Pochylony świat na piasku cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Minął kolejny kompletnie nieogródkowy dzień. Ponuro, zimno i mokro. Cały czas żyję nadzieją, że jeszcze odrobina babiego lata wróci.
Rochrza, dziękuję za to słoneczko od Ciebie w czwartek, bo po południu troszkę go dotarło, a i w piątek całkiem sympatycznie było. Udało mi się troszkę młodziutkich szczawików powyrywać, bo już widać zaczynają się panoszyć w lawendowisku i na skarpie.
Beatko, dziękuję za miłe słowa o działce. Nic nie robić po prostu nie mogę. Kiedy jest ładna pogoda i wychodzę wypuścić psa z kojca, niby na chwilę, zwykle nie udaje mi się wrócić do domu wcześniej niż po godzinie. Najpierw mam zamiar tylko popatrzeć na roślinki i pocieszyć się tym co już jest, ale kończy się na tym, że tu coś przytnę, tam wzruszę ziemię, jeszcze gdzie indziej parę chwaścików wyrwę... A potem wracam do domu ledwo żywa.
Izo, samopoczucie kiepsko, bo ruszać się coraz ciężej, a pogoda przygnębiająca. Weekend rodzinny i bardzo udany. Nawet czasu na wejście na forum nie było.

Z niecierpliwością czekam już na takie widoczki:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Miłego wieczoru dla wszystkich odwiedzających i pięknego słoneczka jutro ;:2
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
maryla73ab
1000p
1000p
Od: 26 sie 2008, o 19:21

Post »

...witam i ja wkońcu dotarłam do twojego ogrodu brak mi słów taki teren ,marze o takim ,bo jak widziałaś u mnie to płasko, tylko tego piasku Ci nie zazdroszcze duzo trzeba się nakąbinować by dogodzić roślinkom a te kamienie ,ściezki i sosny jestem zauroczona ...
pozdrawiam Maryla...

Moje wątki
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Obrazek

Te piękność zaklętą, z Twojego ogródka, wklejam po raz drugi,
bo ona zaczarowana :lol:

A po Twoim pytaniu Aniu, zajrzałam po raz wtóry do twojego uroczyska.
I tak sobie myślę...
Skoro pod sosonami jest naturalny mikroklimat ( eteryczny), skoro ziemia jest już
i tak wzbogacona próchnicą igłową,
to może warto dac tylko parę worków kwaśnego torfu,
lekko wymieszać i już sadzić wrzosy.
Zrobić taki naturalny podszyt z plamami wrzosów, żurawiny, brusznicy, golterii.
Bo to nie wymaga zmiany pH podłoża, ani też skrajnie innej gleby.
Tylko podlewania ( żurawina, brusznica, golteria, pieriesy, skimmie, modrzewnice, etc.),
bo one lubią kwasno i mokro.
A wrzosy- sucho. A wrzośce - średniowilgotno. :P
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. Brzmi to dla mnie bardzo dobrze, tylko niestety wrzosowisko ma powstać przy wjeździe, gdzie ziemia zniszczona i dosypany czyściutki piaseczek zwożony ze skarpy. Tam nie ma tej ściółki naturalnej, trzeba by ją pozyskać spod okolicznych sosen. I nie wiem czy należy to zrobić teraz i jakoś przekompostować, czy np. teraz rozrzucić na ten piasek grubszą warstwą a wiosną przekopać i tak jak radzisz dodać trochę torfu.
Miałam ewentualnie taki pomysł (czy dobry), żeby z bagna (takie źródlisko porośnięte olszyną z którego pozyskujemy czarną wilgotną ziemię z dżdżownicami - oczywiście teren prywatny :) ) przywieźć dobrej ziemi, poprzekładać to warstwami ze ściółką spod sosen i wiosną/latem tego tak przygotowanego podłoża użyć pod wrzosy i te inne marzenia kwaśnolubne (pierisy...) Nie wiem czy to wystarczy, bo na razie faktycznie jest tam czysty piach.

Wygląda ten teren pod wrzosowisko tak:

Obrazek

To ma być po prawej stronie od kamiennego wjazdu aż do domu. Przykro patrzeć jakie pobojowisko na razie...
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Anuś, ja bym robiła mieszankę.
To z trzęsawiska, mada osadowa, to rewelacja odżywcza - vide - obszary rolnicze brzegów Nilu.
(Na maseczkę też dobra :lol: )
Razem z torfem i igłami, będzie stanowiła wymarzone podłoże.
Piach na spodzie, zapewni odsączanie wody, więc korzenie powinny miec to, co lubią
sucho i brak stagnującej wody.

A lilie Speciosum ( ca 5zł/ szt.), podobno lubią zacienione i kwaśne stanowiska,
więc....mam już 4 sztuki i zobaczymy co z nich wyjdzie wiosną. :lol:
Teoretycznie powinny kwitnąć po przekwitnięciu rh, więc zieleń liści
ma być rozjaśniona białymi turbanami lilii.
Zobaczymy :lol:
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Co do wrzosowiska obraz mam już dosyć konkretny, zarówno jeśli chodzi o odmiany jak i sposób sadzenia. Widzę przed sobą ogrom pracy, ale wyobrażenie efektu na pewno da mi kopa do podjęcia tego wyzwania :)
Zostaje jeszcze parę innych miejsc do zaaranżowania. Wczoraj wędrując po ogródku Hani, a także Fridy trafiłam na nazwę strony, na której można zamówić róże (rosarium) i wstępnie wybrałam dwie odmiany okrywowe do obsadzenia wschodniej części skarpy (tej bez murka). Mają to być Max Graf oraz Repens Alba. Czy ktoś ma u siebie te odmiany? Jak się zachowują. Dadzą sobie radę na piasku? Oczywiście do sadzenia użyję dobrej ziemi, zwykle tak ok. 10l dziurę kopię pod sadzone rośliny. W tamtym miejscu zależy mi przede wszystkim, żeby bezproblemowo rosły. Ewentualnie zastanawiam się czy dla wniesienia jakiegoś kolorystycznego lub architektonicznego kontrastu nie wprowadzić paru sztuk innych roślin. Co by to mogło być?
Kiedy pogoda się poprawi zasypię Was pytaniami odnośnie kolejnych wycinków ogrodu. Muszę jednak porobić jakieś sensowne zdjęcia, co nie jest przy tym zagęszczeniu sosen banalne.

Dobrych humorów mimo kolejnego pochmurnego dnia, nie dajmy się pogodzie ;:80
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
rivendel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 22:29

Post »

Czy to już????????????? :D
Pozdrawiam-AgnieszkaIntro, czekanie na wiosnę
minismok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2008, o 12:42
Kontakt:

Post »

Piekne miejsce! z zainteresowaniem przesledze nasadzenia

tylko dlaczego przeniesliscie na te piaski cały kamieniołom?! :o

powodzenia
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2007, o 08:47

Post »

Co da rad związanych z wrzosowiskiem niewiele Ci mogę pomóc, natomiast z całą pewnością wrzosowisko w tym miejscy będzie cudne.
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj.
Zapowiada się przepiękny ogród- a te kamienne ścieżki i murki fantastyczne. Gratuluję zapału i życzę dalszych super pomysłów i planów.

Pozdrawiam i zapraszam do spaceru po naszym ogrodzie ,równie trudnym jak Twój - tylko nie z powodu gleby piaszczystej ,a dużego rozmiaru mokradła.
Awatar użytkownika
kocurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2008, o 11:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

rivendel pisze:Czy to już????????????? :D
Pewnie już :)
Czekamy, Kubanki :)
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Aniu :!: Hej,hej! Co słychać dobrego?
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Witaj Aniu!
Wreszcie znalazłam czas na zwiedzenie Twojego ogródka:D
Jakie cudowne ścieżki z kamienia i w ogóle tyle wielkich kamieni na całej waszej posesji, uwielbiam je. Ale masz ciekawe odmiany jałowców, najlepsze są te przypominające jałowce leśne,.
Aniu, szałwię omączoną Strata, którą pokazywałaś kilka stron wcześniej, kupiłaś jako gotową sadzonkę, czy wyhodowałaś z nasion? Bo szukam nasion tej odmiany (może gdzieś przeoczyłam), a te szałwie bardzo ładnie rosną i tak samo wyglądaj na rabatach :)
Pozdrawiam ciepło :)
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja tylko na chwilkę. Dziękuję wszystkim za odwiedziny.
Synek urodzi się w poniedziałek operacyjnie (to było do przewidzenia, teraz jest pewne i cieszę się, że decyzja już zapadła).
Jestem w domu tylko na chwilę, na ostatnie przygotowania, ale mąż posadził mnie przed komputerem, bo mówi, że już się dopytywałyście czy po wszystkim. A ja po prostu byłam na obserwacji w szpitalu przed ostateczną decyzją.

Trzymajcie kciuki i do napisania pewnie za tydzień.

Pa

Ania
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »