Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne - piasek pustyni cz.2

Zablokowany
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne - piasek pustyni cz.2

Post »

Mieczysławie - dziękuję za wpis!
Akwelan_2009 pisze:;:oj ;:oj ;:oj , ale w tym wątku się dzieje
To już przestanie, bo pora odpocząć do wiosny i trochę dać spokój roślinkom, niech też odpoczywają. Ale dziękuję za miłe słowa :D
Akwelan_2009 pisze:Z małym "opóźnieniem" przejrzałem nowe wysiewy i będę obserwował jak rozwija się rośliny, szczególnie te tworząca "spichlerze" na wodę. Bardzo ciekawią mnie: ADANSONIA, MORINGA, TROCHOMERIOPSIS, UNCARINA z tej racji, że tworzą kaudexy. Szczególnie będę podglądał wzrost ADANSONIA, jako dorosła wygląda wspaniale - olbrzymi "zbiornik" wody.
O tak, to przepiękna, owiana legendą roślina. Trzymam za słowo i z pewnością będę meldować o postępach (jeśli takie będą). Serdecznie raz jeszcze dziękuję za wszystkie Twoje rady ;:108

Bartku - jakże mogłabym zapomnieć? Są, tylko niewiele się zmieniło odkąd je poustawiałam na "zimowisko". A nie, przepraszam - kilka zamiast spać, ruszyło ze wzrostem, czego w ogóle nie potrafię zrozumieć. Niestety, straciłam też kilka: pożegnałam się z "Kenią", bo była do ukorzenienia, i niestety to się nie udało (nigdy więcej roślin do ukorzeniania zakupionych jesienią... ;:223 ) Mojego potknięcia z wodą gazowaną nie przeżyła też "Bantel's Sensation", która miała bardzo mały system korzeniowy i zaszkodziło to i jej, i "Golden hahnii" (Beatko - nawet nie wiesz, jak się popłakałam, podobnie jak przy tej Golden...). Te trzy tak piękne odmiany odeszły- niestety. Nie ukrywam, że trochę to przeżyłam, bo gdyby odeszły same, no to trudno, zdarza się, ale tutaj był po prostu głupi przypadek... Na wiosnę muszę upolować raz jeszcze te odmiany, bo szalenie mi się podobały. Reszta sobie śpi łamane przez rośnie, i to jest pocieszające.
Ale żebyś nie narzekał, to 'special for you' i dla Was wszystkich oczywiście skromne przyrosty:

Sansevieria "Black&Gold":
Obrazek

Sansevieria "Yellow Stripe":
Obrazek

Sansevieria "Gold Flame"
Obrazek

i jej sadzonka już z maleństwem:
Obrazek

i rzut oka na "zimowisko" i skromny zbiorek tych roślinek, gdzie mają stać jeszcze...jakieś tylko trzy i pół miesiąca:
Obrazek
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nawet na zimowisku wyglądają bardzo ładnie. :)
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję w ich imieniu bardzo serdecznie. ;:180 Trochę teraz jak patrzę na to zdjęcie to drażni mnie ta mała sadzonka, doniczka wyszła byle jak, ale pójdzie do osłonki, która zaraz gdzieś wyszukam :oops: Ustawiałam je do zdjęcia i nie zauważyłam tego nieestetycznego akcentu... ;:124
Spis moich wątków
Fraszka_1
1000p
1000p
Od: 16 cze 2013, o 15:41

Post »

Śliczne sansewierie :D odkąd kupiłam sobie jedną w drodze na uczelnię, bardzo mnie one interesują :D i nie przejmuj się niepowodzeniami, każdy z nas czasem coś zepsuje ;:168
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Sansewierie u Ciebie, jak zawsze, piękne! Życzę Ci mnóstwa nowych przyrostów! ;:215

piasek pustyni pisze:O tak, to przepiękna, owiana legendą roślina.
No a gdzie legenda??!! Obrazek
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Bartt
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 kwie 2013, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Super, dziękuję za kilka zdjęć :)
Ale ma kilka pytań :wit
1. Ten młody odrost Golden flame to jest z ukorzenionego liścia?
2. Zawsze sądziłem, że Golden flame i yellow stripe to ta sama roślina tylko inna nazwa handlowa, na czym polega różnica w ich wyglądzie?
3. Twoja S. black-gold to superba czy trifasciata?
Szkoda Twoich "straconych" sansevierii, choć z pewnością szybko je sobie odbijesz :D :D
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hej, hej - bardzo dziękuję za tak liczne odwiedziny! ;:138 Zacznę może wyjątkowo od powyższej, choć nieco obydwie będą powiązane:
Bartku:
"Golden Flame" to nie jest odrost z liścia. Jesienią, kiedy robiłam porządek, miałam taką do rozsady dużą już sadzonkę. Najpiękniejszą jej część wysłałam naszej Kochanej Forumowiczce - była cała prawie żółta. I tak się to rozdzieliło, że liście pozostały na fragmencie korzenia (właściwie takiej wiesz, jak u sansewierii - "bulwy") i one dopiero musiały się na dobre ukorzenić. Nie wiem, czy jasno się wypowiadam. Czyli w skrócie: po rozdzieleniu to były liście z podstawką - "bulwą" do ukorzenienia, nie same liście, bo nie miałyby cech rośliny matecznej. I moje się właśnie ukorzeniły obydwie - tylko tu widać jedną, a druga żółkła od góry, więc duży liść uciachałam, a odrościk jest zdrowiutki. Także wygląda jakby to był ukorzeniony liść, a tak naprawdę jest to "liść" na podstawce (ta bulwa, która się ukorzeniła). Pierwszy raz robiłam taki eksperyment z ukorzenianiem w ten sposób, ale jak widać - się sprawdził. Podobnie zrobiłam na zwykłej S. hahnii i też leci odrościk, tym razem jakoś od środka, ale ważne, że się przyjęło. W ten sposób chciałam sprawdzić, czy w ten sposób posadzona roślinka wypuści dodatkowe korzenie do tej swojej "bulwy". Jest to dość prosty sposób na rozmnożenie roślinek - z jednej można zrobić co najmniej trzy - ważne, by miały tę "bulwę", nie sam liść.
bartekkow pisze: 2. Zawsze sądziłem, że Golden flame i yellow stripe to ta sama roślina tylko inna nazwa handlowa, na czym polega różnica w ich wyglądzie?
Jest, i to znaczna. "Golden flame" ma bardzo twarde liście i potrafi być cała żółta non stop. Odkąd ją mam, nie jest dla niej ważne, czy ma światło, czy nie - wybarwienie ma cały czas takie samo. Natomiast "Yellow stripe" to jak nazwa wskazuje - ma żółte takie nacieki, paski, i jeśli ma dużo słońca, potrafi stać się niemal cała żółta. Przypuszczalnie jednak jest to kultywar, bo nie znalazłam w oficjalnych spisach takiej nazwy, a wyłącznie u handlowców, niemniej różnica jest i dlatego też posługuję się tymi obiema nazwami.
bartekkow pisze: 3. Twoja S. black-gold to superba czy trifasciata?
Superba :uszy
bartekkow pisze: Szkoda Twoich "straconych" sansevierii, choć z pewnością szybko je sobie odbijesz :D :D
Pozdrawiam
Ja się do Ciebie też baaaardzo szeroko uśmiecham....I w ogóle czekam na Twój wątek, bo zbiór tych niedocenianych roślin masz imponujący, i wiele osób chciałoby je zobaczyć! A Ty ciągle tak po cichu, a mnie skręca, jak sobie o Twoich pomyślę :;230 nie każ się dłużej prosić - jak nie chcesz swojego wątku, to chociaż u mnie wrzuć swoje okazy - szalenie imponujące przecież ;:108 I też Cię pozdrawiam!

Natalko - jakie tam niepowodzenia - głupota i brak uwagi. Tylko szkoda tych właśnie trzech.

Lucynko - jaka legenda? Ano taka:
Istnieje osiem gatunków rodzaju Adansonia. Jeden tylko - A. digitata - pochodzi z Afryki, sześć z Madagaskaru i jeden z Australii: A.gregorii. I ten afrykański, zwany inaczej Baobab właściwy, ma swoją legendę buszmenów. Jest to na tyle życiodajne drzewo, że zdaniem buszmenów po pewnym czasie podporządkowały te drzewa sobie inne rośliny. W efekcie tego Bóg się na te drzewa obraził, wyrwał je z ziemi i za karę zasadził do góry korzeniami, jak miały rosnąć po wieki wieków.
Tak brzmi legenda. Moim zdaniem bardziej ona pasuje do madagaskarskich adansonii, ale ważne jest jedno: gdy są bezlistne, rzeczywiście wyglądają jakby miały korzenie u góry.
Ot, i cała filozofia :D
Spis moich wątków
Bartt
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 kwie 2013, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A widzisz to mi wytłumaczyłaś odnośnie tej golden flame i yellow stripe, kiedyś podeśle Tobie zdjęcie mojej, żebyś zobaczyła czy moja to golden czy yellow. Kupowałem niby jak golden flame ale kto tam wie.
Co do tej ukorzenianej golden flame. - wiem właśnie, że nie będzie cech rośliny matecznej po ukorzenianym liściu, dlatego mnie to zaciekawiło.
Czekam na rozwój wątku :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A podsyłaj i pytaj, bez problemów i "krępacji" - jeśli dam radę, to pewnie :D Twoje z przyjemnością się ogląda.
Pozdrawiam :D
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Żanetko -tyle się u ciebie dzieje ,że już sama nie wiem co mam podziwiać ;:oj
Inkubatorek pięknie wykonany ;:138 ;:138 ;:138 brawa dla M :D
Nowe roślinki ,które posiałaś zachwycające ;:oj . Na pewno będę śledziła co u nich słychać.
Najbardziej podoba mi się oczywiście DIDIEREA madagascariensis, będę jej kibicować :D ,ale np.PACHYPODIUM też mogły by u mnie mieszkać jak i UNCARINA -piękne roślinki.
Co do reszty to bym też nie pogardziła szczególnie Baobay ,cóż za dostojne osobniki.Ja muszę zadowolić się moimi małymi Adenium :D
Senseweria- ja nie byłam świadoma, aż do chwili gdy ujrzałam u ciebie ,że jest ich tyle rodzai :shock: Powiem ,że podobają mi się mniej ,aleeee podobają mi się
Podsumowanie i ciekawie -pięknie u Ciebie :!: :!: :!: wielkie ;:433 ;:433 ;:433
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu - bardzo dziękuję ;:180 Już wspomniałam, że teraz przynajmniej do marca trochę ode mnie odpoczniecie, bo i dziać się nie ma co, a cały czas wysiewami Was przecież zanudzać nie będę ;:136 Czas zimowy jest nudny i nieciekawy tyle, że mam czas dogłębnie przejrzeć Wasze wątki. Ja mam zwykły, mały zbiorek, to Wy macie kolekcje i u Was jest co oglądać. Ja się uczę od Was :wink:
A w imieniu M serdecznie dziękuję. ;:168
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Od: 29 gru 2010, o 15:13
Kontakt:

Post »

Sansevierie bardzo ładne, też mi się podobają ale nie można mieć wszystkiego :wink:

NRC- najważniejsze, że przy kosztach rzędu 10-12zł spełnia swoje zadanie bardzo dobrze, ale tak jak pisał Henio jakiś wiatrak trzeba będzie wstawić pewnie, gdy ogrzewanie będzie na Full w domu lub pełną wiosną. :wink:
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niekoniecznie - bo obniżyć temperaturę można lekko go rozszczelniając, albo uchylić. W dodatku stoi przy oknie, które w dzień jest rozszczelnione więc i przewiew ma niezły, bo tam tylko śpimy i w dzień jest chłód. Natomiast sprawdziłam, napisałam gdzie mogłam, mam pewność: pachypodium nie wykiełkuje w temperaturze mniejszej niż 25 do 30 stopni. Podobnie inne moje wymagają też podobnej temperatury - jest to chociażby w zasadach instrukcji na stronie Kakteen. Także wygląda na to, że mam ten poziom dobry, ale to jeszcze pewnie wyjdzie w praktyce. W razie zbyt wysokiej, powyżej 30 - wiatraczek zamontuję, pewnie, ale chyba dzięki takiemu wietrzeniu nie będzie konieczności. Pod ręką w każdym razie jest jakby co ;:108
Ale dzięki Wam i Tobie Krzysztofie, za wszelkie sugestie, czekam na dalsze :D
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lis 2008, o 01:33

Post »

taki trawnik to w każdej wyrośnie :twisted: