Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.7

Post »

Niesamowicie ładnie wygląda ta drobna żółta :D
W zeszłym roku wiosną opryskałam róże tylko raz Miedzianem i mimo deszczowego lata nie miałam tyle plamistości, co teraz. A tej wiosny nie zdążyłam z opryskiem :evil: Najpierw długa zima, a potem od razu liście się rozwinęły i czas minął.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oglądać ? .....jak dobrze pójdzie to w przyszłym roku latem.
No może wątek otworzę trochę wcześniej, jak wiosną będzie już co pokazać. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Izuś, ;:196 aż Ci zazdroszczę ;:131 tych pięknie kwitnących chryzantemek. U mnie kolorów już prawie nie ma. ;:185
W tym roku skutecznie tępiłam mrówki i mam wrażenie, że przez to miałam niewiele mszyc. Za to skoczki mnie pokonały. :lol:
Mimo, że pryskałam miedzianem co nieco , to chyba było już nie w porę, bo plamistości miałam i tak. Nauczyłam się też, że różom nie wolno dawać nawozu zbyt bogatego w azot. Oby tylko o tym nie zapomnieć w przyszłym sezonie. :;230
:wit
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20

Post »

Czy jedna z chryzantem to jest ta złocista o której wcześniej mówiłem ?.Ja mam tylko tę żółtą i różową.Kupowałem na allegro inne kolory ale wszystkie okazały
się być różowymi.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Cieszę się, że nasze ogrody wzbogacają się w rośliny dzięki wymianom ;:136
Twoje żółte chryzantemy bardzo ładne! O takich drobnych kwiatkach jeszcze nie miałem ;:oj
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Ewo ta żółta drobnica daje po oczach, że hej. Mam nadzieję, że zechce kolejną zimę przeżyć. Wiosna w tym roku faktycznie przyszła bardzo późno. Wiosenny oprysk robiłam tylko Asahi SL - opryskałam wszystko co rośnie. Chwasty pewnie też, bo niektóre były bardzo dorodne w tym sezonie :;230
Grażynko nie zarzekaj się. Na wiosnę na pewno będziesz miała się czym chwalić. W wątku pogaduszek też można pokazywać kwiatki ;:108
Krysiu nie sądziłam, że o tej porze jeszcze mogą żerować szkodniki. Wiosną miałam sporo różnych paskud na różach, ale chyba nie więcej niż w innych latach. Kiedyś miałam mniejszą wiedzę i znacznie mniej roślin, więc albo nie odwiedzały mnie szkodniki, albo ich nie zauważałam. Z nawozami faktycznie trzeba uważać, bo można przedobrzyć. Zastanawiam się czy zbyt późno nie sypnęłam jesiennym po rabatach.
Janku tak to jest ta chryzantema. Inna obiecana jest niższa i wcześniej kwitnie. Na all zamawiałam liliowce na początku swej przygody z działką - niestety to był kiepski zakup :evil:
Jacku jeśli tylko wiosną będzie co dzielić, to wiesz... :wink: Ta drobna jest urocza chociaż mogłaby wcześniej kwitnąć. Z drugiej strony nie można zbyt wiele wymagać i trzeba docenić to co jest.

Świeżych zdjęć nie mam. Na działce będę dopiero w niedzielę, ale z zeszłego tygodnia coś jeszcze znajdę

Obrazek - mahonia już pokazała, że warto czekać na wiosnę
Obrazek - konwalnik jakoś sobie radzi u mnie od kilku lat
Obrazek - ten chyba już nie zdąży się rozwinąć...
specjalnie dla Janka - wcześniejszy rudzielec :wink:
Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Można Izuś, ale to nie to co wiosną czy latem.
Resztki smętnie wyglądają i raczej niezbyt optymistycznie to wygląda.
Trzeba będzie uzbroić się w cierpliwość do wiosny. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko czekamy więc niecierpliwie do wiosny. Ciekawe jaka będzie i kiedy przyjdzie...

Poszłam dziś na działkę gnana ciekawością i wyrzutami sumienia - w większości wątków czytam o przygotowaniach do zimy. Widok działki wprawił mnie w lekkie osłupienie. Nie specjalnie widać na niej, że to już druga połowa listopada. Jak przygotować do zimowego snu kwitnące rośliny?! Na działce wciąż jest życie i kolory. Zaczynam się poważnie niepokoić o zimowe straty choć jeszcze nie ma zimy. Jest tak ciepło, że sporo roślin ruszyło z wegetacją. Odkryłam wschodzące tulipany botaniczne, narcyze i krokusy. Nawet irysy holenderskie wyściubiają nosa. Róże puszczają pędy i listki, zawiązują pąki. Nie nastraja to zbyt optymistycznie. Chyba, że rację mają Amerykanie i zimy nie będzie.

Obrazek Obrazek

Obrazek - irysy holenderskie
Obrazek - nawet nie wiem który powojnik jest taki wyrywny

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Też zauważyłam, ze moje niektóre róże mają takie zawiązki nowych pędów czy liści.
Szkoda, żeby to wszystko zniszczył mróz. A czy uda się przechować to do przyszłego sezonu ?
Gdyby to było tak, jak na północy Francji - "straszna zima z temperaturą do -5 stopni C" i 5cm śniegu. :lol:
:wit
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

Izuś , kolorki o tej porze nie za bardzo mnie cieszą. ;:185 ;:202 świadczy to że rośliny są'''wybudzone''. Prymulki ''pikuś'' , gorzej cebulki i róże. Może być problem. Raz wypuszczone liście nie cofną się. Jak będzie dużo śniegu , nic się nie stanie. Nie chce mówić jak nie . Choć przeważnie na obmarznięciu liści kończyło się. ;:333
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Dziękuję Iza 8-) U mnie też dużo kolorów (kwitnie kalina wonna) ale w brak zimy nie wierzę. O ile pamiętam w 2011 przyszła w II połowie grudnia, choć wcześniej mroziło bardziej niż w tym roku. W styczniu będzie na pewno 8-)
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Izuś chryzantemy przepiękne......
Ogród faktycznie nie chce iść spać..... za chwilę grudzień, a tu jeszcze tak kolorowo..... pozostaje nam liczyć na śnieżną zimę.....
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

No tak, tylko wszystko zależy od tego kiedy ta zima na prawdę przyjdzie.
Bo gdyby powtórzyła się sytuacja z poprzedniej zimy 2012, to straty mogą być ogromne.
Ale bądżmy dobrej myśli i żyjmy z wiarą że wszystko dobrze się skończy a zima będzie taka jak mówią Amerykanie.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

ulalala... jak jeszcze kolorowo u Ciebie ;:224
Co prawda u mnie jeszcze 2 tygodnie temu jeden z powojników wyprodukował kilkanaście pąków, ale z powodu zimna sie poddał i pąki obmarzły...
Wolałabym, zeby roslinki jednak zaczęły dostrzegać, ze to zima idzie, a nie wiosna...
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu chociaż można powiedzieć, że lubię zimę to chyba nie miałabym nic przeciwko takiej "francuskiej". Bardziej przyjazna dla roślin jest niż nasza.
Tadziu choć kolory miłe sercu, to niepokój coraz większy. Im więcej roślin mam, tym bardziej strat się boję.
Jacku ja też w brak zimy nie wierzę. Dużo jednak zależy od tego jaka będzie, bo być to będzie na pewno.
Dzięki Agness ;:196 Masz rację - śnieg by się przydał.
Grażynko taka dola ogrodnika: pogodzić się z tym na co nie ma wpływu i robić swoje. Posadziłam swoje zapomniane liliowe cebule do donicy ( pędy miały już wielkie :oops: ) i może jeszcze w tym roku zobaczę kwiaty :tan
Ewuniu miło Cię widzieć :D A już myślałam, że zapadłaś w sen zimowy. No nie da się ukryć, ze rośliny fiksują przy takiej pogodzie.
W ramach przywoływania zimy kupiłam dziś 3 wory dobrej ziemi do kopczykowania róż. Zawsze kupuję, bo u mnie niestety kiepska i jest okazja ciut ją poprawić wiosną. Ta pogoda i na mnie ma zły wpływ. Poszłam do NOMI w poszukiwaniu przecenionych cebul...Cebulki mieli, ale nie przecenili. Kupiłam więc z przeceny miniaturowego storczyka - chyba zwariowałam ;:224

Obrazek Obrazek - wczorajsze przypołudniki
Obrazek - i róża Pink Peace, też wczorajsza
Obrazek - tegoroczna debiutantka bez nazwy - dziś poszła do wazonu
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”