Mój ogród wśród łąk część 5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród wśród łąk część 5

Post »

Małgosiu, ale super wysiewy ;:224 Skoro mebelek wystawiony, to znaczy, że wiosna zbliża się wielkimi krokami.
U mnie dzisiaj lało praktycznie przez cały dzień. Wczoraj podobnie z niewielkimi przejaśnieniami. Jak dobrze podleje i temperatury będą sprzyjające to lada moment zakwitną forsycje...Aż się wierzyć nie chce, że wiosna może przyjść tak wcześnie ;:oj
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Mój trawnik wygląda identycznie ;:222 Też mam z tym problem od ubiegłego roku ;:218
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj . Szklarenka świetna, przyda się z całą pewnością ;:333 . Ja tez mam mech gdzieniegdzie ale akurat tę część trawnika zdzieram pod rabaty ;:108 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Małgosiu miałam kiedyś takie placki mchu na trawie zadziałam popiołem z kominka i dolomitem!
Szklarenka to miód na moje serce, bo jest oznaką zbliżającej się wiosny ;:167
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Małgosiu,
możesz powiedzieć Zuzie, że jestem jak najbardziej za wspólną jazdą.
W tym czasie Ty i Sławek będziecie musieli sobie jednak znaleźć inne zajęcie.
Ja żadnych harmonogramów porządków ogrodowych nie opracowuję.
Dojrzałam do tego, ze ogród jest dla mnie relaksem, a nie obowiązkiem.
A konieczną robotę tak czy siak w swoim czasie wykonam.
U mnie też jest pełno mchu w trawie - jednak zupełnie mi to nie przeszkadza.
W sumie jest nawet fajnie - miękko pod stopami, a ja lubię chodzić boso.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
Malgolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2010, o 14:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Małgoś, gratuluję wnuka :D , cudny chłopiec :D
Długo mnie u Ciebie nie było, poczytałam , pooglądałam Twój ogród o każdej porze roku zachwyca ...
Piszesz o mchu na trawniku, wyobraź sobie że u mnie to samo, na moim trawniku jest pełno mchu, ostatnio jak oglądałam Maję w o ...to polecała ostrą wertykulację ( termin mniej więcej jak zaczynają kwitnąć forsycje ) i potem zastosować nawóz do trawników z mchem. Nawóz ten zawiera dużo żelaza co skutecznie likwiduje mech a zarazem sprawia że trawnik jest ładnie zielony...Ja jej zaufam i zastosuję ten nawóz, zobaczymy czy się uda.
pozdrawiam :wit
Prawdziwy przyjaciel to ten kto przychodzi gdy cały świat odchodzi
pozdrawiam Małgośka
Zapraszam na... >> Ogródek Małgolinki cz. I, Ogródek Małgolinki cz. II
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Małgosiu mebel z zapełnionymi półkami, to balsam na duszę ogrodnika w lutym. ;:215 Mech to zmora trawnika w lekkim cieniu. Ja posypuję po wertykulacji popiołem z kominka, pomaga. Gotowe nawozy z pewnością ograniczą problem. Karolek wycałowany, dziękuję. ;:196
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

I u mnie trawnik porośnięty jest mchem. Popiołu z kominka nie mam :( , zostaje mi wygrabianie.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

:wit
U mnie masakra jakaś pogodowa :evil: Kilka pór roku przetoczyło się na moim niebie :lol: A już mnie kuszono, żebym z sekatorem na hortensje ruszyła.
W szklarence ruch się zrobił wśród nasionek kiełkujących, aż serce rośnie. Wczesna kapusta już jest niezła, lobelia zrobiła fajny trawniczek, papryki ostre stoją mężnie wyprostowane. Kobea w ilości 8 sztuk stanowi niezłe tło i dzięki temu, w szklarence widać więcej zielonego. A i zapomniałabym o panu żeniszku, fajny już jest. Tak samo heliotrop w ilości obłędnej aż 5 sztuk. :lol: Pan karczoch się powoli wyłania, a por mu wtóruje. Dobrze się dzieje. I tak ma pozostać
Zajechałam wczoraj do ogrodniczego i zamarłam. Coraz większy ten dział z nawozami. Szok. Do każdej roślinki różne firmy proponują wszelkie nawozy mineralne. Na szczęście coraz więcej pojawia się naturalnych, takich jak obornik bydlęcy, kurzy, koński. Ja preferuję nawozy naturalne, ale koniecznie muszę dodać azotu do wykorowanych rabat. I dać trawnikowi nawóz przeciw mchu. Nie jestem aż taka ekologiczna ;:131 .Reszta dostanie kompost, na deser, bo jesienią wszędzie Aramisowe złoto zostało podsypane.

Dorotko
- W tym roku mamy wcześniej wiosnę. Ja się nie skarżę, ale też jeszcze cierpliwie czekam na większą stabilizację pogodową. A forsycje mi już kwitną ;:224 Przyniosłam sobie gałązki z ogrodu i przyśpieszyłam im troszkę kwitnienie. Kolor żółty o tej porze roku dodaje mi energii.
Szklarenka jest solą w oku mojego eMa. Do kwietnia musi zagryźć zęby. Ciekawe co powie, jak za chwilę pojawią się pomidorki. Sądząc po ilości nasion, i moich planach....szklarenka mi nie wystarczy. ;:136

Monia - W marcu muszę porządnie wykonać wertykulację. Nie ominie nas to. Zakupiłam też nawóz do traw, nazywa się " Anty Mech". I zobaczę. Dziewczyny radzą popiołem. Też będę sypała przez zimę. Okropnie to wygląda.

Ewelinko - Szklarenkę posiadam od zeszłego roku i jestem z niej mega zadowolona. W jednym miejscu mam swoje skarbeńki. U mnie też ten mech nie wszędzie, ale razi po oczach.

Marysiu - Oj zgadzam się z Tobą w 100% ;:196 Dziękuję za poradę. Na razie, po wertykulacji posypię specjalnym nawozem ( doradzono mi w ogrodniczym) a potem będę obserwowała. Mech przejął stery, trawnik został prawie wchłonięty przez niego.

Madzia - Oj my sobie znajdziemy zajęcie, spokojnie. :wink:
A co do mchu....no ja go nie lubię. Zdominował trawę, i chociaż nie jestem zakochana w moim trawniku, nie mam angielskiego i mieć nie będę, to jednak powalczę. Nie chodzę boso, bo kiedyś weszłam na osę i mam uraz :D
I ja lubię przyjemnie spędzać czas w ogrodzie, ale lubię też uporządkowaną przestrzeń, a żeby to osiągnąć, potrzebuję czasu,,,,a z nim kruchutko ostatnio. :roll: A sporo pracy dodatkowej się porobiło w ogrodzie do zrobienia, bo zmianom ulegną rabaty w okolicy nowego płotu. Dam radę, marudzę już :wit

Małgoś - No kto to słyszał znikać na tak długo ;:302 Dziękuję za miłe słowa ;:196 Kubulek ma już całe 3 miesiące i ślicznie się do babci uśmiecha.
Co do trawnika, to takie same rady otrzymałam w ogrodniczym, nawet zakupiłam już odpowiedni nawóz, a wertykulator stoi i czeka. Mam nadzieję, że pozbędę się dziada. :wit

Soniu - Popiół z kominka już dzisiaj posypałam, ale będę drapała jak się ociepli maszyną trawnik i posypię nawozem. Mam nadzieję, że będzie w końcu dobrze.

Ewuś - Każdy sposób dobry, posyp nawozem anty mech do traw. Kupiłam i zastosuję.

:wit
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Małgosiu zazdroszczę ci tej szklarenki. ...Bardzoooo. ;:218
Tylko że ty masz okno balkonowe, to masz jasno na jej całości. Ja takowego nie posiadam , niestety...
Jeden parapet już zastawiony ,niby tylko trochę , ale już tłok się zrobił. Przepikowałam dalie do osobnych kubeczków i dlatego taki ścisk na oknie.Dalii się nazbierało 15 szt. :tan Jeszcze mam nasionka, bo nie wysiałam wszystkich. Te zasieję prosto do gruntu... ;:219
U mnie też dziś pomieszanie pór roku, słońce, deszcz, śnieg.... ;:145
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Nie rozumiem tej walki z mchem-jest miękki,zielony,ugina się,ładnie wygląda zimą,nie trzeba kosić,same zalety a nikt go nie lubi :lol:
U mnie dzisiaj śnieg,grad,deszcz,słońce i wiatr,taki lutowy marzec ;:124
Heliotrop zawsze wschodzi hurtowo ;:306 Ale potem jaka radość jak ten jedyny biedny kwiatostan po ataku mszycy zrobi ;:306
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Byłam w L na zakupach i wróciłam z kilkoma daliami :lol: No co ja poradzę, że je tak lubię. Na szczęście dla rodzinki, chlebek i inne wiktuały też kupiłam.
Mam nadzieję, że pogoda jutro będzie znośna, bo czas wyruszać w ogród. Podobno robota nie zając....

Mateusz - Mchu nie lubię na trawie. Będę walczyć ;:134 .A ostatniego zdania o heliotropie nie rozumiem :?:

Olka - Kupiłam szklarenkę w necie w zeszłym roku, bywały też chyba potem w B. Ja ją potem trzymam na zewnątrz, tak od kwietnia. Bardzo mi jest przydatna. A dalie posiałam kiedyś, ale chyba od razu do gruntu siałam o ile mnie pamięć nie zawodzi ;:196
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2013, o 22:58

Post »

Witaj Małgosiu ;:196
Chwilę mnie nie było, ale od wczoraj coś działam i czytam. Gratuluję Kubusia, uroczy i kochany berbeć. ;:167
Zsiewy już u Ciebie rosną, działasz ogrodniczo. W końcu wiosna idzie, to czas zaczynać.
U mnie ogród odłogiem od jesieni leży, aż strach ile w nim będzie pracy. A tu deszcz ze śniegiem zamiata i jeszcze mrozik zapowiadają. Ano, zobaczymy. Jutro. Bo jak to ktoś tam mawiał, zawsze czas będzie. :wink:
Czytam, że Ci betonowe widoki instalują, rozumiem niechęć. Takie cudowne puste przestrzenie zasłaniać, to aż barbarzyństwo.
No, na dziś wystarczy.
Pozdrawiam serdecznie. :wit
Wśród Sosen... Buków... Kotów...
Część 1Część 2
Dorota
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Heliotrop zawsze wyrasta po 5 sztuk,potem przy pikowaniu ostają się dwa,jakoś ciągną,łapią mszycę i inne i na koniec kwiatostan malutki,przynajmniej u mnie ;:173
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Rzeczywiście nawozów tyle, że nie wiadomo co kupić ;:oj . Koniecznie trzeba czytać skład bo nawóz nawozowi nie równy. Wsadzą to w takie kolorowe opakowanie i kuszą a potem okazuje się, że to ma niewiele azotu i całej reszty ;:14 . Ja niestety nie posiadam jeszcze kompostownika i nie mam swojego nawozu :( . Do tej pory używałam azofoski ale w tym roku chcę zaopatrzyć się w granulowany obornik . Jestem bardzo ciekawa jak sprawdzają się nawozy "magiczna siła" Substrala ;:131 . No ale skoro Ty lubisz ekologiczne to pewnie nie używałaś. Pozdrawiam :wit .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”