Mój ogród na górce
- karolacha
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 1 cze 2014, o 15:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Mój ogród na górce
Ojej
zazdroszczę Ci takich pomocników
moje wnuki już duże, chyba ,że syn się postara, jeszcze n ie mają
pies jak strażnik z teksasu , [pilnuje
Piszesz,że masz rozłożystą czeremchę , ja też mam , szybko kwitnie i jak pachnie
trochę przycięłam bo właziła na Katalpę, ale nie wycięłam, wręcz przeciwnie, dwie inne posadziłam
miłej pracy w ogrodzie i na podworku. A jest co robić, wystarczy tylko zagrabić po zimie to już kilka taczek.....

- anastazja B
- 1000p

- Od: 3 mar 2013, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przycięta tuja wygląda naprawdę efektownie
. Ja moje dęby mam obrośnięte bluszczem pospolitym,on bardzo dobrze czuje się w ich cieniu i wygląda oryginalnie. Odsadzałam tez winobluszczem ale on gorzej znosi półcień.
- gracha
- 1000p

- Od: 23 maja 2012, o 21:49
Żanko gratuluję rozpoczęcia sezonu,dużo prac już za Tobą,sekatorkiem świetnie machasz,
towarzystwo też masz doborowe,świeże powietrze wnusiowi dobrze zrobi,
strażnikowi należy się nagroda
towarzystwo też masz doborowe,świeże powietrze wnusiowi dobrze zrobi,
strażnikowi należy się nagroda
-
e-babcia

- Od: 31 paź 2011, o 16:34
Michasiu gratuluję wnuczka
Moje wnuki są już dorosłe , ale bym chciała jeszcze chociaż jednego takiego bąbelka , sama słodycz
Pomocnica też piekna , kocham owczarki niemieckie
Ten kwiat nad pomidorkiem to ostróżka
Pomocnica też piekna , kocham owczarki niemieckie
Ten kwiat nad pomidorkiem to ostróżka
- MariaWy
- 1000p

- Od: 3 lip 2011, o 22:12
Michasiu gratuluję wnuka , ja też mam takiego pięciomiesięcznego szkraba , i piesio jak pilnuje maluszka , piękny widok .
A tuja po podcięciu wygląda super.
A tuja po podcięciu wygląda super.
- Beaby

- Od: 16 lut 2014, o 13:16
Żanko - te łukowate gałęzie zachwycają swym kształtem.
Przytulaski dla wnusia i niani
Przytulaski dla wnusia i niani
- Biedronka641

- Od: 5 cze 2012, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zanko u mnie dziś też było cięcie jabłoni.Prace ruszyły pełna parą. Dla niani musi być koniecznie nagroda. Może duża kość. ?;:215
- miwia
- 500p

- Od: 2 gru 2007, o 22:46
Żanko
Pierwszy raz widzę tuję z pniem. Coś wspaniałego. Zawsze tuja kojarzy mi się ze stożkiem, taką piramidą z gałązkami od dołu, a ty takie piękne drzewo. Pochwalam jej przycięcie, moim zdaniem nabrała niepowtarzalnego uroku.
Jak patrzę na Twoje ogolone jabłonki to mi kamień z serca spadł. Bo my wczoraj cięliśmy jabłonki i okazało się, że zostały też tylko takie łyse kikuty. Pod jabłonią więcej tych przyciętych gałęzi niż na jabłoni zostało
Myślałam, że przesadziliśmy z tym goleniem, ale widząc Twoje jabłonki, będę spać spokojnie
Wspaniałych masz pomocników. W takiej asyście to pewnie i praca lepiej idzie
Miłej niedzieli życzę
Pierwszy raz widzę tuję z pniem. Coś wspaniałego. Zawsze tuja kojarzy mi się ze stożkiem, taką piramidą z gałązkami od dołu, a ty takie piękne drzewo. Pochwalam jej przycięcie, moim zdaniem nabrała niepowtarzalnego uroku.
Jak patrzę na Twoje ogolone jabłonki to mi kamień z serca spadł. Bo my wczoraj cięliśmy jabłonki i okazało się, że zostały też tylko takie łyse kikuty. Pod jabłonią więcej tych przyciętych gałęzi niż na jabłoni zostało
Wspaniałych masz pomocników. W takiej asyście to pewnie i praca lepiej idzie
Miłej niedzieli życzę
Witajcie
Od dwóch dni typowa marcowa pogoda
Jak w porzekadle - W marcu jak w garncu
Na pięknie świecące słońce nadciągają ciężkie chmury, z których sypie śnieg, pada deszcz i grad. I do tego ten wyjący w kominie wiatr... brr...Wczoraj jak zwylke przy okazji wiatru przez kilka godzin nie mieliśmy prądu. W tej chwili pada... Jest czas aby nadrobić zaległości
Drzewka w większości przycięte, zastanawiam się czy już odkrywać roślinki...
Lidka
Pomocnik od kilku dni siedzi w domu , jest po szczepieniach i lekko pokaszluje... Grymasi bo chce na dwór , Luśka też markotna bo mniej siedzimy na dworze.
Karolinka
Ja swoją czeremchę poprowadziłam w drzewo, jest wysoka i zacienia podwórko. Pod nią zrobiłam skalniak od strony słonecznej a w cienistym miejscu sadzę funkie. I tak jak piszesz gdy kwitnie zapach i widok jest niesamowity. Luśka teraz sie nudzi, pogoda się popsuła i mniej wychodzimy na dwór
Beatko
Ja Bluszcza puściłam na jawor rosnący przy murku, co roku coraz bardziej porasta drzewo i wygląda fajnie. Próbowałam posadzić bluszcza również przy starej topoli ale tam nie chce rosnąć. Nawet nie chce się płożyć wokół topoli. Fajnie by wyglądał winobluszcz na dębie, zwłaszcza jesienią .
Grażynko
Jeszcze dużo prac przede mną , ale to fajnie. Lubię ogród i prace z nim związane. Przez całą zimę z niecierpliwością wyczekuję na moment kiedy będzie można wyjść na ogród. Strażniczka w nagrodę dostała sporą kość
Jadziu
Dziękuję za miłe słowa . Skoro wnuki masz dorosłe to może niedługo doczekasz się prawnuczków, które zapełnią Twój ogródek
. A ta ostróżka jest piękna
Marysiu
To nasze wnuki bedę nam razem pomagały w ogrókach
Mój ma trzy miesiące i bardzo lubi być na dworze. Teraz pogoda się posuła i mały siedzi w domu i grymasi.
Nie spodziewałam się,że ta Thuja tak fajnie będzie wyglądała
Bea
Trochę żal mi było obcinać thuję, lubię jak drzewa i krzewy rosną nie skrępowane ale w tamtym kącie już było za bardzo ciemno i nikt jużnie chciał siedzieć w altance. Myślę,że to był dobry pomysł
Alu
Mnie jeszcze czeka cięcie jabłoni u Mamy męża. Tam jest co robić , jabłonie są równie stare jak nasze i jest ich kilkanaście. Lusia dostała sporą kość i wykazuję chęci dalszej opieki nad małym
Mirko
Masz rację w takiej asyście praca idzie lepiej. Ja zawsze tnę mocniej drzewka owocowe, wole jak mają wicej światła i powietrza. Mąż krzywo na mnie patrzy bo wychodzi z założenia,że mniej gałęzi to mniej owoców. Ja wolę jak jest mniej owocu ale są dorodniejsze. I drzewka mniej chorują. Gałązki się nie zacieniają , nie usychają i nie dostają chorób.
Pozdrawiam wszystkich cieplutko. Przez okno zagląda słoneczko i kusi ...Chodź na dwór , no chodź... Ale tam w oddali czają się granatowe chmury. Hmm.. Może jednak uda mi się wyskoczyć na chwilkę
Od dwóch dni typowa marcowa pogoda
Na pięknie świecące słońce nadciągają ciężkie chmury, z których sypie śnieg, pada deszcz i grad. I do tego ten wyjący w kominie wiatr... brr...Wczoraj jak zwylke przy okazji wiatru przez kilka godzin nie mieliśmy prądu. W tej chwili pada... Jest czas aby nadrobić zaległości
Drzewka w większości przycięte, zastanawiam się czy już odkrywać roślinki...
Lidka
Pomocnik od kilku dni siedzi w domu , jest po szczepieniach i lekko pokaszluje... Grymasi bo chce na dwór , Luśka też markotna bo mniej siedzimy na dworze.
Karolinka
Ja swoją czeremchę poprowadziłam w drzewo, jest wysoka i zacienia podwórko. Pod nią zrobiłam skalniak od strony słonecznej a w cienistym miejscu sadzę funkie. I tak jak piszesz gdy kwitnie zapach i widok jest niesamowity. Luśka teraz sie nudzi, pogoda się popsuła i mniej wychodzimy na dwór
Beatko
Ja Bluszcza puściłam na jawor rosnący przy murku, co roku coraz bardziej porasta drzewo i wygląda fajnie. Próbowałam posadzić bluszcza również przy starej topoli ale tam nie chce rosnąć. Nawet nie chce się płożyć wokół topoli. Fajnie by wyglądał winobluszcz na dębie, zwłaszcza jesienią .
Grażynko
Jeszcze dużo prac przede mną , ale to fajnie. Lubię ogród i prace z nim związane. Przez całą zimę z niecierpliwością wyczekuję na moment kiedy będzie można wyjść na ogród. Strażniczka w nagrodę dostała sporą kość
Jadziu
Dziękuję za miłe słowa . Skoro wnuki masz dorosłe to może niedługo doczekasz się prawnuczków, które zapełnią Twój ogródek
Marysiu
To nasze wnuki bedę nam razem pomagały w ogrókach
Nie spodziewałam się,że ta Thuja tak fajnie będzie wyglądała
Bea
Trochę żal mi było obcinać thuję, lubię jak drzewa i krzewy rosną nie skrępowane ale w tamtym kącie już było za bardzo ciemno i nikt jużnie chciał siedzieć w altance. Myślę,że to był dobry pomysł
Alu
Mnie jeszcze czeka cięcie jabłoni u Mamy męża. Tam jest co robić , jabłonie są równie stare jak nasze i jest ich kilkanaście. Lusia dostała sporą kość i wykazuję chęci dalszej opieki nad małym
Mirko
Masz rację w takiej asyście praca idzie lepiej. Ja zawsze tnę mocniej drzewka owocowe, wole jak mają wicej światła i powietrza. Mąż krzywo na mnie patrzy bo wychodzi z założenia,że mniej gałęzi to mniej owoców. Ja wolę jak jest mniej owocu ale są dorodniejsze. I drzewka mniej chorują. Gałązki się nie zacieniają , nie usychają i nie dostają chorób.
Pozdrawiam wszystkich cieplutko. Przez okno zagląda słoneczko i kusi ...Chodź na dwór , no chodź... Ale tam w oddali czają się granatowe chmury. Hmm.. Może jednak uda mi się wyskoczyć na chwilkę
- ASK_anulla

- Od: 25 cze 2013, o 13:44
Michasiu, podziwiam, jak u Ciebie praca wre. Ja chodzę obok mojej przydomowej jabłoni (pozostałe rosną w sadzie) jak pies koło jeża i wciąż się nie mogę przełamać. Doświadczenie z przycinaniem mam zerowe, ale już taka mizerna się zrobiła, pełno pousychanych gałązek, a owoców jak na lekarstwo... Czy mogę jej zaszkodzić?
Tuję bardzo ładnie podcięłaś, one niezbyt atrakcyjnie się starzeją, a ta Twoja zyskała drugą młodość.
Tuję bardzo ładnie podcięłaś, one niezbyt atrakcyjnie się starzeją, a ta Twoja zyskała drugą młodość.
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
- Beaby

- Od: 16 lut 2014, o 13:16
W takim razie wyszło znowu na to, że nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło...
Jak widać - pomysł z przycięciem doskonale się sprawdził
W sąsiedztwie mam takie sosny z powyginanymi gałęziami - zachwycam się nimi za każdym razem jak tamtędy przechodzę, od pierwszego ujrzenia zwróciły moją uwagę i podziw.
U mnei też taka zmienna pogoda ale nie wiem czemu dzisiaj sobie pomyślałam kwiecień plecień..., a nie jak Ty: w marcu jak w garncu
Coś się pospieszyłam o miesiąc.
Słońce tak mocno momentami przyświecało, może dlatego
Jak widać - pomysł z przycięciem doskonale się sprawdził
W sąsiedztwie mam takie sosny z powyginanymi gałęziami - zachwycam się nimi za każdym razem jak tamtędy przechodzę, od pierwszego ujrzenia zwróciły moją uwagę i podziw.
U mnei też taka zmienna pogoda ale nie wiem czemu dzisiaj sobie pomyślałam kwiecień plecień..., a nie jak Ty: w marcu jak w garncu
Coś się pospieszyłam o miesiąc.
Słońce tak mocno momentami przyświecało, może dlatego
- jolifleur

- Od: 30 lip 2012, o 14:41
Żanka, jak ktoś ma las za płotem, to każda pora roku jest piękna 
Szkoda, że nie wszyscy mają tak dobrze ;) Trochę Ci zazdroszczę
Szkoda, że nie wszyscy mają tak dobrze ;) Trochę Ci zazdroszczę
Witajcie
Wczoraj udało mi się wylecieć na dwie godzinki na dwór. Pogoda była na tyle łaskawa,że świeciło słoneczko i mogłam trochę pograbić trawniki i posprzątać po kątach. Od razu podwórko wygląda inaczej. Bardziej wiosennie. Już odkryłam część roślinek. Myślę,że im już mróz nie zaszkodzi
Aniu
Myślę,że jabłonce cięcie nie zaszkodzi. Najważniejsze to wyciąć gałęzie uschnięte i powstrzymać nekrozy. Generalnie gałęzie rosnące w górę to dziczki, te warto też usunąć. Może jeszcze uda się uratować jabłonkę
Bea
Ja też lubię takie fantazyjnie powyginane drzewa. Zimą i jesienią gdy oblecą liście, wtedy widać jak piękne mogą być drzewa. Fantazyjnie ułożone, rozłożyste gałęzie są wtedy widoczne. A gdy spadnie śnieg to jeszcze podkreśla ich urodę. U nas w lesie jest coraz mniej takich drzew. Niewielu leśników dostrzega ich urodę, w sensie hodowlanym to negatywy - mało wartościowe jakościowo.
Ewa
Masz rację - las za płotem to wielka przyjemność
Cisza i spokój a także bliskość z naturą. Cieszę się ,że mogę tu mieszkać
Pozdrawiam wszystkich cieplutko

Wczoraj udało mi się wylecieć na dwie godzinki na dwór. Pogoda była na tyle łaskawa,że świeciło słoneczko i mogłam trochę pograbić trawniki i posprzątać po kątach. Od razu podwórko wygląda inaczej. Bardziej wiosennie. Już odkryłam część roślinek. Myślę,że im już mróz nie zaszkodzi
Aniu
Myślę,że jabłonce cięcie nie zaszkodzi. Najważniejsze to wyciąć gałęzie uschnięte i powstrzymać nekrozy. Generalnie gałęzie rosnące w górę to dziczki, te warto też usunąć. Może jeszcze uda się uratować jabłonkę
Bea
Ja też lubię takie fantazyjnie powyginane drzewa. Zimą i jesienią gdy oblecą liście, wtedy widać jak piękne mogą być drzewa. Fantazyjnie ułożone, rozłożyste gałęzie są wtedy widoczne. A gdy spadnie śnieg to jeszcze podkreśla ich urodę. U nas w lesie jest coraz mniej takich drzew. Niewielu leśników dostrzega ich urodę, w sensie hodowlanym to negatywy - mało wartościowe jakościowo.
Ewa
Masz rację - las za płotem to wielka przyjemność
Pozdrawiam wszystkich cieplutko
- dorcia7

- Od: 13 lip 2011, o 13:58
W kwestii drzew o ciekawym układzie gałęzi jak Twoje przycięte -nie obsadzałabym ich bo własnie cały urok w tych powyginanych gałęziach , ja tez rosliny odkryłam , siarczyste mrozy by moim zaszkodziły a w takie u mnie nie wierzę,przygruntowe przymrozki raczej szkód nie narobią
-
e-babcia

- Od: 31 paź 2011, o 16:34
Żnetko ja już niektóre rośliny odkryłam , a teraz czekam na resztę .Ciekawe jak długo zima nas będzie straszyć .Córka też poprzycinała drzewa i teraz czekam żeby pierwsze oznaki wiosny
, bo u mnie coś długo to trwa