Ogród 100 róż cz. II

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Fraszka_1
1000p
1000p
Od: 16 cze 2013, o 15:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród 100 róż cz. II

Post »

Coraz ładniejsze kwiaty :D urzekła mnie Granny ;:167
ps. masz piękną hortensję w tle :D
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu, Granny wygląda bardzo fajnie w grupie na brzegu rabaty. U siebie posadziłam w ten sposób Pastelle, ale takiego pokroju nie sposób utrzymać, zbyt długie 'baty' wypuszcza...czy Granny rośnie kompaktowa cały sezon? Jak szeroka jest ta rabata? Te róze po prawej stronie to inna odmiana?
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
monimg
500p
500p
Od: 13 lut 2012, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

AnaAn zdradź jaką różyczkę masz w avatarku ;:303
Świetne opisy różyczek. Wiele się dowiedziałam.
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01

Post »

Aniu, twoja Granny mnie oczarowała ;:167 Napisz coś więcej na jej temat ;:180
Czy jest dostępna w polskich szkółkach?
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Mam Geoffa, ale mój egzemplarz niestety jakoś mało wyrywny z kwitnieniem. Siedzi już 2 rok i nic. Dam mu jeszcze jedną szansę.
Ja też mam tak, że nazwy za bardzo mnie nie interesują. Jakimś dziwnym trafem jedyne nazwy, które mi zostają w pamięci to różane. ;:173
Ale faktycznie ten krwawnik rewelacyjnie pasuje do tej róży. W ogóle piękna rabata z Geoffem.
Z Granny też. Szczególnie podoba mi się kontrast zielonych danic z różanymi krzaczkami
Awatar użytkownika
Kondzio
100p
100p
Od: 5 sty 2014, o 17:31

Post »

Jestem oczarowany i zaczarowany tym ogrodem jest cudowny ;:303 właścicielce za tak dopieszczony ogród ja powoli chciałbym stworzyć ogród romantyczny i zaczarowany jak twój ale nie wiem czy mi sie uda patrząc na wasze różane ogrody tu na forum nie wiem od czego mam zacząć oglądać po prostu obłęd :)
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49

Post »

Witajcie :wit

Maju, dziękuję. ;:196
Wiesz co? Już wątpię, że się na nią skusisz, tyle razy ją prezentowałam, a Ty jesteś zupełnie nieczuła na jej urok :;230

Ewa, miło mi to czytać. Zawsze jeden ogród więcej do podziwiania z moimi ulubionymi różami :D

Krysiu, Granny to rzeczywiście róża okrywowa. Osiąga ok. 50 cm wysokości.
Powodzenia w uprawie różyczek ;:333

Natalko, hortensje też bardzo lubię. Ta w tle to Limelight. Bardzo szybko urosła:)

Kasia, Granny jest znacznie szersza od Pastelli i ma raczej luźny pokrój. Kwitnie bardzo obficie, więc przewieszające gałęzie czasami wymagają drobnego wsparcia. Nie wypuszcza ?batów? jak Pastella. Nawiasem mówiąc (pisząc) te pastellkowe baty całkowicie zaakceptowałam :)
Ta rabata ? w tej części, gdzie rosną Granny ma ok. 4m.
Kasiek, na prawo od tej róży rosną: Princess Alexandra of Kent, Maid Marion, z tyłu ? ta bardziej żarówiasta to Princess Anne, dalej The Wedgwood Rose, a w sąsiedztwie irysów - Claire Marshall (jesienią dosadzona do pięciu swoich sióstr).

Monika, w awatarku znajduje się fotka Kurfürstin Sophie. Jeśli w czymś moje opisy pomogły, to jest mi niezmiernie miło :)

Renatko, co by tu więcej napisać ;:24 Zobacz, co napisałam do Krysi i Kasi :) Dodam tylko, że Granny ma trwałe kwiaty, które nie pachną. Jest to odmiana szybko rosnąca.
Widziałam ją we Floribundzie.

Gosiek, z tego co pamiętam, to Twój Geoff był przesadzany... Cierpliwości zatem kobieto :D Warto...
Krwawnik to moje ostatnie ?odkrycie?. Taka uniwersalna raczej bylinka.
Też mi się podoba połączenie zielonych kulek, najlepiej jeszcze gładkich, z ?rozczochranymi? i ukwieconymi różami.
Dzięki Gosiu :)

Kondzio, dzięki za tak miłe słowa pod adresem mojego ogrodu :) Przejrzałam już parę stron Twojego wątku i widzę, że doskonale sobie poradzisz ze stworzeniem swojego raju...
Zapraszam oczywiście do siebie, a jeśli coś Cię zainspiruje ? to super :D
PS Ładny Geoff w awatarku.

U mnie nadal pojawiają się kwitnące róże ;:oj Na nowych krzewach jest coraz więcej maleńkich listków. Ufam, że zimy w tym roku nie będzie...
Poniżej Kosmos w donicy stojącej przed domem.

Obrazek

Dzisiaj zaprezentuję kolejne dwie różyczki - Harlow Carr i Heathcliff.

Harlow Carr. Ma mocno kolczaste pędy i niewielkie kwiaty (5-6 cm), którym nie można odmówić uroku. Nie przepada za deszczem. Krzew z wiosny 2012 roku przekroczył 1,5 m wysokości, a ubiegłoroczny nie osiągnął pewnie 50 cm.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Heathcliff. Najbardziej wyczekiwana przeze mnie nowość ubiegłego sezonu. Musi jeszcze trochę popracować nad formą kwiatu i z pewnością zostanie moją pupilką :wink: Jak na pierwszoroczniaka kwitła całkiem nieźle. Przyrosty też miała całkiem spore. Nie mam też zastrzeżeń do koloru kwiatu, który nie odbiegał od koloru na reklamowych zdjęciach Austina.
Na moich zdjęciach oczywiście ten kolorek wygląda raczej średnio, w realu jest lepiej :)

Nie mogę zapisać trzech najładniejszych fotek, robionych innym aparatem. Po czterech próbach ? odpuszczam ;:222

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, moja Harlow Carr była przesadzana więc odchorowuje przeprowadzkę, ale mam nadzieję, że się rozbuja. Posadziłam ją na tył rabaty licząc, że minimum metr osiągnie :wink: Okaże się, czy podjęłam dobrą decyzję.
Odnośnie Heathcliffa...mam mieszane uczucia. Miał długą przerwę, a kwiaty dosyć nietrwałe. Pewnie to kwestia zdjęć, bo mój zdecydowanie bardziej karminowy...ja też na niego czekałam z wytęsknieniem (czyżby magia nazwy?), ale dotychczas zawodzi.
*moje wątki*
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Aniu przed chwilą o Heathcliff pisałam u Alutki.
Ona ma śliczny odcień czerwieni, na zdjęciach zupełnie się nie udaje tego uchwycić.
Też czekam czy w drugim roku będzie czym się zachwycać.
Harlow Carr jakoś nie robi na mnie wrażenia.
Widziałaś w F Jude the Obscure ;:173
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiek, na pewno się rozbuja. Mój krzew z 2012 roku bardzo ładnie się rozbudował, a pędy dorastały chyba do 1,70m. Drugi pochodzi z innego źródła; widzę, że potrzebuje więcej czasu.
Heathcliff ma nietrwałe kwiaty? Ja naprawdę nie mogę narzekać, a na tym punkcie jestem szczególnie wyczulona... Moją różę zamawiałam w Belgii. Do tej pory jestem bardzo zadowolona z ich sadzonek (dużo mniej z cen :wink: )

Maja, Ty to wiesz jakie zadać pytanie. Co chwila otwieram i zamykam stronę F. , zadając sobie pytanie domówić Jude czy wreszcie przystopować ;:224
Moja Heathcliff zdecydowanie nie jest czerwona. Czekam tylko na efektowniejsze kwiaty :)
Harlow Carr to sympatyczna różyczka, ale prawdę mówiąc, też jej u Ciebie nie widzę...
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, widziałaś zdjęcia Heathcliffa u mnie? Jesteś pewna, że to nie pomyłka? kwiat ma nieco inny i ten kolor...U Austina też jest zdecydowanie karminowa...
*moje wątki*
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiek, to wina jakości zdjęć. Te, na których Heathcliff przypominał Heathcliffa nie chciały mi dzisiaj przejść :)
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 18:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Aniu, ;:167 Wasze rozmowy............,niestety nie moge dolaczyc, nie mam nic do powiedzenia............ ;:306 .
Nie powiesz, ze kwiatek Kosmosa "swiezy", nie jesienny ;:oj , nie moze byc juz u Ciebie zimy....
Zdjecia jak zwykle odlotowe, nie mowiac o modelkach ;:108 .
Do prawdziwej wiosny zostalo juz tylko;62 dni.
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alexia, jak miło Cię widzieć ;:168 Dołączyć zawsze możesz ? wiele można się od Ciebie nauczyć ;:108
A Kosmos ? świeżutki, nie jesienny :) U mnie wczoraj poprószyło, a dzisiaj ledwie jakieś mokre resztki. Cały czas jednak na plusie (super).
To ostatnie zdanie bardzo budujące. Powinno być chyba wręcz wytłuszczone :D
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Fraszka_1
1000p
1000p
Od: 16 cze 2013, o 15:41

Post »

Kwitnąca w styczniu róża :shock: ta pogoda jest dziwna...
Czaję się w tym roku na hortensję 'Limelight', w zeszłym roku znalazłam ją w szkółce i nie kupiłam ;:223
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”