Storczyki Storczykowej

Zablokowany
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

cieszę się, że się wam podoba. wstawiałabym większe zdjęcia, ale zajęłyby cały ekran i ktoś by je zaraz usunął, że za duże (mam monitor 800x600 i zdjęcia też są 800x600, bo je zmniejszyłam, normalnie mają 3000coś na 2000coś).
Ogólnie ten Phalaenopsis jest bardzo piękny i bardzo duży. łodyga ma ok. 80 cm (a każdy kwiat ok. 12). śliczny jest.

dzisiaj bmędąc na sklepach widziałam super Phalaenopsisa, 3-pędowego białego w rózowe kropki, ale miał trochę poschnięte pąki i nie mogłam sobie go kupić :/// mam nadzieję, że spotkam takie na wystawie.
x-k-a
200p
200p
Od: 11 wrz 2008, o 16:07

Post »

coraz bardziej odkrywam u siebie slabosc do phalenopsisow w ciapki i latki :)

slicznosci :)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja lubię wszystkie Phalaenopsisy, może z wyjątkiem niektórych gatunkowych o przesadnie dziwnych kwiatach. a tobie chodzi o tego białego w bordowe plamy? on jest rzeczywiście super.
x-k-a
200p
200p
Od: 11 wrz 2008, o 16:07

Post »

tak, mowie wlasnie o tym bialym nakrapianym....mam do nich wyjatkowa slabosc :)

a co do dziwnych kwiatkow to od dawna marzy mi sie Gongora Chocoensis cos niesamowitego ;:167 i jak tylko nabiore jeszcze troche dosiwadczenia storczykowego to na 1 000 000 % wlasnie taka sobie zakupie ;:165
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja wolę raczej zwykłe hybrydy, z gatunkowych to tylko Phal equestris (tego nie mam), mimi mark i liodoro. oczywiście najbardziej lubię Phalaenopsisy, no i Vandy i te storczyki zbieram. innych już nie kupuję, bo wiem, że nie chcą u mnie za bardzo rosnąć.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

witam.
dzisiaj zrobiłam parę fotek.
na pierwszych dwóch są moje kwitnące Phalaenopsisy, a na trzeciej jest pęd białego. ma ok. 33-34 cm i ciągle rośnie. jeszcze nie pojawiły się na nim pąki.

Obrazek Obrazek Obrazek

pozostałe storczyki też mają się dobrze, ale jak na razie nie pojawiły się nowe pędy. niektóre puszczają liście i korzenie.
Awatar użytkownika
miaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2008, o 13:58

Post »

Storczykowa ten jest przeuroczy :)
Obrazek
Taki delikatny :P Bardzo mi się podoba :D
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

mi się też podoba ;) spotkałam go pewnego dnia w kwiaciarni, miał tylko 2 lub 3 kwiaty rozwinięte, a pozostałe rozwinął u mnie. jego fotki robione po kupieniu są pewnie kilka stron wcześniej. spodobał mi się od razu.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dusia, Phal. śliczne, a pęd super, tylko patrzeć jak wypuści pąki :D Jak długo rósł, zanim osiągnął takie rozmiary?
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ten pęd wyrósł jeszcze w wakacje. rośnie szybko. zakwitnąć powinien w październiku lub listopadzie. pączków jeszcze nie ma, ale pewnie się wkrótce pokażą. mam nadzieję, że będzie ich dużo (ostatnio miał 9 z odgałęznienia). zdjęcia z jego poprzedniego kwitnienia są na którejś z poprzednich stron. rozwinął kwiaty w lutym/marcu, nie pamiętam dokładnie. pęd już jest ładny, wysoki, ale mam nadzieję, że nie będzie bardzo wysoki. pęd tego co kupiłam przedwczoraj ma ponad 80 cm. zmierzyłam go linijką.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pytam o czas rośnięcia pędu, ponieważ na 3 moich są malutkie ok 1-1,5 cm pędy. Mam nadzieję, że będą szybko rosły, nie mogę się doczekać na efekt, ponieważ są to moje pierwsze pędy i jestem bardzo podekscytowana i ciekawa co zaprezentują :P
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

no on gdzieś może w sierpniu wyrósł. rośnie dość szybko, ale od wyrośnięcia pędu do kwitnienia zwykle się czeka z 2-3 miesiące.
Awatar użytkownika
miaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2008, o 13:58

Post »

miaaa pisze:Storczykowa ten jest przeuroczy :)
Obrazek
Taki delikatny :P Bardzo mi się podoba :D
Bardzo podobnego ( jak nie takiego samego ) widziałam ostatnio na wystawie w Krakowie :D
Cuuudny jest :P
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja na wystawach spotykałam różne storczyki, nie wiem, czy takie były. za niecałe 2 tygodnie jest wystawa w Sosnowcu, mam nadzieję, że pojadę.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

AGNESS pisze:Pytam o czas rośnięcia pędu, ponieważ na 3 moich są malutkie ok 1-1,5 cm pędy. Mam nadzieję, że będą szybko rosły, nie mogę się doczekać na efekt, ponieważ są to moje pierwsze pędy i jestem bardzo podekscytowana i ciekawa co zaprezentują :P
Agnieszko, mój pęd urósł 7 cm w 3 tygodnie :roll:
Ale to ekscytujące :lol: obserwować jak rośnie, bo widać z dnia na dzień jak się wydłuża :wink:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”