Forum przeglądam już od dłuższego czasu ale dopiero teraz pewna sytuacja zmobilizowała mnie do zarejestrowania.
Potrzebuje pomocy w zidentyfikowaniu pewnego drzewka które wyrosło w mojej doniczce. Opisze krótko jak się tam znalazło.
Otóż w poprzednie wakacje będąc na mazurach w gospodarstwie agroturystycznym "porwałem" z tamtejszego kosza wiklinowego orzecha włoskiego, którego następnie w domu wsadziłem w doniczkę. Rośliny wzeszły po około 3 może 4 miesiącach jeszcze przed zimą. Jedna obumarła a druga wystartowała mocno z nadejściem wiosny. W tej chwili ma już około pół metra. Jakiś tydzień temu uświadomiłem sobie że orzech włoski ma zupełnie inne liście niż drzewo które wyhodowałem. Szukałem pomocy po rodzinnie i znajomych ale nikt nie potrafi mi pomóc w identyfikacji. Rozkopywałem ziemie i ewidentnie roślina wyrasta z rozłupanego orzecha. Czy może istnieją jakieś inne odmiany orzecha włoskiego które posiadają inne liście? Czy mogło dojść do takiego zbiegu okoliczności ze kiełkujący orzech obumarł a w tym samym miejscu wyrosło coś zupełnie innego?

Nosze się z zamiarem wsadzenia go na działce do gruntu ale nie chciałbym przez pomyłkę wsadzić chwasta :P
Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi.
Pozdrawiam