Działka nad Drwęcą - Christin - cz. VI

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Una
200p
200p
Od: 16 kwie 2009, o 09:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. VI

Post »

Piękne ciemierniki. ;:63
Ja miałam ostatnio niespodziankę z tą rośliną.
Córka przybiegła i mówi do mnie, znalazłam kwitnące kwiaty w ogrodzie.
Często biega po ogrodzie i robi przegląd nowości. :)
Opisała mi go jak potrafiła, a ja na to, że nie wiem co to i że nie mamy takich kwiatów.
W końcu zniechęcona zaprowadziła mnie do niego, patrzę, a tu piękny kwitnący ciemiernik.
Na pewno nie kupowałam. Musiał przyjść pocztą jako gratis do forumkowych zakupów.
Nie zauważyłam go wcześniej bo się ukrył pod jukami.
Pół dnia chodziłam z uśmiechem na twarzy, tak się ucieszyłam z tej niespodzianki. :heja

Twoje hortensje już mają pączusie i takie piękne liście? :shock:
Szybko będą Cię cieszyć kwiatami.
Pozdrawiam
Agnieszka
:)
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Niesamowicie wyglądają te łany niebieskiej cebulicy na cmentarzu :D W sumie przebiśniegi jakoś giną w tej gęstwinie, ale ta wszechobecna niebieść ;:166 Nie mogę się napatrzeć.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Wkrótce i u mnie będzie błękitnie za sprawą cebulic, a potem szafirków i niezapominajek ,które się mocno rozsiały. Nie usuwam ich i dopiero po kwitnieniu szafirki rozsadzam w inne miejsca, a część niezapominajek usuwam .Jesienią znów będzie ich mnóstwo .To radość z hortensjowych pąków .Wiesz Krysiu gdyby mój wnuk ujrzał to pudełko z pszczółkami chyba dostałby zawału .On po postu panicznie boi się pszczół ,bo już parę razy był przez nie pożądlony .Nawet w ogródku nie przebywa zbyt długo jak widzi fruwające pszczoły czy bąki, a cóż dopiero jak zauważy szerszenia .Cmentarz wygląda na zadbany mało sie to zdarza
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Cmentarz urokliwy ;:138
A pszczółki dobrze ,że jeszcze możemy je mieć , moje też już działają :wit
Awatar użytkownika
Andzia84
1000p
1000p
Od: 23 sty 2014, o 15:51

Post »

Krysiu wpisuję się w Twój piękny, kwiatowy wątek już bez pomyłki. Cudne robisz zdjęcia, nie mogę się im napatrzeć ;:167
123katex
1000p
1000p
Od: 22 maja 2013, o 20:16

Post »

Ślicznie wyglądają te łany cebulic na cmentarzu, czekamy na Twoje widoki w ogrodzie. :wit
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Masz pszczółki?
Czyli też i miód.
Rewelacja ;:oj
sto-krotka
100p
100p
Od: 19 lut 2015, o 17:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Śliczny ten niebieski dywanik ;:215 rewelacyjne hortensje ;:138 koniecznie musisz wstawić zdjęcie kiedy zakwitną :uszy
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34

Post »

Witaj :wit
Przepięknie pokazane kwitnący błękit cebulicy,przebiśniegi,krokusy i owadzi pszczeli ród a wszystko w ładnej i estetycznej oprawie ;:138
Pozdrówka.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Pszczółeczki ;:333 Ich jad jest wykorzystywany w celach leczniczych.
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28

Post »

Krysieńko, donoszę z wielką przyjemnością,ze wszystkie nasionka skiełkowały i są już okazałymi siewkami. Dalie i kanny posadzone w doniczki stoją w tunelu foliowym, okryte agrowłókniną .
Masz dorodne ukorzenione hortensje. ;:215
Życzę spokojnych, radosnych Świąt Tobie i Twoim bliskim ;:168
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

Łany kwitnących cebulic , podobne zjawisko widziałem w Łodzi , w parku ..? hektaty błękitnego trawnika ;:oj ;:oj Moje coś w tym roku zmarniały , początkowo przybywało ich , nasiewały się , a teraz mniej ich jest, może coś z ziemią nie tak.
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

A u mnie też są niebieskie łany,jak byłam dzieckiem były tam żałosne resztki cmentarza ewangelickiego,miejsce które mogłoby być scenografią w filmie grozy,potem przenieśli to co zostało w inne miejsce i na tym miejscu ktoś genialnie wymyślił mały park ,jednak spacerowiczów w nim nie ma ,kto by chciał chodzić na miejscach po grobach tym bardziej że mamy przepiękne planty i pewnie dlatego że nikt tam nie "depta" trawy są wprost lazurowe łany kwiatów
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Biedronka641 - Alu zrobiło się bardzo zimno więc cała przyroda zahamowała .
Szkoda ? już tak ładnie było. ?
Jedynie ciemierniki chwalą sobie takie temperatury - ucięłam kilka pędów z kwiatami ale w mieszkaniu im źle więc stoją za oknem w skrzynce
Obrazek

Una - Agnieszko witaj
Nasze dzieci sa źródłem wielkich radości i często sprawiają nam wiele niespodzianek.
Ważne, ze Twoja córcia interesuje się tym co rośnie i każdy nowy kwiatuszek zauważy.
Pamiętaj ,że ciemierniki sa niebezpieczne dla dzieci - każda ich część jest trująca ale jeśli się nie zrywa to nic złego się nie stanie.
Ja tnę do wazonu ale tez jestem ostrożna
Obrazek

Sweety - Aniu za każdym razem jak przechodzę koło tego cmentarza to przystaje i patrzę aby nasycić oczy pięknem miejsca.

JAKUCH - Jadziu przyznam się, że u siebie zaniedbałam niezapominajki bo ostatnie 2 lata już pod koniec kwitnienia łapały mączniaka więc wyrywałam a nowych nie siałam?
Wiem co znaczy uczulenie i bardzo współczuję - dobrze, że jest ostrożny.

e-babcia - Jadziu cieszy mnie, że pszczoły murarki mają coraz więcej zwolenników.
Witaj w klubie :wit

Andzia84 - Andziu witam i serdecznie zapraszam - zaglądaj skoro podobają Ci się moje zdjęcia.
Wpadnę niebawem z rewanżem ale teraz święta .

123katex - Kasiu tak zimnego kwietnia już dawno nie było więc roślinki drzemią i nie mam nowych zdjęć.

Margo2 - Gosieńko z tych pszczółek miodu nie ma - one nie sa miodne.
To wspaniałe pracownice, które żyją krótko ale w tym czasie pracują zapylając ogromne ilości kwiatów i składając jaja na zebrany pyłek.

sto-krotka - doniczki stoją na oknie klatki schodowej - zimna więc paki bardzo powoli rosną. Liczyłam na to, że po świętach te 2 hortensje wyniosę do szklarenki ale za daleko od domu i gdyby trafił solidniejszy przymrozek mogłabym je stracić więc czekam.
Zdjęcia będą

Arkadius121 - Arku wpadasz ? miłe słowa zostawiasz onieśmielając mnie - dziękuję.
Z tą estetyka różnie bywa bo nie zawsze dysponuję wolnym czasem.

Bufo-bufo - Oleńko wspaniale, że potrafimy korzystać z tego co przyroda może nam oferować.

Bwoj54 - Bogusiu nic dziwnego, że wszystkie nasiona ode mnie wykiełkowały.
U takiej ogrodniczki jak Ty nie może być inaczej.
Moje kanny tez noski wystawiały w doniczkach ale mam w domu bo boje się wynieść. Podobnie z daliami karłowymi choć te po uszczknięciu wystawiłam na strych bo w kolejce na wolne miejsca następne czekają ?
Dziś sadziłam kalle bo część cebulek ruszyła w piwnicy więc przyniosłam, ciut podpędziłam i wyszło z tego az 3 doniczki po kilka sztuk w każdej.
Takie sadziłam :D
Obrazek

Obrazek

W piwnicy zostało jeszcze z 30 sztuk ... ale muszą poczekać do czasu gdy pójdą od razu do gruntu.
Sadzone na 2 lub 3 tury dłużej cieszą kwitnieniem :D

tade k - Tadziu zawsze twierdzę, że w ilości siłą nawet tych malutkich kwiatuszków . W moich cebulicach na działce kret buszował i tez nieszczególnie wyglądają . Musze je wykopać i posadzić w trawnik.

Dorcia7 - Dorotko jak byłam dzieckiem już lubiłam odwiedzać stare cmentarze. Nawet w mojej wsi rodzinnej tez był na górce ale tylko uczniowie o niego dbali robiąc od czasu do czasu pod kierunkiem nauczycieli porządki.
Cmentarz , który pokazałam na zdjęciach tez w ostatnich latach miał być zlikwidowany i połączony w kompleks małego placu zabaw i zieleni , który jest po drugiej stronie ulicy .
Jak zwykle przy takich tematach sa zwolennicy i przeciwnicy - czas pokaże kto zwycięży.
Trochę historii i dyskusji samych mieszkańców dla zainteresowanych
http://naszaostroda.pl/index.php/analiz ... um-ostrody

Pozdrawiam życząc spokojnych przygotowań do zbliżających się świąt.
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Krysiu myślę że rozsądek zwycięży bo nikt nie będzie spacerował po grobach nawet tych zapuszczonych .. Szkoda tylko kasy ale gdyby ładnie wysprzątać i zrobić twarde alejki wtedy ludzie by chodzili nawet na spacery , powstał by ładny park a zmarli by mieli spokój ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”