Mój pierwszy storczyk, phalaenopsis

ODPOWIEDZ
patipatik
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 lis 2008, o 23:23

Post »

Witam Was!
To mój pierwszy post na tym forum:)
Jakieś 3 tygodnie temu stałam się dumna posiadaczką storczyka - dostałam go na urodziny od mojego chłopaka.

Obrazek

Po tygodniu opadł jeden z pąków. przedwczoraj opadł jeden z kwiatów, dzis kolejny przekwita.
Stąd moje pytanie: czy mozliwe jest, żeby storczyk przekwitał jeśli zaledwie tydzien temu rozwinął się ostatni z 3 pąków, które widac na zdjęciu robionym zaraz po dostaniu kwiatka?
Może byc tak, że zrzuca stare kwiaty mimo, że rozwinął nowe?
Bardzo mi zależy na tym kwiatku po pierwsze bo mój chłopak bardzo się postarał i zapłacił za niego naprawde spora cenę po drugie jest śliczny i go uwielbiam i chcę się nim jak najlepiej zająć:)
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Patipatik: wersje sa dwie, albo odchorowuje tylko zmianę warunków- to normalne (stawiam na tą opcję), albo rzeczywiście te starsze kwiaty długo już są rozwinięte, a te ostatnie pączki co się dopiero rozwinęły mogły wybić się dużo później, na tzw przedłużeniu pędu, i wtedy rzeczywiście stare mogą już przekwitać, ale te młode zostaną jeszcze długo.
No chyba że stoi w przeciągu, przemarzł w transporcie lub przy otwartym oknie, albo stoi w pobliżu owoców- wtedy też opadają kwiaty.
Ale nie martw się, nawet jeśli teraz je zgubi, a dobrze o niego zadbasz, niedługo zakwitnie znów.
Życzę aby utrzymały się jak najdłużej bo kwiatek piekny! :)

Miaaa, jak Ty to robisz kobieto, przeczytałam cały Twój wątek a tu pęd za pędem od miesięcy...! Ja swoją przygodę z falkami ciągnę od czerwca ale nie doczekałam się jeszcze ani jednego własnego pędu!!! [Inna rzecz, że większość moich wciąż kwitnie...] Ale, kurczę, jedni czekają na ponowne kwitnienie rok, a Ty ot, tak, pstryk i wszystkie kwitną..! Czarodziejka normalnie!!! :)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
patipatik
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Pewnie chodzi o te przeciągi... Zdarzyło mi się czasem otworzyc okno, kiedy kwiatek stał na parapecie... Ehhh to wszystko z niewiedzy. Możliwe, że po zaprzestaniu otwierania okna obok kwiatka nie będzie dalej opadał?
I jeszcze jedno pytanko:
liść przy samej doniczce jest pekniety na pół a na samym końcu jednego z liści zrobiła sie malutka ciemna plamka. nie wiem sama czy była od początku, liśc owsze był pęknięty. Czy to może byc jakaś choroba?
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli to z winy przeciągów, to tak. Przestawiaj go w zaciszne miejsce jak wietrzysz, wrażliwe są zwłaszcza pąki.
Kwiaty które przekwitają, marszczą się lekko, tracą jędrność, stają się takie bardziej suche, bibułowate jakby, niektóre zmieniają lekko kolor- mój bordo podobny do Twojego normalnie miał kwiaty z tyłu zielone, ale jak przekwitały, stawały się bordowe. Warżka, czyli ten języczek, zawijała się do gory, tak jakby kwiat sie zamykał. No i idzie to od dołu, od najstarszego kwiatka- to taka pomoc żeby Ci ewentualnie łatwiej bylo rozpoznać czy to przekwitanie czy coś innego.
Jeśli odpadają swieże kwiaty, musi być inna przyczyna.

Tak czy tak, poczytaj o uprawie phalaenopsis, może sama wpadniesz co mogło być nie tak. Trzymam kciuki! :)
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Liście pęknięte na pół się zdarzają, to niczym nie grozi i nawet nie wiadomo dobrze dlaczego pękają, natomiast plamka- trudno powiedzieć. Nie panikowałabym, obserwuj tylko czy się nie powiększa. Moje też mają drobne plamki, czasem to jakieś otarcia itd.

Aha, obejrzyj dobrze czy nie widzisz na pędach, kwiatach, liściach, w podłożu jakichś robaczków, jaj, pajęczynek, grudek- czasem kwiaty odpadają gdy w roślinie zalęgną się szkodniki. Najlepiej obejrzyj przez lupę, w dobrym świetle, ale też i wieczorem- one wtedy wychodza na żer. I obserwuj wodę, jeśli doniczkę moczysz- jeśli są jakieś robale, często wypływają razem z wodą przy wyciąganiu doniczki. Możesz kilka razy zanurzyć ją i wyciagnąć, i popatrzeć dobrze co pływa potem w wodzie.
Pozdrawiam, Agnieszka
patipatik
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Na szczęście opadające kwiatki to kwiatki z dolnego pędu pierwsze przy samym dole. Serdecznie dziękuję Ci za pomoc :)
Awatar użytkownika
miaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2008, o 13:58

Post »

Pati możliwe też, że falenopsis po zmianie miejsca po prostu zbuntował się zrzucił pączka - to całkiem normalna reakcja i bardzo często się nam zdarza :roll: A co do opadania kwiatów myślę, że po prostu przekwitają 8) starsze odpadają a nowe się rozwijają :P
Spróbuj nie otwierać tego okna lub przenosić go na ten czas w inne miejsce - wtedy dowiesz się czy to przeciągi są winowajcą :) Życzę powodzenia ;:215

Agita naprawdę nie wiem jak to się dzieje :D Ja moja przygodę ze storczykami zaczęłam bodajże od marca tego roku :P i niedawno zakwitł mi mój pierworodny falek z własnego pędu :P Wiele falenopsisów kupiłam przekwitniętych lub przekwitających, a najbardziej lubię takie z kolorem - niespodzianką :P
Większość falków przechodziła u mnie okres spoczynku i niedawno ... zrobiły mi niespodziankę - zaczęły pokazywać się nowe pędy :lol: Frajdę mam z nimi porządną :lol:

Kochani nie kupiłam nic na wystawie w Łodzi ( portfel nie pozwolił ) :roll: ale za to ... niezapomniane wrażenia ... :P Cudne roślinki, sama palmiarnia wspaniała, naprawdę warto było wybrać się te kilkaset km :D I przy okazji podziwiałam też wspaniałe kaktusy ( mój drugi "nałóg" poza storczykami ) :lol: Za rok na pewno tam wrócę :D A na sabotka dalej będę polować, tylko w troszkę przyzwoitszej cenie :)
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

witaj :)
piękna Miltassia i phalaenopsis z peloric'em :) ;:138
podlewaj ją albo po obrzeżu doniczki albo troszke "wytrzep" kory,żeby psb nie zagniwały, jeśli podlewasz przez namaczanie, przynajmniej ja tak robię ze swoimi :) usuwam trochę kory ..
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miaaa, też bym tak pewnie robiła, fajnie musi być czekać na taką niespodzianke, gdyby nie to, że... są kolory które mi się u phal. nie podobają :( Nie lubię tych najbardziej chyba popularnych różowych i fioletowych (choć pojedyńcze sztuki czasem i owszem), a z braku miejsca muszę się ograniczać do tych najbardziej wymarzonych.
Choć może się kiedyś skuszę na taką roślinkę-niespodziankę, dla samych emocji :) Najwyżej będę rozdawać. Albo wymieniać :)
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Agito- mnie też nie wszystkie kolorki się podobają, ale lubię kupować przekwitnięte storczyki z wyprz., bo są tańsze (!) i mogą mi zrobić piękną niespodziankę, jak już zakwitną. Jeśli któryś z nich mi się nie spodoba, to na pewno znajdę kogoś, by mu tego storczyka podarować. I wszyscy będą zadowoleni :)
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

ja zawsze kupuję rośliny kwitnące, ale raz kupiłam Phal. niespodziankę. był przeceniony, ale w dobrym stanie, miał ładne listki i korzonki. Kupiłam go w maju 2007 roku, latem bardzo mocno poparzyło go słońce (cały liść sercowy był białobrązowy), ale nie stracił stożka wzrostu i żyje do dziś. Obecnie zabiera się już do drugiego u mnie kwitnienia. to jest ten Phal. co ma teraz 70 cm łodygę i pąki. jestem z niego bardzo zadowolona. a poza tym okazał się biały, a ja uwielbiam białe Phal.
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zrobił Ci piękną niespodziankę. Czasem warto kupić przysłowiowego kota w worku.
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

czasem warto. ja kupiłam takiego tylko raz, ale jestem zadowolona i niecierpliwie czekam, aż rozwinie pąki.
Awatar użytkownika
miaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2008, o 13:58

Post »

Teresko - dziękuję za radę - już ją zastosowałam :P Miltassia ma się dobrze jak na razie :D

A dzisiaj niespodziewanie ( ale za to jakie szczęście :lol: ) nabyłam paphiopedilum :D W przyzwoitej cenie i w dobrym stanie :D mam nadzieję, że go nie zamorduję :wink:

Paphiopedilum 'King Arthur'
Obrazek Obrazek Obrazek

Przesadziłam też ostatnio Dendrobium nobile, które mało nie odeszło do krainy wiecznej szczęśliwości :lol:
Zmieniłam podłoże i wsadziłam w większą doniczkę.
Jak na razie pozbyłam się wełnowców i widzę, że roślinka powoli zaczyna odżywać 8)
Obrazek
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Prawdziwy z niego Król! Taki dostojny! I ma przyrościk.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”