Doniczkowe Barbry13

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Doniczkowe Barbry13

Post »

Dziękuję dziewczyny i chłopaki(1) za wpisy, Wisienko, Kasiula, Kubasiu, Nusiu, Beatko Moniko, Patryku, Krzysiu, Kasiu ;:196
Kubasiu, na tej wystawie takie ciemności panowały, że nawet gdybyśmy się znały, to raczej byśmy się nie rozpoznały :;230
Storczyków trochę się obawiam i wolę je podziwiać na wystawach i w waszych wątkach. Chociaż falenopsisy mam, jak chyba każdy :D . Sporo roślin było do kupienia , nie wszystkie aktualnie kwitnące, więc naprawdę dla znawców.
Dziękuję w imieniu noliny, to żelazna roślina. Dawno, dawno temu, jako młoda jeszcze , została podlana solanką do ogórków i przeżyła .
Awatar użytkownika
Anetta
1000p
1000p
Od: 17 sie 2009, o 16:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ach, przepiękne te kaktusy i sukulenty, szczególnie te duże co mają już ładnych parę lat
nie wiedziałam że lubisz też fiołki
bella ładny pokrój ma, swoją odratowaną szczepkę też tak poprowadzę
no i wpadłam w zachwyt jak zobaczyłam roślinkę o nazwie Tibouchina,
pierwszy raz i od razu się zakochałam ;:167

a w moim wątku to na co miałaś chęć?
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anetko, problemem moim jest właśnie to, że lubię wszystko, dlatego taki mix u mnie :D I muszę ze sobą walczyć, jak zobaczę coś ciekawego, bo co za dużo, to niezdrowo. Tak było z hojami w Twoim wątku- h.chiang mai i latifolią.
Obawiam się, że moja Tibouchina już ;:222 . Nie miałam dla niej na zimę dobrego miejsca i wylądowała w piwnicy. Ale nic straconego, na wiosnę zawsze są niedrogie w L-u, więc najwyżej kupię nową.
Wracając do hoi, to od dawna chciałam mieć bellę, multiflorę i kerrii, i to jeszcze w czasach, kiedy nie było internetu (prąd już był ;:306 - pozdrawiam Onectikę) , a o istnieniu innych nie miałam pojęcia(oprócz carnosy i odmian). Do niedawna do szczęścia brakowało mi tylko kerrii, więc kupiłam od forumki, ale przecież nie będzie sama jedna kerrii jechać szmat drogi. Więc kupiłam jeszcze trzy= cztery+ gratis=pięć. I tak to działa :;230 Zakupu dokonałam w grudniu ;:14 i to sukces, że udało mi się wszystko ukorzenić na zimnym parapecie. Buotii posadziłam do góry nogami :lol: , zasuszyła
więc prawie cały pęd i wypuściła małego dydka- wskazówkę gdzie góra.
Takie są rezultaty
Obrazek

Obrazek

Spotkała mnie miła niespodzianka, właściwie miły jest brak niespodzianki- z trzech nowych cebul Hippeastrum dwie są zgodne z oczekiwaniami, trzecia jeszcze nie wiadomo, ma być mocny róż ;:oj . Cebulki są małe (zakupione w zwykłym sklepie ogrodniczym), tak wyglądały tydzień po posadzeniu (największa-to moja stara po odpoczynku)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Te doniczuszki-to podpórki :;230
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Piękne hoje i piękne hippeastrum ;:138 Co prawda kerrii to nie dla mnie, od początku wolałam obovaty, ale uroku jej odmówić nie można. Niech zdrowo rosną ;:215
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Anetta
1000p
1000p
Od: 17 sie 2009, o 16:23

Post »

To drugie to naprawdę ma taki kolorek pomarańczowy? Śliczne ;:138
W sprawie hoi to widzę że się rozkręcasz i doskonale rozumiem ten problem kupić czy nie, u mnie to kwestia kasy ;:131
Chiang mai Ci mogę ciachnąć, warto dla niej zrobić miejsce.
Szkoda Tibouchiny :(
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08

Post »

Hippeastra mają teraz swój czas u Ciebie. Super kwiaty ;:333
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Żanetko, dziękuję, ta kerrii to z sentymentu, kiedyś miałam listek walentynkowy- po trzech latach :;230 padł. Jego i moja cierpliwość się wyczerpała.
Anetko ;:196 Ty nie kuś :lol: , z hojami u mnie koniec (chyba ;:306 ) Hoje mają piękne kwiaty, a ja niestety nie toleruję ich zapachu, szkoda byłoby mi obrywać. Muszę, ale to naprawdę muszę ograniczyć zakupy roślin, nie mogę im tak dużo poświęcać czasu, wiele z nich przez to zaniedbałam, jak np. Tibouchinę, mogłam się bardziej postarać ;:14 . Ten pomarańcz to taki jest w realu, sama się zdziwiłam, że jest zgodny z tym, co było na opakowaniu.
Moniko, dziękuję, jeszcze będą inne, bo stopniowo przynoszę z piwnicy.
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2008, o 10:15

Post »

Basiu wszystkie hippeastra piękne , ale takie pomarańczowe to chciałabym mieć :D .
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Danusiu, na razie cebulka maleńka, może w przyszłości coś się urodzi :D . Nie wiesz przypadkiem, co oni robią z tymi cebulkami, że takie maleństwa już kwitną? Na tej z pierwszego zdjęcia szykuje się juz nowy pęd kwiatowy, mam nadzieję, że roślina przeżyje taki wysiłek.
Awatar użytkownika
nusia
1000p
1000p
Od: 3 mar 2007, o 18:43

Post »

Basiu
Pięknie zakwitły Ci hippeastra .Ciekawe podpórki :uszy
Bianka16
100p
100p
Od: 27 wrz 2013, o 19:57

Post »

Gratuluję ręki do kwiatów. Naprawdę trzeba być mistrzem,żeby bezlistną hoję utrzymać przy życiu a na dodatek do wzrostu zachęcić. Żadna z moich hoi takiego stanu nie przetrwała, tym bardziej czapki z głów.
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj :wit
Fantastycznie kwitnące hipppeastra i rozrastająca się hoja kerri ;:oj ;:oj ;:oj w przeciwieństwie do mojej,która/jeden liść/stoi chyba już trzeci rok w doniczce jak zaklęty :evil:
Pozdrówka.
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Serdecznie dziękuję wszystkim za odwiedziny.
Nusiu, hippeastra nie chciały się ładnie ustawić do zdjęcia i przewracały się, dostały więc doniczki pod boczki. Całość okazała się całkiem stabilna.
Bianka, czapki jeszcze niech będą na głowach, bo różnie może być :lol: W keramzycie wypuszczanie korzeni przez buotti skończyło się na dwóch milimetrach i stop, przełożyłam więc w kokos.
Arkadius, moja kerri dotarła już do mnie ładna i szybko zaczęła rosnąć i mam nadzieję, że jej nie zmarnuję :D . Hippeastra o tej porze roku cieszą chyba najbardziej.
Największe moje rozwinęło już wszystkie kwiaty (zaczyna wyrastać jeszcze nowy pęd kwiatowy :tan ), pokażę wieć jeszcze raz
Apple Blossom (?)
Obrazek

Wyciągnęłam trochę do góry adenium rosnące od ubiegłego lata w keramzycie. Keramzyt okazał się za gruby (tylko taki wtedy miałam) i już wcześniej musiałam wyjmować poszczególne kamyki, bo się w brzuszek wpijały. Kaudeks nie mógł się swobodnie rozrastać i zrobiła się taka skulidupka
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I jeszcze haworsja i gasteraloe -roślina mateczna młodej z drugiej strony wątku
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Malachitek
1000p
1000p
Od: 13 kwie 2013, o 01:59

Post »

skulidupka ;:306 padłam, cóż za piękne określenie ;:306
Mimo wszystko adenium prezentuje się ładnie, wygląda, jakby tak miało być. A wcześniej rosło w samym keramzycie? Mój wysiany maluch rośnie w żwirze z perlitem i odrobiną ziemi, może za jakiś czas powinnam go przesadzić?
I jaki wielki Gasteraloe, jeszcze tak dużego tego mieszańca nie widziałam ;:oj
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08

Post »

Ja się nie znam, ale fajne to adenium :) I cała reszta też :wink:
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)