@ Anuleczka ? Dzięki!
@ Tulap ? Zamiast siedzieć i nienawidzić trzeba też wyemigrować do kraju, gdzie klimat (i nie tylko klimat) jest bardziej przyjazny ogrodnikom. ;-) A co do niebieskiego ? w sumie nie wiem, czy masz na myśli ifejona (
Tristagma uniflorum) czy barwinka większego (
Vinca major), ale oba są ładne. A barwinek kwitnie mi bez przerwy od początku zimy. Szaleniec.
@ Renzal ? W tym roku to już w ogóle mam radochę, bo wiosna jednak przyszła do mnie o miesiąc wcześniej niż zazwyczaj... Zawsze pierwsze irysy żyłkowane miałem pod koniec lutego, teraz były pod koniec stycznia... Pierwsze krokusy na przełomie lutego i marca, a tu wyskoczyły na przełomie stycznia i lutego... Żyć nie umierać.
@ Kogra ? Ja już uważnie obserwuję rosnące pąki narcyzów i hiacyntów... Myślę, że jak dobrze pójdzie, to już za tydzień się pierwszym narcyzem będę mógł pochwalić... Na hiacynty jeszcze trochę poczekam... ;-)
@ Mr Investor ? Variegata to jednak ?udziwniona? odmiana, słabsza niż forma dzika... Forma dzika się rozrasta jak marzenie no i kwitnie niemalże na okrągło... Przecież ten ananas mi już chyba czwarty miesiąc z rzędu kwitnie bez przerwy...
Pozdrawiam!
LOKI