Napisz proszę więcej o tym roztworze - jak możesz oczywiście.Przemas pisze:A jak zbuntują się i nie chcą długo wydawać kwiatów to opryskuję je roztworem gibereliny i nie pozostawiam im wyboru jak tylko kwitnąć
Skrzydłokwiat,problemy z liśćmi
- Onak
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 4 lip 2006, o 17:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Pozdrawiam! Karina
Na moim balkonie
Na moim balkonie
- Przemas
- 20p - Rozkręcam się...

- Od: 19 cze 2008, o 19:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Gibereliny należą do regulatorów wzrostu i rozwoju roślin. Przeczytałem kiedyś w którejś z książek że stosuje się giberelinę A3 do indukcji kwitnienia skrzydłokwiatów. Więc postarałem się aby zdobyć taką fajną substancję i sporządzam sobie w domu roztwór i opryskuje roślinę. Prócz tego że kwity się pojawiają to trochę liście stają się większe 
-
stanley151
- 0p - Nowonarodzony

- Od: 6 wrz 2008, o 09:31
Witam,
Wiem, że to forum ogrodnicze, i przepraszam, że pytam o kwiata domowego(chyba, zresztą nie wiem), ale on umiera, a ja nie wiem co z nim zrobić.Nie rozumiem go i nie znam się w ogóle na kwiatach.Oto zdjęcia, jeśli można proszę o bardzo wyczerpujące odpowiedzi. Okno jest na północ.W pokoju jest sucho, wilgotność jest minimalna.Liście te czarne nie są ususzone.Dużo wody dostaje.Źle się nim opiekowałem.Przepraszam, trochę się pośpieszyłem z tym postem.

Wiem, że to forum ogrodnicze, i przepraszam, że pytam o kwiata domowego(chyba, zresztą nie wiem), ale on umiera, a ja nie wiem co z nim zrobić.Nie rozumiem go i nie znam się w ogóle na kwiatach.Oto zdjęcia, jeśli można proszę o bardzo wyczerpujące odpowiedzi. Okno jest na północ.W pokoju jest sucho, wilgotność jest minimalna.Liście te czarne nie są ususzone.Dużo wody dostaje.Źle się nim opiekowałem.Przepraszam, trochę się pośpieszyłem z tym postem.

- karpek

- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ogólnie roślina nie wygląda jeszcze tak źle. Te czarne liście, czy czarne końcówki liści to właśnie z nadmiaru wody ! Te końcówki wytnij nożyczkami (ewentualnie całe liście). Za dużo podlewasz - daj mu przeschnąć przed kolejnymi podlewaniami. I oczywiście za suche powietrze. Doniczka stoi wysoko więc na podstawkę nasyp keramzytu lub chociażby żwirku i zalej wodą co zdecydowanie zwiększy wilgotność, oczywiście co jakiś czas uzupełniaj.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
-
stanley151
- 0p - Nowonarodzony

- Od: 6 wrz 2008, o 09:31
- karpek

- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Chodzi mi o to, że jak go podlejesz (mocno, woda wypływa na podstawkę) to potem następne podlewanie jak ziemia w doniczce przeschnie - wkładasz paluszek tak na centymetr w ziemię i jak sucho to znowu podlewasz. Keramzyt może w małych kwiaciarniach być niedostępny ale na pewno kupisz go w dużym hipermarkecie.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Pozdrawiam - Janusz K.
Witam,
Miesiąc temu kupiłam skrzydłokwiat - proszę o porade co sie z nim dzieje i jak powinnam go pielęgnować. Dodam, że ostatnio kwiatek strasznie zmarniał, liście żółkną (mają też brązowe plamy). Zauważyłam też, że liście nie są tak ciemne jak były kiedy kwiatek kupiłam. Kwiat nie stoi w bardzo jasnym miejscu.
Proszę o radę....

Miesiąc temu kupiłam skrzydłokwiat - proszę o porade co sie z nim dzieje i jak powinnam go pielęgnować. Dodam, że ostatnio kwiatek strasznie zmarniał, liście żółkną (mają też brązowe plamy). Zauważyłam też, że liście nie są tak ciemne jak były kiedy kwiatek kupiłam. Kwiat nie stoi w bardzo jasnym miejscu.
Proszę o radę....