Tymczasowy ogród Margo_margo cz. III- zaklinamy wiosnę ;)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Tymczasowy ogród Margo_margo cz. III- zaklinamy wiosnę ;)

Post »

No to czas na foto

Mój tato- wspaniały człowiek postanowił zająć się tarasem przy "cepkach". Dwa tygodnie przymierzaliśmy belki, deski, legary i nic nie chciało pasować. Ni poziomu, ni wyglądu. Moja mam zerknęła na fotki okiem fachowca i przy pierwszym podejściu taras niemal gotowy.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Można tańcować :heja

Pierwsza sypialnia już gotowa, zostało jeszcze podłączenie gazu do kuchni i można nocować

Obrazek Obrazek Obrazek

Docelowo ma to być salon z kuchnią a sypialnia będzie tutaj ;:oj

Obrazek Obrazek

Wiem, że jeszcze sporo pracy mnie czeka ale jak już będę mogła jechać na wieś, na cały weekend, to jakoś pójdzie. Bordowej, odpadającej wykładziny już nie ma i kończę doczyszczać skorupę ze starej, klejącej gąbki. Potem warstwa izolująca, instalacja elektryczna wykładzina na ściany, pomalować mebelki, zrobić łóżko i szafki, powiesić zasłonki, dołożyć drobiazgi u już ;:131 ;:306

A z ogrodowych spraw:

Cebula wysadzona- u Ciebie Wituś widać gdzie sadzona a ja musiałam czarną ziemią oznaczać rządek ;:306

Obrazek

Maliniak zaczyna zapełniać się zieleniną

Obrazek

Rabarbar rośnie

Obrazek

Przymrozki na szczęście nie zdołały uszkodzić kwitnących porzeczek a agrest chyba będzie w końcu owocował :heja

Obrazek Obrazek

Moja truskawki zaczynają już kwitnąć a Witusiowe Pąki dopiero przygotowują. To oznacza zdecydowanie dłuższy sezon truskawkowy :tan

Obrazek Obrazek

Kolekcja pięknych roślin od Marysi ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Inne kwitnące

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jutro będzie kwitnący sad ;:173
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

mymysteryy pisze:
Margo_margo pisze::wit

A Ty już pewnie wypoczywasz ;:131
Prawie, prawie :wink:, dopiero jutro będę na miejscu ... właśnie dorwałam się do netu po drodze :D

Przyjdzie czas Małgosiu , że i Plasterek się idklei i będzie spał bez problemu sam w swoim łóżeczku. ;:108
Pierwszego grilla w tym roku zazdroszczę. A jakie smakołyki zaplanowałaś? ;:173
A i jeszcze muszę Ci powiedzieć, że Twoje rodzynki mają już pierwsze małe owocki, tzn. takie małe torebeczki ;:138
Kasiu ;:168
Dziś już Adaśko śpi i nie łazi :tan Mogę nadrabiać zaległości.
Na jutro zaplanowany mój (i nie tyko mój) ulubiony karczek. Na pierwsze mięsko nigdy nie możemy się doczekać i robimy to, co sprawdzone i smaczne. Potem można już kombinować z warzywami, kurczakami, szaszłykami i sałatkami ale pierwsze ma być dużo i pysznie ;:306

Kasia, a sprawdzałaś jakie tam mają sklepy ogrodnicze? ;:306
Życzę miłego wypoczynku,wielu miłych wrażeń i pięknych zdjęć- nie tylko ogrodowych ;:304
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No chyba ani przez chwilę nie wątpiłaś, że będę polować na ciekawe nasiona? ;:306

Karczek... hmmm ale mi smaka narobiłaś ;:173
Taras super ;:333
A ja Wam życzę duuuuużo ;:3 ;:3 ;:3... przepcham go trochę w Waszą stronę ;:109

:wit dobrej nocy
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

:wit

Małgosiu ;:196

Jak u Ciebie kolorowo !
Wszystko rośnie jak na drożdżach , truskawki ;:333
Cebulkę już popikowałaś , wysadziłaś pomidorki i paprkę . A u mnie dopiero pierwsza ciepła noc , było 8 C .
Twoje apartamenty prezentują się bardzo zachęcająco :D
Taras bardzo ładny i rzeczywiście potrzebny . W wyobraźni widzę rozstawione na nim leżaczki i Ciebie w pełnym relaxie , po ogrodniczych pracach . ;:108
Ja dziś w ogrodzie nic nie robię , odpoczywam . Spotykamy się z sąsiadami . W planach grill i łapanie karasi . ;:136
Miłego dnia życzę .
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Małgoś, ale pięknie i kolorowo u Ciebie, tej żółtej korony to Ci zazdraszszam. ;:333
Czy jak taras będzie w tym miejscu, to nie będzie duszno w upalne dni?

Ja też mam w planie grilla i pomoc przy wsadzeniu do donicy jakiegoś pomidorka, ma się zameldować Moja Mała Ogrodniczka, wsadzimy prawdopodobnie Dansing With Smurf, albo Dietskij Sładkij, to będzie jej pomidorek.

Miłego i słonecznego dnia Wszystkim życzę

Pozdrawiam Irena
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Małgosiu zrobiło mi się słodko na sercu widząc kawałek B. u Ciebie ;:167 Jak ja Cię rozumiem z tym całym organizowaniem noclegów. Ja też zaczynałam w B. od działki i takiej pakamery z budowy. Nikt tam nie chciał zostać na noc tylko ja i pies ;:306 No to potem apetyt rósł ;:306 Taras musi być, żeby było gdzie kawę wypić nie zapadając się na krzesłach :D
Ja tu bywam czytam ale późno więc nie piszę, ale mam Was na oku ;:333

Kasia wojażuje ale też ma Was na oku ;:306

Irenko żebyś Ty wiedziała jakie Twoje nasiona są żywotne, chyba podały się na właścicielkę ;:306 ;:168

Beatko a potem będziecie te karasie wędzić? o rany :!: gdybyś była bliżej ;:168

Korzystajcie z resztek świętowania i pogody życzę ;:3 , bo u mnie coś się załamuje ;:224 :wit
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu, cieszę się, że nasionka dobrze kiełkuję, to nie tyle zasługa nasion, tylko Twojej zielonej łapki. ;:333
Jak podglądam Twój ogród, to mam kolorowy zawrót głowy od ilości i różnorodności odmian tam występujących.

Dziewczyny, jak rośnie Dansing W. S.?
Jaką donicę mu naszykować, sadzonka jest masywna, ale nie wiem, jak dalej się będzie tak rozwijał?
Czy 15 l mu wystarczy, czy szukać większej?

Pozdrawiam Irena
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

Irenko

D. W. S. to silna roślina , rośnie wysoko . Ja prowadziłam go na jeden pęd , posadzony był 2w1 . U mnie były szczupłe , nie roznośnięte .
Nigdy nie miałam pomidorów w donicach , ale 15 l chyba mu starczy .
Nasza Małgosia go miała , może coś więcej Ci podpowie . :)

Marysiu

Ja też żałuję , że mieszkamy tak daleko od siebie . ;:174

Karasie miały nas w nosie , żaden się nie dał złapać . :D
Lubię takie łowienie jak dzisiejsze , cisza , piękna przyroda i ryby które nie biorą .Oczywicie przyjemnie jest coś złowić , ale ja nie lubię zabijać . Ryby łowione w jeziorze też wracają w większości z powrotem do wody . Do wędzenia i konsumpcji wolę kupować w sklepie . Znam się na rybach , potrafię określić ich świeżość i kondycję . Poza tym trudno złowić na wędkę 3kg leszcza , a takie są najsmaczniejsze .
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko, na wszelki przypadek wsadziłam Dansing W. S. do 20 l wiadra.
Oczywiście, nie dałabym rady tego zrobić bez pomocy mojej małej Ogrodniczki. :;230

Obrazek

Pozdrawiam Irena
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziś był ładny, wietrzny i mało słoneczny dzień ale i tak wypad na wieś udał się fantastycznie. Sezon grilowy uważam za otwarty ;:136 .

Kasiu Nawet nie podejrzewałam, że odpuścisz takie sklepy i podejrzewam, że jedynie pora roku uratuje Wasze ciuchy przed upychaniem pozbieranych wszędzie nasionek :lol:

Beatko Kolorów w ogrodzie co raz więcej a widoki zmieniają się co tydzień. Co chwilę nowe roślinki pojawiają się nad ziemią, jedne już odpoczywają a kolejne zaskakują swoimi kwiatami. Wiosna jest wspaniała ;:138
Cebula wysadzona ale pomidorki czekają w blokach startowych. W sobotę obie skrzynki jadą już na wieś.

Obrazek

Papryka w tym roku także rozszalała się. Jedne są małe i zwarte a te dryblasy ze zdjęcia muszę już wysadzać i palikować.

Obrazek

Obrazek

Taras oczywiście bardzo potrzebny, zwłaszcza po deszczu. Na mokrej glinie jeździ się świetnie ale większość wywożę na butach do Krakowa ;:306
Oczywiście deski będą jeszcze czyszczone, szlifowane i pomalowane a na front pójdzie maskownica ;:215
Mam nadzieję, że Karasie brały obficie a spotkanie było udane. Pewnie znów tańcami zakończycie :uszy

Irenko Korona żółta bardzo jest piękna i co ciekawe, bieleje w miarę przekwitania. Na pewno kupię kolejne cebulki, bo nornice faktycznie blisko nich nie ryją a dla mnie piękne i pożyteczne to ideał rośliny ;:215
Jeśli chodzi o taras- jest usytuowany w największym przeciągu na całych 11 arach a na dodatek od południa zasłonięty jest budynkiem i latem jest tam miły cień. Od zachodu (a zazwyczaj jest zachodni wiatr) są jedynie drzewa i krzewy sąsiadowe.
Dziś zmarzłam siedząc na tarasie a kawałek dalej było znacznie cieplej. Jak przyjdą upały, to będzie jedno z najchłodniejszych i najmniej dusznych miejsc :tan
Pomocnica dała radę ;:138 Pięknie sadziła.
U mnie DWS był dość szczupły i mało ulistniony. Prowadziłam go na 2 pędy i potem żałowałam, że wilki usuwałam. Owoce jak są w pełni dojżałe smakują super i było mi go mało ;:215

Marysiu Wbrew naszym obawom sporo roślinek od Ciebie rośnie pięknie w ogrodzie. Niektóre jeszcze maleńkie, ledwo z ziemi wychodzą a inne pięknie prezentują już swoje wdzięki.
Koleus i pelargonia mieszkają u mojej mamy na balkonie i jak widać, jest im tam bardzo dobrze.
Niestety żadna patyczko- różyczka nie przetrwała zimy ;:145

Tarasik malutki ale faktycznie to jest luksus, że nie musisz co chwilę stołka wykopywać ;:306
U mnie stan "tymczasowy" pozostanie jeszcze długie lata a może jeszcze dłużej i nic na to nie mogę poradzić :roll:
Ja Ciebie także mam na oku ;:333

A teraz odrobina mojego sadu i tego, co widać za ogrodzeniem- czereśnie i grusze w otoczeniu mleczy, które nebawem zasieją się w moim ogrodzie w skali masowej ;:223

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

Margo_margo pisze:
Kasiu Nawet nie podejrzewałam, że odpuścisz takie sklepy i podejrzewam, że jedynie pora roku uratuje Wasze ciuchy przed upychaniem pozbieranych wszędzie nasionek :lol:
Pora roku... tu jesień. :;230 Ale prawie 30*, więc bagaż mały i sporo ewentualnych zdobyczy się zmieści. Prawdę mówiąc sektor i saperka by mi się przydały, jak widzę co za "chwasty tu rosną" ;:306

Piękne widoki w sadzie u Ciebie. ;:215
U mnie niektóre papryki też się w tym roku powyciagały. Najbardziej Padron. Też mam zrobione podpórki z patyczkow do szaszłyków. :)
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2011, o 00:05
Kontakt:

Post »

Małgosiu- wiosenka u Ciebie piękna, i jaka przestrzeń, jak ja zazdroszczę Ci takich pięknych przestrzeni, u mnie malutko miejsca, wiec muszę kombinować, ale i tak plecy bolą od majówkowej pracy, ale melduję, że pomidorki wysadzone, iglaki przystrzyżone (czasami myślę, że się pominęłam z powołanie, mogłam na fryzjerkę iść hahahah ;:306 ) , gimnastyka ogrodowa zaliczona, dusza wiosennymi widokami nakarmiona tak więc jest zadowolenie i stysfakcja ;:108 Małgosiu, Elu, Irenko, Beatko, Kasiu Witku i wszyscy których nie wymieniłam pozdrawiam was wiosennie ;:4 ;:4 ;:3 ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

Irenko Zdolną masz ogrodniczkę. :D Pozwalaj jej sobie pomagać.Kiedyś w życiu taka wiedza o pielęgnacji i miłości do roślin bardzo jej się przyda. ;:215
Małgosiu pięknie gniazdko sobie już wijesz. ;:63 Jak już wszystko wykończysz więcej czasu w Tymczasowym będziesz mogła spędzać i o to właśnie chodzi. ;:333 W tym roku wreszcie więcej faktycznie czasu poświeciłem aby zwrócić uwagę na wszystko co u mnie kwitnie a spacer po kwitnącym sadzie był bezcenny.Jeszcze będąc dzieckiem marzyłem że kiedyś będę miał taki swój-własny. ;:173 Teraz kolej na Ciebie bo widzę że jabłonie już Ci zaczynają kwitnąć.Napawaj się tym widokiem do woli póki czas na to. :D Pikuś bardzo zadowolony. ;:108 Gosiu malwy jak mi takie giganty urosną jak Twoje to może sięgną okna sypialni na górze i wieczorami można będzie ich podziwiać z okna. ;:306 W tm roku już z tych młodych sadzonek truskawek powinnaś pokosztować.Sezon będziesz mieć przedłużony bo Twoje są wcześniejsze.Ładnie Ci się roślinki rozwijają i kwitną a teraz jak z dnia na dzień będzie cieplej będą rosły w oczach. ;:333 Teraz odznaczałaś rządek cebuli a jak Ci porosną główki giganty będzie ich widać z daleka. ;:oj Jest taki watek o pomidorach "Prawda czy fałsz" i tam jest dyskusja o miedzianym druciku.
To kończę na dziś pisanie bo trochę bardzo zmęczony być ja.
Pozdrawiam Cię Małgosiu i Was dziewczyny także. ;:4
Postaram się niedługo odezwać i opowiedzieć Wam co udało mi się zrobić warzywnie i kwiatowo. :wit
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam Wszystkich Ogrodników

Witku, Beatko, Kasiu Morango i Wszyscy Tunelowce czy mogę zostawić na dwie noce otworzone okno w tunelu, albo cały tunel otwarty?
Wyjeżdżam na dwa dni, uprawami będzie się opiekował sąsiad, solidny jest, ale.... nie chcę zadręczać go telefonami, mogę zepsuć nasze stosunki sąsiedzkie, rozumicie..
Mam tam wsadzone pomidory i mnóstwo innych rozsad, szkoda byłoby, by się ugotowały, albo zmarzły, patrzyłam na prognozy, u nas mają być ciepłe noce.
Wraz ze mną pojedzie ponad 50 szt pomidorów i innych rozsad, nareszcie zwolni mi się trochę miejsca na balkonie, moje papryki i bazylie nie były jeszcze na świeżym powietrzu. :oops:

Pozdrawiam Irena
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

Myślę Irenko że rozwiązałaś kwestię okienka bądź drugich drzwi.Na takiej powierzchni u Ciebie jak przyjdą upały musisz mieć dobre wietrzenie. Na pewno na te dwa dni jak Cię nie będzie w ciągu dnia musi być otwarta na przestrzał żeby rośliny się nie ugotowały.Jak już musi zostać na noce też otwarte to te minimum 5 stopni jak będzie to nic się nie stanie. Trzy dni temu zapomniałem zamknąć mnożarki na noc.Rośliny dały radę.Przed wyjazdem wszystko podlej. ;:108
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”