pozdrawiam Bożena
Mój ogród na górce
-
krasna101
- Przyjaciel Forum - silver

- Od: 5 gru 2011, o 21:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Mój ogród na górce
Witaj Zanko
bardzo pięknie pokazujesz swoją działkę w poszczególnych porach roku. Widzę, że piekne otoczenie wokół Ciebie, fajne zwierzaki i dużo pięknych roślinek
Bardzo lubię patrzeć na Dalie ale chyba jestem za mało odważna/ w zwiazku z przechowywaniem w okresie zimowym/ i leniwa na coroczne wykopywanie i sadzenie ich. Więc wielkie ukłony dla Ciebie , że tyle gatunków ich masz
pozdrawiam Bożena
pozdrawiam Bożena
- slila1
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 18 maja 2009, o 19:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jesień miałaś prześliczną.
Widzę, że napracowałaś się i to nie sama, ale przy wydatnej pomocy Luny jak miło ją znów zobaczyć. Nastąpiły duże zmiany, wszystko tak pięknie uporządkowałaś, jeszcze tylko obsadzić puste miejsca i będziesz miała pięknie w przyszłym sezonie.
A jak tam Twój mały wnuczek?
Widzę, że napracowałaś się i to nie sama, ale przy wydatnej pomocy Luny jak miło ją znów zobaczyć. Nastąpiły duże zmiany, wszystko tak pięknie uporządkowałaś, jeszcze tylko obsadzić puste miejsca i będziesz miała pięknie w przyszłym sezonie.
A jak tam Twój mały wnuczek?
Witajcie
Dzionek powitał mnie chmurkami ale przynajmniej nie wieje. Wczoraj był alert- komórki, laptopy i co się dało-to na kabelek i do ładowania. W razie jakby prądu nie było. U nas trochę powieje i już prądu nie ma, trochę popada i prądu niema- XXI wiek w lesie
Wiatr drzewa na słupy przewraca, zdarza sie,że bobry podetną słupy i przewrócą. Druciki namokną i spinaki robią. Ach ta kosmiczna technologia
Po pierwszych kilku mroźnych nocach wiele roślinek ułożyłam po stroiszowe pierzynki , miały grzecznie spać
A one rosną, dostają nowe listki, wschodzą!
Nie wiem co robić ? Odkryć je ? U nas jest przeplatana pogoda. Kilka dni i nocy mroźnych od mninus 5 do minus1 i kilka dni ciepłych 7,8 st i w nocy plus 5. Pod przykrycie zaczęły nowy sezon, bez przykrycia to chyba zmarzną. Jestem w kropce

Tulap
Te wiśnie super wyglądają wiosną jak są obsypane białym kwieciem
. I to jest nasze miejsce na ogniska

Karolinko
Dzięki za miłe słowa. Nie chcę Cię martwić ani Twojej córki . Nasza Luna jest wulkanem energi
Chodzi na spacery do lasu, biega luzem nad Wartą i nadal jest nie wyżyta. W okolicy wszyscy ją znają , bo nie usiedzi na miejscu. Na szczęście jest przyjazna i kocha cały świat i wszystkie stworzenia.
Uwielbia prace ogrodowe i podlewanie ogrodu, węże nam pogryzła przy okazji, taka słodka psotka
Bożenko
Witaj miło Cię gościć w moim ogrodzie. Dziękuję za cieple słowa
Ja zaczynałam z daliami skromnie. Najpierw miałam jedną czerwoną, potem dostałam dwie od kuzynki, w następnym roku trzy od koleżanki i tak zaczęło się
Mam dużo piwnicę , to mam gdzie przechowywać dalie. Ale jesienią wykopywanie trwa kilka dni
Sadzenie jest łatwiejsze bo karpy są lżejsze i nie muszę się tak naszarpać. Ale to wciąga a potem jak kwitną to już nie pamiętam,że tyle trudu mnie kosztowały. Już planuje zakup kilku nowych
Lidka
W tym roku bardziej profesjonalnie podeszłam do ogrodu. Przygotowałam lepiej glebę. Miałam dużo kompostu i hojnie obdzieliłam roślinki. Za pergolą ( M ma zrobić do wiosny )na zakrecie jest miejce dla nowych dali. Już mam uszykowaną listę nowych zachciewajek
Wnusiu całe lato dzielnie mnie wspierał na ogrodzie
Teraz wiecej siedzi w domu i przez okno ogląda ptaszki. Staramy sie aby codziennie był na dworze. Zaprzyjaźnił się z kotami. Nauczył je gdzie mają wasy
Uczyliśmy Michasia gdzie kotek ma oczko i pokazywał, gdzie kotek ma uszko i pokazywał, gdzie kotek ma wąsy i wytargał kota za wąsiska. Na drugi dzień Wnusio grzecznie pokazał gdzie zwierzak ma oczka, łapke , uszka. Gdy zapytałam się gdzie kotek ma wąsy , to kotek uciekł. Pamiętała kocina o poszarpanych wąsach i tak Michaś nauczył Kitka gdzie ma wąsy
Pozdrawiam słonecznie
Dzionek powitał mnie chmurkami ale przynajmniej nie wieje. Wczoraj był alert- komórki, laptopy i co się dało-to na kabelek i do ładowania. W razie jakby prądu nie było. U nas trochę powieje i już prądu nie ma, trochę popada i prądu niema- XXI wiek w lesie
Wiatr drzewa na słupy przewraca, zdarza sie,że bobry podetną słupy i przewrócą. Druciki namokną i spinaki robią. Ach ta kosmiczna technologia
Po pierwszych kilku mroźnych nocach wiele roślinek ułożyłam po stroiszowe pierzynki , miały grzecznie spać
Nie wiem co robić ? Odkryć je ? U nas jest przeplatana pogoda. Kilka dni i nocy mroźnych od mninus 5 do minus1 i kilka dni ciepłych 7,8 st i w nocy plus 5. Pod przykrycie zaczęły nowy sezon, bez przykrycia to chyba zmarzną. Jestem w kropce

Tulap
Te wiśnie super wyglądają wiosną jak są obsypane białym kwieciem

Karolinko
Dzięki za miłe słowa. Nie chcę Cię martwić ani Twojej córki . Nasza Luna jest wulkanem energi
Uwielbia prace ogrodowe i podlewanie ogrodu, węże nam pogryzła przy okazji, taka słodka psotka
Bożenko
Witaj miło Cię gościć w moim ogrodzie. Dziękuję za cieple słowa
Lidka
W tym roku bardziej profesjonalnie podeszłam do ogrodu. Przygotowałam lepiej glebę. Miałam dużo kompostu i hojnie obdzieliłam roślinki. Za pergolą ( M ma zrobić do wiosny )na zakrecie jest miejce dla nowych dali. Już mam uszykowaną listę nowych zachciewajek
Wnusiu całe lato dzielnie mnie wspierał na ogrodzie
Uczyliśmy Michasia gdzie kotek ma oczko i pokazywał, gdzie kotek ma uszko i pokazywał, gdzie kotek ma wąsy i wytargał kota za wąsiska. Na drugi dzień Wnusio grzecznie pokazał gdzie zwierzak ma oczka, łapke , uszka. Gdy zapytałam się gdzie kotek ma wąsy , to kotek uciekł. Pamiętała kocina o poszarpanych wąsach i tak Michaś nauczył Kitka gdzie ma wąsy
Pozdrawiam słonecznie
Ja dlatego nie okrywam
Zresztą idę tokiem myślenia-kwiatki to natura,więc chyba wiedzą,jaka pogoda będzie
Teraz się zahartują i ...czekamy
Zresztą idę tokiem myślenia-kwiatki to natura,więc chyba wiedzą,jaka pogoda będzie
Teraz się zahartują i ...czekamy
-
e-babcia

- Od: 31 paź 2011, o 16:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kochana mieszkasz w wyjątkowo ślicznej okolicy
, lasy ...........
Jesień mnie urzekła i oczywiście aleja dalii
Jesień mnie urzekła i oczywiście aleja dalii
- Wanda7
- -Moderator Forum-.

- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Bardzo nastrojowe zdjęcia złotej jesieni.
Ja w tym roku kopczyków nie robiłam. Też tak jak ty rzuciłam gdzieniegdzie gałązki igliwia, ale nic poza tym.
Nie zapowiadają nadejścia prawdziwej mroźnej zimy.
Ja w tym roku kopczyków nie robiłam. Też tak jak ty rzuciłam gdzieniegdzie gałązki igliwia, ale nic poza tym.
Nie zapowiadają nadejścia prawdziwej mroźnej zimy.
Witajcie
cóż mozna rzec - znowu szaro,zimno, dżdżyście, ponuro. Normalnie - jak to w grudniu
.
Nawet ptakom nie chce się latać do karmnika. Siedzą skulone między świerkowymi gałązkami, cZekają na słoneczko
, aż wysuszy zmokłe piórka.
Zawsze pokazuje ogród ale moim ulubionym miejscem wypoczynku jest bujawka na tarasie, mam tam widok na Wartę, a na tarasie stoją doniczki z pelargoniami. Troszkę w tym roku były biedne, bo susza i zbyt gorące słońce im nie służyły.

Wczesną wiosną witaj mnie tam krokusy i przebiśniegi. Jest to bardzo słoneczne i ciepłe miejsce, w sam raz na zimowe kawki w południowym słońcu.

Trochę później słodkim zapachem umilają nam wieczory jaśminy

i róże

Mati Tulap
Już kilka razy się zdarzyło,że przyszła bardzo mroźna zima bez śniegu i miałam wiele wymrożonych roślinek. I wiele strat. Teraz profilaktycznie chucham na zimne i okrywam, tym bardziej ,że był tu ostry start zimy. Kilka mroźnych dni i nocy
Jadziu
Bardzo kocham to miejsce i nie zamieniłam bym na inne. To jest mój raj na ziemi, mój azyl i jestem szczęśliwa,że mogę tu mieszkać.
Wanda
Jesień w tym roku naprawdę się popisała, pewnie dlatego zima daje taką mokrą plamę
. Brzozy długo utrzymały liście i pięknie się wyzłociły. Las był przepięknie poprzetykany złotymi plamkami.
U nas było kilka mroźnych dni i nocy , więc przykryłam. Już nieraz mróz mnie zaskoczył i rośliny. Ale chyba w tym roku przedobrzyłam. Sprawdza się powiedzenie- dobrymi chęciami piekło jest wybrukowane
Pozdrowienia
cóż mozna rzec - znowu szaro,zimno, dżdżyście, ponuro. Normalnie - jak to w grudniu
Nawet ptakom nie chce się latać do karmnika. Siedzą skulone między świerkowymi gałązkami, cZekają na słoneczko
Zawsze pokazuje ogród ale moim ulubionym miejscem wypoczynku jest bujawka na tarasie, mam tam widok na Wartę, a na tarasie stoją doniczki z pelargoniami. Troszkę w tym roku były biedne, bo susza i zbyt gorące słońce im nie służyły.

Wczesną wiosną witaj mnie tam krokusy i przebiśniegi. Jest to bardzo słoneczne i ciepłe miejsce, w sam raz na zimowe kawki w południowym słońcu.

Trochę później słodkim zapachem umilają nam wieczory jaśminy

i róże

Mati Tulap
Już kilka razy się zdarzyło,że przyszła bardzo mroźna zima bez śniegu i miałam wiele wymrożonych roślinek. I wiele strat. Teraz profilaktycznie chucham na zimne i okrywam, tym bardziej ,że był tu ostry start zimy. Kilka mroźnych dni i nocy
Jadziu
Bardzo kocham to miejsce i nie zamieniłam bym na inne. To jest mój raj na ziemi, mój azyl i jestem szczęśliwa,że mogę tu mieszkać.
Wanda
Jesień w tym roku naprawdę się popisała, pewnie dlatego zima daje taką mokrą plamę
U nas było kilka mroźnych dni i nocy , więc przykryłam. Już nieraz mróz mnie zaskoczył i rośliny. Ale chyba w tym roku przedobrzyłam. Sprawdza się powiedzenie- dobrymi chęciami piekło jest wybrukowane
Pozdrowienia
- jolifleur

- Od: 30 lip 2012, o 14:41
Bardzo malowniczo opisujesz swój raj
Widać, że jest to miejsce, które skradło Twoje
Tylko pozazrdościć. Niektórzy całe życie szukają swojego miejsca na ziemi
Tylko pozazrdościć. Niektórzy całe życie szukają swojego miejsca na ziemi
- slila1

- Od: 18 maja 2009, o 19:05
Moje rośliny nie są okryte, a niektóre z nich też zachowują się jakby już była wiosna.
Bardzo lubię opowieści o Twoim ukochanym miejscu na ziemi, okraszone pięknymi zdjęciami.
Bardzo lubię opowieści o Twoim ukochanym miejscu na ziemi, okraszone pięknymi zdjęciami.
- karolacha

- Od: 1 cze 2014, o 15:56
Aż się słodko na sercu robi gdzy się ogląda taki9e zdjęcia wspominkowe 
Witajcie
Wczoraj było pięknie, słonecznie, ciepło i wiosennie . Nawet zorze były
Niestety ja się spóźniłam
A dzisiaj... uwaga... PADA !!!! DESZCZ !!!! Ja sie pytam - Mikołaju ,a gdzie śnieg . Choć troszkę , na Święta - tak dla klimatu
Czas się rozgrzać wspomnieniami

gdy czeremcha zachwycała kwitem i zapachem

bzy i jabłonie pysznie stroiły gałązki

a wcześniej krokusy kusiły trzmiele
ach... ale się rozmarzyłam
Ewa
Masz rację to miejsce skradło moje serce, myśli i podkrada siły
Lidka
Dziękuję za miłe słowa, każdy ma swój raj na ziemi i pięknie o nim opowiada i pokazuje. Forum jest tego przykładem
Karolinko
Jak trzeba sobie osłodzić te pochmurne dni
Pozdrawiam wszystkich słonecznie
Wczoraj było pięknie, słonecznie, ciepło i wiosennie . Nawet zorze były
Czas się rozgrzać wspomnieniami

gdy czeremcha zachwycała kwitem i zapachem

bzy i jabłonie pysznie stroiły gałązki

a wcześniej krokusy kusiły trzmiele
ach... ale się rozmarzyłam
Ewa
Masz rację to miejsce skradło moje serce, myśli i podkrada siły
Lidka
Dziękuję za miłe słowa, każdy ma swój raj na ziemi i pięknie o nim opowiada i pokazuje. Forum jest tego przykładem
Karolinko
Jak trzeba sobie osłodzić te pochmurne dni
Pozdrawiam wszystkich słonecznie
- karolacha

- Od: 1 cze 2014, o 15:56
Jaka piękna , duża czeremcha , uwielbiam ją i też mam
Piękna wiosna u Ciebie , nie ważne ,że na zdjęciach
WESOŁYCH ŚWIĄT Michasiu-Żanko
WESOŁYCH ŚWIĄT Michasiu-Żanko
- jolifleur

- Od: 30 lip 2012, o 14:41
Wszystkiego najlepszego, Żanka
Żeby ta twoja ścieżka wśród kwiatów pięknie zarosła bujnym kwieciem i cieszyła oczy pięknymi kwiatami 
- beacia0088

- Od: 25 lis 2013, o 20:18
Żanko wszystkiego dobrego w Nowym Roku 2016 .Prze de wszystkim dużo zdrówka i sił do prac ogrodowych jak i do życia codziennego.Oby ten rok był udany w życiu rodzinnym jak i ogrodowym.Pięknych okazów w ogrodzie i udanego sezonu ogrodowego :)Wszystkiego dobrego