Zielona ferajna
- kubasia
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 31 mar 2012, o 19:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Zielona ferajna
Natalko, dla mnie jesteś mistrzynią fotografii
Hipeastrum wygląda, jak panna młoda w królewskiej sukni.
- Blueberry

- Od: 7 kwie 2013, o 22:34
- Kontakt:
Kingo, Magdo, Agnisiu, Bazylio, Tesiu, Jasiu, Krzysiu, Kasiu, Magdo, Pauli, Kasiu dziękuję
georginjo polecam, jest co podziwiać
Kolejny słoneczny dzień, kolejne kwiaty i kolejne zdjęcia

georginjo polecam, jest co podziwiać
Kolejny słoneczny dzień, kolejne kwiaty i kolejne zdjęcia

?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Pozdrawiam, Natalia
- Brendii
- 500p

- Od: 22 wrz 2013, o 19:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Co za ujecia....
Piekne, piekne! Kwiat sam w sobie jest sliczny, taki eleganckiale ale na zdjeciach pod swiatla powala.
Piekne, piekne! Kwiat sam w sobie jest sliczny, taki eleganckiale ale na zdjeciach pod swiatla powala.
- Blueberry

- Kontakt:
Brendii dziękuję
Zapowiada się kolejny piękny dzień, o ile pogoda się nie zmieni po południu kolejna sesja - kwiatów jest jeszcze więcej niż wczoraj
Komu się jeszcze nie znudziły, zapraszam

?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Pozdrawiam, Natalia
Pozdrawiam, Natalia
- Arkadius121

- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Piękny i ciekawie zaprezentowany kwiat
Pozdrówka
Pozdrówka
- Blueberry

- Kontakt:
Arku dziękuję
Kwitnienie hippeastrum się kończy, niestety, cebula zasuszyła część pąków - teraz zostały na niej ostatnie 3 kwiaty. Kilka dni temu podlałam ją środkiem grzybobójczym (załapała czerwoną plamistość), możliwe, że to była przyczyna... Bardziej jednak niż kwiaty, obchodzi mnie żeby cebula przeżyła, a jak się uda za rok zobaczymy kolejne
Po zimowym zastoju w niedalekim sklepie ogrodniczym znowu zaczyna się ruch, a ja oczywiście musiałam iść zobaczyć co nowego...I oczywiście nie wyszłam z pustymi rękami
Mieli akurat duży wybór bulw gloksynii, kupiłam 4 bulwy, 2 odmiany. Znowu nie zapisałam nazw
Będzie niespodzianka
Trzymajcie kciuki, bo nigdy jeszcze nie miałam tych roślin
Tak, na razie są średnio reprezentacyjne, ale co mi tam, pochwalę się
Jedna bulwa jest prawie 2 razy większa od pozostałych, ciekawa jestem jak to się będzie miało do wielkości rośliny?

Kwitnienie hippeastrum się kończy, niestety, cebula zasuszyła część pąków - teraz zostały na niej ostatnie 3 kwiaty. Kilka dni temu podlałam ją środkiem grzybobójczym (załapała czerwoną plamistość), możliwe, że to była przyczyna... Bardziej jednak niż kwiaty, obchodzi mnie żeby cebula przeżyła, a jak się uda za rok zobaczymy kolejne
Po zimowym zastoju w niedalekim sklepie ogrodniczym znowu zaczyna się ruch, a ja oczywiście musiałam iść zobaczyć co nowego...I oczywiście nie wyszłam z pustymi rękami
Tak, na razie są średnio reprezentacyjne, ale co mi tam, pochwalę się

Pozdrawiam, Natalia
Pozdrawiam, Natalia
- Krzysia
- Przyjaciel Forum - silver

- Od: 3 lip 2012, o 10:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Natalio za gloksynie oczywiście trzymam kciuki tym bardziej, że ciekawa jestem jakie będą, a że bulwy średnio reprezentacyjne ... cóż to znaczy przy urodzie przyszłych kwiatów 
- georginja
- 500p

- Od: 4 paź 2012, o 01:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ależ czemu nie reprezentacyjne? Na jednej widzę bardzo ładnie kiełki. Trzymam kciuki za piękne kwitnienia. 
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
- Blueberry

- Kontakt:
Krzysiu też mam nadzieję że kwiatów będzie jak najwięcej
Już w zeszłym roku miałam ochotę na gloksynię, ale jak zobaczyłam stan tych marketowych... Kwiaty zmięte, pouszkadzane - dałam sobie spokój
Później przeczytałam że aby taka roślina kwitła w następnych latach trzeba sobie wyhodować bulwę z liścia, więc gotowa, spora i tańsza bulwa jest znacznie lepszym rozwiązaniem
georginja kiełki są na 3, tylko przez te wióry nie widać. Średnio reprezentacyjne, bo wyglądają jak włochate ziemniaki
ale przepiękne kwiaty wynagrodzą wszystko
Hippeastrum kupione w tym samym sklepie też w postaci cebuli za ładne nie było, ale potem wszyscy widzieli jak się postarało
Nie będę zdradzać, jakie będą kwiaty, tym większa będzie niespodzianka - powiem tylko, że tych 2 odmian nigdy nie widziałam wśród "marketowych gotowców"...
georginja kiełki są na 3, tylko przez te wióry nie widać. Średnio reprezentacyjne, bo wyglądają jak włochate ziemniaki
Nie będę zdradzać, jakie będą kwiaty, tym większa będzie niespodzianka - powiem tylko, że tych 2 odmian nigdy nie widziałam wśród "marketowych gotowców"...
Pozdrawiam, Natalia
Pozdrawiam, Natalia
- oxalis
- 1000p

- Od: 24 mar 2012, o 00:47
Witam
,
ależ piękne ujęcia
uroczego hipeastrum
.
Czułam się jakbym pokaz ślubnych sukien oglądała

ależ piękne ujęcia
Czułam się jakbym pokaz ślubnych sukien oglądała
- elcia1974

- Od: 23 lip 2009, o 18:25
Ja już zaciskam
za Gloksynie, bo jestem strasznie ciekawa, jak zakwitną.
Koniecznie pokazuj ich rozwój
Koniecznie pokazuj ich rozwój
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
- Blueberry

- Kontakt:
Kasiu dziękuję w imieniu roślinki
Zdjęcia Hippeastrum jeszcze się pojawią, bo mam 2 niezamieszczone "sesje", ale to za jakiś czas
Elu dziękuję, przekażę roślinkom
A one już się starają
Najpierw chciałam wrzucić początek "przeglądu wojsk", ale wczorajsze zdjęcia nie wyszły
Za to wieczorem zauważyłam, że 2 z 4 gloksynii mają już maciupeńkie listki
Udało mi się złapać je na zdjęciach, to jest ta większa - z największej bulwy, ona prawdopodobnie wyprzedzi pozostałe. Tak się zaczęłam zastanawiać, po przeczytaniu kilku komentarzy w wątku o gloksyniach, jak duża będzie roślina (i kwiaty) w stosunku do bulwy? Czytałam o maleństwach "większych od orzecha laskowego, ale mniejszych od włoskiego" które mimo to kwitły. Moja najmniejsza jest wielkości 2 orzechów włoskich, największa - średniego ziemniaka. Przy hippeastrum różnica była znaczna, więc teraz nie mogę się doczekać aż wyrosną

Elu dziękuję, przekażę roślinkom
Najpierw chciałam wrzucić początek "przeglądu wojsk", ale wczorajsze zdjęcia nie wyszły

Pozdrawiam, Natalia
Pozdrawiam, Natalia
Teraz tylko czekać,aż podrosną i cudnie zakwitną;). 
Czekam na kwitnienia, zapewne będą cudne 
- Nolinka

- Od: 28 maja 2012, o 09:54
Ja swoją gloksynię też już zasadziłam
Co prawda mam tylko jedną, najzwyklejszą różową, ale chyba na tym pozostanę
Moja bulwka jest dość spora, ale ma już kilka lat. Twoje z pewnością pięknie zakwitną
Moja bulwka jest dość spora, ale ma już kilka lat. Twoje z pewnością pięknie zakwitną
Zapraszam Roślinki Nolinki cz2 Cz1