Henryk - moje kaktusy i sukulenty 5
- Blueberry
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 7 kwie 2013, o 22:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Henryk - moje kaktusy i sukulenty 5
cudów jak widzę ciąg dalszy
oby jak najdłużej 
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
-
heliofitka

- Od: 2 cze 2010, o 11:02
Dzisiaj na jednym z kaktusów zobaczyłam drobne żółte kwiatuszki i od razu dzień stał się piękniejszy, a ja poczułam się lepiej,
jako ogrodniczka.
Ciekawe, jak zareagowałabym, gdyby to u mnie kwitła taka "łączka", jak u ciebie...mówisz, że wystarczy 40 lat doświadczenia,
aby mieć taki widok
jako ogrodniczka.
Ciekawe, jak zareagowałabym, gdyby to u mnie kwitła taka "łączka", jak u ciebie...mówisz, że wystarczy 40 lat doświadczenia,
aby mieć taki widok
- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tu mnie naprawdę rozśmieszyłaś!
Tylko 40 lat doświadczenia i... wszystko rozkwita!
Bardzo dziękuję za tak miłe komentarze.
Tylko 40 lat doświadczenia i... wszystko rozkwita!
Bardzo dziękuję za tak miłe komentarze.
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach wymiany/sprzedaży roślin proszę pisać na priv.
- nyskadu

- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Super kwiatuchy a jakie ładne zdjęcia
takie 3D
i piszesz 40 lat doświadczenia
a 40 lat życia nie wystarczy 
- trzynastka

- Od: 8 paź 2009, o 18:42
Henryku takie maleństwa a tak piękne kwiaty , potwierdza się powiedzenie małe jest piękne 
- DAK

- Od: 16 lip 2008, o 19:45
Piękności przekazujesz, a do tego tak ładnie ujęte.
Od paru tygodni biję się z myślami o kupnie nowego aparatu fotograficznego i chyba będziesz głównym argumentem, który przechyli wskaźnik rozważań w tę stronę. Teraz czuj się głównym sprawcą uszczuplenia mojego konta.
Od paru tygodni biję się z myślami o kupnie nowego aparatu fotograficznego i chyba będziesz głównym argumentem, który przechyli wskaźnik rozważań w tę stronę. Teraz czuj się głównym sprawcą uszczuplenia mojego konta.
- annaoj

- Od: 3 sie 2012, o 21:29
Sulki można oglądać w nieskończoność - pokazuj więc dalej!
Sulcorebutia cylindrica ze swoim białym kwiatem muśniętym różem jest wspaniała!
- Meir
- 100p

- Od: 17 maja 2013, o 14:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Znów mnie przez miesiąc niebytu poomijały piękne foty, musiałam nadrobić tyyyle stron wątku. Ale warto było je przejrzeć. Piękne obie łączki - rebucjowa i echinopsisowa!
Nie kusi Cię robienie własnych hybryd? ;)
Nie kusi Cię robienie własnych hybryd? ;)
- hen_s

Agnieszka, Celinka, Danusia, Joasia, Ania - dziękuję!
Poważnie pisząc to sam w zeszłym roku będąc mocno niezadowolony ze swoich osiągnięć fotograficznych a oglądając tu na Forum i w sieci dużo ładniejsze fotki postanowiłem zainwestować w nowy aparat foto. Kupiłem to na co było mnie stać i co gwarantowało dobre makro i (niestety) automatykę bo już za stary na naukę jestem...
Udało się ustawić jak trzeba i czasem się coś uda ładniejszego niż standardowe zdjęcie zrobić.
Ale... Po jednej inwestycji poszły następne czyli tła, statyw etc. Mimo wszystko jak czytam te miłe słowa o swoich fotkach to wiem że warto!
Roślina zresztą dużo ładniejsza w realu, akurat ta fotka pomimo starań nie wyszła zbyt dobrze.
Musiał bym rośliny krzyżować naprawdę dokładnie przez kilka sezonów aby być pewny powtarzalności. No i je rejestrować co jest kłopotliwe i kosztowne. A robić krzyżówki krzyżówek powiększając i tak duży już galimatias w tej dziedzinie wydaje mi się bez sensu.
Tak, i jak dowartościowuje...trzynastka napisał(a):
potwierdza się powiedzenie małe jest piękne
Oczywiście, dopóki nie trzeba Ci nic dopłacać dopłacać...DAK napisał(a):
Piękności przekazujesz, a do tego tak ładnie ujęte.
Poważnie pisząc to sam w zeszłym roku będąc mocno niezadowolony ze swoich osiągnięć fotograficznych a oglądając tu na Forum i w sieci dużo ładniejsze fotki postanowiłem zainwestować w nowy aparat foto. Kupiłem to na co było mnie stać i co gwarantowało dobre makro i (niestety) automatykę bo już za stary na naukę jestem...
Udało się ustawić jak trzeba i czasem się coś uda ładniejszego niż standardowe zdjęcie zrobić.
Ale... Po jednej inwestycji poszły następne czyli tła, statyw etc. Mimo wszystko jak czytam te miłe słowa o swoich fotkach to wiem że warto!
A to duży rarytas (choć sama roślina młoda jeszcze i niewielka) - mój ostatni nabytek. Podarował mi ją w dobroci serca swego kolega Marek (mgr) - za co mu cześć i chwała.annaoj napisał(a):
Roślina zresztą dużo ładniejsza w realu, akurat ta fotka pomimo starań nie wyszła zbyt dobrze.
Nie, kilkakrotnie już o tym pisałem.Meir napisał(a):
Nie kusi Cię robienie własnych hybryd?
Musiał bym rośliny krzyżować naprawdę dokładnie przez kilka sezonów aby być pewny powtarzalności. No i je rejestrować co jest kłopotliwe i kosztowne. A robić krzyżówki krzyżówek powiększając i tak duży już galimatias w tej dziedzinie wydaje mi się bez sensu.
- Artur89

- Od: 8 lis 2009, o 11:37
Właśnie to jest jedno z głównych założeń 'zabawy' z hybrydami tj. krzyżowanie konkretnych klonów między sobą w celu uzyskania ciekawego osobnika. Przecież nie jeden rarytas powstał w ten sposób. Bajzel powstaje gdy ktoś nadaje nazwy swoim tworom z pominięciem rejestracji i oficjalnej bazy hybryd. Oznaczenia hybryd kodem (nie nazwą) w celu logicznego opisu toku kolejnych krzyżowań jest jak najbardziej zasadne. Także myślę, że trochę za bardzo kierujesz tym co juz zostało kiedyś powiedziane przez wątpliwych entuzjastów mieszańcówhen_s pisze:A robić krzyżówki krzyżówek powiększając i tak duży już galimatias w tej dziedzinie wydaje mi się bez sensu.
I jeszcze wyjaśnij mi kwestie dokładnego krzyżowania i powtarzalności bo nie bardzo rozumiem co masz na myśli
- hen_s

Na swoim wątku piszę co myślę na jakiś temat - nie staram się twierdzić że mam we wszystkim rację!
Absolutnie nie krytykuję kolegów którzy stwarzają nowe krzyżówki, ba, jestem co ciekawszymi w przyszłości zainteresowany.
Ja jednak tego robić nie będę.
Jeśli chodzi o powtarzalność to jeśli chcesz krzyżówkę np. epikaktusa (bo tu jestem zorientowany w temacie) zgłosić i zarejestrować musisz udowodnić że krzyżówka dwu roślin ma ten sam kwiat powtarzalny w ciągu kilku sezonów. Takie dostałem informacje kiedy o to pytałem.
Absolutnie nie krytykuję kolegów którzy stwarzają nowe krzyżówki, ba, jestem co ciekawszymi w przyszłości zainteresowany.
Ja jednak tego robić nie będę.
Jeśli chodzi o powtarzalność to jeśli chcesz krzyżówkę np. epikaktusa (bo tu jestem zorientowany w temacie) zgłosić i zarejestrować musisz udowodnić że krzyżówka dwu roślin ma ten sam kwiat powtarzalny w ciągu kilku sezonów. Takie dostałem informacje kiedy o to pytałem.
- Artur89

Ależ ja nie mówię, że krytykujesz kogoś tylko wydaje mi się, że po prostu trochę kierujesz się tym co kiedyś zostało napisane na temat hybryd i bałaganu. No ale mniejsza o to
Co do powtarzalności etc. to z twojego wcześniejszego posta wywnioskowałem, że musiałbyś krzyżować 2 klony przez kilka sezonów by być pewny powtarzalności kwiatu stąd padło moje pytanie o wyjaśnienie. A co do sprawdzenia przez kilka sezonów czy dany klon tworzy raz po raz ten sam kwiat jest całkowicie zrozumiałe i z tym nawet się nie spieram
Co do powtarzalności etc. to z twojego wcześniejszego posta wywnioskowałem, że musiałbyś krzyżować 2 klony przez kilka sezonów by być pewny powtarzalności kwiatu stąd padło moje pytanie o wyjaśnienie. A co do sprawdzenia przez kilka sezonów czy dany klon tworzy raz po raz ten sam kwiat jest całkowicie zrozumiałe i z tym nawet się nie spieram
- hen_s

Przez długie lata byłem bardzo ortodoksyjny jeśli chodzi o czystość gatunkową kaktusów. Ba, nie miałem żadnych niepewnych czy nieopisanych roślin!
Zaczęło się od epiphyllum hybr. (epikaktus) które mnie urzekły, potem pod wpływem - a jakże - tego Forum i kolegów (Paweł, Artur, Aleksander) zainteresowały mnie inny hybrydy czyli echinopsis hybr. i chamaecereus hybr. I teraz coś mi się wydaje, że oprócz Pawła (echinopsis) mam ich najwięcej skoro Artur trochę od nich odeszedł na rzecz echinocereusów...
Będę je pokazywał bo zamierzają kwitnąć - niech się tylko pogoda poprawi!
Zaczęło się od epiphyllum hybr. (epikaktus) które mnie urzekły, potem pod wpływem - a jakże - tego Forum i kolegów (Paweł, Artur, Aleksander) zainteresowały mnie inny hybrydy czyli echinopsis hybr. i chamaecereus hybr. I teraz coś mi się wydaje, że oprócz Pawła (echinopsis) mam ich najwięcej skoro Artur trochę od nich odeszedł na rzecz echinocereusów...
Będę je pokazywał bo zamierzają kwitnąć - niech się tylko pogoda poprawi!
- Artur89

Hehe a to ci dopiero Artur
Myślę, że jego kolekcja jest rozwijana dwutorowo. Wszak nikt nie jest idealny, a trudno jest odmówić chamakowym hybrydom urody w momencie kwitnienia 
Poza tym jestem bardzo wybrednym człowiekiem i raczej wątpliwe by większa ilość hybryd zabawiła w moim inspekcie. Sądzę, że ciągle bym je porównywał do siebie i robił miejsce na bardziej topowe mieszańce. Teraz gdy mam już swojego wymarzonego 'Super Apricot', lada dzień dojdzie do kolejnego juz przebrania roślin
Oczywiście ku radości potencjalnych nabywców.
Poza tym jestem bardzo wybrednym człowiekiem i raczej wątpliwe by większa ilość hybryd zabawiła w moim inspekcie. Sądzę, że ciągle bym je porównywał do siebie i robił miejsce na bardziej topowe mieszańce. Teraz gdy mam już swojego wymarzonego 'Super Apricot', lada dzień dojdzie do kolejnego juz przebrania roślin
- hen_s

Niech Ci się kolekcja rozwija dwutorowo - ja ten drugi tor będę śledził z dużym zainteresowaniem.
Bo był czas, że naprawdę myślałem iż zarzucisz hybrydy!
I z kim wtedy bym ewentualnie sprowadził coś ciekawego? I podyskutował na interesujące tematy? Póki co nie ma nas tu wielu zainteresowanych tym tematem - ale postaram się i to zmienić.
Bo był czas, że naprawdę myślałem iż zarzucisz hybrydy!
I z kim wtedy bym ewentualnie sprowadził coś ciekawego? I podyskutował na interesujące tematy? Póki co nie ma nas tu wielu zainteresowanych tym tematem - ale postaram się i to zmienić.