Zbieranina Wiśni

Zablokowany
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Zbieranina wisni

Post »

Jacek, dziękuję, sukulenty dokładnie tak stoją, jak mówisz, troszkę skryte za kaktusami.
brombiel pisze:No proszę pokraków coraz więcej
Tak jest. Szczerze mówiąc, o ile nie mam z Parodiami problemów, o tyle ta jedna strasznie mnie wkurza. Wszystko ma takie samo, jak reszta, a rośnie po swojemu. Jakaś indywidualistka mi się trafiła.
I oczywiście, że Ceropegie to Twoja wina, czyjaś wina to musi być ;:306

Marian, rzeczywiście, mam szczęście mieć balkon średniej wielkości. Kaktusowo zajmuje jego połowę, tą osłoniętą przed deszczem. Stół to moja inwencja twórcza. Blaty stołów stanowią przecięte na pół płyty drewniane pochodzące ze starego łóżka (na tych płytach kładło się materace), czyli właściwie na balkonie mam 3 połówki (i jedną zapasową, nieużywaną) ok. 90x90cm. A nóżki to po prostu doniczki po tujach :wink:. Całość mogę sama łatwo sprzątnąć(jesienią) lub postawić(wiosną) w ciągu 10 minut.
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Awatar użytkownika
lucy23-61
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2011, o 21:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam u ciebie Moniko.
Przejrzałam cały wątek, przeczytałam cała historię.Podoba mi się u ciebie.
Fajne i ciekawe kaktusiory, bo to nie kaktusy co poniektóre.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

wisnia897 pisze: / ... / Moje nowe nabytki, na początek tego sezonu poszłam troszkę w sukulentowo-niekaktusową stronę: ? ... /
Trichodiadema cocinnum - z tą w ogóle nie wiem, co mam robić, ale przeżyła mi zimę, co dla mnie jest sukcesem :heja

Obrazek
- bardzo ładna roślina i jak już ładnie zaznaczony ma kaudex ;:138 . Z ciekawości zapytam, gdzie "upolowałaś" ten okaz ?
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Ja przez Henryka i Beaty haworcje często mam do dziś poczucie żalu straty tych, które u mnie kiedyś, kiedyś, były...Cymbiformis jest dla mnie naprawdę wyjątkowa, bardzo lubię tę właśnie formę. Będę Ci bardzo kibicować, jak i z pozostałymi również oczywiście ;:215
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucyna i Żaneta, dziękuję Wam bardzo :) Cymbiformis bardzo mi przypadła do gustu, kiedy ją zobaczyłam, nie mogłam się oprzeć :)

Mietku, Trichodiademę kupiłam przy okazji zeszłorocznego zamówienia kłujaczków z Rumi :) Cieszę się, że Ci się podoba.
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Ja mam Trichodiadema densum - bardzo lubię takie niezbyt duże roślinki z kaudexem i zawsze zastanawiam się, jak takie miniaturki dają sobie radę z przeżyciem w ich naturalnym środowisku, które nie należy do najbardziej przyjaznych. Może będę miał również taką jak Twoja. Jak zdobędę, będę chciał "utrzymać" ją w formie "niskiej - zwartej", może pozwoli tak się formować :?: .
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Może właśnie to, że są małe, daje im szanse na przeżycie w warunkach naturalnych - bo zawsze się gdzieś wcisną?

Co do formowania, wydaje mi się (głowy nie dam), że powinna dać się prowadzić w miarę dowolnie. Ja przycięłam ją niedawno właśnie po bokach, a po fakcie zaczęłam się zastanawiać, czy nie lepiej byłoby, gdybym ją przycięła od góry, a boki zostawiła. Niestety, nie mam wyczucia do formowania roślin. Póki co obserwuję, gdzie roślinka wypuszcza nowe pędy i zobaczę, jak szybko będzie mi rosła w tym sezonie.
Naprawdę niewiele wiem o tej roślinie i jej uprawie, dla mnie to jest dodatek do tej czysto kaktusowej części. Jak dotąd, utrzymanie tej roślinki przy życiu było dla mnie najważniejsze. Zresztą, ja sama obserwuję Twój wątek, mając nadzieję, że dojdziesz do jakichś wniosków, uprawiając swoją Trichodiademę :wink:
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Awatar użytkownika
Aileen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2015, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bardzo lubię haworcje, chociaż nie mam u siebie ani jednej :wink: szczególnie podoba mi się Twoja Haworthia pumila, fajnie, że je pokazujesz ;:215
Awatar użytkownika
agryppina44
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 19 lut 2016, o 12:33

Post »

Cieszę się, że mogłaś wystawić już swe pupile na balkon, także czekam na tę możliwość, ale u mnie brak tego przydatnego miejsca, jakim jest balkon, za to mały agródeczek, a raczej obskórniak do zrobienia. Cieszą oczy twoje zdjęcia, zbiorówki, zeszłoroczne wspomnienia. ;:138
Pozdrawia Beatka
NECESSITAS ACUIT INGENIUM - Kochani, "burzy mózgów" ku pociesze i CARPE DIEM!
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No i coś się wreszcie wylęgło.

Obrazek Obrazek

Mało jeszcze, wiem... Problem jest taki: są pąki, nie ma słońca. Muszę się więc cieszyć z tego, co jest. Mam nadzieję, że teraz będzie już lepiej, a słońce wreszcie przebije się przez zachmurzone niebo.
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

Ja to mogę tylko pozazdrościć... u mnie pąków nie wiele i stoją w miejscu ;:185 pięknie kwitną ;:138
Awatar użytkownika
Harvi
500p
500p
Od: 24 mar 2012, o 19:07

Post »

Obserwuję to w wielu wątkach i zadziwia mnie to, że u wielu z was rośliny już kwitną, a u mnie poczusie takie mniumnie są. Kwiaty urocze. Pozostaje tylko czekać na słońce dla następnych.
Nie wiem skąd jesteś, ale na Mazowszu jest od kilku dni piękna słoneczna pogoda. Rano bezchmurnie, po południu pojawiają się chmury, a wieczorami burze są. Przedwczoraj to porządne gradobicie było. Prognozy są optymistyczne, ma być słonecznie i w miarę ciepło, a od weekendu noce z temperaturami powyżej 10 stopni.
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Niby niewielkie a jak cieszą! I słusznie. ;:333
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

Piękne kwiatuszki, kolor medio zachwyca :) . Teraz to już z górki, słońca będzie coraz więcej i będziemy oglądać nowe zdjęcia :D
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Trzymam kciuki za kolejne kwiatki ;:333
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”