Zielone pokoje, Ibrakadabra i 100 róż, cz.5.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
GrzybEk21
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 lis 2014, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zielone pokoje, Ibrakadabra i 100 róż, cz.5.

Post »

Prześliczne fotki ;:138 ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Jagodo
Cudnie prezentują się królewskie kwiaty w Twoich bukietach.
Nie znać na nich śladu późnej jesieni.
Pell oczywiście podobają się te najciemniejsze ;:224
Wczoraj jeszcze przesadzałam swoje coby koziołki nie pożarły :)
Czytam o bibliotece i mam przed oczami pruszczańską, też w zabytkowym budynku.
Myślałam przez moment, że o niej piszecie. Tam też jest sympatycznie.
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam :wit i pozdrawiam! :wit

Siedzę w bardzo oryginalnym miejscu, na zachodnim krańcu Austrii, niedaleko granicy, gdzie spotykają się 3 kraje: Austria, Szwajcaria i Niemcy. Miasteczko cudowne, niezbyt wielkie, tętniące życiem i... spokojem.
Wszystko zorganizowane do ostatniego szczegółu- zobaczcie sami na przykładzie mojego hotelu.
Przyjeżdżam w niedzielę, recepcja w ten dzień nie pracuje (byłam o tym uprzedzona, podano mi kod do wejścia do budynku).
Wchodzę kodem, czuję się jak w prywatnym domu. W recepcji nie ma nikogo, ale są: jabłka, ciasteczka, mapy i express do kawy.
Na ladzie kilka imiennie zaadresowanych kopert, jedna z nich dla mnie. A w niej: elektroniczny klucz do pokoju, kod do hotelowego internetu i... list od managera z powitaniem i wyjaśnieniem, że w niedzielę nie pracują, ale w poniedziałek przywita mnie osobiście.
Niby nic takiego, ale miłe, prawda? ;:333
W pracy organizacja na podobnym poziomie. A z okna mam taki widok (szkoda, że nie ma Daffodilka, bo by się zachwycił...). Wczorajsze słońce ustąpiło miejsca pełzającym chmurom.

Obrazek

A wieczorem.... pracę umila mi bukiet roz Jagi ;:226
Ten ostatni, w tonacji purpurowo-różowej.
Powiewam ogonem
:twisted: :twisted:
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
Fraszka_1
1000p
1000p
Od: 16 cze 2013, o 15:41

Post »

Róże ;:167
Ale pasowałby jeszcze Szuwarek, bo on jest w kolorach jesieni :wink:
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2013, o 22:58

Post »

Jagoda, jakie to łatwe... Wsiąść w samolot, wysiąść na lotnisku, Ty mnie odbierasz... Świetna sprawa... I wiesz, co... Kiedyś tak zrobię... Przylecę do Ciebie... Ale to kiedyś... ;:196
Dziś będę podziwiać to piękne miasto dzięki Tobie i oglądać jego zakamarki Twoimi oczami... ;:333
Róże w wazonie są piękne... Szkoda tylko, że to ich ostanie tchnienie... Ale wspomnienia zostały i są na zdjęciach z lata, z czasu ich najpiękniejszych chwil... Bo, będziesz pokazywać wspomnienia...?
Wśród Sosen... Buków... Kotów...
Część 1Część 2
Dorota
ewazawady
500p
500p
Od: 7 kwie 2011, o 14:20

Post »

Lisico nie tylko Dafo taki pejzaż zachwyca. Pięknie. :D
Oj, w sercu coś zaczyna pikać. Zapach śniegu się przypomina. "Już za chwileczkę, już za momencik...." Nie ciągnie Cię ?
Jagi, a ja nie potrafię ścinać swoich róż. "A to feler..." ;:144
Wspomnienia musowo, nawet się nie pytam.
Pozdrawiam
Ewa
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oj, to może i ja chwycę sekatorek, pobiegnę do ogródka i pościnam te pędy z pączkami. Nigdy tego nie robiłam, tylko spisywałam te pączucie na straty. A tu proszę, jaki cudny bukiet można mieć w domu. :shock:
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Bukiety rewelacyjne ;:108 tak po cichutku liczę na to, że za rok i u mnie będzie kwitło trochę więcej różanego dobra i będę miała szansę przynieść część ogrodu do domu. W tym roku na każdy kwiat chuchałam i dmuchałam i nawet do głowy mi nie przyszło żeby któryś obciąć do do wazonu. z tymi zaproszeniami to uważaj, bo za rok mamy mocne postanowienie wybrać się nad morze i nagle może się okazać, że goście wpadną na kawę do twojego pięknego ogrodu.. ;:183 (teraz powinnaś wpadać w lekki popłoch ;:306 )
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Jaguś do mnie też zawitała już mokra i ponura jesień, choć co prawda tej wilgoci nie jest zbyt dużo ale takie nisko wiszące chmury są przygnębiające. Liczę na jeszcze aby parę dni w miarę słonecznych bo oczywiście nie dokończyłam porządków.
Zrobiłam oprysk jabłoni i terenu pod nimi roztworem mocznika a efekty tego eksperymentu będę podziwiać w przyszłym roku i oby przyniosły coś dobrego a nie tylko bardzo wysoką trawę pod drzewami. ;:218

Śliczne te bukieciki różane, takie kolorowe i wesołe ;:215
Ja ścięłam tylko 3 gałązki Souvenir de Victor Landeau a zapach cudny rozchodzi się po całym domu ;:170
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

JagiS nigdy nie byłam w Gdańsku,więc z ogromnym zainteresowaniem obejrzałam twoje zdjęcia.Majestatycznie wyglądają budynki z tymi przedprożami.Czy jeszcze któreś miasto takie ma?A czy nowo budowane budynki nawiązują do tego stylu?
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Jagódko :wit
Ostatnie, kolorowe bukiety róż ;:167 .
Teraz czekamy na wspomnienia z lata i mnóstwo zdjęć. Będziemy wspólnie podziwiać piękne obrazy z Twoich Zielonych Pokoi ;:224 .
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jagi nie ma, więc odpowiem Ewie :twisted:

Moja droga!
Jak dobrze, że się ujawniłaś!
Każdy, kto wie co to jest "zapach śniegu" jest mi bliski jak....marka moich nart ;:226 .
Oczywiście, że mnie ciągnie. Ten pobyt jest ściśle zawodowy, ale narciarski też się kluje.
Tutaj nadciąga właśnie ochłodzenie i wyższe szczyty już są pokryte śniegiem ;:333
Pozdrawiam serdecznie!
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Jagi, ja też się cieszę ogromnie, że wróciłam na łono FO :D Niestety, z przykrością zauważyłam, że kilka moich ulubionych ogrodów zamknęło swoje podwoje :( Na szczęście na Ciebie można liczyć ;:333
Nie przejmuj się, że Avalon u mnie słabo wypadł - przyznam się, że nie on jeden. Lato u nas było wyjątkowo brzydkie, takiego starzy górale nie pamiętają ;:223 Lało codziennie, mój Ogrodzio zachorował na "rozmiękławkę parszywą" ;:224 Wiele róż (w tym wszystkie Harknesski) ołysiało z powodu czarnej plamistości. Oprysków ochronnych i leczniczych nie robiłam, bo przy codziennych opadach nie miały sensu...
Cieszę się z Twoich pozytywnych doświadczeń z Granny :D Już naszykowałam jej miejscówkę :heja
Piękne bukiety różane pokazałaś ;:180 Szczególnie ten mi się spodobał:
Obrazek
A ten pąsowo-fioletowy piękniś to kto zacz? Cudo ;:167
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Witam Was fragmentem piosenki "Jesienne róże":

"I w liści chmurze idziemy przez parku głusz
Jesienne róże więdną już.

Tak niedawno był maj, byliśmy tak szczęśliwi
Uśmiechnięci i tkliwi, któż te dni znów ożywi."

Ja. Ja te majowe dni ożywię. Żeby nie zjadła nas melancholia i nie obsiadły smutki.
Żeby te smętne miesiące minęły szybko. Żebyśmy nie zapomnieli o zieleni, kwiatach i słońcu.
Żeby listopadowa szarzyzna nie zasiedziała się w naszych duszach i nie odebrała nam humoru.
Proszę Państwa, oto maj :!: Pamiętacie?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Różyczko, koty mają tak złożone osobowości, że człowiek nie jest w stanie ich do końca rozgryźć. Na tym polega ich tajemniczy urok.

Tak, Agness, róże jeszcze rwą się do kwitnienia, ale temperatura leci na łeb na szyję i już na rozkwit nie mają szans. A jaka to przyjemność patrzeć na zbrązowiałe mumie... ;:224. O ile przyjemniej mieć takie bukieciki w domu. Wczoraj ścięłam kolejne, już mniej rozwinięte, żeby się nimi do końca nacieszyć.

Grzybku21, witaj nowy Gościu :wit.

Wiem, Pel, że masz gotyckie upodobanie do ciemnych kwiatów. Ja też je lubię i na to konto wzbogaciłam swój zestaw o kolejne purpurowe róże. Może w przyszłym roku więcej ich będzie w jesiennych bukietach, bo faktycznie dodają im charakteru.
Biblioteka w Pruszczu mieści się w uroczym pałacyku. Muszę i jej poświęcić reportażyk.

Lisico, zaiste w piękne miejsce popadłaś :shock:.
Obyczaje tam też cesarsko - królewskie. Pewnie to niewielki prywatny hotelik pozwala sobie na takie familiarne traktowanie gości. No i ten urok małych miasteczek... ;:224.
Mam nadzieję na większą ilość zdjęć z tej pięknej krainy.
PS. Ale bukietem róż Cię nie przywitali, co?

Fraszko, może i kolorem Szuwarek pasowałby do jesieni, ale tego mokrego chłodu to on nie lubi ;:185. Woli ciepłe poduszki.

Dorotko dorkow0, no więc plan podróży na przyszłość jest, to już coś.
Gdańsk postaram się fotografować ilekroć tam będę, choć dużo piękniejsze zdjęcia robią Lusia i Amba.
Widzę trend na forum, żeby wspomnieniami umilać sobie zimowe miesiące, więc i ja się w ten trend wpiszę. I pomyśleć, lato było takie długie, takie gorące i takie piękne, że zdawało się nie mieć końca... A jednak skończyło się, lecz zasługuje na wspomnienie, i to jak!

Ewozawady, no co Ty, co Ci tam zaczyna pikać? My tu o maju, a Wam jakieś śniegi w głowie... Żadne śniegi mnie nie nęcą, nawet kiedy pięknie pachną ;:185.
Ale wiem, że na FO jest grupa fanów śnieżnych zim i narciarskich szaleństw, a ja te osoby lubię, więc niech tam będzie zima, ale w miarę możności w górach. Zresztą na nizinach i tak korzyści z niej nie ma.
A ja już umiem róże ścinać. To kwestia ich ilości ;:306.

Wandeczko, na żadne straty, do wazoników te różyczki i przed oczy. Czemu mają ginąć marnie, skoro można się nimi jeszcze nacieszyć...

Nifredilku, latem to i mnie ręka drży, kiedy mam różę ściąć, ale teraz, kiedy chłód i wilgoć ewidentnie je niszczy? Biorąc je do domu przedłużam im żywot i ratuję ginącą urodę. Warto!
Z zaproszeniami mam wpaść w popłoch? Popatrz wyżej, stolik do kawki jest ciągle gotowy i zasoby saskiej porcelany też. A że pogodę miewamy śródziemnomorską - więc tylko wpadać ;:108.
A kawa wśród stu kwitnących róż... ;:170.

Edulkotku, biednaś Ty ze swoimi zwałami liści ;:218. Je też jeszcze nie wszystko zrobiłam, ale na razie odpuszczam, bo bardzo paskudnie na dworze. Pewnie, że jeszcze aura się zmieni.
Ciekawa jestem rezultatów Twoich oprysków drzew. Nigdy tego nie robiłam, a przyszły rok ma być jabłeczny.
No widzisz, jak fajnie mieć różyczki w domu, kiedy w ogrodzie nieprzyjemnie...

Miriam, Gdańsk jest miastem niesamowitym, przepięknym. Oczywiście stara zabytkowa jego część. Bo to co powstało za komuny już uroku nie ma, a teraz mamy do czynienia z radosną twórczością rożnych "budowniczych", nie zawsze do zaakceptowania...
A śpiewał kiedyś Seweryn Krajewski:
"Bywało że rzeźbiło się kanapę, krzesło, stół.
Dziś prace te nie wchodzą w grę i milczy serca pół..."

I to jest cala różnica między starym i nowym...

Dorotko! Dzięki za gotowość wspominania letniej świetności zielonych pokoi ;:180.
Bardzo mi miło. Uporządkowane wspominki będą pewnie już w nowym wątku, który niechybnie niebawem nastąpi. Muszę tylko opracować jakiś sensowny, logiczny sposób wspominania...

A tymczasem dzięki Wam, Kochane Moje, niech nam zima krótką będzie ;:303.

Obrazek

Do miłego - Jagi
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Troszkę przedwcześnie klapnęłam 'wyślij' ;:218.

Z Lisicą w polemikę nie wejdę, bo widzę, że gromadzi Towarzystwo Miłośników Białego Szaleństwa, do którego nie należę ;:185. Niemniej życzę temu Towarzystwu, żeby spełniło swoje marzenia o wielkich stokach ;:170.

No widzisz, Elwi, jakie to przykre, kiedy znikają wirtualne ogrody i wirtualni przyjaciele... ;:224.
Dlatego tak się cieszę z Twojego powrotu. Wszyscy wiemy, że życie niesie różne niespodzianki, nie wszystkie przyjemne i musimy stawić im czoła. Ale kiedy już byk wzięty za rogi - jak miło, że jesteś!
Faktycznie, lato się Twoim różom trafiło fatalne ;:222. Nie ma się co dziwić, że wyłysiały z tej zgryzoty... Moje natomiast miały takie lato, jakiego najstarsi Kaszubi nie pamiętają :shock:, lepsze niż na południu Europy, więc dały popis bez oprysków;:215.
Ta purpurowa róża w bukiecie to Falstaff. Pewna szkółka przysłała mi ją prawie bez korzeni. Szczerze mówiąc, nie powinna przeżyć ;:222. I tylko dzięki nadludzkim wysiłkom wyprodukowała dwa (!) kwiatki. Jeden w czerwcu, jeden teraz! Ciekawe, czy poradzi sobie z zimą ;:218. Ale kwiaty ma przepiękne, ciemne, nabite, w fantastycznym kolorze ;:333.

Dla Was, z podziękowaniem, też powiew maja... ;:224.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

;:196 Jagi
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”