Ogród Marii cześć 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Marii cześć 2

Post »

Maryś, piękne masz lilie ;:108 . U mnie fascynacja tymi kwiatami zaczęła się w momencie odkrycia tych pachnących ;:oj i jak wcześniej miałam zaledwie 5-6 szt, tak od wiosny "zrobiło" się tego ponad 60 ;:224 Tak jak zauważyłaś mój ogród jest w środku osiedla, przyklejony do jednego z kilkunastu domków jednorodzinnych. Z Ciszą, spokojem i intymnością jest krucho, bo po sąsiedzku mamy sanepid, a z drugiej strony szkołę..a raczej kompleks szkolny: podstawówka, gimnazjum i średnia ;:223 Całe szczęście jest weekend ;:306
To nie tak, ze nie lubię sasanek :roll: . Prawda - nie przepadałam za nimi i traktowałam bardzo po macoszemu, a potem okazało się, że potrafią być szalenie fotogeniczne i te puszyste pączki wczesną wiosną..Złapały mnie za serce i tak już zostało ;:108
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Marysiu ja tym razem z zapytaniem nie o róże :wink: , a o przymiotno ogrodowe. Widziałam u Ciebie całe łany. Czytałam, że po przekwitnięciu je przycinasz. Czy one po tym cięciu kwitną drugi raz czy już nie?
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Cudne te twoje liliowce i cudna Flirting to miniaturowa Poulsenka ????tak wyczytałam na HMFie ;:167
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
patkaza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2010, o 23:13

Post »

Siałabym sobie na miejscu aniołka i podziwiała dzieło twoich rąk...ślicznie u ciebie!
Ogród wypieszczony a przecież przycięcie samych bukszpanów(tak idealnie!) zajmuje sporo czasu a tu jeszcze kolczaste róże i innych tysiąc...podziwiam ;:224
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Majka tyle startów ile lądowań, pamiętaj ;:4 zwiedzaj ale fotorelacja obowiązkowa - a spaceruj uliczkami w Barcelonie do białego rana :heja
Awatar użytkownika
Elfia
500p
500p
Od: 1 kwie 2014, o 21:51
Kontakt:

Post »

nifredil pisze:Maryś, piękne masz lilie ;:108 . U mnie fascynacja tymi kwiatami zaczęła się w momencie odkrycia tych pachnących ;:oj i jak wcześniej miałam zaledwie 5-6 szt, tak od wiosny "zrobiło" się tego ponad 60 ;:224 Tak jak zauważyłaś mój ogród jest w środku osiedla, przyklejony do jednego z kilkunastu domków jednorodzinnych. Z Ciszą, spokojem i intymnością jest krucho, bo po sąsiedzku mamy sanepid, a z drugiej strony szkołę..a raczej kompleks szkolny: podstawówka, gimnazjum i średnia ;:223 Całe szczęście jest weekend ;:306
To nie tak, ze nie lubię sasanek :roll: . Prawda - nie przepadałam za nimi i traktowałam bardzo po macoszemu, a potem okazało się, że potrafią być szalenie fotogeniczne i te puszyste pączki wczesną wiosną..Złapały mnie za serce i tak już zostało ;:108
Tak myślałam, że na twoich zdjęciach mignął mi dach szkoły. Ale sanepid w tamtej okolicy? Kurczę, ja się niedawno dowiedziałam, że na osiedlu po drugiej stronie mam oddział Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa. Tyle razy tamtędy przechodziłam i żadnej tabliczki nie widziałam. Dopiero znajoma mnie uświadomiła, że marzy o pracy w tym miejscu....
P.S. Szkoły średniej tam nie ma, jedynie podstawówka i gimnazjum społeczne, ale za to ulicę dalej jest przyszkolny oddział przedszkolny, z którego dzieci czasem okupują szkolne place zabaw.
Do tej podstawówki to jeszcze moja mama chodziła w początkach jej istnienia.
Niezły harmider musicie tam mieć podczas przerw w szkole.

Masz piękne lilie. Nie sądziłam, że liliowce to takie królestwo odmian. Aż mam ochotę nabyć kilka, ale najpierw uporam się z trwałymi nasadzeniami i jakąś koncepcją rabaty, a liliowce byłyby ciekawym wypełnieniem średniego piętra rabaty.
ogrodowo
Zapraszam :-)
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziewczyny coś nie tak - ja byłam wiele razy u Sasanki i nie widziałam tam żadnych wysokich bloków, to jest osiedle willowe, niskie domy, super spokojna dzielnica - Elfia jak dobrze rozumiem to nifredil napisał(a): że Jej ogród jest w środku osiedla cyt." ..........Tak jak zauważyłaś mój ogród jest w środku osiedla, przyklejony do jednego z kilkunastu domków jednorodzinnych. Z Ciszą, spokojem i intymnością jest krucho, bo po sąsiedzku mamy sanepid, a z drugiej strony szkołę.........

Majka szykuj fotki z wojaży - czekamy i pamiętaj chcę zobaczyć te cyklameny.
A tak przy okazji to fajnie podróżować a w domku być gościem, kochane dzieciaki masz :wit
Awatar użytkownika
Dyskrecja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lis 2010, o 20:01

Post »

Cyt: "Heniu, mam do Ciebie pytanie czy na wycieczce byłaś z jakąś grupą czy prywatnie :?: "

Marysiu, to była prywatna wycieczka, chętnie bym się kiedyś wybrała na organizowaną wycieczkę po ciekawych ogrodach różanych, może na początek po Polsce :)

Marysiu, pokazałaś przepiękne róże pnące, bardzo dziękuję, mam nadzieję, że te nasze róże zdrowo przezimują i znowu będą nas cieszyć w sezonie.
Duże nadzieje pokładam w moim Johanie Davisie, który będzie miał już trzeci rok, więc się spodziewam sporego krzewu.

Będę w przyszłym roku zaglądać do Ciebie i obserwować jak Ci kwitnie Ferdynand Pichard, też mam tą różę ale na razie zobaczyłam u niej dwa czy trzy kwiatki, u Ciebie chyba też jest młoda ale kwitnie ładnie.
Pozdrawiam, Henia
"Różanka w Sudetach"
Część 3 (Aktualna), część 2, część 1.
Awatar użytkownika
Sasanka18
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2010, o 19:25

Post »

Witam wszystkich serdecznie w 2015 r

Obrazek

Dobrego urodzaju ,obfitego kwitnienia
Słoneczka ;:3 i umiarkowanych opadów .
;:4 ;:4 ;:4

Chciałam pokazać rabatę z trawami /oczywiście nie w moim ogrodzie /
W sierpniu i na początku grudnia - trawy wyglądają ładnie latem i jesienią

Obrazek
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Sasanka18
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

nifredil u mnie tez lilie zaczęły się mnożyć są, tak urocze ,że nie mogę się oprzeć ich urokowi i ciągle dokupuje cebulki.
Może powiem Ci ,że sasanki były niegdyś barwnikiem do jaj na Wielkanoc i maja też nazwę "kwiat paschalny"
nie wspomnę ,że suszone /świeża roślina jest toksyczna / jest skutecznym środkiem na układ moczowy a zewnętrznie może łagodzić bule ucha .
Sabinko szkoda,że odpoczywasz w wolne dni od zgiełku szkolnego -ogród wycisza i często mało zwraca się uwagę na to co dzieje się wkoło.
Muszę wpaść do Ciebie i nacieszyć oko liliami ,bardzo je polubiłam
Ciekawa jestem czy ta przezimuje zimę

lilia Kushi Maya

Obrazek

pozdrawiam :wit :wit
Awatar użytkownika
Sasanka18
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dorotka350 pytasz ,czy przycięte przymiotno powtarza kwitnienie u mnie nie
w miejsce przymiotna rozpycha się lawenda i całkowicie zakrywa przycięte przymiotno.
z brzegu widać przycięte przymiotno
Obrazek

W różach tez mam taki galimatias

Obrazek

Jadziu wszystko się zgadza Ty jesteś wszystkowiedząca
różyczka Flirting jest warta grzechu

róża Lustige

Obrazek

ta, na forum już trochę podbiła serc.
beatab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2009, o 09:25

Post »

Marysiu ta róża jest jak piękne, duże drzewo ;:oj ;:oj ;:oj
Awatar użytkownika
Sasanka18
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

patkaza miło Cię gościć a Twoje pochlebstwa tylko mnie :oops:
roboty z bukszpanami jest ale kto w swoim ogrodzie nie ma pracy :?:
dla Ciebie ;:304

Obrazek
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne kwiaty na NOWY ROK ;:138 i aniołek ;:63 oj oby cały rok był taki piękny :wit
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”