Pochylony świat na piasku cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu - jestem pod wrażeniem. Oczywiście jałowców i Twojej znajomości ich odmian. Gaura jest fajną roślinką - ma dużo wdzięku. Mam ją od wiosny. A golterię mam w planach zakupowych. Ślicznie wygląda z tymi czerwonymi jagódkami.
Awatar użytkownika
mora1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2006, o 17:37
Kontakt:

Post »

Na początku taka była nasza koncepcja, żeby tu sadzić rośliny, które będą się wpisywały w krajobraz
Aniu i tego się trzymajcie, zobacz sobie u mnie do czego mnie pokusy doprowadziły :lol: Powiem tak szczerze, kamienie w ogrodzie to dla mnie jedna z najtrudniejszych form, zwłaszcza skalniaki, kaskady , umocnienia skarp. Trzeba mieć niesamowite oko, aby nie zrobić koło domu siedziby dla Freda Flinstona :lol: . Zajrzyj do mnie, tak Hania kamienne cuda wstawiła, może znajdziesz jakieś natchnienie.
Pozdrawiam Monika
moja skarpa
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2007, o 08:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tak patrzę z łezką w oku na ten Twój piaseczek, u mnie ciężka glina.
A jak u Ciebie z kretami i nornicami, bo jak dużo to musisz uważać z cebulowymi.
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

kubanki pisze:[...]Oczka akurat nie chcę, ale poza tym... Marzy mi się piwniczka w skarpie od tyłu, ale to za jakieś 2-3 lata. Byłaby obłożona kamieniami, tak jak murek. A w piwniczce.... Ech, marzenia...

[...]
Na tym forum zarazisz się oczkiem, uzyskasz porady jak zrobić taką piwniczkę oraz mnóstwo sposobów na wypełnienie jej :wink:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 22:37

Post »

Masz piękny zakątek. Ścieżki są super i na pewno będą uroczo wyglądały obsadzone roślinami. Zazdroszczę Ci dużego pola do popisu :lol:
A na piasku wiele roślin będzie się dobrze czuło :lol:

Będę zaglądać do Ciebie i podziwiać :shock:
zafascynowana
50p
50p
Od: 3 sie 2008, o 10:13

Post »

Aniu: Perspektywy ogródka piękne. Zazdroszczę Ci takiego dużego terenu. Dobrze, że porobiłaś ścieżki z kamienia. Teraz będzie Ci łatwiej zagospodarować tematycznie poszczególne sektory. Pracy czeka Cię jeszcze bardzo dużo, ale efekty na pewno będą wspaniałe, już widać że robisz to gustownie.
Pozdrawiam Ela
Mój ogródek
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 16:34

Post »

Witajcie, witajcie mili goście,
na początku jako osoba uczciwa i skromna ;:10 muszę się przyznać Izo, że na jałowcach to ja chciałabym się bardzo znać, jednak droga do tego daleka. Na razie moja wiedza ogranicza się do zdobycia możliwie pełnej nazwy okazu przy zakupie i znajdowaniu informacji w internecie. Nie jestem w stanie zidentyfikować jałowców, które zakupiłam w czasie, gdy roślinki dzieliły się dla mnie na te co mi się podobają (kupuję jak nie jest za droga) i te co nie bardzo.
Moniko, zgadzam się z Tobą w pełni z tą przesadą z kamieniami, nie chcę kamiennego bunkra, tylko ogród. Jednak to co zrobiliśmy dotychczas jest konieczne i nadal w wielu nowych miejscach kamienie pełnią funkcję konstrukcyjną, a nie ozdobną. Używamy ich do umacniania skarpy pod nasadzeniami. Mam nadzieję, że z czasem wtopią się w roślinki i "oswoją" wśród nich.
Krzysiu, oczkiem to ja się nie zarażę z powodu dzieci. To moja obsesja... Tyle jest wypadków. Natomiast już marzy mi się takie kamienne źródełko/kaskada. Mam nawet ładny kamień z wywierconą dziurą. Czeka na wykonawcę.
Poniżej sterta kamieni pozostała do wykorzystania (niektóre naprawdę pokaźne, czekają na pomysł jak je wtaszczyć pod górkę) oraz taki widoczek od wjazdu (na razie najmniej reprezentacyjna
część :)) - po prawej od podjazdu ma być wrzosowisko - co Wy na to???

Obrazek Obrazek
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35

Post »

Wrzosowisko to wspaniały pomysł :lol:
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

kubanki pisze:[...]Krzysiu, oczkiem to ja się nie zarażę z powodu dzieci. To moja obsesja... Tyle jest wypadków. [...]
Ja też ciąglę drżę o mojego syna, czasami aż mnie paraliżuje strach. Ale wiem, że nie jestem w stanie go uchronić przed światem, a nawet gdybym był, to zrobiłbym mu tym krzywdę. Muszę się nauczyć z tym żyć, jak każdy rodzic.

Zerknij tu:
Ten groźny świat :lol:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Pomysł rewelacja - sama mam chęć sprawić sobie w przyszłym roku kawałeczek wrzosowiska. Na razie mam kilka wrzosków ale się poprawię :)
Postaraj się skomponować wrzosowisko z dużych kolorowych plam. Masz taką możliwość a niedawno w tv widziałam program gdzie było pokazane wrzosowisko właśnie takie z dużych połaci jednego koloru, a potem innego itd, itd..... Zachwyciłam się po prostu :)
Awatar użytkownika
rivendel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 22:29

Post »

Jakie piękne kamienie ;:152 Niestety nie wiem, jak zabrałabym się do tego...Chyba bym przeturlała, ale nie zostawi łabym nigdy!!! Cudo!
Może quad i jakaś prowizorka sań?osobówka? Nie wiem, musiałabym być na miejscu...Ale nie odpuściłabym w żadnym razie!!!
Pozdrawiam-AgnieszkaIntro, czekanie na wiosnę
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Święta racja, dokładnie tak to wyglądało.
A przecież nie byłam zaniedbanym dzieckiem ulicy.
Kiedy moi rodzice robią uwagi, że może dzieci nie powinny na 15 minut same zostać w domu, kiedy ich odwiedzamy (100m odległości), przypominam im moje zabawy z wakacji spędzanych u babci. Np. łażenie po oślizgłej rurze z wodą do pół łydki i wybieranie pijawek - chyba bym zawału serca dostała, gdybym wiedziała, że moje dziecko coś takiego robi. Drzewa, płoty, samodzielne wyprawy nad jezioro w wieku lat 12, 13. Teraz to dla mnie niewyobrażalne, a masz rację, że pewnie krzywdzimy tą troską nasze wcale już nie takie małe...
Dobra, pora do ogródka, posadzę swoją żółtą sosenkę i dwie krzewuszki. W taką zimną ziemię, biedaczki...
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-a-a
100p
100p
Od: 9 lip 2008, o 17:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

O matko jak tu pięknie. Naprawdę ogród super, piękna kompozycja ogrodu. Widzę że masz świetną wyobrażnię :) Skąd czerpiesz swoje pomysły ? Jestem pod wielkim wrażeniem.

Jestem ciewawa końca. Wiem że do tego jeszcze daleko ale będzie cudnie :)
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

coma95 pisze: Postaraj się skomponować wrzosowisko z dużych kolorowych plam. Masz taką możliwość a niedawno w tv widziałam program gdzie było pokazane wrzosowisko właśnie takie z dużych połaci jednego koloru, a potem innego itd, itd..... Zachwyciłam się po prostu :)
Dzięki za wizytę i radę! Studiowałam przed wpadnięciem w forum taką angielską stronkę miłośników wrzosów. Są piękne zdjęcia takich właśnie wrzosowisk, a prócz tego fajny programik do komponowania roślin. Można wybrać odmiany, powstawiać sobie w prostokątne okienko i oglądać miesiąc po miesiącu jak będzie wyglądał ten fragment. Dla mnie bomba. Tak kombinuję, żeby prawie cały czas coś kwitło. Bo wrzosy i wrzośce doskonale się uzupełniają porą kwitnienia. Oto link do tej stronki: http://www.heathersociety.org.uk/

Agnieszko, kombinuję, a właściwie kombinujemy cały czas... Odpuścić na pewno sobie nie odpuścimy zupełnie, ale w sumie coraz bardziej widzę, że i tam musi być ładnie. To jest praktycznie taki wjazd do nas. Wcześniej jest tylko łąka i droga, gdzie na pewno nic nie będziemy ruszać przed emeryturą :)
Aneczko, pomysły to pewnie tak jak większość amatorów - trochę z gazet, trochę z internetu, coś samo przyjdzie do głowy. Mam w rodzinie jeden ogród (jak to brzmi ;:112 ), który pojawia się od czasu do czasu w gazetach, zrobiony przez ciocię na emeryturze, która wcześniej nie zajmowała się nigdy ogrodnictwem. Pytałam ją czasem jak ona to zrobiła, że jest tak pięknie skomponowany. Mówi, że przestawia najpierw doniczki, potem czasem nawet po kilka razy zmienia miejsca roślinkom. Teraz jest już na etapie wydawania części roślin niepasujących do koncepcji, niestety głównie swoim dzieciom, ale mam nadzieję, że i dla mnie coś się znajdzie.

No, teraz to już naprawdę muszę lecieć sadzić.
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

kubanki pisze:Studiowałam przed wpadnięciem w forum taką angielską stronkę miłośników wrzosów. Są piękne zdjęcia takich właśnie wrzosowisk, a prócz tego fajny programik do komponowania roślin. Można wybrać odmiany, powstawiać sobie w prostokątne okienko i oglądać miesiąc po miesiącu jak będzie wyglądał ten fragment. Dla mnie bomba. Tak kombinuję, żeby prawie cały czas coś kwitło. Bo wrzosy i wrzośce doskonale się uzupełniają porą kwitnienia. Oto link do tej stronki: http://www.heathersociety.org.uk/
Żebym to ja jeszcze umiała po angielsku...... :(

I przepraszam że tak obasowo wtargnęłam do twojego ogrodu ale już jakiś czas śledzę twoje poczynania tylko nie miałam nic do powiedzenia - więc się nie odzywałam.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”