Ogród na wichrowym cz.10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród na wichrowym cz.10

Post »

Naoglądałam się tych ślicznych irysków u ciebie, że sama teraz nabrałam chęci żeby dosadzić jakąś odmianę ;:173 wcześniej jakoś mnie irysy szczególnie nie pociągały nie zdawałam sobie sprawy, że jest tyle pięknych odmian ;:oj
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Oj Monia czarujesz tymi irysami. Zaczynam je coraz bardziej doceniać. I koniecznie muszę zdobyć więcej niebieskich. :wit
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

misia pisze:Piękne odmiany irysów ;:138 U mnie w tym roku nie kwitną tak obficie pewnie muszę je odmłodzić. Może wstawisz zdjęcie z ogrodu jak teraz wygląda z irysami i piwoniami, no i róże zaczęły kwitnąć :)
Irysy wymagają odmładzania co kilka lat, więc jeśli je podzielisz po kwitnieniu, za rok się odwdzięczą ;:333
Rabaty kwitną i jest ładnie, ale chwastów już powoli nie ogarniamy. Ten rok jest pod względem paskudny ;:222
Dla Ciebie taki uroczy chwaścik
Obrazek

Zgodnie z prośbą daję fotki - piwonie zaczęły kwitnienie
Obrazek

W innych miejscach bodziszki i przywrotniki rozwijają pierwsze kwiaty
Obrazek

jeszcze gdzieś indziej goździki
Obrazek

wciąż jeszcze jednak dominują irysy
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
misia
500p
500p
Od: 28 lip 2006, o 10:40

Post »

Pięknie ;:167 Bardzo ładnie irysy komponują się u Ciebie na rabatach.
Pozdrawiam, Beata
Ogród Misi
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Jest cudnie ;:215 Uwielbiam Twój ogród ;:167
Piękne piwonie, bodziszki, przywrotniki. Róże i lawendy pięknie zapączkowane, już niedługo dadzą pokaz ;:215

Piwonie kwitną też i u mnie, ale po ostatnich ulewach w większości leżą już na ziemi :roll:
Jak u Ciebie sytuacja pogodowa??

Z chwastami w tym roku też nie daję już sobie rady... Tak jak i Ty mam podział na "strefy" pielenia z priorytetem dla rabaty przed domem, ale wychodzi na to, że co chwila do niej wracam bo mi wciąż zarasta :evil:
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Moniś, jak zawsze przeurocze zdjęcia ;:215 Piwonie bujnie kwitną, całe obsypane kwieciem ;:167
Czy jesteś pewna, że ten irys to Fabulous frills? Mój wygląda zupełnie inaczej, no i kwiaty ma ogromne - 12-13 cm.
Zobacz tutaj:
http://wiki.irises.org/bin/view/TbFthru ... lousFrills
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Moni jestem wierną wielbicielką Twojego ogrodu. Regularnie spaceruję jego dróżkami. Zachwycam się tu zazwyczaj w milczeniu, bo już mi głupio stale pisać ochy i achy. A nic nie poradzę, że słowa uwielbienia same cisną mi się na usta, gdy tylku tu przyjdę. ;:131
;:196
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Moniczko zaglądam, :wit tak wyrażę moje zdanie o pokazanych zakątkach ;:180 ;:138 Strażniczki przy pergoli wyjątkowo dorodne, piwonie śliczne. ;:oj Taka ilość kompostu nie podnosi ci wysokości rabat. :?: Chwastami się nie przejmuj, ja po czterech dniach nieobecności uznałam, że chyba zmutowały, takie porosły. ;:202
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne zdjęcia - to przedburzowe światło ładnie podkreśla urodę ogrodu Moniko :)
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

silvarerum pisze:Piękne irysy :)

Forum uzmysławia mi kolejne braki w moich nasadzeniach - oprócz niebieściochów syberyjskich, nie mam żadnych irysów. Muszę to naprawić :wink:
Oj, koniecznie ;:333 Ja w tym roku dokupiłam dużo różnych syberyjskich irysów, żeby mieć więcej ciekawych odmian. Mam już sporo, ale chciałam więcej, bo są bardzo dekoracyjne :D

silvarerum pisze:Piękne zdjęcia - to przedburzowe światło ładnie podkreśla urodę ogrodu Moniko :)
;:196 :wit

Annes 77 pisze:Moni masz cudne irysy,a błękitne to i ja bym sobie chętnie posadziła ;:333
;:196 Lubię te błękitne irysy. Zresztą większość irysów mam w odcieniach bieli i błękitu ;:224

IzabelaS pisze:Witaj, Moniko. Chciałabym się dowiedzieć, skąd bierze się takie piękne irysy? Gdzie to kupić? Czy kwitną w następnym roku po posadzeniu? Wiem, ze można kupić w necie, ale co polecasz?
Izabelko, irysy najlepiej kupić od osób, które kolekcjonują irysy bądź też są hodowcą - to najpewniejsze źródła :uszy
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Monia a fotki gdzie??
Czekam z niecierpliwością ;:164
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aga2016 pisze:Tak, tak dobij mnie tymi cudnymi zdjęciami ;:124 , patrzę na te cudeńka i nie mogę pracować ;:185
muszę mieć te irysy ;:145
;:108 :wit
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jolcia1212 pisze::wit
Moniko irysy przecudne. Gdybym mieszkała bliżej mojej mamy... :( ona ma takie ogromne podwórko do zagospodarowania :(
To chyba będzie plan na emeryturę ;:131
Joluś, ja tez już mam ciasno. Chciałabym więcej irysów, piwonii i innych bylin, ale po prostu miejsca brak. Dobrze, że w tym roku cofnęlśmy się w tył z ta wielką rabatą, to zyskałam jakieś 2m rabaty o dłgości ok.25m.

Filemon24 pisze:Naoglądałam się tych ślicznych irysków u ciebie, że sama teraz nabrałam chęci żeby dosadzić jakąś odmianę ;:173 wcześniej jakoś mnie irysy szczególnie nie pociągały nie zdawałam sobie sprawy, że jest tyle pięknych odmian ;:oj
Anitko, odmian jest tysiące i wciąż powstają nowe. Są śliczne, mają wielkie kwiaty i stosunkowo długo kwitną, bo nadal mają kwiaty, więc kwitnienie trwa dość długo ;:108
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

PEPSI pisze:Oj Monia czarujesz tymi irysami. Zaczynam je coraz bardziej doceniać. I koniecznie muszę zdobyć więcej niebieskich. :wit
Niebieskie są śliczne ;:333 Ja nie miałam przekonania do ciemnych granatowych dopóki nie kupiłam Hollywood Night - jak zakwitł, to byłam oczarowana. Cudna odmiana ;:167
Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jol_ka pisze:Jest cudnie ;:215 Uwielbiam Twój ogród ;:167
Piękne piwonie, bodziszki, przywrotniki. Róże i lawendy pięknie zapączkowane, już niedługo dadzą pokaz ;:215

Piwonie kwitną też i u mnie, ale po ostatnich ulewach w większości leżą już na ziemi :roll:
Jak u Ciebie sytuacja pogodowa??

Z chwastami w tym roku też nie daję już sobie rady... Tak jak i Ty mam podział na "strefy" pielenia z priorytetem dla rabaty przed domem, ale wychodzi na to, że co chwila do niej wracam bo mi wciąż zarasta :evil:
Jolcia, nie mam kiedy wrzucić zdjęć, ale teraz ogród nabrał wigoru i jest ładnie - ciągle coś rozkwita, nie ma przestoju ;:215 Piwonie szaleją, maja dużo pięknych kwiatów. Żałuję, że nie spisałam ich nazw przy zakupi, bo teraz z trudem się identyfikuje :roll:
Pogoda u nas piękna, ale w tamtym tygodniu ciągle padało i w efekcie mam znów wszystko zarośnięte chwastami.

Elwi pisze:Moniś, jak zawsze przeurocze zdjęcia ;:215 Piwonie bujnie kwitną, całe obsypane kwieciem ;:167
Czy jesteś pewna, że ten irys to Fabulous frills? Mój wygląda zupełnie inaczej, no i kwiaty ma ogromne - 12-13 cm.
Zobacz tutaj:
http://wiki.irises.org/bin/view/TbFthru ... lousFrills
Masz rację, Elwi - dobrze, że o tym napisałaś, bo mam podpisane FF. Od razu po przeczytaniu Twojego wpisu napisałam do hodowcy, od którego kupiłam tego irysa i okazało się, ze pomyłkowo wysłano mi Wintry Sky - tak więc nie mam FF, choć takiego kupowałam :evil: Na dodatek okazuje się, że jest już niedostępny ;:145

aneczka1979 pisze:Moni jestem wierną wielbicielką Twojego ogrodu. Regularnie spaceruję jego dróżkami. Zachwycam się tu zazwyczaj w milczeniu, bo już mi głupio stale pisać ochy i achy. A nic nie poradzę, że słowa uwielbienia same cisną mi się na usta, gdy tylku tu przyjdę. ;:131
Dzięki, Aniu - nawzajem, bo ja również lubię Twój zadbany ogródek ;:333
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”