Żylistek pięknie kwitnie, myślę, ze każdego roku obdaruje Cię masą kwiatów. On należy do takich raczej obficie kwitnących krzewów
Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.7
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.7
Izuś przepiękne masz piwonie......a ta koralowo-kremowa naprawdę bajeczna
Żylistek pięknie kwitnie, myślę, ze każdego roku obdaruje Cię masą kwiatów. On należy do takich raczej obficie kwitnących krzewów
- ElzbietaaG

- Od: 16 sie 2008, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Podpisuję się pod zachwytami Agness - piwonia koralowa jest niesamowita 
- HalinaK

- Od: 12 paź 2008, o 11:27
Izuniu
ja też podpisuję się pod zachwytami AGNESS, piwonia koralowa - POEZJA 
- Ignis05

- Od: 16 gru 2009, o 14:08
Iza,
myślałam, że zobaczę zdjęcie i może też i takie porównawcze różnych kwiatów piwoni.
Możliwe, że ta przeprowadzka miała taki wpływ, a może te kwiatki jeszcze urosną.
Dobrze, że się przyjęła.

Możliwe, że ta przeprowadzka miała taki wpływ, a może te kwiatki jeszcze urosną.
Dobrze, że się przyjęła.
- JacekP

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Niespotykana metamorfoza piwoni koralowej
W sumie szkoda, bo pierwotny kolor był wyjątkowy! Różowa też elegancka z pojedynczymi płatkami. Chyba pisałaś, że takie Ci się teraz podobają?
- tu.ja

- Od: 21 lip 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ewuś szkoda, że z targów nici. Przesyłka już odebrana i siedzi na rabacie. Posadziłam w takim miejscu, że nawet jeśli zakwitnie na czerwono będzie dobrze.
Agness dzięki! Powinna być jeszcze jedna w takiej tonacji - czekam na kwiaty. Prawie wszystkie trafiły na tą rabatę w zeszłym roku. Rabata wciąż w powijakach. Niestety nie mam takie tempa jak Ty przy przeróbkach
Żylistek to nabytek targowy. Chyba miał być inny. Raczej taki jak Twój...
Elu i wcale nie była droga. Mam nadzieję, że będzie się rozrastała.
Witaj Halinko! Dziękuję za wizytę i miłe słowa.
Krysiu te kwiatki już nie urosną - tak myślę...Może to być wina przeprowadzki albo taka jej uroda. Ta koralowa też nie miała zbyt dużych. Bardzo się cieszę, że przeżyła przeprowadzkę i jeszcze zakwitła. Wielkie dzięki Krysiu
A czy wiesz co to za odmiana? Zdjęcie porównawcze postaram się zrobić.
Jacku zmiana koloru w czasie kwitnienia to cecha charakterystyczna dla odm. Coral Sunset i to już jakiś pewnik w tej mojej piwoniowej układance. Moje gusta ogrodnicze też przechodzą metamorfozę
Spodobały mi się odmiany "puste" przypominające gatunki botaniczne. I to zarówno piwonii jak i róż
Ten rok obfituje w ogrodnicze niespodzianki. Bynajmniej u mnie. Po raz pierwszy zakwitnie u mnie juka, która została jeszcze po poprzedniku. A działkę mam już 6 lat. Dzisiaj również zauważyłam pąki na passiflorze. Mam ją od małej siewki, już chyba 4 rok
Istne cuda. Czyżby wystarczyło pomyśleć o pozbyciu się "zielska" i ono stara się by zostać
Dziwne...
- passiflora na balkonie
- moja ulubienica Schneewittchen
- angielka o wielkich kwiatach w cudnym kolorze i trudnym dla mnie imieniu
- nie wiem czy widać, ale to są 3 różne odmiany
- powstało kolejne obrzeże ( i większa rabatka przy okazji )
Agness dzięki! Powinna być jeszcze jedna w takiej tonacji - czekam na kwiaty. Prawie wszystkie trafiły na tą rabatę w zeszłym roku. Rabata wciąż w powijakach. Niestety nie mam takie tempa jak Ty przy przeróbkach
Elu i wcale nie była droga. Mam nadzieję, że będzie się rozrastała.
Witaj Halinko! Dziękuję za wizytę i miłe słowa.
Krysiu te kwiatki już nie urosną - tak myślę...Może to być wina przeprowadzki albo taka jej uroda. Ta koralowa też nie miała zbyt dużych. Bardzo się cieszę, że przeżyła przeprowadzkę i jeszcze zakwitła. Wielkie dzięki Krysiu
Jacku zmiana koloru w czasie kwitnienia to cecha charakterystyczna dla odm. Coral Sunset i to już jakiś pewnik w tej mojej piwoniowej układance. Moje gusta ogrodnicze też przechodzą metamorfozę
Ten rok obfituje w ogrodnicze niespodzianki. Bynajmniej u mnie. Po raz pierwszy zakwitnie u mnie juka, która została jeszcze po poprzedniku. A działkę mam już 6 lat. Dzisiaj również zauważyłam pąki na passiflorze. Mam ją od małej siewki, już chyba 4 rok
- passiflora na balkonie
- moja ulubienica Schneewittchen
- angielka o wielkich kwiatach w cudnym kolorze i trudnym dla mnie imieniu
- nie wiem czy widać, ale to są 3 różne odmiany
- powstało kolejne obrzeże ( i większa rabatka przy okazji )- ElzbietaaG

- Od: 16 sie 2008, o 14:57
Obrzeża
godne zmałpowania, tylko skąd wziąć kostkę brukową
U nas na starym mieście to tylko kocie łby
w nadmiarze
w nadmiarze
- Ignis05

- Od: 16 gru 2009, o 14:08
Iza
niestety , nie wiem, co to za odmiana piwonii. Ktoś kiedyś ją jakoś nazwał, to musi być w którymś z poprzednich wątków, ale nie udało mi się znaleźć. Jak trafię na ten wpis, to Ci napiszę. Niech Ci zdrowo rośnie i cieszy oczka.

- Raczek

- Od: 31 mar 2007, o 21:26
Ela,to obrzeże u Izy to dzieło jej męża,sam robił kostki.ElzbietaaG pisze:Obrzeżagodne zmałpowania, tylko skąd wziąć kostkę brukową
U nas na starym mieście to tylko kocie łby
w nadmiarze
Tylko nie pamiętam,czy wykorzystywał gotową zaprawę,czy robił sam.
Jako foremkę wykorzystywał o ile dobrze pamiętam pojemniki po sałatkach.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
- ewamaj66

- Od: 19 lut 2011, o 16:55
Tymi obrzeżami muszę pozanęcać M, może się zaweźmie
Cały czas liczę na to, że udało mi się rozdzielić cebule mieczyka i acidantery. Położyłam je oddzielnie, choć w jednym pudełku, ale kocica zrobiła sobie z niego legowisko i udało jej się zrobić bałagan.
Piwonie są niesamowite
Cały czas liczę na to, że udało mi się rozdzielić cebule mieczyka i acidantery. Położyłam je oddzielnie, choć w jednym pudełku, ale kocica zrobiła sobie z niego legowisko i udało jej się zrobić bałagan.
Piwonie są niesamowite
- JacekP

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Kwitnienia passiflory gratuluję
Ja też czekam chyba ze 4 lata. I jeszcze poczekam, bo pąków nie widać.
3 odmiany piwonii na jednym zdjęciu są super i widać różnice między nimi.
3 odmiany piwonii na jednym zdjęciu są super i widać różnice między nimi.
-
KDanuta

- Od: 24 kwie 2008, o 10:57
zazdroszczę kostki i męża któremu chce się upiększać ogród,
piwonie piękne, moje nie chcą kwitnąć
piwonie piękne, moje nie chcą kwitnąć
- christinkrysia

- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Izo kolejna rabata w pięknym kształcie - wielkie ukłony dla męża i przy okazji pozdrów go ode mnie.
W notatkach zapisany Aster alpinus 'Christina' (Aster alpejski) i chciałabym go rozmnożyć - pomyślałam o zebraniu nasion a tu informacje podają,że tylko wegetatywne ...
szkoda.
Żylistek szorstki Deutzia scabra 'Plena' i u mnie ma pierwsze porządne kwitnienie, mam drugi ale z sadzonki i nie pamietam skąd ...
zakwitnie to sie oznaczy odmianę i pewnie przypomni reszta.
W notatkach zapisany Aster alpinus 'Christina' (Aster alpejski) i chciałabym go rozmnożyć - pomyślałam o zebraniu nasion a tu informacje podają,że tylko wegetatywne ...
Żylistek szorstki Deutzia scabra 'Plena' i u mnie ma pierwsze porządne kwitnienie, mam drugi ale z sadzonki i nie pamietam skąd ...
- tu.ja

- Od: 21 lip 2008, o 09:18
Witam wszystkich zaglądających
Miło, że macie tyle cierpliwości i zrozumienia dla mnie.
Elu kostki to zimowe dzieło mego M. Pół piwnicy tego było
Teraz walczy z układaniem w wolnych chwilach.
Krysiu w zasadzie jej imię nie jest mi potrzebne do szczęścia. Jest cudna i jestem Twoją dłużniczką
Aniu masz dobrą pamięć. Sałatki już mi bokiem wychodziły
, ale obrzeża będę miała.
Ewo co będzie to będzie - najważniejsze by zakwitło. Piwonie robiłyby większe wrażenie gdyby wszystkie naraz kwitły. Teraz dopiero zaczyna kwitnąć Pink Hawaian Coral.
Jacku gratulacje przyjmuję choć to nie moja zasługa. Passiflora sama z siebie zakwitła i zrobiła mi dużą niespodziankę. W zasadzie przestałam liczyć na jej kwitnienie po tak długim czasie oczekiwania. Nawet myślałam by jej się pozbyć. Może to ją zmotywowało?!
Danusiu zazdraszczać to można Tobie pięknego ogrodu i cudnych róż. Nie wiem w czym tkwi sekret kwitnienia piwonii.
Krysiu dzięki! Pozdrowienia i ukłony przekazane. Na asterki możemy wymienić się w przyszłym roku. Trzeba dać im trochę czasu by się rozrosły. Kupiłam kolejnego żylistka. Jeszcze ładniejszego
Byłam na targach. W niedzielę. Było bardzo gorąco i bardzo tłoczno. Masakra. Kupiłam niewiele i trochę tego żałuję. To znaczy nie tego co kupiłam tylko tego czego nie kupiłam
Spotkałam się za to z Olą-bufo-bufo i uskuteczniłyśmy małą wymianę roślin
Na targach kupiłam białą miecznicę, dzwonczyn trawolistny, rutewkę orlikolistną i żylistka oraz kilka cebul lilii, a dostałam jeżówkę. Niektóre ceny były z kosmosu. Pierwszy żylistek jaki zobaczyłam kosztował 25zł, sadzonka niewielkich rozmiarów. Na stoisku obok pan miał kwitnące okazy 4 razy większe od poprzedniego po 15 zł
Wolna amerykanka dosłownie.
Targowe zakupy:

Jest tak sucho i gorąco, że praca na działce ogranicza się do podlewania i przycinania przekwitłych kwiatostanów. Posadziłam już nowości, tylko żylistek jeszcze czeka na swoją miejscówkę. Nowa rabata z piwoniami nabiera kształtów. Może uda mi się ją skończyć w tym roku
- pnąca nn ukorzeniona przeze mnie z patyczka - to jej pierwsze kwitnienie

- Piruette po jesiennej przeprowadzce zaczyna kwitnąć nieśmiało
- powojnik Justa - pierwszy kwiat był duży a te kolejne malutkie
- pierwszy kwiat na Pink Hawaian Coral
Elu kostki to zimowe dzieło mego M. Pół piwnicy tego było
Krysiu w zasadzie jej imię nie jest mi potrzebne do szczęścia. Jest cudna i jestem Twoją dłużniczką
Aniu masz dobrą pamięć. Sałatki już mi bokiem wychodziły
Ewo co będzie to będzie - najważniejsze by zakwitło. Piwonie robiłyby większe wrażenie gdyby wszystkie naraz kwitły. Teraz dopiero zaczyna kwitnąć Pink Hawaian Coral.
Jacku gratulacje przyjmuję choć to nie moja zasługa. Passiflora sama z siebie zakwitła i zrobiła mi dużą niespodziankę. W zasadzie przestałam liczyć na jej kwitnienie po tak długim czasie oczekiwania. Nawet myślałam by jej się pozbyć. Może to ją zmotywowało?!
Danusiu zazdraszczać to można Tobie pięknego ogrodu i cudnych róż. Nie wiem w czym tkwi sekret kwitnienia piwonii.
Krysiu dzięki! Pozdrowienia i ukłony przekazane. Na asterki możemy wymienić się w przyszłym roku. Trzeba dać im trochę czasu by się rozrosły. Kupiłam kolejnego żylistka. Jeszcze ładniejszego
Byłam na targach. W niedzielę. Było bardzo gorąco i bardzo tłoczno. Masakra. Kupiłam niewiele i trochę tego żałuję. To znaczy nie tego co kupiłam tylko tego czego nie kupiłam
Targowe zakupy:

Jest tak sucho i gorąco, że praca na działce ogranicza się do podlewania i przycinania przekwitłych kwiatostanów. Posadziłam już nowości, tylko żylistek jeszcze czeka na swoją miejscówkę. Nowa rabata z piwoniami nabiera kształtów. Może uda mi się ją skończyć w tym roku
- pnąca nn ukorzeniona przeze mnie z patyczka - to jej pierwsze kwitnienie
- Piruette po jesiennej przeprowadzce zaczyna kwitnąć nieśmiało
- powojnik Justa - pierwszy kwiat był duży a te kolejne malutkie
- pierwszy kwiat na Pink Hawaian Coral- ewamaj66

- Od: 19 lut 2011, o 16:55
Fajne zakupy, a żylistek bardo mi się podoba
Piwonia też
Takie nierówne kwitnienie powojnika może być spowodowane suszą
Z drugiej strony Lasurstern u mnie pierwsze kwiaty ma ogromne, następne normalne i już się do tego przyzwyczaiłam. Włoskie kwitną zawsze jednakowo 
Takie nierówne kwitnienie powojnika może być spowodowane suszą