W. o...zwierzętach gospodarczych cz.2

Sekcja uporządkowana tematycznie. Wątki kwalifikuje tylko Administrator.
Zablokowany
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: W. o...zwierzętach gospodarczych cz.2

Post »

bonsai pisze:tylko karmę trzeba kupić - do dostania od ręki
bonsai , jaką karmę masz na myśli i po ile u Ciebie jest . My kupiliśmy pszenicę i ześrutowaną mieszankę zbożową dla kur. Dawałam im trochę namoczonego chleba , naścinanego "zielska" , warzyw ugotowanych z zupy :roll:
bonsai pisze:W jedynym znanym mi miejscu z ceną normalną [15 zł za kurki 8-9 tyg.] maluchy były dostępne przedwczoraj..
Ja takich młodych nie chciałam bo za długo trzeba czekać na jajka (a ja chciałam jaja już 8-) ) i pewnie jak się policzy koszt karmienia do czasu gdy się zaczną nieść to wyjdzie prawie na jedno jak byś kupiła drożej ale starsze .

A ja mam już 6 jajek ;:oj

A mój pies też ma rozrywkę bo jak Pan nie widzi to je czasem przegoni z jednego końca wybiegu na drugi i w efekcie zmykają do kurnika.
bonsai
100p
100p
Od: 3 lut 2013, o 16:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

chudziak pisze:
bonsai pisze:tylko karmę trzeba kupić - do dostania od ręki
bonsai , jaką karmę masz na myśli i po ile u Ciebie jest . My kupiliśmy pszenicę i ześrutowaną mieszankę zbożową dla kur. Dawałam im trochę namoczonego chleba , naścinanego "zielska" , warzyw ugotowanych z zupy :roll:

Przyznam Ci się, że dokładnych cen karmy [mieszanek paszowych dla niosek lub kurczaków] nie pamiętam... Pamiętam, że 50 zł/worek, ale ile w worku było ;:131 . I tak karmienie kupną karmą będzie tylko w tym roku, bo własna "karma" już wysiana i ładnie rośnie :tan . Tylko zbiór na jesień ;:224 .
bonsai pisze:W jedynym znanym mi miejscu z ceną normalną [15 zł za kurki 8-9 tyg.] maluchy były dostępne przedwczoraj..
Ja takich młodych nie chciałam bo za długo trzeba czekać na jajka (a ja chciałam jaja już 8-) ) i pewnie jak się policzy koszt karmienia do czasu gdy się zaczną nieść to wyjdzie prawie na jedno jak byś kupiła drożej ale starsze .
Niestety, ja z drugiej strony muszę liczyć się z ceną kur ;:174 . W sumie gdyby były możliwe warunki i wiedza były na wystarczającym poziomie to bym się nawet na jednodniówki porwała ;:131 . Głównie dlatego, że lubię takie maluchy ;:306 .
bonsai
100p
100p

Post »

RUSZYŁO SIĘ :heja .

Od paru dni nerwowo [wszakże kurnik już jest ;) ] wypytywałam znajomych czy nie mają jakiś namiarów na kurczaki.... Wczoraj wypytałam stolarza, czy nie zna żadnych ferm z kurczakami ;:306 . O dziwo - on nie znał, ale sąsiadka kupowała... Specjalnie dla mnie wypytał sąsiadkę, podał namiary i mają. 9,5 tyg. kurczaki za 12,50 zł ;:138 .
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43

Post »

No widzisz! Kto pyta, nie błądzi :D ;:138
Awatar użytkownika
iwona1974
100p
100p
Od: 21 lis 2012, o 21:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No już teraz nie pamiętam co komu odpisywać,tylje postów,kiedy to pisaliście? :wink: .
Może zacznę od kurek-u nas są ciągle w sprzedaży,cena w zależności od wieku-zazwyczaj taka ile kurka ma mcy,np.12tyg,-12zł itd.
Co do zarobków na wsi,rzeczywiście niewesoło,wychów zwierząt jest bardzo drobi,25kg paszy dla odsadzonych prosiąt kosztuje ponad70zł,a my ich mamy teraz prawie 50szt,więc worek na dwa dni,nie wspomnę już o dalszym tuczu i cenie śmiesznej za żywiec w ubojni.Pasza dla kur u nas kosztuje teraz 41,50zł.No,ale jak się już ma tą gospodarkę to jakoś trzeba koniez z końcem wiązać,Ałła ma może lżej,bo z tego co wiem nie ma małych dzieci(jeśli się mylę-przepraszam),ja rok temu na same książki wydałam ponad 1700zł,do tego reszta rzeczy do szkoły...koszmar.No ale jakoś dajemy sobie pomału radę,jeden drugiemu pomaga,mam dużo truskawek,za nie kupuję dzieciom rzeczy do szkoły,coś do domu itp.
Amelko odnośnie welonek wiem dlaczego Twój mężuś ich nie chce-to po prostu najwiękrze brudasy wśród rybek :;230 ,ciągle ryją w żwirku i męcą wodę,filtr do czyszczenia co 3 dni-co tydzień podmiana wody ;:14 ,ale i tak są cudowne,jedzą z ręki jak pieski,są ufne i dają się głaskać po łepkach ;:1
96 .

-- 28 maja 2013, o 10:09 --

A do Ałły mam wielką prośbę!-zdradzisz przepis na jogurt?Mam tyle mleka,robię masło,twarożek ale jogurtu nie umiem :oops: .Będę bardzo wdzięczna :D
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 18:10

Post »

Iwona, wlewam do dzbana mleko i odrobine jogurtu. Bakterie jogurtowe dalej czynią swoją powinność...
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
bonsai
100p
100p

Post »

Iwona robiłam sama jogurt dokładnie tak, jak pisze Brzoskwinka. Tylko najpierw mleko lekko podgrzewałam [do ok. 35 stopni], a później trzymałam w ciepłym miejscu ;:224 .
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 18:10

Post »

U mnie wystarczyła temperatura pokojowa.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
limonkaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2013, o 18:51

Post »

Ja jestem nastawiona pozytywnie do świata , i do ludzi . Mam działeczkę , która co rok jest większa i chcę mieć wszystko swoje . Nie mam żadnych maszyn , bez traktora ale są sąsiedzi którzy posiadają je . Przedstawiłam dwie strony chęci posiadania zwierząt ,drobiu i pracy . Lubię to i nie przeszkadza mi to co inni mówią . W oczy ładnie pięknie a jak się odwrócisz to suchej nitki na Tobie nie zostawią !!! Podziwiam Wszystkich którzy Tutaj piszą , takich więcej osób !!!
Bożena
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

bonsai pisze:muszę liczyć się z ceną kur .
Na pewno kupując starsze kury ( ja kupiłam 10 szt ) musisz liczyć się z jednorazowym większym wydatkiem ale tak na szybko przeliczyłam dla swojej wiedzy też .
bonsai pisze:mają. 9,5 tyg. kurczaki za 12,50 zł .
Takie kurczaki zaczną Ci nieść za bodajże za 11-12 tygodni ( tj ok 80dni ) , wyczytałam, że rasy lekkie jedzą 100-120 gramów paszy dziennie a ogólnoużytkowe 120-140g/dobę . Założyłam ,że średnio jedna kura zje 130gramów paszy dziennie, która kosztuje 41 kg za 25 kg ( czyli 1,64zł/kg) to daje ponad 10 kg paszy czyli ok 16,50 zł. Teraz jak dodasz te 12,50zł za kurczaka do tych 16,50zł co go będziesz karmić wychodzi razem 29 złotych - ja płaciłam za swoje 25 zł.
Oczywiście to jest tylko teoria matematyczna , na pewno można karmić nieco taniej ,śruta, którą ja kupiłam kosztowała 28zł za 20 kg (czyli 1,4zł/kg) chyba ,że masz własne ziarno to zmienia kalkulację zdecydowanie .
Awatar użytkownika
iwona1974
100p
100p

Post »

Brzoskwinko dzięki za przepis ;:196 ,naprawdę tak prosto jest zrobić jogurt?a mleko musi być ukwaszone czy świeże?i naprawdę będzie taki gęsty jak w kubeczku?ale byłoby super!muszę koniecznie zrobić prawdziwy jogurt dzieciom.A ciekawe jak robi się z owocami?Wystarczy dodać trochę cukru i owoce?

-- 28 maja 2013, o 14:17 --

Chudziaczku-ja zawsze kupuję pisklęta jednodniowe.Taki berbeć kosztuje ok.3zł,pierwsze jajeczka mam gdy mają nawet 3,5mca!Takie maluchy jedzą bardzo malutko,kupuję im paszę pełnoporcjową DK,dlaczego inni sprzedają kurki odchowane?Dlatego,że taka kurka zaczyna jeść tyle,co dorosła kura a jaj nie ma.Po drugie często w kurnikach zdarzają się rozmaite choroby drobiu,więc gdy wykryją chorobę,to myk kury sprzedać.Ot i cała filozofia,mają na tym niezłą kasę. ;:14 .Zawsze kupuję takie maluszki co 2 lata :wink:
Awatar użytkownika
iwona1974
100p
100p

Post »

Limonko-jesteś taką samą optymistką jak ja ;:196 .Świat jest piękny,życie jest piękne,trzeba się cieszyć z każdego dnia,pochylać nad każdym kwiatkiem,przewracać na brzuch napotkanego żuczka,kóry leży na plecach...Zycie jest takie krótkie,tak łatwo je stracić...wiem coś o tym i tym bardziej je kocham.A że są źli ludzie?Widocznie sami są nieszczęśliwi,gdy krzywdzą innych :lol: .
Pozdrawiam Was kochani :wit
Awatar użytkownika
iwona1974
100p
100p

Post »

Obrazek

ot i moje maleństwa latorośle obiecane Obrazek
i druga połóweczka :lol: z maminego brzuszka ;:196 Obrazek
a to jedna z moich kokoszek gdy była maleńka i miała sesję na ławie w pokoju :;230
Awatar użytkownika
iwona1974
100p
100p

Post »

Obrazek

a to moje hobby o którym już kiedyś wspominałam,innym razem wstawię inne obrazki.Ten jak widać jeszcze w pieluchach,z braku czasu oczywiście,prace trwaa... ;:224
Awatar użytkownika
iwona1974
100p
100p

Post »

Wczoraj wlałam trochę jogurtu naturalnego do mleka,takiego świeżego i jeszcze letniego, ;:65 ,czekam na jogurt,jak na razie nic się nie dzieje z tym mlekiem,smakuje,jak świeże :( ,może coś robię żle?)nie wiem nawet jak długo taki jogurt się robi,parę dni czy szybciej?
Wczoraj kupiliśmy gąsiątka-są słodkie.Jest 25gąsek i 3kaczuszki w tym jedna łaciata,wśród gąsek jest dość dużo gąsiorków-dla mnie lepiej ;:138 Obrazek

Obrazek

Obrazek

-- 30 maja 2013, o 09:59 --

Jak wam się podoba kaczka kanapowa? :;230 ,dobrze,że nie narobiła na narzucie,hi,hi :lol:
Zablokowany

Wróć do „WSZYSTKO o... Bazy wiedzy użytecznej”