Zielono mi w głowie i... na parapetach cz.V;)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
AliWas
500p
500p
Od: 24 lut 2013, o 00:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zielono mi w głowie i... na parapetach cz.V;)

Post »

Piękny kwiat Hibiskusa ;:138 a Fiołeczki cudne i zdrowe - niech szybko kwitną ;:65
Awatar użytkownika
izary
500p
500p
Od: 11 wrz 2014, o 11:09

Post »

No pięknie pięknie .Ten hibiscus niesamowity, no i skrętnik ;:138 ;:138 No dobra, te pączuszki też bardzo smakowite, a w dodatku pachnące ;:oj
Awatar użytkownika
gosiiiaczek
500p
500p
Od: 11 sty 2011, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

justus27 pisze: U mnie debiut... h. lacunosa Snow Caps Select przepiękne ma kwiaty "pomponiki".
Pachnie delikatnie, słodko:

Obrazek

Cudo ;:138 Jak ja się nie mogę doczekać, aż u mnie coś zakwitnie ;:124
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=80675" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Gosiaczku - zakwitnie i u Ciebie, Zobaczysz.
Jeszcze Będziesz marzyć, by przestały na chwilę kwitnąć, bo hoje to są niezłe śmieciary ;:224
Dla Ciebie jeszcze jedna lacunosa...zaczęła pękać... h. l. Royal Flush:

Obrazek
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 09:45

Post »

Sliczne. Taki jedwabisty pomponik. Czekam niecierpliwie na reszte.
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

'Sałatka fiołkowa' śliczna i apetyczna ;:138
Ale najpiękniejsze widoczki jak dla mnie to takie, jak te na ostatniej fotce --> pękające pączki !!
Cudo ;:167
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
gosiiiaczek
500p
500p
Od: 11 sty 2011, o 12:11

Post »

Ty to masz rękę do nich. Piękne są. Chyba bardzo polubię lacunosy :) Aż ciężko wybrać, która ładniejsza.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=80675" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Ty widzisz po hoyach, ja widzę wiosnę bo hibiskusach - od kiedy wygnałam przędziorka i mają więcej słońca rosną jak szalone ;:oj może jeszcze po nolinie to widać, przez zimę prawie nie rosła ;:224 Niezły tłok masz na parapetach :wink:
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
illonka
500p
500p
Od: 25 mar 2011, o 13:19

Post »

Śliczne słoneczne fotki, h. lacunosa Snow Caps Select słodka ze swoimi pomponikami ;:3 i w dodatku listki ma kolorowe, czy dobrze widzę?
Awatar użytkownika
ellcia
500p
500p
Od: 12 lis 2012, o 11:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Masz cudowne kwiatuszki ;:215 Skrętniki ;:138, Liliowce ;:138, Hoje ;:138, a sunia ślicznota, szkoda, że te nasze czworonogi nie żyją dłużej, mam sunię maltankę, nie lubię być w domu sama, jak mąż pojedzie gdzieś z synami, więc moja Niunia - Lili jest moim wiernym towarzyszem, wszędzie łazi za mną, jak coś robię w kuchni, to mi się kładzie prawie pod nogami, idę do pokoju już jest, idę do łazienki, łapką drapie po drzwiach, a jak czasami nie zauważę, że była ze mną i zamknę drzwi zaraz szczeka i daje znać, że o niej zapomniałam. Zjadłaby wszystko, taki ma apetyt, na Dzień Kobiet przez tą słabość miałam z nią ogromny problem, dorwała czekoladki, zjadła 12 sztuk. Poszłam spać, było z nią wszystko ok, po jakimś czasie zbudził mnie mąż i mówi, że Lili wymiotuje, coś jest z nią nie tak, przyglądnęłam się temu wszystkiemu i po nie pogryzionych orzeszkach laskowych kapnęłam się, co się stało, zaaplikowałam wodę utlenioną, żeby jak najwięcej zwróciła tej czekolady, bo wiadomo czekolada, to trucizna dla psa i dzięki temu odratowałam moją łakomczuszkę. Tak, to z naszymi psiakami bywa. ;:4
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Justynko czytałam o Twoich problemach z niektórymi skrętnikami,niestety u mnie też padło kilka odmian ale ja uważam że przesuszyłam je, zimą starałam się oszczędnie podlewać a powietrze było suche.Nie zauważyłam na swoich żadnych oznak choroby, gdyby to były grzyby to zaatakowały by wszystkie roślinki bo stoją razem.Takie straty są dla mnie dołujące bo człowiek się star a tu takie przykre niespodzianki.A jakie odmiany Ci padły ,może mam to ukorzenię Ci listki albo zarezerwuję sadzonki?
Awatar użytkownika
Manuela
100p
100p
Od: 6 mar 2015, o 21:21

Post »

Justynko, ale masz śliczne kwitnące kwiaty, wspaniałe.:wink:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5&start=98" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p5448877" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34

Post »

Witaj :wit
Kolejne przepiękne kształty,kwitnienia,kolory a wszystko w ładnej i ciekawej oprawie ;:333
Pozdrówka.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Crazydaisy- ja już się tak przyzwyczaiłam do zapachu lacunos, że chyba już na kolejne ich kwiaty nie czekam. Zwłaszcza przed Świętami, kiedy hoje śmiecą i co chwilę trzeba przecierać parapet z suchych kwiatów...

Ewa321- z tym się zgodzę. Dla mnie pękające kwiaty, to najpiękniejszy spektakl przyrody. To "cud narodzin".
W tamtym roku bardzo dużo hoi (gdy stały w drewutni w ogrodzie)zapylały pszczoły i trzmiele, nie doczekałam się jednak nasion. Może w tym roku się uda.

Gosiiiaczek- nie mam ręki do hoi. Mam dobry parapet dla lacunos i innych ciepłolubnych hoi.
Natomiast hoje o umiarkowanych warunkach uprawy u mnie się nie udaj, np: h. globulosa w ogóle u mnie nie rosła.
Uwielbiam lacunosy, mam swoją listę tych naj, naj i jest na niej 15 odmian. Chyba naprawdę kocham te hoje. Innych gatunków hoi nie mam tak dużo, jak lacunos.

Blueberry- Bo Twoje hibiskusy to szalone hibiskusy. Rosną bardzo szybko.
Moje, powoli. I dobrze, ciąć nie trzeba będzie. Tzn. czerwonego pełnego przytnę, bo chcę niski , a szeroki krzaczek ukształtować.
Hoje naprawdę przyspieszyły ze wzrostem ;:108

Illonka- uwielbiam słońce. I chyba dlatego uwielbiam też rośliny, które są sadzone na stanowiskach słonecznych.
H. lacunosa Snow Caps Select ma całe srebrne liscie, wygląda, jak pomalowana srebrną farbą. Na dodatek mam klon, który sam ładnie się krzewi ;:108
I ten zapach kwiatów... to jedna lacunos która jest na mojej liście najładniejszych 15 odmian lacunos.

Ellcia- dziękuję za komplementy ;)
Kocham rośliny i nie wyobrażam sobie parapetów i ogrodu bez kwitnących roślin.
Tak, nasze czworonogi stanowczo za krótko żyją.
Najbardziej uwielbiam spacery po kwitnących łąkach i po lasach. Pewnie kiedyś będę mieć psiaka, tylko nie w tej chwili.

Jola1- dziękuję za wsparcie i propozycję pomocy ;:196
Jeszcze konkretnych odmian nie spisalam, na szczęście dawałam mojej Cioci dużo skrętników. Część sadzonek była u Niej niepodpisana, jak zakwitną, to sobie zaszczepię z liści. Kilka odmian na jesieni ukorzeniałam z liścia, więc te odmiany "odzyskam".
I już się umawiam na wymianę skrętnikową, więc nowe odmiany będę mieć ;:108
Nie jest tak źle, bo przecież mam jeszcze około 60 sztuk siewek z 2013 r. I maleństwa siewek z 2014 roku też rosną w siłę.

Manuela- dziękuję. Kocham rośliny, to moja miłość życia.
Zawsze były ze mną w większej lub mniejszej ilości. I mam nadzieję, że zawsze będę je mieć.
Niezależnie, w którą stronę się rozwinie moje hobby.

Vanessaak
- na razie nie prowadzę blogu, choć rzeczywiście od dwóch lat zastanawiam się nad stworzeniem bloga.

Arkadius121
- dziękuję bardzo za komplementy.
Takie posty bardzo mnie motywują.

W ogrodzie już prawdziwa wiosna...kwitną narcyzy, miodunki, sasanki, wrzośce, pierwiosnki...
To może dwa zdjęcia:

Obrazek

Obrazek

Achimenesy ze wzrostem "podskoczyły"( w tym roku nastawiam się na wyhodowanie ładnych achimenesów i kohlerii; mam nadzieję, że się uda):

Obrazek

H. lacunosa EPC 103 Big Leaf naprawdę rośnie bardzo szybko...obecnie wypuściła okolo 60 cm pęd i chyba chce urosnąć do sufitu ;:224 Nie dostanie drabinki, bo chcę by zwisała. Tylko ona woli po szybie piąć się do góry ;:306

Obrazek

H. l. Royal Flush w pełnym rozkwicie baldachim lekko opalony od słońca:

Obrazek

H. bella variegata zadebiutowała:

Obrazek

Do tej hoi zaglądam codziennie... i wciąż pączki rosną, a ja chcę kwiaty ;:65

Obrazek

Hoye lacunosy uwielbiam nie tylko za kwiaty...Bo przecież mają również piękne liście.
Odmiana h. lacunosa Barang Terrengeru ma śliczne, przebarwiające się liście o ciekawej strukturze i budowie:

Obrazek

Obrazek

Fiołkowy żłobek... stawiam na miniaturki przede wszystkim:

Obrazek
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 09:45

Post »

Ojtamojtam. Jak dla mnie moze kwitnac co tylko chce - kazde jest fajne.
A lacunosy to masz takie, ze w zyciu na oczy nie widzialam. Konkretna kolekcja.
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”