Zielona ferajna

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
kubasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2012, o 19:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zielona ferajna

Post »

Natalko, dla mnie jesteś mistrzynią fotografii ;:180 Hipeastrum wygląda, jak panna młoda w królewskiej sukni.
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Kingo, Magdo, Agnisiu, Bazylio, Tesiu, Jasiu, Krzysiu, Kasiu, Magdo, Pauli, Kasiu dziękuję ;:196
georginjo polecam, jest co podziwiać ;:108

Kolejny słoneczny dzień, kolejne kwiaty i kolejne zdjęcia :tan

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Brendii
500p
500p
Od: 22 wrz 2013, o 19:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Co za ujecia.... ;:oj ;:oj ;:oj
Piekne, piekne! Kwiat sam w sobie jest sliczny, taki eleganckiale ale na zdjeciach pod swiatla powala.
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Brendii dziękuję ;:196 Zapowiada się kolejny piękny dzień, o ile pogoda się nie zmieni po południu kolejna sesja - kwiatów jest jeszcze więcej niż wczoraj :tan Komu się jeszcze nie znudziły, zapraszam ;:138 ;:306
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękny i ciekawie zaprezentowany kwiat ;:333
Pozdrówka :wit
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Arku dziękuję ;:196

Kwitnienie hippeastrum się kończy, niestety, cebula zasuszyła część pąków - teraz zostały na niej ostatnie 3 kwiaty. Kilka dni temu podlałam ją środkiem grzybobójczym (załapała czerwoną plamistość), możliwe, że to była przyczyna... Bardziej jednak niż kwiaty, obchodzi mnie żeby cebula przeżyła, a jak się uda za rok zobaczymy kolejne ;:138

Po zimowym zastoju w niedalekim sklepie ogrodniczym znowu zaczyna się ruch, a ja oczywiście musiałam iść zobaczyć co nowego...I oczywiście nie wyszłam z pustymi rękami ;:183 Mieli akurat duży wybór bulw gloksynii, kupiłam 4 bulwy, 2 odmiany. Znowu nie zapisałam nazw :oops: Będzie niespodzianka ;:224 Trzymajcie kciuki, bo nigdy jeszcze nie miałam tych roślin ;:108

Tak, na razie są średnio reprezentacyjne, ale co mi tam, pochwalę się ;:306 Jedna bulwa jest prawie 2 razy większa od pozostałych, ciekawa jestem jak to się będzie miało do wielkości rośliny?

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Krzysia
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 3 lip 2012, o 10:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Natalio za gloksynie oczywiście trzymam kciuki tym bardziej, że ciekawa jestem jakie będą, a że bulwy średnio reprezentacyjne ... cóż to znaczy przy urodzie przyszłych kwiatów ;:oj
Awatar użytkownika
georginja
500p
500p
Od: 4 paź 2012, o 01:46

Post »

Ależ czemu nie reprezentacyjne? Na jednej widzę bardzo ładnie kiełki. Trzymam kciuki za piękne kwitnienia. ;:215
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Krzysiu też mam nadzieję że kwiatów będzie jak najwięcej ;:108 Już w zeszłym roku miałam ochotę na gloksynię, ale jak zobaczyłam stan tych marketowych... Kwiaty zmięte, pouszkadzane - dałam sobie spokój ;:185 Później przeczytałam że aby taka roślina kwitła w następnych latach trzeba sobie wyhodować bulwę z liścia, więc gotowa, spora i tańsza bulwa jest znacznie lepszym rozwiązaniem ;:108
georginja kiełki są na 3, tylko przez te wióry nie widać. Średnio reprezentacyjne, bo wyglądają jak włochate ziemniaki ;:306 ale przepiękne kwiaty wynagrodzą wszystko ;:108 Hippeastrum kupione w tym samym sklepie też w postaci cebuli za ładne nie było, ale potem wszyscy widzieli jak się postarało ;:108

Nie będę zdradzać, jakie będą kwiaty, tym większa będzie niespodzianka - powiem tylko, że tych 2 odmian nigdy nie widziałam wśród "marketowych gotowców"... ;:224
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
oxalis
1000p
1000p
Od: 24 mar 2012, o 00:47

Post »

Witam :wit ,
ależ piękne ujęcia ;:138 uroczego hipeastrum ;:215 .
Czułam się jakbym pokaz ślubnych sukien oglądała ;:108 ;:180
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

Ja już zaciskam ;:215 za Gloksynie, bo jestem strasznie ciekawa, jak zakwitną. ;:oj
Koniecznie pokazuj ich rozwój ;:108
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Kasiu dziękuję w imieniu roślinki ;:196 Zdjęcia Hippeastrum jeszcze się pojawią, bo mam 2 niezamieszczone "sesje", ale to za jakiś czas ;:108
Elu dziękuję, przekażę roślinkom ;:108 A one już się starają ;:138

Najpierw chciałam wrzucić początek "przeglądu wojsk", ale wczorajsze zdjęcia nie wyszły ;:185 Za to wieczorem zauważyłam, że 2 z 4 gloksynii mają już maciupeńkie listki ;:oj Udało mi się złapać je na zdjęciach, to jest ta większa - z największej bulwy, ona prawdopodobnie wyprzedzi pozostałe. Tak się zaczęłam zastanawiać, po przeczytaniu kilku komentarzy w wątku o gloksyniach, jak duża będzie roślina (i kwiaty) w stosunku do bulwy? Czytałam o maleństwach "większych od orzecha laskowego, ale mniejszych od włoskiego" które mimo to kwitły. Moja najmniejsza jest wielkości 2 orzechów włoskich, największa - średniego ziemniaka. Przy hippeastrum różnica była znaczna, więc teraz nie mogę się doczekać aż wyrosną ;:65

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Natalia
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Teraz tylko czekać,aż podrosną i cudnie zakwitną;). :wit
Awatar użytkownika
Agnisia31
1000p
1000p
Od: 2 paź 2012, o 20:16

Post »

Czekam na kwitnienia, zapewne będą cudne ;:138
Awatar użytkownika
Nolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2012, o 09:54

Post »

Ja swoją gloksynię też już zasadziłam :) Co prawda mam tylko jedną, najzwyklejszą różową, ale chyba na tym pozostanę :D
Moja bulwka jest dość spora, ale ma już kilka lat. Twoje z pewnością pięknie zakwitną :D
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”