Mój ogród na górce

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
krasna101
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 5 gru 2011, o 21:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój ogród na górce

Post »

Witaj Zanko :wit bardzo pięknie pokazujesz swoją działkę w poszczególnych porach roku. Widzę, że piekne otoczenie wokół Ciebie, fajne zwierzaki i dużo pięknych roślinek :D Bardzo lubię patrzeć na Dalie ale chyba jestem za mało odważna/ w zwiazku z przechowywaniem w okresie zimowym/ i leniwa na coroczne wykopywanie i sadzenie ich. Więc wielkie ukłony dla Ciebie , że tyle gatunków ich masz ;:180

pozdrawiam Bożena
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jesień miałaś prześliczną.
Widzę, że napracowałaś się i to nie sama, ale przy wydatnej pomocy Luny jak miło ją znów zobaczyć. Nastąpiły duże zmiany, wszystko tak pięknie uporządkowałaś, jeszcze tylko obsadzić puste miejsca i będziesz miała pięknie w przyszłym sezonie.
A jak tam Twój mały wnuczek?
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
Michasia1
200p
200p
Od: 6 lis 2014, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witajcie
Dzionek powitał mnie chmurkami ale przynajmniej nie wieje. Wczoraj był alert- komórki, laptopy i co się dało-to na kabelek i do ładowania. W razie jakby prądu nie było. U nas trochę powieje i już prądu nie ma, trochę popada i prądu niema- XXI wiek w lesie :D
Wiatr drzewa na słupy przewraca, zdarza sie,że bobry podetną słupy i przewrócą. Druciki namokną i spinaki robią. Ach ta kosmiczna technologia :;230

Po pierwszych kilku mroźnych nocach wiele roślinek ułożyłam po stroiszowe pierzynki , miały grzecznie spać ;:19 A one rosną, dostają nowe listki, wschodzą!
Nie wiem co robić ? Odkryć je ? U nas jest przeplatana pogoda. Kilka dni i nocy mroźnych od mninus 5 do minus1 i kilka dni ciepłych 7,8 st i w nocy plus 5. Pod przykrycie zaczęły nowy sezon, bez przykrycia to chyba zmarzną. Jestem w kropce ;:185

Obrazek

Tulap
Te wiśnie super wyglądają wiosną jak są obsypane białym kwieciem ;:138 . I to jest nasze miejsce na ogniska :D

Obrazek

Karolinko
Dzięki za miłe słowa. Nie chcę Cię martwić ani Twojej córki . Nasza Luna jest wulkanem energi ;:138 Chodzi na spacery do lasu, biega luzem nad Wartą i nadal jest nie wyżyta. W okolicy wszyscy ją znają , bo nie usiedzi na miejscu. Na szczęście jest przyjazna i kocha cały świat i wszystkie stworzenia.
Uwielbia prace ogrodowe i podlewanie ogrodu, węże nam pogryzła przy okazji, taka słodka psotka :D

Bożenko
Witaj miło Cię gościć w moim ogrodzie. Dziękuję za cieple słowa :D Ja zaczynałam z daliami skromnie. Najpierw miałam jedną czerwoną, potem dostałam dwie od kuzynki, w następnym roku trzy od koleżanki i tak zaczęło się :lol: Mam dużo piwnicę , to mam gdzie przechowywać dalie. Ale jesienią wykopywanie trwa kilka dni :D Sadzenie jest łatwiejsze bo karpy są lżejsze i nie muszę się tak naszarpać. Ale to wciąga a potem jak kwitną to już nie pamiętam,że tyle trudu mnie kosztowały. Już planuje zakup kilku nowych :D

Lidka

W tym roku bardziej profesjonalnie podeszłam do ogrodu. Przygotowałam lepiej glebę. Miałam dużo kompostu i hojnie obdzieliłam roślinki. Za pergolą ( M ma zrobić do wiosny )na zakrecie jest miejce dla nowych dali. Już mam uszykowaną listę nowych zachciewajek :)
Wnusiu całe lato dzielnie mnie wspierał na ogrodzie :D Teraz wiecej siedzi w domu i przez okno ogląda ptaszki. Staramy sie aby codziennie był na dworze. Zaprzyjaźnił się z kotami. Nauczył je gdzie mają wasy ;:108
Uczyliśmy Michasia gdzie kotek ma oczko i pokazywał, gdzie kotek ma uszko i pokazywał, gdzie kotek ma wąsy i wytargał kota za wąsiska. Na drugi dzień Wnusio grzecznie pokazał gdzie zwierzak ma oczka, łapke , uszka. Gdy zapytałam się gdzie kotek ma wąsy , to kotek uciekł. Pamiętała kocina o poszarpanych wąsach i tak Michaś nauczył Kitka gdzie ma wąsy

Pozdrawiam słonecznie :wit
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Ja dlatego nie okrywam :lol:
Zresztą idę tokiem myślenia-kwiatki to natura,więc chyba wiedzą,jaka pogoda będzie ;:108
Teraz się zahartują i ...czekamy ;:108
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Kochana mieszkasz w wyjątkowo ślicznej okolicy ;:oj , lasy ........... ;:oj
Jesień mnie urzekła i oczywiście aleja dalii ;:138
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Bardzo nastrojowe zdjęcia złotej jesieni.
Ja w tym roku kopczyków nie robiłam. Też tak jak ty rzuciłam gdzieniegdzie gałązki igliwia, ale nic poza tym.
Nie zapowiadają nadejścia prawdziwej mroźnej zimy. :)
Awatar użytkownika
Michasia1
200p
200p

Post »

Witajcie
cóż mozna rzec - znowu szaro,zimno, dżdżyście, ponuro. Normalnie - jak to w grudniu :;230 .

Nawet ptakom nie chce się latać do karmnika. Siedzą skulone między świerkowymi gałązkami, cZekają na słoneczko ;:3 , aż wysuszy zmokłe piórka.
Zawsze pokazuje ogród ale moim ulubionym miejscem wypoczynku jest bujawka na tarasie, mam tam widok na Wartę, a na tarasie stoją doniczki z pelargoniami. Troszkę w tym roku były biedne, bo susza i zbyt gorące słońce im nie służyły.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wczesną wiosną witaj mnie tam krokusy i przebiśniegi. Jest to bardzo słoneczne i ciepłe miejsce, w sam raz na zimowe kawki w południowym słońcu.

Obrazek

Obrazek

Trochę później słodkim zapachem umilają nam wieczory jaśminy

Obrazek

Obrazek
i róże

Obrazek

Obrazek

Mati Tulap

Już kilka razy się zdarzyło,że przyszła bardzo mroźna zima bez śniegu i miałam wiele wymrożonych roślinek. I wiele strat. Teraz profilaktycznie chucham na zimne i okrywam, tym bardziej ,że był tu ostry start zimy. Kilka mroźnych dni i nocy

Jadziu
Bardzo kocham to miejsce i nie zamieniłam bym na inne. To jest mój raj na ziemi, mój azyl i jestem szczęśliwa,że mogę tu mieszkać.

Wanda
Jesień w tym roku naprawdę się popisała, pewnie dlatego zima daje taką mokrą plamę :D . Brzozy długo utrzymały liście i pięknie się wyzłociły. Las był przepięknie poprzetykany złotymi plamkami.
U nas było kilka mroźnych dni i nocy , więc przykryłam. Już nieraz mróz mnie zaskoczył i rośliny. Ale chyba w tym roku przedobrzyłam. Sprawdza się powiedzenie- dobrymi chęciami piekło jest wybrukowane :D

Pozdrowienia
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2012, o 14:41

Post »

Bardzo malowniczo opisujesz swój raj :) Widać, że jest to miejsce, które skradło Twoje ;:167
Tylko pozazrdościć. Niektórzy całe życie szukają swojego miejsca na ziemi :)
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Moje rośliny nie są okryte, a niektóre z nich też zachowują się jakby już była wiosna.
Bardzo lubię opowieści o Twoim ukochanym miejscu na ziemi, okraszone pięknymi zdjęciami.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Aż się słodko na sercu robi gdzy się ogląda taki9e zdjęcia wspominkowe :heja
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
Michasia1
200p
200p

Post »

Witajcie
Wczoraj było pięknie, słonecznie, ciepło i wiosennie . Nawet zorze były ;:138 Niestety ja się spóźniłam ;:223 A dzisiaj... uwaga... PADA !!!! DESZCZ !!!! Ja sie pytam - Mikołaju ,a gdzie śnieg . Choć troszkę , na Święta - tak dla klimatu :D
Czas się rozgrzać wspomnieniami

Obrazek
gdy czeremcha zachwycała kwitem i zapachem

Obrazek

bzy i jabłonie pysznie stroiły gałązki

Obrazek

a wcześniej krokusy kusiły trzmiele

ach... ale się rozmarzyłam :)

Ewa
Masz rację to miejsce skradło moje serce, myśli i podkrada siły :)

Lidka
Dziękuję za miłe słowa, każdy ma swój raj na ziemi i pięknie o nim opowiada i pokazuje. Forum jest tego przykładem

Karolinko

Jak trzeba sobie osłodzić te pochmurne dni

Pozdrawiam wszystkich słonecznie ;:3
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Jaka piękna , duża czeremcha , uwielbiam ją i też mam :) Piękna wiosna u Ciebie , nie ważne ,że na zdjęciach :lol:
WESOŁYCH ŚWIĄT Michasiu-Żanko ;:196
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
Michasia1
200p
200p

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Troszkę moich liliowców przemyciłam :heja
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2012, o 14:41

Post »

Wszystkiego najlepszego, Żanka ;:196 Żeby ta twoja ścieżka wśród kwiatów pięknie zarosła bujnym kwieciem i cieszyła oczy pięknymi kwiatami :)
Awatar użytkownika
beacia0088
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lis 2013, o 20:18

Post »

Żanko wszystkiego dobrego w Nowym Roku 2016 .Prze de wszystkim dużo zdrówka i sił do prac ogrodowych jak i do życia codziennego.Oby ten rok był udany w życiu rodzinnym jak i ogrodowym.Pięknych okazów w ogrodzie i udanego sezonu ogrodowego :)Wszystkiego dobrego ;:196
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”