Ogródek Gosi cz.11

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Gosi cz.11

Post »

Gosiu! Napisałaś, że mimo ciągłych zmian nadal nie wszystko Ci się podoba... Masz piękne rabaty ;:215, a to że zmieniają Ci się upodobania, roślinki zmieniają swój kształt inaczej niż byś chciała itp. samo życie. ;:209 Dowodem na to, że masz piękny ogród jest ten pokaz pięknych zdjęć z każdej pory roku! To naprawdę sztuka tak obsadzić rabaty.
Ja zrobiłam sporo błędów i ciężko mi niektóre naprawić, ale podglądając inne pomysły (np. Twoje) może coś mi się uda. :;230
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ale dzisiaj była cudowna pogoda u mnie. Słoneczko, zero wiatru. Przy temperaturze 7 stopni miałam wrażenie, że jest co najmniej 10-12 stopni.
Ciekawe, ile jeszcze dni listopad takich zafunduje.

Krysiu :wit

Elu, to rozplenica. Rozrasta się. To jest sadzonka z wiosennego podziału od sąsiadki. Trzeba zostawić dla niej jakiś metr spokojnie. Może dołem jest węższa, ale góra rozlewa się wokoło.
Ja dopiero tak naprawdę teraz odkryłam jej urodę. Rosła w cieniu czereśni. Nie miała szans pokazać swojej urody. Latem obcięłam i to drastycznie gałęzie czereśni i dsłoniłam jej słoneczko. Będę teraz stała się zachować taki układ, żeby mogła rosnąć spokojnie.

Jagódko, większość moich sąsidów ma takie właśnie gołe pole. Ci sąsiedzi mieli tutaj sad. Od razu powiedziałam, że za gęsto sadzą. W tym roku połowę drzew wycinali. Ale chyba trochę ich zarażam roślinami, bo powoli zaczęli zagospodarowywać inne części. Coś też wspominali, że chętnie posadzili by coś pod siatką. Możę niedługo i tutaj będzie co podziwiać. Na razie mamy miejsce na pogaduchy ;:306
Żałuj te Vanilki. Róża zdrowa, kwiat piękny, trzyma się baaaardzo długo.

Aga,
roże sprzed tygodnia, ale dzisiaj zrobiłam kolejną serię zdjęc różanych. :D

Ewuś, a dlaczego wczorajszy przymrozek byłby lepszy?

Aniu, cieszę się, że to ona. Podziwiałam ją u Was, a okazuje się, że też ją mam :tan
Faktycznie kwiaty trzyma bardzo długo. Takie róże lubię. Pamiętna zima? Ciekawe kiedy będzie miał znowu ją w swojej ofercie.

Ewo, ciesze się, że do mnie zajrzałaś. Lubię łączyć rośliny tak, żeby na rabacie coś się działo od wiosny do jesieni, a nawet zimą, bo ten trzcinnik poprawia mi bardzo nastrój w zimowe dni.

Reniu, może nie to, że mi się zmieniają upodobania, ale rabata przez to, że wypadło kilka roślin przez zimę straciła proporcje. A te na rabacie bardzo lubię. Czyli jak są piętra. Próbuję stworzyć je teraz ponownie, ale coś mi nioe wychodzi. Oczywiście mogłabym odtworzyć dawny układ, ale jak sama napisąłaś upodobania się zmieniają. Własnie ze względu na to, że chcę żeby na rabatch było zawsze coś ciekawego tak gęsto sadzę.
A potem przesadzam :;230
Naprawianie jest trudne, lepiej coś zrobić od początku. Jak widzisz ja też się męczę

Dzisiaj, mimo niedzieli poprzesadzałam moje ostatnie chyba róże. Mam nadzieje, że znowu nie zachce mi się przesadzania.
Musiałam poobcinać pąki. Poszły do wazonu

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A te jeszcze kwitną w ogródku. Home&Garden
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

NN
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

O ! ławeczkę wypatrzyłam ...usiądę na chwilę i powdycham różanego aromatu.
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2010, o 19:11

Post »

Obrazek[/quote]

Gosiu jak cie sprawuje Vanila . mam ją w planach . tu wygląda zabójczo
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38

Post »

Gosiu, róże w wazonie wyglądają ślicznie. U mnie rzadko taki widok (chyba ,że z kwiaciarni :;230 )
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Wiem o czym mówisz! Moja jedyna rabata, która mnie zadawalała (nie mylić z zachwytem) została w zeszłym roku zdewastowana przez moich Panów (tata i H) podczas remontu elewacji... i choć starałam się nie udało się doprowadzić jej do jekiejś przyzwoitości...
Może trudno jest zaczynać od zera, ale wiem, że gdy wiosną zmieniałam całkowicie "kleszczowisko" miałam w sumie mniej pracy niż z przerabianiem starej rabaty.
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
mamafrania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2011, o 13:50

Post »

Jest dużo prawdy w tym ze to gęste sadzenie ciężko potem naprawić.Zawsze mam ten problem że potem jak rozszadzam to nic mi nie pasuje.Zdecydowanie wolę wszystko wykopać z tego kącika i posadzić w nowym porządku.Jednak gesto jest efektownie ;:131
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p
Od: 9 sty 2010, o 16:59

Post »

Margo2 pisze:
Obrazek
Gosiu ale jeszcze się ładnie róże prezentują jednak kolory i róznorodność jest potrzebna choć niektórzy to chaosem nazywają.
Co to za trawka na zdjęciu pieknie wyglądają jej puszyste kwiatostany i chyba nie jest mocno wysoka, jak z jej zimowaniem?
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przymrozek to skutek uboczny poprawy pogody :D Mrozi, kiedy przestaje padać i zwykle dzień jest słoneczny. Szkoda, że nie trafiła mi się taka piękna sobota :(
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49

Post »

Gosia, Ty masz jeszcze pełno róż w ogrodzie ;:oj , a tak na nie narzekałaś :wink: Najładniej jednak wygląda na trawniku mój ulubiony futrzak :D
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Olu, zapraszam na ławeczkę. W rzeczywiśtości też :D

Alinko, z całego serca polecam Vanilkę. Te zółte listki, które widać poniżej to liście czereśni. Ona sama jest cała zielona. Ani jednego chorego listka. I jest piekna. Nie wiem jak z obfitością kwitnienia, bo ona dopiero teraz ma odpowiednią ilość słońca. Zobaczymy w przyszłym roku

Danusiu, u mnie zazwyczaj też nie uświadczysz takiego widoku. Szkoda mi każdego kwiatka. Wolę oglądac go w ogrodzie. Te akurat zostały ścięte, bo przesadzałam róże. Musiałm skrócic gałązki.

Renatko, wydaje mi się, że właśnie zaczynanie od początku jest najlepsze. Tak jak pisze Ania, trudno dopasować rosliny tak, żeby pasowały do tych co już są w takim ustawieniu. Lepiej wykopać i poustawiać wszystko od nowa. Szczególnie jak się sadzi gęsto tak jak ja to robię

Przemku, zatem wiesz, dlaczego podoba mi się Twoja nowa koncepcja? czasem i ja potrzebuję uspokojenia.
Ta trawka to trzcinnik krótkowłosy, inaczej zwany stipą bradrytricha. U mnie zimuje bezproblemowo. Ma jakieś 120 cm wysokości i nie rozrasta się za bardzo, ale to może dlatego, że u mnie są piaski

Ewuś, u mnie w sumie jest chłodno, ale nie odczuwam tego. Chyba dlatego, że nie było wiatru. Wiatr jest najgorszy., Nie cierpię go.

Aniu
, aż tak dużo ich nie ma, to pojedyncze kwiaty. Ale cieszę się, że w ogóle jeszcze są. Futrzak pomyziany :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Gosiu, fajnie, że jeszcze tyle kwiecia u Ciebie, od razu jest weselej ;:173
Ale najbardziej zachwycają mnie trawki, tworzą piękne, uniwersalne kompozycje! Muszę ich dosadzić więcej wiosną... ;:224
Pozdrowionka :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38

Post »

Gosiu , dziękuję !!! ;:180 Może kiedyś !!!
Mi dwa razy nie trzeba mówić ;:173
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Śliczny pierwiosnek :D Zimował już? Moje nadal kwitną, ale mam tylko pojedyncze.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

chętnie bym przysiadła na tej ławeczce i wypiłabym kawkę i zjadła jakieś dobre ciacho .
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”