęci żeby dosadzić jakąś odmianęwcześniej jakoś mnie irysy szczególnie nie pociągały nie zdawałam sobie sprawy, że jest tyle pięknych odmian

Niebieskie są ślicznePEPSI pisze:Oj Monia czarujesz tymi irysami. Zaczynam je coraz bardziej doceniać. I koniecznie muszę zdobyć więcej niebieskich.
 Ja nie miałam przekonania do ciemnych granatowych dopóki nie kupiłam Hollywood Night - jak zakwitł, to byłam oczarowana. Cudna odmiana
  Ja nie miałam przekonania do ciemnych granatowych dopóki nie kupiłam Hollywood Night - jak zakwitł, to byłam oczarowana. Cudna odmiana   

Jolcia, nie mam kiedy wrzucić zdjęć, ale teraz ogród nabrał wigoru i jest ładnie - ciągle coś rozkwita, nie ma przestojujol_ka pisze:Jest cudnieUwielbiam Twój ogród

Piękne piwonie, bodziszki, przywrotniki. Róże i lawendy pięknie zapączkowane, już niedługo dadzą pokaz
Piwonie kwitną też i u mnie, ale po ostatnich ulewach w większości leżą już na ziemi
Jak u Ciebie sytuacja pogodowa??
Z chwastami w tym roku też nie daję już sobie rady... Tak jak i Ty mam podział na "strefy" pielenia z priorytetem dla rabaty przed domem, ale wychodzi na to, że co chwila do niej wracam bo mi wciąż zarasta
 Piwonie szaleją, maja dużo pięknych kwiatów. Żałuję, że nie spisałam ich nazw przy zakupi, bo teraz z trudem się identyfikuje
  Piwonie szaleją, maja dużo pięknych kwiatów. Żałuję, że nie spisałam ich nazw przy zakupi, bo teraz z trudem się identyfikuje   
 Masz rację, Elwi - dobrze, że o tym napisałaś, bo mam podpisane FF. Od razu po przeczytaniu Twojego wpisu napisałam do hodowcy, od którego kupiłam tego irysa i okazało się, ze pomyłkowo wysłano mi Wintry Sky - tak więc nie mam FF, choć takiego kupowałamElwi pisze:Moniś, jak zawsze przeurocze zdjęciaPiwonie bujnie kwitną, całe obsypane kwieciem

Czy jesteś pewna, że ten irys to Fabulous frills? Mój wygląda zupełnie inaczej, no i kwiaty ma ogromne - 12-13 cm.
Zobacz tutaj:
http://wiki.irises.org/bin/view/TbFthru ... lousFrills
 Na dodatek okazuje się, że jest już niedostępny
  Na dodatek okazuje się, że jest już niedostępny   
aneczka1979 pisze:Moni jestem wierną wielbicielką Twojego ogrodu. Regularnie spaceruję jego dróżkami. Zachwycam się tu zazwyczaj w milczeniu, bo już mi głupio stale pisać ochy i achy. A nic nie poradzę, że słowa uwielbienia same cisną mi się na usta, gdy tylku tu przyjdę.