Działka nad Drwęcą - Christin - cz. VI

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. VI

Post »

:wit Krysiu.
Przyszłam z rewizytą i zwiedziłam Twój cudowny, kolorowy i bardzo różnorodny ogród ;:224
Zachwyciły mnie u Ciebie lilie, niesamowita kolekcja liliowców ;:215 A hortensje oglądałam z wypiekami na twarzy :)

Szukam małych lub średnich liliowców, takich niezbyt ekspansywnych.
Mogłabyś mi polecić jakąś sprawdzoną odmianę?
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Krysiu! Takie miłe wspomnienia! Ogórek kiwano aż się uśmiecha! Taki wybryk natury! Chociaż, to może nasze ogórki sa wybrykiem, a nie on! :wink: A sałatka taka apetyczna! Ale widzę, że bardziej owocowa niż warzywna.
Jak patrzę na Twoje urocze rozbujane hortensje, to już nie mogę się doczekać, kiedy te moje, sadzone w grudniu zakwitną. Jakoś sobie do tej pory nie wyobrażałam takich hortensji w moim ogrodzie, a chwila nieuwagi w centrum ogrodniczym i już je mam! ;:131
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Krysiu kochana dziękuję za piękną różyczkę, tylko nie przepraszaj proszę, ja dobrze wiem, jak to jest z tym czasem, którego mi też wciąż brakuje, choć bardzo lubię czytać i oglądać inne ogrody, to z pisaniem też niestety nie nadążam. Podziwiam Cię, gdyż masz na prawdę wiele zainteresowań, szczególnie jeśli chodzi o uprawę niespotykanych lub mało spotykanych u nas warzyw, nie mówiąc o ziołach, nie dość, że wszystko Ci pięknie rośnie, to swoimi opisami i zdjęciami potrafisz człowieka nimi zainteresować, że aż normalnie chciałoby się spróbować. Widać, że masz rękę do wszystkich roślinek, dziki ogórek i kiwano ;:oj nie wiem na czym to polega, do tej pory też mi w zasadzie wszystko rosło w oczach, a ostatnio coś pod górkę, w ogrodzie pozbyłam się kilku ciekawych odmian, a na parapetach prawie pusto, większość zrobionych sadzonek padła, jak tak dalej pójdzie, to przestanę je chyba w ogóle robić. Zastanawiam się nawet nad wysiewami, ale chyba nie wytrzymam i coś tam posieję, chociażby pomidory z własnych nasion, może mnie nie zawiodą.
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No powiem że hortensje u mnie są zupełnie bezproblemowe ale ogórek dziki wyszedł mi za bardzo obficie ale kiwano wcale i nie wiem od czego to zależy ;:185
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
Gosia123A
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 19:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krysiu napisz jak sadzisz Kiwano ,tz. kiedy ;:303 ;:303
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Olusia pisze:Przecudny post !!!
Milczenie nadrobiłaś z nawiązką .
Całe życie człowiek się uczy.....a tutaj nauka nic nie kosztuje :heja
Witaj Oleńko
Zamiast własnych słów użyję "złotych myśli" które mimo upływu czasu nadal są aktualne .
Myślę, że taka odpowiedź będzie najbardziej odpowiednia na Twoje słowa :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Beatab - Betako współczuję straty rozchodników .
Faktycznie turkuć podjadek potrafi narobić szkody. Ja też go znam z tej brzydkiej strony i kilka żurawek straciłam jakiś czas temu ale zaczęłam walczyć i ? wygrywam.
On wygląda jak prahistoryczny gad tylko w rozmiarach mini ...

Obrazek
Napracowałaś się przy hortensjach szukając dla nich towarzystwa a tu ? wpadka ale trudno przewidzieć jak pędy się ułożą w czasie kwitnienia . Mnie też to spotyka od czasu do czasu...

Obrazek

Jolifleur - Ewciu jestem bardzo zaskoczona tym co piszesz .
Dobrze zrobiłaś ścinając wszystko przy ziemi bo one faktycznie ładnie odrastają. Moje w tym roku pięknie rosły i kwitły ale jeden taki - Rozchodnik topololistny wiosną sadzony jakoś mizernie rósł i nawet nie zakwitł. A tak liczyłąm na niego bo bardzo podobają mi się jego liście. Oby tylko pokazał się wiosną to zadbam o niego najlepiej jak umiem.

Obok niego posadziłam 1 pęd innego nowo zakupionego bo takiej wielkości najczęściej się kupuje i nawet pięknie zakwitł. :D
Sedum telephium ssp fabaria -Rozchodnik karpacki - jestem nim zachwycona i pierwszy raz w życiu zebrałam z rozchodnika nasiona chcąc mieć sporą kępę - wczesniej z żadnego nie zbierałam

Obrazek

Obrazek

ElleBelle - Elżbietko każda roślina ma swoje potrzeby i jeśli się je spełni to uprawa się udaje.
Ogórek Kiwano ma większe potrzeby w zakresie temperatury niż te nasze i stąd Twoje niepowodzenie.
Co do nowinek to bez nich żaden sezon nie byłby ciekawy tylko, że dla jednych nowość to dla innych ? już historia ...

JAKUCH - Jadziu zainteresowała Cię Acmella oleracea- Akmella brazylijska zwana także znieczulecznik?
Postaram się troszke o niej napisać
Acmella oleracea to taka cudaczna roślina - trafiłam na nią szukając roślin , z których mogłabym robić kosmetyki dla siebie.
Przy okazji czytając o niej na stronach obcojęzycznych dowiedziałam się o żelu stomatologicznym, który leczy i znieczula. Do tego zmniejszanie napięcia mięśni wykorzystano jako ziołowym Botox.
Sa już kosmetyki do kupienia w różnej postaci z serum włącznie.
Potem trafiłam na informacje o zastosowaniu w kuchni i tak mnie wciągnęła, że musiałam ją mieć.
Kiedyś opisywałam ciekawe zastosowanie arcydzięgla w kuchni szczególnie dla osób z cukrzycą i tych, którzy chcą ograniczyć spożycie cukru.
Pędy, ogonki i liście dodane do przyrządzania przetworów z kwaśnych lub cierpkich owoców ( np. czerwona porzeczka, czarna , rabarbar itp.) łagodzą ich cierpkość i  pozwalają zmniejszyć zużycie cukru.

Akmella natomiast działa troszke inaczej - potrawy o mdłym, niewyraźnym smaku nabierają dziwnej głębi gdy dodamy do niej kilka listków lub kwiatów( tych drugich zdecydowanie mniej trzeba bo silniejsze działanie) .
Maskuje też nasze błędy kulinarne i już się przekonałam o tym dodając do leczo za dużo ostrej papryki.
Uratowałam dzięki tej dziwnej roślinie największy gar potrawy bo robiłam spore ilości do słoików na zimę.
Ponadto ma wiele składników dzięki którym w zdecydowany sposób można poprawić komfort życia w czasie choroby. Koniecznie muszę zebrać wszystkie wiadomości i opisać ją dokładnie. Postaram się mieć trochę sadzonek.
Ogórek Cyklantera w początkowej fazie wzrostu smakiem przypomina trochę paprykę a mnie bardziej groszek zielony. Natomiast większy przypomina bardziej ogórki a faszerowane to taka mieszanka uzależniona od przypraw i tego czym je faszerujemy. Mnie smakuje i namawiam do spróbowania.

Alicjad31 - Alicjo dziękuję ,że wpadłaś do mnie , życzenia piękne - oby się spełniły

Felixa- witaj Felikso
Ot popatrz ? jakie to czasami drogi potrafią poprowadzić na nieznany teren . Witaj i czuj się jak u siebie.
Nasiona zbierałam głównie z odmiany Frans Hal bo wyjątkowo dużo miała torebek z nasionkami
Obrazek

ale obok ma spore towarzystwo liliowcowe i za ścieżką na sąsiedniej rabacie tez rośnie mnóstwo innych odmian więc kwiaty z siewek to będzie jedna wielka niewiadoma
Zerknij do albumu z liliowcami > liliowce -mała kolekcja
Co do siewu nasionek - ja tez w tym roku planuję ale trochę później bo brak miejsca na parapecie.
Powodzenia

Margo2 - Gosiu ja też się ucieszyłam - dziękuję.
Nasiona ogórka Kiwano mam i za kilka dni zrobię próbę kiełkowania
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Dalszy ciąg odpowiedzi - zapraszam

Arkadius121 - Arku pięknie wpisałeś się w moim wątku - tyle pochwał na początek roku to jakby ktoś darował mi skrzydła - dziękuję :D
Jakość wpisów, tematyka i jakość zdjęć z naszych ogrodów w wątkach także cenię wysoko.
Ich lektura to sama przyjemność i cenne wskazówki a tego nigdy za wiele...

Za oknem wciąż szaro bo zima nie może się zdecydować w którą stronę iść .... wiec troszke kolorów ode mnie dla Ciebie
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Większość z nich znalazła nowe ogrody aby tam cieszyć oczy, u mnie zostało tylko kilka z sentymentu ale patrzę na nie z daleka ... wciąż pamiętam ,że mają ostre kolce...

Iwona0042 - Iwonko witam i serdecznie zapraszam ale czy na nowinki ? wydaje mi się, że one nowościami nie są.
Lipia dulcis to tak po naszemu Słodkie ziele Azteków - czytałam o niej dość dawno i dopiero w 2014 przyszedł czas na spotkanie z nią w realu.
Acmella trafiła w czasie szukania pomocy dla mojej skóry - pisałam o niej odpisując Jadzi wyżej - zerknij proszę :)

ewunia7 - Ewciu uprawa cyklantery nazywana tez dzikim ogórkiem propagowana jest przeze mnie od kilku lat - uprawia je wiele osób Achocha / Cyklantera / Dziki ogórek Nasiona mam jeśli nadal potrzebujesz.
Może coś podgryzało Twoje Kiwano skoro nie chciał rosnąć ?

ElleBelle - Elżbietko
Ty też lubisz chryzantemy ? ... to miłe,że mają coraz więcej fanów.
Kiwano dwa razy siałaś i żadnego plonu ?
Lato 2014 wyjątkowo sprzyjało roślinom ciepłolubnym ,a on jest wyjątkowy "zapiecuch" ... :D
Przy temperaturze powyżej 20 st.C rośnie w oczach ale gdy ochładza się i utrzymuje tak ok 15 st. C wzrost się zatrzymuje. Przy spadku do 4 st. C zamiera ... tak to w przybliżeniu wygląda.
U nas lato 2014 to niekończące sie upały wiec ogórki dorodne i dużo.
Do nas przychodzi wiosna dużo później wiec wszelkie ogórki sieję w ostatniej dekadzie kwietnia do doniczek i uprawiam w szklarence podobnie jak dynie.
Gdy temperatura się ustabilizuje ida do gruntu.
Wykorzystuję wysokie ogrodzenie z siatki i ścianę drzew liściastych za ogrodzeniem od strony rzeki - tam jest cieplutko a rośliny słoneczkiem pieszczone rosną w oczach pnąc się w górę przy pomocy rąk mojego męża.

Obrazek

dorotka350 - Dorotko
witaj :wit
Dla każdej fanki kwiatów takie słowa to balsam dla duszy - dziękuję .
Pytasz o niskie liliowce - mam kilka odmian i dobrze się sprawują jako średnie piętro między trawami a obrzeżem z miodunki plamistej

odmiana niska Siloam Royal Prince
Obrazek
Obrazek

odmiana niska STELLA D' ORO
Obrazek

odmiana niska Eenie Allegro oczywiście tylko z jednym o ale program tak wstawia i nie ma na to rady ..
Obrazek

odmiana średnia NIGHT EMBERS
Obrazek

odmiana średnia NIGHT BEACON
Obrazek
Jest wiele innych których ja nie uprawiam ale inni mogą coś o nich powiedzieć. Ich rozrastanie zależy od stanowiska i podłoża . Ekspansywnymi bym ich nie nazwała.
Życzę powodzenia w ich uprawie.

takasobie - Miłko Kiwano to warzywo niby ogórek ale w smaku bardziej jak kiwi, melon , banan ... taka mix mieszanka uzależniona od tego na jakim etapie dojrzewania będziemy go jeść.
Sam dla mnie za mdły i stąd pomysły na różne sałatki - dziwisz się,że bardziej owocowe niż warzywne składniki ?
;:131 ... skoro smak np kiwi to bliżej mu do owoców niż warzyw ... strasznie to poplątane prawda ;:306

Kobieto jesteś fantastyczna ze swymi wypowiedziami - marnujesz talent no bo jak przyjąć inaczej Twoją wypowiedź ... ? ... czytam i uśmiecham się do Ciebie z wielkim szacunkiem bo tak należy traktować dar przekazywania myśli w tak szczególny sposób ;:196
takasobie pisze:...Jakoś sobie do tej pory nie wyobrażałam takich hortensji w moim ogrodzie, a chwila nieuwagi w centrum ogrodniczym i już je mam! :D
Witaj w klubie ;:196

H. Last Post pod którą rośnie niski bodziszek
Obrazek

Obrazek

odmiana Limelight
Obrazek
Widać pusty domek dla pszczół bo byliśmy w trakcie przenosin do nowego

Wspomniałam, że rodzina się powiększa i mąż z materiałów na stryszku zmajstrował całkiem zgrabny domek dla moich "murarek "
Jeszcze czeka na wycięcie siatki aby powiększyć kratki i będzie gotowy do zasiedlenia.
Obrazek
Obrazek

Ilonko , Elżbietko i Gosiu północ minęła i czasu zabrakło wiec do miłego :wit
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Krysiu, jesteś naszą encyklopedią wiedzy ogrodniczej, a na pewno zielarskiej, zawsze piszesz o tym co znasz, co sama sprawdziłaś, to jest najlepsza wiedza, a o Słodkim zielu Azteków i o Acmelli już wyszukałam, poczytałam i już jestem fanką tych ziół, w tym roku spróbuję je sobie zdobyć, bo warte są tego jak czytam, dziękuję :wit
Awatar użytkownika
felixa
200p
200p
Od: 13 lut 2013, o 21:37

Post »

Krysiu, odwiedziłam Twój album z liliowcami. Piękne. Jestem również pełna podziwu jak potrafisz dobrze zorganizować czas. Piękny ogród, zdobywanie wiedzy o roślinach, fotografia. Ja też wiele chciałabym, ale mi gorzej wychodzi z realizacją.
Pozdrawiam, Feliksa
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Witaj Krysiu ;:196 Pięknie opisujesz swoje roślinki ;:180
Mam nasionka Acmelii - nie wiem kiedy wysiać ?? jak coś wiesz na ten temat to bardzo proszę o podpowiedź ;:180 A ja poszukam jeszcze w necie - może coś znajdę . Ach jakie piękne róże zadedykowałaś Arkowi - aż jestem zazdrosna :oops: ;:306
Liliowce też masz cudne ;:333
Pozdrawiam serdecznie ;:168
stokrotka1805
200p
200p
Od: 24 lut 2013, o 22:22

Post »

No i jestem ugotowana ;:124
Po różanych zakupach miałam mocne postanowienie poprawy, by nie wydać już ani grosza na żadne rośliny, pod żadnym pretekstem!!!
Podkusiło mnie zajrzeć na stronę liliowców, a potem na google+. I nie wiem, gdzie się to postanowienie podziało, nie wiem ;:145
Nie wiem też, gdzie moja szczęka, bo patrzyłam na fotografie ;:306 , trzeba poszukać.
Krysiu, nie dość, że masz duży piękny ogród, jeszcze robisz świetne zdjęcia. Tyle dobra ;:oj I ta altanka ;:138
A Effka też za swoje dostanie, za te filmiki falujących traw. Aż w głowie mi się kręci ;:185 , ale nie mogę wydać całej emerytury, połowy już nie ma :;230 :;230 :;230
Jęzor mi wisi do samego pasa.

Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia!
Lidka
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Lidka czy myślisz, że jesteś w temacie zakupów osamotniona - pamiętam kiedyś powiedzenie które modyfikuję: lista chciejstw długa jak miesiąc a cienka jak emerytura!
a może zajrzyj tu dla pokrzepienia serca:
http://www.rosebook.ru/roses/gallery/A/
podać pisaka, karteczkę? czy kropelki na uspokojenie - hahahahha
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
stokrotka1805
200p
200p
Od: 24 lut 2013, o 22:22

Post »

Ja na tej stronie byłam chyba miesiąc temu. Cholera mnie bierze, jak w Rosji można kupić kwiotki o których w Polsce możemy pomarzyć. Przerabiałam już to kilka lat temu, jak naszło mnie na piwonie. W Moskwie były przecudne (przynajmniej na obrazkach), a u nas albo wcale takich nie było, a jak znalazłam to w USA albo w Australii. Podobnie irysy, chociaż teraz już irysy prędzej można dostać.
Poznałam też przez internet jedną Rosjankę, miała piękne piwonie. Pisała, że nie opłaca się jej wysyłać, bo opłaty fitosanitarne drogie, "ale jak będziesz w Moskwie, to przyjedź". Tylko, że ja w Moskwie nie byłam i chyba nie będę. Zakupy różane już zrobione na "bogato", w jednym sezonie 135 szt. Wystarczy. Teraz trzeba prosić Bozię o zdrowie, żeby tego nie zmarnować. Rwa kulszowa, czy jakieś inne draństwo męczy mnie o poprzedniej wiosny.
Pozdrawiam Lidka
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58

Post »

Podziwiam ,Krysiu album liliowcowy ,przepiękne okazy ;:138 Hortensje też wprowadziłam w 2013 r. małe sadzonki kupiłam ale pięknie rosną :lol: Teraz skusiłam się jeszcze na dwie szt. Bobo i Pinky Vinky były w szkółce po 8.50 w korzystnej cenie była także morwa czarna ,klon czerwony ,i niebieski eukaliptus .............. zadołowałam u kol. na działce ;:138 Teraz zginęłam w rozarium ;:oj Ogórek kiwano ciekawy :wink:Aniu wiesz jak podnieść ciśnienie ;:138 Czy tam można też kupić :arrow:
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Romciu niestety nie można.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Zablokowany