Łubin ogrodowy (Lupinus) uprawa,wymagania
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Łubin ozdobny
Nie jestem zwolennikiem przesadzania, dzielenia łubinów. Ta metoda jest zawodna. One bardzo szybko rosną z nasion. Wsadzane na wiosne jeszcze w tym samym roku kwitną. A tak przy okazji , robiłam liste nasion do wysiewu i widze że saw ofertach nasiona łubinu białego. Wiem, że ten kolor jest bardzo poszukiwany.
- aneczka1979
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Uf... Wiosną przesadzałam swoje "roczniaki". Na szczęście się udało. Najgorsze jest to, że w planach mam reorganizację rabaty i znów przydałoby się przesadzić łubin...
Czy dwulatek to już "stara" roślina?

- beatazg
- 1000p
- Od: 11 paź 2012, o 17:44
- Kontakt:
Ja wysiałam łubin w lutym w domu i zakwitł tego samego roku . To co posiałam w ogrodzie nie zakwitło . Mam biały , czerwony ,żółty i szkarłatny i z chęcią bym się podzieliła białym , ale nie pamiętam gdzie który posiałam . Na wiosnę wszystkie sadzonki myślę przesadzić . Nasiona kupiłam na allegro .
Beata
Beata

-
- 200p
- Od: 10 gru 2014, o 17:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A siałyście kiedyś łubin jednoroczny? Niestety nie jest tak ozdobny, ale jak pachnie!
Mój M. kazał mi usunać z ogródka łubin , bo można się pózniej z nim nie dogadać w sprawie rozsiewania dookoła swoich nasion , a nie chcę żeby sąsiedzi się na mnie złościli że mają łubin u siebie 

-
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
No bez przesady.
Aż tak to on się nie rozsiewa
a jak zetniesz przekwitłe kwiatostany
to w ogóle się nie rozsiewa.
Aż tak to on się nie rozsiewa
a jak zetniesz przekwitłe kwiatostany
to w ogóle się nie rozsiewa.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
Mam pewnie ze trzydzieści łubinów i ani jednej samosiejki. Inna spawa, że zaraz po przekwitnięci przycinam go bo jest wyjątkowa nieatrakcyjny z uschnięrymi badylami.Na kompostowniku może by i zeszedł ale zwykle jest przywalony następną partią chwastów. Rozsiewanie łubinów nie jest takie łatwe, bo nasiona bardzo długo dojrzewają, a kto by takie straszydła trzymał dwa miesiące.
- Ania76
- 200p
- Od: 6 sty 2006, o 18:46
Uprawiał ktoś Łubin w donicach?
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Ja, jeszcze jak miałem tylko balkon do swojej dyspozycji. Z pozytywnym skutkiem.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- wielkakulka
- Od: 5 wrz 2012, o 12:25
Ja mam biały. Wysyłałam nasionka jesienią. Teraz już nie mam, ale jak się będziecie upominać na pw wtym roku jesienią, to wyślę. Ja za to choruje na żółty, ceglasto-brązowy i biało-niebieski - widziałam takie, a nie ma.
Bardzo lubię łubiny i mam ich trochę. Nigdy nie miałam siewek, ale może dlatego, że mam gliniastą ziemię. W tym roku kupiłam nasiona łubinu drzewiastego lupinus arboreus. Czy ktoś z was na z nim jakieś doświadczenia, może fotki?
Viola
-
- 200p
- Od: 17 paź 2011, o 20:14
Powinnam na dziś już zamknąć stronę forum, bo im bardziej się wczytuje, tym więcej roślin pojawia się na mojej liście"must have" w tym roku. Chyba będę musiała zacząć dzierżawić parapety od sąsiadów. Ale łubinowi mówię zdecydowanie tak! pamiętam go z ogrodu Babci. Urzekający!
Pozdrawiam Paulina
-
- 100p
- Od: 5 sty 2015, o 21:08
U mnie sąsiad w ogródku przed domem miał na wiosnę piękne łubiny, białe, różowe, filetowe, niebieskie, nawet dwubarwne chyba były. Jak mu zakwitną to może poproszę go o nasiona, ale on je ściął go przekwitły. Natomiast pole za domem miał obsiane całe łubinem żółtym. Zebrałam sobie nawet parę nasion i mi już kiełkują w siatce
W ubiegłym roku siałam też taki kupny, jednoroczny łubin. Wzrósł słabo, bo tylko ok.5 siewek, które i tak obumarły po obfitym deszczu. Nie wiem czy spróbuję go i tym razem, ale już widzę moje żółte, łubinowe pole ( mini poletko)

W ubiegłym roku siałam też taki kupny, jednoroczny łubin. Wzrósł słabo, bo tylko ok.5 siewek, które i tak obumarły po obfitym deszczu. Nie wiem czy spróbuję go i tym razem, ale już widzę moje żółte, łubinowe pole ( mini poletko)

- wielkakulka
- Od: 5 wrz 2012, o 12:25
Mozna a nawet trzeba ściąć, kwitną potem drugi raz.
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Łubiny jednoroczne mają ? z moich obserwacji ? spore wymagania glebowe. Na balkonie kwitły mi jak oszalałe, ale w ogrodzie, gdzie warunki glebowe są jakie są (uboga, kredowa glina), tylko pojedynczymi kwiatami mi zakwitały i o kolbach mogłem zapomnieć. Spróbuję zmienić im stanowisko i mocno podsypać ziemią z ogrodniczego w nowym sezonie.
Natomiast łubiny wieloletnie są bezproblemowe i cudnie kwitną...
Pozdrawiam!
LOKI
Natomiast łubiny wieloletnie są bezproblemowe i cudnie kwitną...
Pozdrawiam!
LOKI