Ogrody botaniczne, parki, itp.

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awe
50p
50p
Od: 13 paź 2007, o 16:22

Mierzęcin c.d.

Post »

Mierzęcin c.d.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Zamek piękny ale ten platan imponujący :shock: Cały teren piękny, taki troszkę z akcentem dalekowschodnim. :)
Awatar użytkownika
Przemas
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 19 cze 2008, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Palmiarnia Miejska w Gliwicach:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

W tej palmiarni byłem, niestety nie miałem aparatu. Fajnie tam jest wiele ciekawych roślin. Musze znowu tam zajechać. :)
Awatar użytkownika
Przemas
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 19 cze 2008, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ogród w Pradze:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13

Post »

hmmm, byłem kiedyś w tej palmiarni w Gliwicach - ale to już było dawno. Teraz widzę, że trzeba się tam wybrać, bo jest sobie co poprzypominać!
Awatar użytkownika
ZosiaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 kwie 2007, o 14:46

Post »

Witaj Ewuniu piękne miejsce do spacerów i nie tylko,można w takim miejscu tworzyć poezje i malowac obrazy architektura ciekawa i jak Krzysiu twierdzi trochę wschodnia
Awatar użytkownika
ZosiaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ciekawe położenie ogrodu na wzgórzu :roll:
Awatar użytkownika
ZosiaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

witaj Krzysiu dawno mnie tu niebyło jak bedziesz odwiedzać polmiarnię to wpadnij do mnie na działeczkę wypijemy kawkę ;:18
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witaj Zosiu serdecznie faktycznie dawno Cię nie było. Zaraz wejdę na Twój wątek i tam pogadamy bo tutaj to nie bardzo :)
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Byłam w Bieszczadach...Oglądałam zmiany, jakie dokonały się w znajomych miejscach, wędrowałam , pociłam się , sapałam...syciłam oczy ... Po ostatniej wizycie 15 lat temu miałam pewne obawy, czy jeszcze dam radę pokonać dość długie bieszczadzkie trasy, ale udało się ! Szeroki Wierch- Tarnica , Halicz, Połonina Caryńska i Wetlińska , wyprawa do Mucznego,Tarnawy i dalej - przez nieistniejącą już wieś Beniowa - aż nad granicę ukraińską , do " grobu Hrabiny". Śmiało powiem :"Veni, vidi , vici " ! A że nie ma piękniejszego widoku niż połoniny, które kocham - niech świadczą te zdjęcia :

Obrazek Obrazek
Droga - tzw. pętla bieszczadzka- zapowiedź tego, co przed nami...

Obrazek Obrazek
"Wilcza jama" karczma w Mucznem i owieczki na pastwisku

Obrazek Obrazek
Urokliwa kwietna kompozycja w siedlisku na Przysłupie , a obok jeden z nielicznych już bieszczadzkich wypałów.

Obrazek Obrazek
W Bieszczadach każdy jest artystą- sporo tu galerii pod chmurką , jak ta - anielska... Obok i poniżej - imponujące,wiekowe buki , bowiem właśnie buczyna porasta zbocza gór.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Rozległe, jedyne w swoim rodzaju - połoniny !

Obrazek Obrazek
Byliśmy także nad Soliną - to takie przedmurze Bieszczad, ale klimat bardziej jak na deptaku w Międzyzdrojach...tłumy ludzi, klapki , szpilki, makijaże , kramy z "bublami" , groch z kapustą ...

Obrazek Obrazek
Zapora robi wrażenie, a zalew jest bardzo malowniczy...

Obrazek
ale od tej "promenady " uciekliśmy co tchu !

Obrazek Obrazek
Zdecydowanie wolę takie widoczki...

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
To też Bieszczady - fragment niechlubnej i nieco zapomnianej historii Polski. W miejscu , gdzie rośnie ta wielka lipa była kiedyś wieś- Bieniowa . Podobnie , jak wiele innych na terenie Bieszczad, padła ofiarą " Operacji Wisła" :( Nie ma już w Bieszczadach Łemków i Bojków- rdzennych mieszkańców tych ziem, nie ma Ukraińców...

Obrazek Obrazek
Pozostał zaniedbany cmentarzyk...

Obrazek Obrazek
A tu już kolejne urokliwe miejsca napotkane podczas wędrówek:

Obrazek Obrazek
Bywa,że jadąc samochodem natrafia się na płynącą w poprzek drogi rzekę , wtedy nie ma innej rady -trzeba " wziąć ją w bród" - to dodatkowa atrakcja.

Obrazek Obrazek
A po dniu pełnym wrażeń można rozkoszować się widokiem słońca zachodzącego za góry...

Obrazek Obrazek
I znowu bieszczadzkie połoniny...( zdjęcia specjalnie dla Ariela - ich miłośnika :) )

Obrazek Obrazek
Trasa przez Szeroki Wierch na Tarnicę ( w głębi) i na Halicz
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
A że pogoda w górach zmienną jest to trafiła sie nam również burza !

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Na koniec coś z kulinariów - bo górskie wędrówki wzmagają apetyt . Oto naleśnik gigant , z jagodami i śmietaną oczywiście !

Dodam jeszcze ,że w Bieszczadach spotkałam ponownie forumową koleżankę - Anetę , i że te naleśniki pochłaniałyśmy wspólnie w uroczej karczmie - " Chata wędrowca" w Wetlinie. :) :) :)
Zaś Bieszczady polecam wszystkim amatorom wędrówek !
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
ariel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 paź 2006, o 22:46
Kontakt:

Post »

Uff nacieszyłem oczy, dziękuję bardzo Ewelinko :* Dawno nie widziałem połonin, oj dawno... Trzeba będzie to szybko nadrobić :) Jeszcze raz dziękuję za cudowne widoki :)
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2008, o 20:00

Post »

Witaj Patryku. Zachwycił mnie ogród Sw. Klotyldy w Hiszpanii i jego cudowne położenie. Zrobiłeś piękne zdjęcia :D . Cudne agapantusy, cudne. W jakiej części Hiszpanii położony jest ten ogród? Z uwagi na położenie nad morzem i na agapantusy przypomina mi ogrody baronowej Rotszyld-Ephrussi na Riwierze Francuskiej. Wielką przyjemność mi sprawiłeś tymi zdjęciami.
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
Awatar użytkownika
ElzbietaaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2008, o 14:57

Post »

Bardzo miła była wędrówka razem z tobą po Bieszczadach ,te zdjęcia sprawiły ,że była to trochę dla mnie podróż sentymentalna ...30 lat temu ja także wędrowałam po tych przepięknych połoninach razem z grupą młodzieży z mojej szkoły z Pasłęka. .Po akcji "Wisła", bardzo dużo wysiedlonej ludności z tamtych terenów osiedlono przymusowo w mojej okolicy - północnej Polski , właściwie w okolicznych wsiach woj.warm. - mazur.Już od kilku lat odbywa się nawet w moim rodzinnym mieście Pasłęku - 6 września dokładnie VI Uczta Kultur Wschodu , której organizatorami jest ludność pochodzenia ukraińskiego .Wspaniała impreza dla wszystkich ,polecam! Też tam byłam i piwko piłam ! ;:136 ;:136 ;:136 A częstowano wszystkich gości wspaniałym ciastem .
krystyn47
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 16 sie 2008, o 12:49

Post »

Ewelino dzięki Twoim zdjęciom odżyły moje wspomnienia, a i spożywane przez Ciebie danko mi nie obce.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”