Minibotanik Jacka cz.10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Minibotanik Jacka cz.10

Post »

Część z tych owoców to ptasia stołówka. Oj wdzięczne Ci bedą ptaki za te smakołyki!
Cał czas do Ciebie zaglądam, widzę, ze się nie poddajesz. Ja do ogrodu wysyłam syna, żeby porządki robił, bo ja odchorowałam wyjście na ogród w zeszłą sobotę. Tak też moje odwiedziny ograniczają się do wsypania przed pracą ziarna do karmnika.
A synuś jak w zeszłym roku przekopał liście na daliowych grządkach.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Karolinko, dławisz to pnącze. Kwiatki ma niepozorne i nawet ich nie pamiętam. Za to jak zgubi liście - pięknie odsłaniają się owocki. Polecam! Pamiętaj tylko, że jest to roślina rozdzielnopłciowa :idea:
Kolejne pnącze zdobne w owocki:
Obrazek

Miłko, póki jest co pokazywać w ogrodzie - robię to. Teraz można dopatrzeć się różnych drobiazgów, niedocenianych podczas kwitnienia roślin. Pogoda sprzyja krótkim spacerom z aparatem po ogrodzie 8-)
Psianka słodkogórz w ub. latach rosła bardzo bujnie w moim ogrodzie. Teraz słabo ale wydała owocki:
Obrazek
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Taką psiankę spotykałam na dziko w Puszczy Białowieskiej. Bardzo malowniczo wyglądają jej owoce na tle ciemnej zieleni.
Miłka
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miłko, zgadza się; to nasza rodzima psianka ;:333
Ponieważ zima raczej angielska, to ogród wciąż żyje, tzn. nie poszedł spać całkowicie :tan
Obrazek
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

Brawo ;:138
Byłam wczoraj na działce, a tam oprócz kolorowych malutkich brateczków zaskoczyły mnie kwitnące pięknie fiołki :D
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu, cieszę się, że i u Ciebie coś kwitnie 8-) U mnie fiołków nie widziałem. Bratki by się pewnie znalazły. Za to kolejnym żelaznym kwiatkiem na obecną aurę jest gailardia:
Obrazek
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kwiaty na przekór zimie! Ciepło jest! Ja chyba swoje rudbekie powyrywałam, ale coś majaczy jeszcze w ogrodzie.
Pamiętam kilka ciepłych zim z dzieciństwa, kiedy to mama katowała mnie ciepłą czapką (przecież jest zima), a na zewnątrz było +8st.C. Nie pamiętałam, jak wygląda śnieg i ryczałam, jak ogladałam swoje sanki w piwnicy. Nie wiem, jakie to były lata ;:185
Miłka
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

:wit

Piękna gailardia Jacku !
W czwartek było tak ciepło, że pracowaliśmy bez kurtek i nawet zaświeciło słońce :D
Podobno zima ma być wyjątkowo ciepła, więc chyba niedobrze, że pookrywałam róże. Teraz martwię się tym trochę... ;:209
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Jacku ogród żyje cały rok i o każdej porze coś ciekawego można znaleźć, teraz oprócz roślin całe stada ptaków bo mają niezłą wyżerkę ;:215
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miłko, przynajmniej Ty jedna pamiętasz, że bywały już łagodne zimy. Bo wszyscy wokół zasypują mnie informacjami, jakie to kiedyś były mroźne i śnieżne zimy! A przecież bywało różnie! A przyroda dostosowuje się do aktualnej aury i mnie cieszą te pojedyncze kwiatuszki 8-) Cieszą też kolorowe liście, którym teraz baczniej mogę się przyjrzeć
Listki epimedium to teraz prawdziwe "rubrum", jak w nazwie:
Obrazek

Marysiu-Mufka, ja jeszcze nic nie okryłem ale ogród mam przy domu więc mogę to zrobić w każdej chwili. Ty masz inaczej. Natomiast to ciepełko jest super, bo codziennie coś tam robię w ogródku i łapki wcale nie marzną :tan
Gailardie rosną w trawniku ale żal mi je kosić, bo rosną tam fantastycznie więc jeżdżę slalomem kosiarką i potem ręcznie wycinam źdźbła z kęp gailardii :roll:
Kolejne listki rośliny równie "żelaznej" co gailardia. Miodunki zdobią od wczesnej wiosny do teraz. Są niesamowite!
Obrazek

Beatko, sezon angielski to chyba przejęzyczenie? Zima owszem ale lato z pewnością nie. Raczej zbliżone do klimatu suchego kontynentalnego, jaki mają np. w Azji Środkowej (Kazachstan).
Ostra zima może jeszcze przyjść, mam to na uwadze ale cieszmy się z tego, co mamy teraz 8-) Właśnie wróciłem z mojej Puszczy (Kampinoskiej) i jest naprawdę cudnie i bez śniegu ;:333
Kiścieniowi taka pogoda jak najbardziej odpowiada - wszak on zimozielony 8-)
Obrazek

Marysiu-Mar33, ogród żyje ale gdyby przyszedł mróz i śnieg, to już nie chciałoby mi się tego dokumentować :roll: Tak, ptaków też nie brakuje. Ostatnio się dowiedziałem, że mamy w Puszczy orły bieliki więc uważnie wypatruję z nadzieją, że kiedyś będę miał zaszczyt go zobaczyć :)
A takie listki powinnaś mieć u siebie na przyszły rok. Cały czas ładne:
Obrazek
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Jacku, wyglądają jak liście jakiegoś maka. Z tych liści wyrosną jakieś kwiatki?
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Jacku
Pozdrawiamy świątecznie mimo braku białych dekoracji :D
Życzymy radosnej i relaksującej reszty Świąt Bożego Narodzenia i owocnego Nowego Roku :!:
Możesz coś więcej o pokrytej kutnerem roślince powyżej :?:
Myślałam, że to starzec.
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

PEPSI pisze:Jacku, wyglądają jak liście jakiegoś maka. Z tych liści wyrosną jakieś kwiatki?
Może nie jestem Jackiem, ale jestem również szczęśliwym posiadaczem dikranostigmy... I odpowiedzi na Twoje dwa pytania są twierdzące. Owszem, jest to roślina z rodziny makowatych i owszem, kwitnie. Kwiaty ma bardzo podobne do eszolcji kalifornijskiej, tylko nieco mniejsze.

Pozdrawiam!
LOKI
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Dzięki Loki za wyczerpującą odpowiedź.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu, Loki już odpowiedział. Dikranostigma (chyba nie ma polskiej nazwy?) przywędrowała do mnie w formie nasionka z karpą dalii i na szczęście udało się wykopać dalię nie uszkadzając jej 8-)
Pierwiosnki - dla nich pogoda w sam raz ;:3
Obrazek

Agnieszko, u mnie to normalne dni pracy ale dzięki za pamięć 8-)
O dikranostigmie napisał Loki. Ładna roślinka i cały czas ozdobna. Podobnie jak kolejna, która nie tylko zielona ale i kwiatuszki teraz pokazała :tan
Obrazek

Dzięki Loki 8-)
Pojedyncze kwiatuszki astrów też jeszcze można spotkać. Nie są zbyt piękne ale sam fakt, że mamy kwiaty na Boże Narodzenie - chapeau bas ;:180
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”