Clematisowo -różany świat Aneczki -czyli czwarty sezon ogródkowania. Cz. 6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Clematisowo -różany świat Aneczki -czyli czwarty sezon ogródkowania. Cz. 6

Post »

śliczne naparstnice ;:167 moje jeszcze nie kwitną i wydaje mi się, że jeszcze im się zejdzie za nim coś tam pokażą.
też nie lubie ścinać kwiatów do wazonu ale w twoim przypadku to jest całkiem logiczne, że wzięłaś bukiecik do domu :D
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu jaki piękny bukiet. Uwielbiam ten czas kiedy można wpaść na rabaty i zbierać cuda do wazonu. U mnie na stole ostróżki obecnie cieszą oczy podczas posiłków. Ale czekam na róże ;:173
Naparstnice siałaś sama?
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Naparstnica kreuje nowe trendy, precz z woskiem :;230 Świetnie to ujęłaś.

Jaka róża jest w wazonie? Ja lubię sobie czasem ciapnąć parę kwiatków do domu. Zwłaszcza róż które źle znoszą deszcze. Najczęściej mam w domu Indigoletty. Mam trzy krzewy i zawsze jest coś do cięcia, a raczej było, bo na wiosnę musiałam przyciąć do kopca. Zanim się zagęszczą...szkoda gadać.
U mnie róże też kwitną ale drugi dzień tak leje że nawet zdjęć nie robiłam. Wszystko leży jak bure szmaty. Dobrze że swoje uratowałaś przed takim losem.
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Zachwyciłam się naparstnicami. ;:167 Dla mnie te kwiaty mogły by kwitnąć nieprzerwanie do samej jesieni.
Bukiecik piękny. Ja bardzo lubię ścinać do wazonu i jak jest 'wysyp' to robię to systematycznie. Całe lato mam coś ładnego w wazonach :D
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

No to jednak dobrze że moje panny jeszcze w pąkach, bu u mnie też od trzech dni pada popołudniami i w nocy.
Jak się wypogodzi i ;:3 przygrzeje to wtedy będzie spektakl ;:215
Za to nie bacząc na deszcz otwarły się dwa pąki białych piwonii i od razu pod naporem deszczu plasnęły na ziemię. Podparłam ale i tak przewieszają się przez podporę ;:222
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Aneczka, Doktorek wystrzeli od ziemi ani się obejrzysz. Gwarantuję ci ;:168
To nie tak, ze nie lubię wszelkiego życia ogrodowego na fotach. Mnie po prostu przerażają pająki :shock: i póki widzę takie małe coś i nie przyglądam się mu to jest ok, ale jak zaczynam się zastanawiaą jak to wygląda w zbliżeniu, mam wrażenie, że nie wejdę już nigdy w mój rabatowy busz :;230 . W tamtym roku miałam między różami kolonię tygżyków.. byłabyś zachwycona.. ja byłam "nieco" mniej zadowolona ;:218
O tych padniętych powojnikach bylinowych to ja wspominałam. Ja Jarząbek ;:306 Uprzejmie donoszę, ze padł mój Sir Trevor, a miał 5 ładnych pędów. Padło wszystko. Z dnia na dzień padło.. Nie widzę innej przyczyny niż uwiąd..
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

O wow!
Jakie naparstnice ;:oj
Moje ledwo odstają od ziemi...
Chyba las muszę wyciąć by nadążyć z kwiatami bo u mnie ciemnieje od szesnastej ;:306
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu robisz cudowne zdjęcia i jeszcze bardziej cudowniejsze kompozycje kwiatowe! ;:167
A Twoje naparstnice oszałamiają... u mnie niestety po zimie przepadły ;:131
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
inka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2009, o 11:54

Post »

Aniu zakupiłam drugiego Cover , szukałaś tam gdzie pisałam ;:108
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Cudowne naparstnice pamiętam je z ogrodu mamy czyli to kwiaty ponadczasowe.
Chciałam uprzejmie donieść, że zaczynam mieć oznaki choroby clematisowej i masz w tym swój udział.
Nie powiem bardzo lubię clematisy ale zraziłam się kiedy Błękitny Anioł z dnia na dzień dostał uwiąd, pomyślałam daj sobie spokój to za delikatna roślina. Jedynym powojnikiem u mnie nie do zdarcia i chwała jemu za to jest Clematis Mandżurski, cudownie pachnie, obficie kwitnie, a po kwitnieniu ma długo ozdobne zielone błyszczące liście.
Mam kilka ale wchodzę do Twojego ogródka i poznaję co ja złego im zrobiłam, że są dość marne, no i zakupiłam kilka dni temu Piilu, miałam chęć na inne jeszcze ale byłam w "obstawie M" trudno coś przemycić, ale to kwestia czasu :;230
Aniu po głowie mi chodzi Clematis montana var. rubens / Powojnik górski a może zaproponujesz coś z tej grupy?
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Witajcie. :wit
U mnie nadal deszczowo. Ziemia mokra na głębokość szpadla. Dalej nie sprawdzałam. :heja Rośliny rosną w oczach. A różane pączki dosłownie puchną z godziny na godzinę. :heja
Kolejne powojnki też lada moment zakwitną. ;:215 No cudnie!
Kilka róż zapowiedziało się na weekend tyle, że ja jutro wyjeżdżam na trzy dni. Mam nadzieję, że panny nie osypią zbyt szybko płatków. ;:131

Aniu -ann_85 zrobię zdjęcie bylinowym. Po weekendzie. :wink:

Obrazek

Anitko ja tak miałam w zeszłym roku. Myślałam, że naparstnice dość małe ale dadzą radę zakwitnąć. Jednak udało się to im dopiero w tym sezonie. Warto na nie czekać. Zdecydowanie!

Obrazek

Gosiu -Pepsi naparstnice wysiały się same. Ja je tylko rok później porozsadzałam, tam gdzie mi pasowało. :wink:

Obrazek

Aprilku w wazonie jest LO. Pojedyncze kwiatki z samego dołu krzaczka. Nie żal było więc ściąć w deszczową pogodę.
Indigoletty mają oryginalny kolor. Pięknie w wazoniku byłoby im z przywrotnikiem. ;:215
Jolu biedroneczkę?
Obrazek

Wiolu ja nie mam jeszcze tyle kwiatów różanych, by bez uszczerbku dla oka wycinać do wazonu, dlatego nie tnę. Jednak jeszcze troszkę... ;:170

Obrazek

Zuz moje piwonie też w większości pokładają się kwiatem nad ziemią. Cóż zrobić..? Chyba w przyszłym sezonie trzeba je w lepszy gorsecik zapakować.

Obrazek

Sabinko Doktorek rośnie od zeszłej wiosny. Ma jednak bardzo trudnego sąsiada nieopodal, orzecha włoskiego, to też w sumie się nie dziwię, że mu przyrost wolniej idzie. Teraz właśnie wypuszcza drugi długi pęd.
Oj tak! Gdyby tygrzyki mieszkały u mnie na działce byłabym bardzo zadowolona! Śliczne pasiaki!

Obrazek

Aga -witch a może one zakwitną dopiero w następnym sezonie?
Las w upały jest nieoceniony. ;:215

Obrazek

Apus -Basiu zaproś więc jeszcze raz naparstnice do swego ogrodu. One są przecie cudne!

Obrazek

Teresko -inka52 załamałaś mnie. Okazuje się, że muszę mieć niezłą sklerozę, bo za żadne skarny nie mogę skojarzyć o co pytasz...

Obrazek

Aniu -tara clematoholizm to taka wdzięczna choroba, mimo tego jak strasznie brzmi ta nazwa. :roll: Rozchoruj się na całego! Twoje piękne róże wyglądały by wręcz zjawiskowo z powojnikami do pary. ;:215
Niestety nie pomogę w kwestii doboru clematisa z grupy Montana, bo zwyczajnie się nie wczytywałam w szczegółowe opisy. Jak kiedyś przeczytałam, że często przemarzają im pędy na przedwiośniu, a kwitną na dwuletnich, tak mi się odechciało zapraszać jakiegokolwiek. :oops: Zapytaj jednak na "powojnikowym", na pewno chętnie Ci tam pomogą.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Robaczek? ;:183
Nie pamiętam nazwy ale wiem, że jest pożyteczny.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No i znowu różami po oczach. ;:oj
Biedna ja. ;:224

Doznałam olśnienia w tym momencie i znalazłam w moim ogrodzie miejsce na róże ;:138
Dobrze, że nazwy wszystkich piszesz Aniu, łatwiej będzie wybrać coś dla siebie.
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18

Post »

Minister ma bardzo ładny, soczysty kolor. Do mnie dzisiaj ma dotrzeć przesyłka z powojnikiem Hania - rekompensatą za "wypożyczone" zdjęcie tegoż powojnika ;)

Ten robaczek to chyba zmorsznik czerwony, samiec.
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Aneczko cudne zdjęcia ;:215
Minister jak już Jurek zauwazył, ma piękny wyrazisty kolorek. A i Pink Fantasy wpadł mi w oko :wink:
Tak to już jest z maniakami :;230

Gertrude Jekyll pięknie Ci kwitnie ;:167 Długo masz ją u siebie?
Swoją sadziłam w tym roku wiosną, mam nadzieję, że pokaże choć jeden kwiatek.
Udanego weekendu ;:196
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Jolu Gertrude sadziłam zeszłej wiosny. Nie pokazała zbyt wiele w zeszłym sezonie. No ze trzy kwiatki miała. Najpóźniej ze wszystkich (i to wyraźnie później) zakwitła. A termin sadzenia był ten sam. Potem zajęła się budowaniem krzaczka. Zbudowała dość mały. W tym roku ładnie poszła w górę i jak na taką wielkość, to jest dosłownie obsypana kwiatami. No i tym razem zakwitła jako jedna z pierwszych. ;:215 A ten zapach..? Hmmm... marzenie... Mogę stale z nosem przy niej siedzieć.

Obrazek

Jurku oczywiście znów masz rację, ten robaczek to zmorsznik.
Minister jest błękitny, poprzetykany różowościami. Nie umiem tego inaczej określić. Bardzo go lubię.
Mam nadzieję, że i ja kiedyś będę dostawała takie rekompensaty. Niech Ci Hania zdrowo rośnie!

Obrazek

Elu obawiam się, że teraz róże będą stale. Do samej jesieni. Tzn mnie to wcale nie martwi. Gorzej dla tych co nie chcieli by ulec pokusie. :uszy Jeśli tylko znalazłaś sobie trochę miejsca na róże to zaproś koniecznie jakieś pachnidełka, co powtarzają kwitnienie. ;:215

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”