Wszystkie super ale wg. mojego gustu Crassula rosularis wymiata!!
Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne - piasek pustyni cz.2
- hen_s
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne - piasek pustyni cz.2
Wspaniałe rośliny. Sukulenty (gdyby ktoś tego nie wiedział) potrafią być śliczne, ba, prześliczne nawet.
- piasek pustyni

- Od: 10 cze 2012, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziękuję, Henryku! Tak, ta crassula jest przepiękna i mam nadzieję doczekać się jej w zdrowiu i pięknie.
Lucynko i Przemku - aście się zebrali do kupy razem... Tylko skąd ty Przemku wiesz, ile co ma odcinków...?
Lucynko - nie uschniesz, bo czego jak czego, ale nie zgłupiałam, by powtórki oglądać
Chyba, że chodzi o powtórki zdjęć kwiatów, to jak najbardziej i jak najczęściej
Ale akurat specjalnie dla Was obojga kolejna część moich nowości:
Duvalia corderoyi

Duvalia polita

Orbea decaisneana

Stapelia grandiflora - się uparłam na nią:

i na koniec moja gwiazda, wyczekana strasznie: Tavaresia grandiflora

Ciesze się z tych roślinek bardzo i mam nadzieję, że będzie im u mnie (i u Was też z czasem) dobrze!
To była porcja kolejnych nowości, następna przy kolejnej okazji
I oczywiście nieustannie dzięki za wizyty wszystkim!
Lucynko i Przemku - aście się zebrali do kupy razem... Tylko skąd ty Przemku wiesz, ile co ma odcinków...?
Lucynko - nie uschniesz, bo czego jak czego, ale nie zgłupiałam, by powtórki oglądać
Ale akurat specjalnie dla Was obojga kolejna część moich nowości:
Duvalia corderoyi

Duvalia polita

Orbea decaisneana

Stapelia grandiflora - się uparłam na nią:

i na koniec moja gwiazda, wyczekana strasznie: Tavaresia grandiflora

Ciesze się z tych roślinek bardzo i mam nadzieję, że będzie im u mnie (i u Was też z czasem) dobrze!
To była porcja kolejnych nowości, następna przy kolejnej okazji
I oczywiście nieustannie dzięki za wizyty wszystkim!
- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Te już nie z mojej bajki. Ale widziałem je dorosłe, kwitnące... Też potrafią zachwycić i zachwycają swoich miłośników. 
- piasek pustyni

Po części trudno się z Tobą nie zgodzić, Henryku. Ja po prostu kocham ich kwiaty i chciałabym doczekać kwitnienia zwłaszcza Tavaresii. Dużo mnie nauczyło zimowanie tych roślin, mam nadzieję, że nie popełnię podobnego błędu i nie stracę tych, co już mam 
- onectica

- Od: 16 sie 2012, o 17:31
piasek pustyni pisze:Lucynko i Przemku - aście się zebrali do kupy razem...
Taka już z nas lwia para

O łał!!! Jeżeli to jest to coś, co miałam znaleźć dla siebie u Ciebie, to powiem Ci - bingo!piasek pustyni pisze:Ale akurat specjalnie dla Was obojga kolejna część moich nowości:![]()
Wprawdzie przez mgnienie piknęło mi, że może coś Ci się stało dziwnego i zaraz zaczniesz wstawiać lofoforki, albo turbinki
ale i tak mnie zaskoczyłaś. Szczególnie ta orbeą. Zachwyciłam się nią i duvaliami i już od dzisiaj czekam na kwiaty
No i oby zdrowo rosły i wieeeelkie mnóstwo odrostów dawały
- piasek pustyni

No to było właśnie "to", wiem, że lubisz coś z tej grupy do swojego zakątka
Teraz - oby zakwitły i oby rosły, ku uciesze nas wszystkich
Teraz - oby zakwitły i oby rosły, ku uciesze nas wszystkich
- raflezja

- Od: 25 lip 2009, o 21:51
Tak je ładnie Żanetko przedstawiłaś, że można pomyśleć, że to nie małe sadzoneczki, tylko OKAZY.
Drobna uwaga. Podpisałaś kalanchoe jako K. orygalis, a to pierwsze to K. millotii. Ale to pewnie zwykłe przejęzyczenie, bo znasz się na nich.
Niech rosną, a jakby co, to jeszcze są .
Jadę na tygodniowy urlop we czwartek po jakieś nowe sukulenty, jak będą oczywiście, już się nie mogę doczekać. Szkoda, że nie na Madagaskar.
Drobna uwaga. Podpisałaś kalanchoe jako K. orygalis, a to pierwsze to K. millotii. Ale to pewnie zwykłe przejęzyczenie, bo znasz się na nich.
Niech rosną, a jakby co, to jeszcze są .
Jadę na tygodniowy urlop we czwartek po jakieś nowe sukulenty, jak będą oczywiście, już się nie mogę doczekać. Szkoda, że nie na Madagaskar.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- piasek pustyni

Oj, no pewnie, dzięki Iwonko za zauważenie. Dzisiaj coś ciężko mi wchodziło w ogóle podpisywanie zdjęć, jak załadowałam na serwer, to dobrze, że używam funkcji "podgląd", bo rozwaliłabym pół forum! Coś się nie załadowało, coś wskoczyło nie w ten link - masakra jakaś, albo ogólnie niechęć do pracy. A teraz jeszcze literówka za literówką
Życzę miłego wyjazdu i czekam u Ciebie na nowości
Życzę miłego wyjazdu i czekam u Ciebie na nowości
- Akwelan_2009

- Od: 10 sty 2009, o 19:27
Bardzo
, bardzo ciekawie zrobiło się w wątku
. Część roślin, szczególnie tych pokazanych:
- widzę po raz pierwszy, tak wszystkie razem zgrupowane w jednym "wpisie"."Na początek:"
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
- piasek pustyni

Mieczysławie - dzięki serdeczne
Ja po prostu bardzo lubię sukulenty inne niż kaktusy i jak wypatrzę coś, co mi tak zapadnie w oko, to już jest niedobrze. Jak większość moich, jeśli jest z Afryki, to już bardzo niedobrze. A jeśli już widzę, jak bym chciała to poprowadzić "ku dorosłości" znaczy: muszę to mieć. W przypadku ulubionych rodzajów kaktusów jest inna droga, nieco krótsza: po prostu...muszę je mieć
Nad Madagaskarem się w ogóle nie zastanawiam. Jest, nawet jeśli jeszcze tego sprzedawca nie ma
Jak nie zakup - to wysiew, czego nie ma, to będzie. Choćbym miała tam jechać po nasiona
A "śmierdzioszki" to po części i Twoja wina, też się naoglądałam pięknych kwitnień. Zdobyłam i upolowałam, co jeszcze na teraz było do zdobycia. Trochę ich jeszcze będę miała, ale później.
Myślę, że kolejna część moich nowości też się Wam spodoba, już zapraszam, ale to w kolejnej wolnej chwili
Nad Madagaskarem się w ogóle nie zastanawiam. Jest, nawet jeśli jeszcze tego sprzedawca nie ma
A "śmierdzioszki" to po części i Twoja wina, też się naoglądałam pięknych kwitnień. Zdobyłam i upolowałam, co jeszcze na teraz było do zdobycia. Trochę ich jeszcze będę miała, ale później.
Myślę, że kolejna część moich nowości też się Wam spodoba, już zapraszam, ale to w kolejnej wolnej chwili
- Akwelan_2009

- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- krótko i zwięźle, "winowajca"A "śmierdzioszki" to po części i Twoja wina, / ... /
Czekam na fotki z kwitnącymi nowościami szczególnie tych, których zakup "sprowokowałem".
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Mieczysław
U Ciebie jak zwykle interesująco
Sedum adolphii jest śliczne. Jak dla mnie, to jeden z ładniejszych przedstawicieli rodzaju. Stapelki obowiązkowo muszę pochwalić - duvalki szczególnie
Moje Aeonium sedifolium też nieco się różni. A tak swoją drogą, ja uśmierciłem E. grandis
, a S. madagascariensis i Orbea paradoxa otarły się o śmierć. Byłem przekonany, że nic z nich nie będzie, a tu niespodzianka - suchary po porządnym podlaniu nie zgniły. Wciąż mnie zaskakują te rośliny. Niby takie delikatne, a jak trzeba zawalczyć o swoje, dają radę.
Mateusz
- raflezja

- Od: 25 lip 2009, o 21:51
Zastanawiam sie nad tym moim Aeonium sedifolium, ale dobre jest. 
W necie podobne pokazują. Już się przestraszyłam, że mam jakieś inne, albo źle rozpoznane.
W necie podobne pokazują. Już się przestraszyłam, że mam jakieś inne, albo źle rozpoznane.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- piasek pustyni

Wyrok zostanie wydany w zależności od kwitnieniaAkwelan_2009 pisze:Całe "szczęście", że tylko częściowo odpowiadam, będzie niższy "wyrok".
Czekam na fotki z kwitnącymi nowościami szczególnie tych, których zakup "sprowokowałem".
Dziękuję i witaj ponowniemataan pisze:U Ciebie jak zwykle interesująco![]()
Oj tak, zgodzę się z Tobą. Jak generalnie nie przepadam za sedum (co innego Senecio), to jednak potrafią niektóre zachwycić, jak właśnie S. adolphii.mataan pisze:Sedum adolphii jest śliczne. Jak dla mnie, to jeden z ładniejszych przedstawicieli rodzaju.
W większości rzeczywiście tak jest, niemniej niestety kilka i ja przez zimę straciłam. Pozostały u mnie twardziele. Podobno z tego co wyczytałam na innych wątkach, nie sztuką jest utrzymać przy życiu, ważne jest tak je prowadzić, by zakwitały i się rozrastały. Zobaczymy jak będzie z tymi. Tavaresia chodziła za mną od dawna, chętnie bym zdobyła inne przedstawicielki tego rodzaju - zobaczymy, jak się spędzi nam ten sezon. A Twoim oczywiście kibicuję bardzomataan pisze: Stapelki obowiązkowo muszę pochwalić - duvalki szczególnie/.../A tak swoją drogą, ja uśmierciłem E. grandis
, a S. madagascariensis i Orbea paradoxa otarły się o śmierć. Byłem przekonany, że nic z nich nie będzie, a tu niespodzianka - suchary po porządnym podlaniu nie zgniły. Wciąż mnie zaskakują te rośliny. Niby takie delikatne, a jak trzeba zawalczyć o swoje, dają radę.
mataan pisze:Moje Aeonium sedifolium też nieco się różni.
Ja miałam jeszcze inne, ale Ty masz Iwonko czystego, prawdziwego przedstawicielaraflezja pisze:Zastanawiam sie nad tym moim Aeonium sedifolium, ale dobre jest.
I dziękuję za Wasze przemiłe komentarze i miło Was gościć u siebie
Nowości bardzo ładne, Orbea przypadła mi do gustu, jak również Tavaresia grandiflora - chyba najładniejsza z prezentowanych roślinek