Storczyki Storczykowej
[URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/522 ... 99acd.html][img]http://images38.fotosik.pl/19/522d0ad70e399acdm.jpg[/no Dusiu
v
- Jeanne
- 1000p

- Od: 21 gru 2007, o 16:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja w REALu też często widuję falenopsisy po 13 zł
Ale ostatnio jak byłam to tylko same różowe i kilka białych
I te storczyki są od Tomaszewskiego
Ale ostatnio jak byłam to tylko same różowe i kilka białych
I te storczyki są od Tomaszewskiego
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
- miaaa
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 12 lut 2008, o 13:58
Tak, tak tam chyba większość roślin od Tomaszewskiego jest 8) Zamiast tego falenopsisa kupiłam schlumbergerę z białymi kwiatami, bo już mi się marzyła od dawna, a nigdzie nie mogłam takiej spotkać
Dziś może skoczę na jakieś storczykowe zakupki
od wystawy w Krakowie chodzą mi po głowie sabotki, ale boję się, bo jeszcze nie miałam z nimi do czynienia 
Dziś może skoczę na jakieś storczykowe zakupki
- Storczykowa

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
ja w realu nigdy nie kupowałam storczyków. jednak wolę wystawy. są bardzo rzadko, ale rośliny są w dobrym stanie i jest większy wybór niż w sklepach czy kwiaciarniach.
a co do vandy, rzeczywiście jest ładna i cieszę się, że ją kupiłam. dzisiaj po raz 1. ją moczyłam. rozwinęła 1 z 3 pąków, które jeszcze ma. a żółta Vanda puszcza znowu pędzik, na razie bardzo maleńki. mam nadzieję, że ta nowa V. szybko się przyzwyczai do moich warunków i nie uschnie.
na wystawie nie widziałam Mini Marków, ale może były niekwitnące. A mój Mini Mark chyba puszcza łodyżkę, ale rośnie powoli. może te dziwne storczyki tak mają... łodyżka liodoro też rosła bardzo powoli.Storczykowo, storczyki urodziwe , życzę dłuuuugich kwietnień i serdeczne dzięki za zdjęcia z wystawy.
Mam pytanie - czy na tej wystawie były Mini Marki i czy OrchidSklepik miał swoją ofertę?
a co do vandy, rzeczywiście jest ładna i cieszę się, że ją kupiłam. dzisiaj po raz 1. ją moczyłam. rozwinęła 1 z 3 pąków, które jeszcze ma. a żółta Vanda puszcza znowu pędzik, na razie bardzo maleńki. mam nadzieję, że ta nowa V. szybko się przyzwyczai do moich warunków i nie uschnie.
- Storczykowa

napiszę, co tam u moich storczyków.
kilka chyba zamierza puścić pędy. jeszcze są za małe, by powiedzieć na 100% co to jest. wyrastają spomiędzy liści, czyli w takich miejscach, gdzie wyrastają pędy, ale korzenie też mogą spomiędzy liści. U Vandy jestem pewna, że to pędzik, bo korzenie nie wyrastają spomiędzy liści i tak wysoko. Ta Vanda ma dużo korzeni i bardzo grube, ostatnio wyrósł korzeń gruby na ponad 1 cm i rośnie w górę :/ jak ja go będę moczyć...
Pędy lub inne podobne "cosie" puszczają 4 Phalaenopsisy. jeden puszcza 2. Biały Phalaenopsis, który puścił pęd na początku sierpnia, niedługo zawiąże pąki, a łodyżka ma już ok. 45 cm długości. jak na moje warunki jest bardzo wysoka, zwykle nie puszczały mi aż tak wysokich łodyg, bo nie nawoziłam.
sporo Phalaenopsisów puszcza nowe listki lub korzonki. mam nadzieję, że puszczą też łodyżki.
kilka chyba zamierza puścić pędy. jeszcze są za małe, by powiedzieć na 100% co to jest. wyrastają spomiędzy liści, czyli w takich miejscach, gdzie wyrastają pędy, ale korzenie też mogą spomiędzy liści. U Vandy jestem pewna, że to pędzik, bo korzenie nie wyrastają spomiędzy liści i tak wysoko. Ta Vanda ma dużo korzeni i bardzo grube, ostatnio wyrósł korzeń gruby na ponad 1 cm i rośnie w górę :/ jak ja go będę moczyć...
Pędy lub inne podobne "cosie" puszczają 4 Phalaenopsisy. jeden puszcza 2. Biały Phalaenopsis, który puścił pęd na początku sierpnia, niedługo zawiąże pąki, a łodyżka ma już ok. 45 cm długości. jak na moje warunki jest bardzo wysoka, zwykle nie puszczały mi aż tak wysokich łodyg, bo nie nawoziłam.
sporo Phalaenopsisów puszcza nowe listki lub korzonki. mam nadzieję, że puszczą też łodyżki.
- Jeanne
- 1000p

- Od: 21 gru 2007, o 16:08
Tess, wszystko też pewnie zależy od ilosci kwiatów, bo te co widziałam miały po 3 w porywach do 4 i bez pączków, także dość skromnieTess pisze:to dlaczego u mnie storczyki od Tomaszewskiego sa po 25 zł![]()
A wcześniej to bywały i po 40 zł
Ceny spadają widać, bo storczyki można już teraz dostać niemal wszędzie
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
- Storczykowa

no tak. w sklepach czasami widuję Phalaenopsis, ale często są bardzo zaniedbane. ale właściwie teraz w prawie każdym są. nawet w biedronce ostatnio były. ale najładniejsze są na wystawach i w kwiaciarniach, ale w niektórych sklepach też można bardzo ładne, zdrowe Phal. spotkać. ale jak się chce bardziej oryginalne (np. gatunkowe czy jakieś wymyślne odmiany) storczyki, to trzeba się udać na wystawę. mi się tak wystawy spodobały że byłam już chyba 7 razy. pierwszy raz byłam jesienią 2005 roku, nigdy jej nie zapomnę, bo wtedy po raz pierwszy na żywo zobaczyłam niebieską Vandę - moje marzenie. Szukałam jej już kilka miesięcy, pytałam w każdej napotkanej kwiaciarni (bo wtedy jeszcze nie wiedziałam, że są tak rzadkospotykane), a na wystawach mogłam je zobaczyć i nie tylko je, bo było też dużo innych, oryginalnych storczyków. Prawie każda wystawa mi się podobała.Jeanne pisze:Tess, wszystko też pewnie zależy od ilosci kwiatów, bo te co widziałam miały po 3 w porywach do 4 i bez pączków, także dość skromnieTess pisze:to dlaczego u mnie storczyki od Tomaszewskiego sa po 25 zł![]()
![]()
A wcześniej to bywały i po 40 zł![]()
Ceny spadają widać, bo storczyki można już teraz dostać niemal wszędzie

Marzenia się spełniają i warto na ich spełnienie czekać
Przy okazji muszę powiedzieć, że też mam takiego z nakrapianymi liścmi. Niedawno przekwitł i po króciutkim / może 1 m-c / odpoczynku zaczął wypuszczać nowy pęd