Hahah, nie to tegoroczne zdjęcia, wczoraj robiłem

. Zeszłoroczne też są gdzieś tu na forum i względem nich jestem do przodu - porównywałem i wtedy robiłem je później a i tak owoce mniejsze były. Coś się moje tykwy pospieszyły w tym roku. Ale upały robią swoje, kilka najniższych liści zaczęło żółknąć.
Miałem dać znać czy opryski z tego Substrala pomogły - mszyc prawie nie ma, jak się jakieś pojawiają to szybko znikają, grzyb też znacząco odpuścił, te brązowe plamy stanęły w miejscu i dalej już nie poszły, plamy mączniakowe też w większości zeszły. Jak na pojedynczy oprysk to całkiem dobry wynik. W pewnym momencie miałem już taką kumulację szkodników, że nie wiedziałem co z tym będzie ale na szczęście udało się opanować

.
Nie wszystkie owoce u mnie takie duże jak na zdjęciach, tak kolorowo to nie ma

. W sumie to na birdhousach to ten jeden tylko jest duży reszta to małe więc nie wiadomo czy zapylone. Najwięcej mam na kobrach, tam oprócz tego co na zdjęciach to jest jeszcze co najmniej 5 takich już trochę większych choć jeszcze nie mam pewności czy zapylone, jedna jeszcze jest na tyle duża że już raczej musi być. Miła odmiana bo w zeszłym roku kobra mi się nie udała. Liczę tylko, że te birdhousy coś jeszcze dadzą bo od kilku dni głównie męskie kwiaty mają. Trzeba na nowe pędy poczekać.