Hacjenda Anego już ma 10 lat

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Hacjenda Anego już ma 10 lat

Post »

Andrzeju! :wit kolorowo , bajecznie! Dostałam kręćka na punkcie azalii. U Ciebie cudowne i okazałe. Zdradź odmiany szybko rosnących. Na niewielkiej powierzchni wspaniale prezentują się, na moich hektarach wszystko gubi się ;:108 Pozdrawiam cieplutko!
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16

Post »

Rzucił mi się w oczy "poduszkowiec"z pniem oplecionym ....trzmieliną?Przybliż to zjawisko :wit
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Andrzeju pozwoliłam sobie zajrzeć do Ciebie .Co prawda przejrzałam tylko zdjęcia i jestem zachwycona :D uwielbiam takie ogrody ;:167
Pozdrawiam :wit
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

Witaj Any....lata świetlne mnie tu nie było, muszę nadrobić...jakoś....ale to zejdzie. Na razie się witam :wit
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

Witajcie! :wit

Tosiu, ja też mam sadzonki z azalii :)

Dziękuję Elu! Ja takiej róży mieć nie będę - za duża i za kolczasta, a miejsca u mnie nie ma :(

Bogusiu, kręćka na punkcie azalii to ja mam - od soboty przybyło 5 (pięć) :) a dzisiaj zjeździłem całe miasto w poszukiwaniu tej jedynej, która pasuje mi do kompozycji :;230
Znajdę ją ;:333
Na hektarach jednostki się gubią, ale gdy na tych hektarach zrobić wyspę różanecznikową ... już to widzę w swojej wyobraźni :)

Asiu! Masz rację - na cyprysiku groszkowatym rośnie trzmielina :)
Obrazek

Witam Cię Alicjo i dziękuję za dobre słowo.

Grażynko! Jakże się cieszę że jesteś :heja
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

Ostatnie fotki dają mi pomysła na zrobienie tego samego co TY!!!!
Też tak ogoliłam iglaka i też mam taką trzmielinkę. Już mam robotę!!
Super to wygląda. ;:333 ;:63
Długo trzeba czekać na taki efekt?
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
x-M-k
---
Od: 23 maja 2014, o 23:33

Post »

Wow :D ;:oj ;:oj ;:oj Ale widok z tą trzmieliną  ;:138 ;:138 ;:138 muszę się też o takie cudo postarać.
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Ale Ty masz pięknie, po prostu słów mi brak ;:oj kolorowo :shock: a jakie kompozycje z przyciętymi iglakami, trzmieliną ;:oj coś pięknego ;:138 ;:63 jak taki wyszukany ogród to aż się chce patrzeć i patrzeć :lol: ;:65 :wit
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
masakra0888
200p
200p
Od: 5 paź 2014, o 14:58

Post »

O jak kolorowo super :) widać że ostro pracujesz w tym sezonie :wink:
Mój ogród
Pozdrawiam Konrad
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

11 rodków i azali ;:oj
Nic dziwnego,że tak pięknie masz ;:215
A cyprysik groszkowaty z tą trzmieliną wygląda rewelacyjnie ;:108
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

Ale ta trzmielina pięknie się prezentuje na cyprysiku, rewelacja, to przemyślana kompozycja , czy przypadek?.
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28

Post »

Andrzeju! :wit Trzmielina super prezentuje się ,świetnie ;:215 Znowu od Ciebie odgapię ;:306 / jeśli pozwolisz/.
Proszę zdradź odmiany azalii szybko rosnących ,obowiązkowo tych wysokich .Pozdrawiam!
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2011, o 14:12

Post »

O! I to też mi odpowiada, ta trzmielina ma się rozumieć. Przypomniałeś mi o wędzonkach. Muszę przygotować swoje mięsiwo.
Jak moje rododendrony zaatakował grzyb ( 3 lata temu ?) to do tej pory ich nie mam. Może kiedyś pomyślę o nich. A Twoja ilość jest imponująca ;:224
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam miłych gości :wit
Miło mi, że podoba się trzmielina wspinająca po cyprysiku.
Tosiu i Moniko - trzmielina rosła obok i zaczęła pędami badać czy pozwolę jej wejść do góry - pozwoliłem trzy lata temu i ... pooszła! Zauważyłem, że trzmielina szybciej rośnie jak pędy mają kierunek do góry. W ten sposób od ub.r. weszła na 80 cm siatkę zasłaniając kompost sąsiada.

Dziękuję Karolino za miłe słowa - patrz i patrz :wink: ja też lubię patrzeć na Twój ogród, bo inny ... nigdy tak nie będę miał - nie ten rozmiar.

Konradzie! Pracuję na ogrodzie standardowo - po ok 8-10 godz dziennie i ... nie oszczędzam się, bo taka praca mnie cieszy :heja

Aniu! 11 różaneczników na tej górce - za alejką rośnie jeszcze 7 a jutro jedziemy po ósmego i ... może 9-ego, albo 10-tego :;230

Doroto! U mnie nie ma przypadków ;:oj
OOO! Przepraszam - jeden przypadek był w ub.tyg. (a raczej wypadek) gdy elektrycznymi nożycami przycinałem bukszpan i odwróciłem się na pytanie żony, wsadzając nożyce do wnętrza bukszpanu - musiałem tę wielką kulę odchudzić ;:306

Proszę bardzo Bogusiu. Po to tutaj jesteśmy, by sobie pomagać i podpowiadać :wink:
Chyba telepatycznie posłałaś mi pytanie - właśnie dzisiaj pokazywałem sąsiadowi jakie piękne przyrosty ma azalia - nawet 25 cm od czasu kwitnięcia i jeszcze będą rosły.
Azalia wielkokwiatowa ma przyrosty od 20cm do nawet 0,5 m rocznie (tak jest u mnie)
O ilości już pewnie przeczytałaś w tym wpisie i ... będzie jeszcze więcej :)

Mirko! Trzy lata temu rh złapały mączniaka - pomogły opryski i teraz pilnuję, staram się raz w roku zrobić oprysk profilaktycznie. Kiedyś na małych azaliach znalazłem jakieś dziwne narośla i zwijające się listki - to był jakiś grzyb. Pomógł jednorazowy oprysk grzybobójczym preparatem. Teraz także raz w roku profilaktycznie robię oprysk.
Aha! Błędem jest obsypywać glebę wokół rh torfem - torf jest "pijakiem" działa jak bibuła i wyciąga wilgoć z gruntu. Obsypujemy korą by zmniejszyć parowanie wilgoci.
Jeszcze podpowiem co wiem w sprawie sadzenia - wyciągamy z doniczki i obowiązkowo rozrywamy bryłę korzeniową (inaczej krzew nam zaschnie) a jeszcze lepiej namoczyć i mocno "rozczesać" korzenie. Dopiero wtedy sadzimy rozkładając korzenie - tylko nie głęboko, bo rh korzenie ma blisko powierzchni, więc nie muszę mówić, że z grabiami, czy dziabką tam nie włazimy :wink:

Cóż jeszcze powiedzieć Wam w sprawie rh? Podlewam nawet zimą, podlewam deszczówką, a jeśli jej brak to odstałą wodą. Wiosną zakwaszam glebę (bo deszcze i śniegi wypłukują) Raz w miesiącu podlewam z zakwaszaczem do rh i stosuję nawozy do rh. Największą trudnością jest obrywanie gniazd nasiennych po kwitnieniu - są ich ... tysiące.

Aby było kolorowo w tym poście ... jeleń na rykowisku a raczej na hacjendzie :wink:
Pamiętacie? Gdy wyciąłem wierzbę to jedna gałąź przypominała mi świerszcza - powstał Filip z "Pszczółki Mai" . Teraz porządkowałem resztę gałęzi i ... zobaczyłem jelenia, a że jeleń kojarzy się z kiczem to ... pomalowałem odpowiednio :;230
Obrazek
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To ja Betino pędzę do Ciebie, otwieram linki, a tam ... historia tylko :(
A tak mi (i pewnie nie tylko mi) brakowało Twoich opowieści :(

Raport!
Kaktusy już odkryte - puszczone na żywioł przyrody.
RH i azalie kończą kwitnienie - został tylko ten jeden fioletowy rh i kończy zrzucać kwiaty ostatnia żółta azalia.
Kwitną za to piwonie, irysy itp. itd. ale najważniejsze - różom też otwierają się już pączki :)
Wszystko na ogrodzie porobione - zrobiłem nawet porządek z gałęziami (co było widać na ostatnim obrazku) i uporządkowałem doniczki.
Mówię wam - nie wyrzucajcie potłuczonych doniczek - przydadzą się :wink:

Pozdrawiam serdecznie i chwalę się - zaczynam pomieszkiwać na hacjendzie :heja

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”