Mój ogród na górce

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój ogród na górce

Post »

Ojej :lol: zazdroszczę Ci takich pomocników :) moje wnuki już duże, chyba ,że syn się postara, jeszcze n ie mają :) pies jak strażnik z teksasu , [pilnuje ;:306 Piszesz,że masz rozłożystą czeremchę , ja też mam , szybko kwitnie i jak pachnie :) trochę przycięłam bo właziła na Katalpę, ale nie wycięłam, wręcz przeciwnie, dwie inne posadziłam :) miłej pracy w ogrodzie i na podworku. A jest co robić, wystarczy tylko zagrabić po zimie to już kilka taczek..... ;:108 :wit
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
anastazja B
1000p
1000p
Od: 3 mar 2013, o 09:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przycięta tuja wygląda naprawdę efektownie ;:108 . Ja moje dęby mam obrośnięte bluszczem pospolitym,on bardzo dobrze czuje się w ich cieniu i wygląda oryginalnie. Odsadzałam tez winobluszczem ale on gorzej znosi półcień.
pozdrawiam Beata

Mój ogród w półcieniu
Awatar użytkownika
gracha
1000p
1000p
Od: 23 maja 2012, o 21:49

Post »

Żanko gratuluję rozpoczęcia sezonu,dużo prac już za Tobą,sekatorkiem świetnie machasz, ;:138
towarzystwo też masz doborowe,świeże powietrze wnusiowi dobrze zrobi, :wit
strażnikowi należy się nagroda ;:306
Pozdrawiam Gracha
Mój Raj cz.5
Moje wątki
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Michasiu gratuluję wnuczka ;:138 Moje wnuki są już dorosłe , ale bym chciała jeszcze chociaż jednego takiego bąbelka , sama słodycz ;:196

Pomocnica też piekna , kocham owczarki niemieckie ;:196

Ten kwiat nad pomidorkiem to ostróżka :wit
Awatar użytkownika
MariaWy
1000p
1000p
Od: 3 lip 2011, o 22:12

Post »

Michasiu gratuluję wnuka , ja też mam takiego pięciomiesięcznego szkraba , i piesio jak pilnuje maluszka , piękny widok .
A tuja po podcięciu wygląda super. ;:215
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Żanko - te łukowate gałęzie zachwycają swym kształtem.
Przytulaski dla wnusia i niani :wit
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zanko u mnie dziś też było cięcie jabłoni.Prace ruszyły pełna parą. Dla niani musi być koniecznie nagroda. Może duża kość. ?;:215
Awatar użytkownika
miwia
500p
500p
Od: 2 gru 2007, o 22:46

Post »

Żanko :wit
Pierwszy raz widzę tuję z pniem. Coś wspaniałego. Zawsze tuja kojarzy mi się ze stożkiem, taką piramidą z gałązkami od dołu, a ty takie piękne drzewo. Pochwalam jej przycięcie, moim zdaniem nabrała niepowtarzalnego uroku. ;:108
Jak patrzę na Twoje ogolone jabłonki to mi kamień z serca spadł. Bo my wczoraj cięliśmy jabłonki i okazało się, że zostały też tylko takie łyse kikuty. Pod jabłonią więcej tych przyciętych gałęzi niż na jabłoni zostało :D Myślałam, że przesadziliśmy z tym goleniem, ale widząc Twoje jabłonki, będę spać spokojnie :wink:
Wspaniałych masz pomocników. W takiej asyście to pewnie i praca lepiej idzie :)
Miłej niedzieli życzę :)
Pozdrawiam serdecznie
Mirka
Zapraszam do mojego ogródka
Awatar użytkownika
Michasia1
200p
200p
Od: 6 lis 2014, o 22:03

Post »

Witajcie :wit
Od dwóch dni typowa marcowa pogoda :D Jak w porzekadle - W marcu jak w garncu :D
Na pięknie świecące słońce nadciągają ciężkie chmury, z których sypie śnieg, pada deszcz i grad. I do tego ten wyjący w kominie wiatr... brr...Wczoraj jak zwylke przy okazji wiatru przez kilka godzin nie mieliśmy prądu. W tej chwili pada... Jest czas aby nadrobić zaległości ;:138
Drzewka w większości przycięte, zastanawiam się czy już odkrywać roślinki...

Lidka

Pomocnik od kilku dni siedzi w domu , jest po szczepieniach i lekko pokaszluje... Grymasi bo chce na dwór , Luśka też markotna bo mniej siedzimy na dworze.

Karolinka

Ja swoją czeremchę poprowadziłam w drzewo, jest wysoka i zacienia podwórko. Pod nią zrobiłam skalniak od strony słonecznej a w cienistym miejscu sadzę funkie. I tak jak piszesz gdy kwitnie zapach i widok jest niesamowity. Luśka teraz sie nudzi, pogoda się popsuła i mniej wychodzimy na dwór

Beatko

Ja Bluszcza puściłam na jawor rosnący przy murku, co roku coraz bardziej porasta drzewo i wygląda fajnie. Próbowałam posadzić bluszcza również przy starej topoli ale tam nie chce rosnąć. Nawet nie chce się płożyć wokół topoli. Fajnie by wyglądał winobluszcz na dębie, zwłaszcza jesienią .

Grażynko

Jeszcze dużo prac przede mną , ale to fajnie. Lubię ogród i prace z nim związane. Przez całą zimę z niecierpliwością wyczekuję na moment kiedy będzie można wyjść na ogród. Strażniczka w nagrodę dostała sporą kość :D

Jadziu

Dziękuję za miłe słowa . Skoro wnuki masz dorosłe to może niedługo doczekasz się prawnuczków, które zapełnią Twój ogródek :D . A ta ostróżka jest piękna ;:138 ;:138

Marysiu

To nasze wnuki bedę nam razem pomagały w ogrókach :D Mój ma trzy miesiące i bardzo lubi być na dworze. Teraz pogoda się posuła i mały siedzi w domu i grymasi.
Nie spodziewałam się,że ta Thuja tak fajnie będzie wyglądała

Bea

Trochę żal mi było obcinać thuję, lubię jak drzewa i krzewy rosną nie skrępowane ale w tamtym kącie już było za bardzo ciemno i nikt jużnie chciał siedzieć w altance. Myślę,że to był dobry pomysł

Alu

Mnie jeszcze czeka cięcie jabłoni u Mamy męża. Tam jest co robić , jabłonie są równie stare jak nasze i jest ich kilkanaście. Lusia dostała sporą kość i wykazuję chęci dalszej opieki nad małym :D

Mirko

Masz rację w takiej asyście praca idzie lepiej. Ja zawsze tnę mocniej drzewka owocowe, wole jak mają wicej światła i powietrza. Mąż krzywo na mnie patrzy bo wychodzi z założenia,że mniej gałęzi to mniej owoców. Ja wolę jak jest mniej owocu ale są dorodniejsze. I drzewka mniej chorują. Gałązki się nie zacieniają , nie usychają i nie dostają chorób.

Pozdrawiam wszystkich cieplutko. Przez okno zagląda słoneczko i kusi ...Chodź na dwór , no chodź... Ale tam w oddali czają się granatowe chmury. Hmm.. Może jednak uda mi się wyskoczyć na chwilkę :wit
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44

Post »

Michasiu, podziwiam, jak u Ciebie praca wre. Ja chodzę obok mojej przydomowej jabłoni (pozostałe rosną w sadzie) jak pies koło jeża i wciąż się nie mogę przełamać. Doświadczenie z przycinaniem mam zerowe, ale już taka mizerna się zrobiła, pełno pousychanych gałązek, a owoców jak na lekarstwo... Czy mogę jej zaszkodzić?
Tuję bardzo ładnie podcięłaś, one niezbyt atrakcyjnie się starzeją, a ta Twoja zyskała drugą młodość.
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

W takim razie wyszło znowu na to, że nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło...
Jak widać - pomysł z przycięciem doskonale się sprawdził ;:215

W sąsiedztwie mam takie sosny z powyginanymi gałęziami - zachwycam się nimi za każdym razem jak tamtędy przechodzę, od pierwszego ujrzenia zwróciły moją uwagę i podziw.

U mnei też taka zmienna pogoda ale nie wiem czemu dzisiaj sobie pomyślałam kwiecień plecień..., a nie jak Ty: w marcu jak w garncu :;230
Coś się pospieszyłam o miesiąc.
Słońce tak mocno momentami przyświecało, może dlatego :roll:
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2012, o 14:41

Post »

Żanka, jak ktoś ma las za płotem, to każda pora roku jest piękna :)
Szkoda, że nie wszyscy mają tak dobrze ;) Trochę Ci zazdroszczę :D
Awatar użytkownika
Michasia1
200p
200p
Od: 6 lis 2014, o 22:03

Post »

Witajcie

Wczoraj udało mi się wylecieć na dwie godzinki na dwór. Pogoda była na tyle łaskawa,że świeciło słoneczko i mogłam trochę pograbić trawniki i posprzątać po kątach. Od razu podwórko wygląda inaczej. Bardziej wiosennie. Już odkryłam część roślinek. Myślę,że im już mróz nie zaszkodzi :D

Aniu

Myślę,że jabłonce cięcie nie zaszkodzi. Najważniejsze to wyciąć gałęzie uschnięte i powstrzymać nekrozy. Generalnie gałęzie rosnące w górę to dziczki, te warto też usunąć. Może jeszcze uda się uratować jabłonkę :D
:D

Bea

Ja też lubię takie fantazyjnie powyginane drzewa. Zimą i jesienią gdy oblecą liście, wtedy widać jak piękne mogą być drzewa. Fantazyjnie ułożone, rozłożyste gałęzie są wtedy widoczne. A gdy spadnie śnieg to jeszcze podkreśla ich urodę. U nas w lesie jest coraz mniej takich drzew. Niewielu leśników dostrzega ich urodę, w sensie hodowlanym to negatywy - mało wartościowe jakościowo.

Ewa

Masz rację - las za płotem to wielka przyjemność ;:138 Cisza i spokój a także bliskość z naturą. Cieszę się ,że mogę tu mieszkać

Pozdrawiam wszystkich cieplutko ;:3 :wit
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

W kwestii drzew o ciekawym układzie gałęzi jak Twoje przycięte -nie obsadzałabym ich bo własnie cały urok w tych powyginanych gałęziach , ja tez rosliny odkryłam , siarczyste mrozy by moim zaszkodziły a w takie u mnie nie wierzę,przygruntowe przymrozki raczej szkód nie narobią
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Żnetko ja już niektóre rośliny odkryłam , a teraz czekam na resztę .Ciekawe jak długo zima nas będzie straszyć .Córka też poprzycinała drzewa i teraz czekam żeby pierwsze oznaki wiosny :heja , bo u mnie coś długo to trwa :wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”