Łubin ogrodowy (Lupinus) uprawa,wymagania

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2014, o 19:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Łubin ozdobny

Post »

Nie jestem zwolennikiem przesadzania, dzielenia łubinów. Ta metoda jest zawodna. One bardzo szybko rosną z nasion. Wsadzane na wiosne jeszcze w tym samym roku kwitną. A tak przy okazji , robiłam liste nasion do wysiewu i widze że saw ofertach nasiona łubinu białego. Wiem, że ten kolor jest bardzo poszukiwany.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Uf... Wiosną przesadzałam swoje "roczniaki". Na szczęście się udało. Najgorsze jest to, że w planach mam reorganizację rabaty i znów przydałoby się przesadzić łubin... :oops: Czy dwulatek to już "stara" roślina?
Awatar użytkownika
beatazg
1000p
1000p
Od: 11 paź 2012, o 17:44
Kontakt:

Post »

Ja wysiałam łubin w lutym w domu i zakwitł tego samego roku . To co posiałam w ogrodzie nie zakwitło . Mam biały , czerwony ,żółty i szkarłatny i z chęcią bym się podzieliła białym , ale nie pamiętam gdzie który posiałam . Na wiosnę wszystkie sadzonki myślę przesadzić . Nasiona kupiłam na allegro .

Beata :wit
Parrocja
200p
200p
Od: 10 gru 2014, o 17:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A siałyście kiedyś łubin jednoroczny? Niestety nie jest tak ozdobny, ale jak pachnie!
benia85
100p
100p
Od: 16 gru 2013, o 20:15

Post »

Mój M. kazał mi usunać z ogródka łubin , bo można się pózniej z nim nie dogadać w sprawie rozsiewania dookoła swoich nasion , a nie chcę żeby sąsiedzi się na mnie złościli że mają łubin u siebie ;:oj
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33

Post »

No bez przesady.
Aż tak to on się nie rozsiewa
a jak zetniesz przekwitłe kwiatostany
to w ogóle się nie rozsiewa.
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2014, o 19:16

Post »

Mam pewnie ze trzydzieści łubinów i ani jednej samosiejki. Inna spawa, że zaraz po przekwitnięci przycinam go bo jest wyjątkowa nieatrakcyjny z uschnięrymi badylami.Na kompostowniku może by i zeszedł ale zwykle jest przywalony następną partią chwastów. Rozsiewanie łubinów nie jest takie łatwe, bo nasiona bardzo długo dojrzewają, a kto by takie straszydła trzymał dwa miesiące.
Awatar użytkownika
Ania76
200p
200p
Od: 6 sty 2006, o 18:46

Post »

Uprawiał ktoś Łubin w donicach?
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Ja, jeszcze jak miałem tylko balkon do swojej dyspozycji. Z pozytywnym skutkiem.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25

Post »

Ja mam biały. Wysyłałam nasionka jesienią. Teraz już nie mam, ale jak się będziecie upominać na pw wtym roku jesienią, to wyślę. Ja za to choruje na żółty, ceglasto-brązowy i biało-niebieski - widziałam takie, a nie ma.
viola123
200p
200p
Od: 29 wrz 2011, o 12:05

Post »

Bardzo lubię łubiny i mam ich trochę. Nigdy nie miałam siewek, ale może dlatego, że mam gliniastą ziemię. W tym roku kupiłam nasiona łubinu drzewiastego lupinus arboreus. Czy ktoś z was na z nim jakieś doświadczenia, może fotki?
Viola
Lucia
200p
200p
Od: 17 paź 2011, o 20:14

Post »

Powinnam na dziś już zamknąć stronę forum, bo im bardziej się wczytuje, tym więcej roślin pojawia się na mojej liście"must have" w tym roku. Chyba będę musiała zacząć dzierżawić parapety od sąsiadów. Ale łubinowi mówię zdecydowanie tak! pamiętam go z ogrodu Babci. Urzekający!
Pozdrawiam Paulina
naoomi
100p
100p
Od: 5 sty 2015, o 21:08

Post »

U mnie sąsiad w ogródku przed domem miał na wiosnę piękne łubiny, białe, różowe, filetowe, niebieskie, nawet dwubarwne chyba były. Jak mu zakwitną to może poproszę go o nasiona, ale on je ściął go przekwitły. Natomiast pole za domem miał obsiane całe łubinem żółtym. Zebrałam sobie nawet parę nasion i mi już kiełkują w siatce ;:215

W ubiegłym roku siałam też taki kupny, jednoroczny łubin. Wzrósł słabo, bo tylko ok.5 siewek, które i tak obumarły po obfitym deszczu. Nie wiem czy spróbuję go i tym razem, ale już widzę moje żółte, łubinowe pole ( mini poletko) :tan
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25

Post »

Mozna a nawet trzeba ściąć, kwitną potem drugi raz.
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Łubiny jednoroczne mają ? z moich obserwacji ? spore wymagania glebowe. Na balkonie kwitły mi jak oszalałe, ale w ogrodzie, gdzie warunki glebowe są jakie są (uboga, kredowa glina), tylko pojedynczymi kwiatami mi zakwitały i o kolbach mogłem zapomnieć. Spróbuję zmienić im stanowisko i mocno podsypać ziemią z ogrodniczego w nowym sezonie.

Natomiast łubiny wieloletnie są bezproblemowe i cudnie kwitną...

Pozdrawiam!
LOKI
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”