Raczek - Aniu ja syrop z mniszka mam już za sobą - teraz tylko etykiety i do piwnicy.
Robiłam 2 razy ale ten drugi zbiór gotowałam dużo krócej tak dla zróżnicowania. Widać po kolorze różnicę w stosunku do pierwszego bo ten dłużej gotowany jest dużo ciemniejszy i po ostygnięciu dużo gęsty. Gęstość jaśniejszego też mi odpowiada i wyszło z tej samej porcji o 2 słoiczki więcej.
A tu zasypane płatki Mniszka lekarskiego wg przepisu wczesniej podawanego - musza stać ok 5 tygodni.
Aniu chcesz abym pisałam o tym co aktualnie robię z ziół ... może i dobry sposób przekazu ale nie zawsze mam czas.
Teraz skupiam się na pokrzywie i na stronie 14 poprzedniej części pisałam trochę o jej zastosowaniu i właściwościach
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... a#p1499127
Teraz tylko dla przypomnienia podstawowe dane aby Was tym uciążliwym ale jakże cennych chwastem zainteresować.
Pijemy oboje z mężem przez cały maj zamiast herbaty do posiłków właśnie herbatę ze świeżych pędów szczytowych majowej pokrzywy.
Maj się kończy ale u nas jeszcze nie zakwita więc szybko narwałam na sok do bieżącego spożycia, po niedzieli zerwę na suszenie i wykonanie soku na zimowy zapas.
Sok z pokrzywy:
Świeże ziele mielimy przez maszynkę i zalewamy do połowy przegotowaną wodą.
Przykrywamy i odstawiamy na osiem godzin.
Po tym czasie odcedzamy a z masy roślinnej wyciskamy sok. Pijemy go cztery razy dziennie po jednej łyżce. Przechowujemy w lodówce przez pięć dni. Można zakonserwować go miodem ? 100 ml soku na 200 ml miodu lub cukrem w takich samych proporcjach.
Do konserwacji używa sie miodu, soli, alkoholu .. ale ja robię mniejsze porcje i zuzywamy go w ciągu 4 dni, potem kolejne.
(zamiast maszynki do mielenia mięsa użyłam robota wieloczynnościowego tnąc wcześniej pokrzywę na mniejsze kawałki)
Sok z pokrzywy na zimowy okres
Składniki:
- 2 kg młodych pokrzyw,
- 1 szklanka cukru,
- 1 litr wody,
- sok z 1 cytryny.
Sposób przygotowania:
Umyte młode liście pokrzyw zmiksować i zalać wrzącym syropem z wody i cukru (jeśli z pewnego źródła to nie ma potrzeby myć a wystarczy przejrzeć pod katem no mrówek czy innych zanieczyszczeń).
Zdjąć z ognia i zaparzać około 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodać sok z cytryny i gorący sok, przelać do butelek.
Pasteryzować ok 15-20 minut.
Przechowywać w ciemnym chłodnym miejscu.
Taki sok można dodawać zimą do herbaty - zachowuje w tej postaci wszystkie swe właściwości lecznicze.
Liście i korzenie pokrzywy zawierają:
? Sole mineralne (12,5-18,5%) wapń, fosfor, magnez, żelazo, mangan, krzem,
? Karotenoidy,
? Flawonoidy,
? Kwasy organiczne (krzemowy i mrówkowy),
? Chlorofil (0,8%),
? Serotoninę,
? Histaminę,
? Witaminy A, C, B2, K,
? Garbniki,
? Kwas pantotenowy,
? Olejek eteryczny,
? Acetylocholinę.
Lecznicze składniki pokrzywy pomagają na:
? Wypryski,
? Bóle głowy,
? Tworzenie piasku nerkowego,
? Choroby nerek,
? Podwyższony poziom cukru we krwi,
? Choroby i zapalenia dróg moczowych,
? Zatrzymanie moczu,
? Schorzenia wątroby i dróg żółciowych,
? Choroby śledziony,
? W zwyrodnieniu śluzowym żołądka i narządów oddechowych,
? Skurcze i wrzody żołądka,
? Wrzody jelita,
? Choroby wirusowe i bakteryjne,
? Stany znużenia i wyczerpania,
? Blednice, niedokrwistość, anemie,
? Choroby krwi,
? Białaczkę,
? Alergie (w tym katar sienny),
? Choroby artretyczne i reumatyczne,
? Rwę kulszową, lumbago, zapalenie nerwów,
? Wypadanie/przerzedzanie włosów,
? Zwężanie naczyń wieńcowych.
Uwaga!!!
Pokrzywa tez może uczulać lub podrażniać jak każda inna roślina.
Gdy korzystamy z niej dłużej np powyżej 2-3 tygodni, trzeba równocześnie zażywać wit. B1
mirzan - Mirku jak by tak pomyśleć to niewiele w życiu się opłaca a jednak żyjemy, pracujemy i staramy się na wszystkie możliwe sposoby dbać o stan zdrowia. Jednemu pomoże eukaliptus, innemu mięta a jeszcze innemu nasza zwyczajna sosna - sprawa indywidualna i powiem do tego,że zmienna .
Mam w domu od wielu lat inhalator i z woreczkowwej metody nie będę korzystać ale dziękuję. ...
perdii - Gosiu przez to ochłodzenie i deszcze nie byłam jeszcze po pędy sosny - późna pora bo koniec maja ale w tym roku wegetacja opóźniona i widziałam,że jeszcze można.
Przepisy podają określony czas macerowania itd ale ja tez często przetrzymuje dłużej.
sylwia75 - Sylwio nasze wyroby domowe nigdy nie będą klarowne i krystalicznie czyste jak te z apteki.
Ale zielony .... ??? powinien mieć słoneczno- bursztynowy kolor a jeśli dłużej gotowany to w odcieniu brązu.
Płatków nie wyskubuje tylko odchylam zielone części i wycinam płatki nożyczkami - robi się to o wiele szybciej niż skubanie. Niektóre przepisy podają,że można całe kwiaty z ta zielona częścią ale ja zawsze tylko płatki robię.
smolka Gwiazdnica pospolita to bardzo ważny składnik roślinny w prawie wszystkich specyfikach określanych jako tzw "pochłaniacze tłuszczu "
Poczytaj o niej na stronie dr. H. Różańskiego
http://rozanski.li/?p=2349 i nie tęp jej tak do końca....
W razie skaleczenia masz gotowy lek bo ona posiada właściwości odkażające i bakteriobójcze więc rozgniecioną można przykładać na rany.
Zewnętrznie napar z ziela leczy wrzody, czyraki,,krosty, goi rany, siniaki, stłuczenia, podrażnienia skóry szczególnie te z towarzyszącym swędzeniem , żylaki, egzemy .
Kąpiele ze świeżego ziela pomagają w stanach zapalnych skóry,reumatyzmie. Sokiem przemywamy oczy w stanach zapalnych.
Lubie jej listki kłaść na kanapki - mnie smakuje.
ixeska - Ewciu w takim razie witaj w naszej gromadce.
wielkakulka - Aniu są inne preparaty na te schorzenia i jeśli ktoś nie może lub wypił w dzieciństwie przydział przeznaczony na długie lata " to wcale się nie dziwię.