Mimo że były cieniowane, to poszły w diabły. Znowu w tym roku, jak już słońce świeci to bardzo mocno.
[Inez] Galeria moich kaktusów i sukulentów.
- Rejden
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 22 sie 2012, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: [Inez] Galeria moich kaktusów i sukulentów.
U nie też słoneczko, wypaliło wianuszek pączków na jednej mamilarii.
Mimo że były cieniowane, to poszły w diabły. Znowu w tym roku, jak już słońce świeci to bardzo mocno.
Byłam pewna, że to ja coś zrobiłam źle, nie myślałam, że mammillarki też mogą być kapryśne czasem
nigdy takich cyrków żadna mi nie zrobiła
Ja to nawet nie pomyślałam, żeby ją cieniować...ale jak widać to też niczego nie gwarantuje.
W takim razie dziękuję za wpisy, bo dowiedziałam się z nich czegoś
Jeszcze dwa dni temu Matucana miała da żywe pączki, dzisiaj został już tylko jeden...
Za każdym razem tak robi...wydaje dwa pąki, potem jeden zasusza i w tym roku to samo.
A szkoda, bo specjalnie dla niej rozrobiłam nawozu i podlałam ją, żeby te dwa pąki utrzymała. Ale nie ma tego złego, inne kaktusy przy okazji dostały "jedzonka"
Za to G. baldianum mnie zaskoczyło, wydało 3 pączki, teraz już są lepiej widoczne więc mała zdjęciowa aktualizacja

E. subdenudata
:

M. decipiens var. campotricha:

I niegrzeczna Matucana madisoniorum już z jednym pąkiem
:

Ja to nawet nie pomyślałam, żeby ją cieniować...ale jak widać to też niczego nie gwarantuje.
W takim razie dziękuję za wpisy, bo dowiedziałam się z nich czegoś
Jeszcze dwa dni temu Matucana miała da żywe pączki, dzisiaj został już tylko jeden...
A szkoda, bo specjalnie dla niej rozrobiłam nawozu i podlałam ją, żeby te dwa pąki utrzymała. Ale nie ma tego złego, inne kaktusy przy okazji dostały "jedzonka"
Za to G. baldianum mnie zaskoczyło, wydało 3 pączki, teraz już są lepiej widoczne więc mała zdjęciowa aktualizacja

E. subdenudata

M. decipiens var. campotricha:

I niegrzeczna Matucana madisoniorum już z jednym pąkiem

- Rejden

- Od: 22 sie 2012, o 18:02
Wszystkie straty są dla nas przykre, czy to tylko pąków czy całych roślin.
W takim wypadku, warto mieć kilka roślin z gatunku, wtedy jest szansa że którejś się uda zakwitnąć.
Oczywiście sam borykam się z brakiem miejsca na rośliny, wiec i rozumiem innych.
Często w naszych kolekcjach nie ma miejsca na duble.
Brawa dla roślinek za pączki
i życzę, aby wszystkie cudownie przemieniły się w kwiaty.
W takim wypadku, warto mieć kilka roślin z gatunku, wtedy jest szansa że którejś się uda zakwitnąć.
Oczywiście sam borykam się z brakiem miejsca na rośliny, wiec i rozumiem innych.
Często w naszych kolekcjach nie ma miejsca na duble.
Brawa dla roślinek za pączki
- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ładne, zapączkowane roślinki.
I w okrągłych doniczkach - coraz większa już to rzadkość na Forum. Wirus zakupomanii dotyka coraz większą liczbę naszych koleżanek i kolegow w związku z czym miejsca na rośliny coraz mniej...
I w okrągłych doniczkach - coraz większa już to rzadkość na Forum. Wirus zakupomanii dotyka coraz większą liczbę naszych koleżanek i kolegow w związku z czym miejsca na rośliny coraz mniej...
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach wymiany/sprzedaży roślin proszę pisać na priv.
W tematach wymiany/sprzedaży roślin proszę pisać na priv.
- Nadzieja

- Od: 3 sty 2012, o 14:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Super roślinki z pączkami. Czekam na kwiatki 
Na pewno wszystkie zakwitną
Trzymam kciuki za matukankę 
Miałam kiedyś kilka dubli m.in. Gymnocalicium damsii, Mammillarie ale ostatnio porozdawałam je bo na parapecie zrobiło się już bardzo ciasno.
Co do doniczek...hehe, bardzo bym chciała kiedyś zamienić je na kwadraty i w wolne miejsca dokupić kaktusów
ale na razie muszę cieszyć się tym co mam, myślę że w przyszłym sezonie zrobię doniczkową rewolucję w kolekcji 
Dziękuję Wam wszystkim za odwiedziny
Co do doniczek...hehe, bardzo bym chciała kiedyś zamienić je na kwadraty i w wolne miejsca dokupić kaktusów
Dziękuję Wam wszystkim za odwiedziny
- theoria_

- Od: 3 sie 2010, o 00:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
M. decipiens ssp. campotricha piękna, dorodna i niezawodna w kwitnieniu
Moja M. celsiana nawet na jeden pączek się nie wysiliła, więc łączę się z Wami w bólu
Okrąglaki rzeczywiście nabierają egzotycznego wyglądu, ale mają swój urok.
Moja M. celsiana nawet na jeden pączek się nie wysiliła, więc łączę się z Wami w bólu
Okrąglaki rzeczywiście nabierają egzotycznego wyglądu, ale mają swój urok.
- mCm86

- Od: 26 mar 2012, o 21:23
No w końcu jakieś zdjęcia, bo już zdążyłem zapomnieć jak Twoje rośliny wyglądają
Mam nadzieję, że już nie będziesz mieć przykrych niespodzianek i każdy zapączkowany kaktus "donosi" swoje kwiatowe twory
G. baldianum dzielny. Ścięty w połowie ale jak widać trzyma się i nawet będzie kwitł
Szacun
Czekam cały czas aż wszystkie wątki silnie obsypią się kwieciem 
Dzięki!
Baldiana daje radę, szczerze mówiąc nie sądziłam, ze po takim zabiegu będzie rosła i tak chętnie kwitła.
Ach te celsianki nie sądziłam, ze takie marudne ;) ja też wiele lat czekałam na jej kwiaty, w tamtym roku zakwitła pierwszy raz...a w tym...szkoda gadać, obraziłam się na nią
EDIT:
Czy orientujecie się może czy to normalne że Rhipsalis gubi stare człony? Właściwie to już nic nie zostało z niego u góry doniczki, wszystkie człony z którymi był kupiony kilka lat temu pożółkły i odpadły.
Taki proces zaczął się w zimie. Czu to możliwe, że to ze starości? że zrzucił stare człony a zostawił te młodsze?
Baldiana daje radę, szczerze mówiąc nie sądziłam, ze po takim zabiegu będzie rosła i tak chętnie kwitła.
Ach te celsianki nie sądziłam, ze takie marudne ;) ja też wiele lat czekałam na jej kwiaty, w tamtym roku zakwitła pierwszy raz...a w tym...szkoda gadać, obraziłam się na nią
EDIT:
Czy orientujecie się może czy to normalne że Rhipsalis gubi stare człony? Właściwie to już nic nie zostało z niego u góry doniczki, wszystkie człony z którymi był kupiony kilka lat temu pożółkły i odpadły.
Taki proces zaczął się w zimie. Czu to możliwe, że to ze starości? że zrzucił stare człony a zostawił te młodsze?
- nyskadu

- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Zazdroszczę matucanki, w dodatku z pączkiem.
Co do patyczaka, to u mnie też gubi, ale nie aż tak drastycznie, ale jak może gubić stare jak na nich wyrastają nowe? U mnie jest prawie od sufitu do podłogi, i co kilka dni biegam ze szczotką i zamiatam
śmieci, tak jest właśnie w okresie zimowym, gdy nie ma tyle słońca. Latem wyniesiony na balkon trzyma się dzielnie mimo deszczu, gradu czy wiatru
Ale mój gubi raczej te nowe, ostatnie przyrosty 
Co do patyczaka, to u mnie też gubi, ale nie aż tak drastycznie, ale jak może gubić stare jak na nich wyrastają nowe? U mnie jest prawie od sufitu do podłogi, i co kilka dni biegam ze szczotką i zamiatam
Hihi, co racja to racjanyskadu pisze:ale jak może gubić stare jak na nich wyrastają nowe?
Natomiast te stare pędy/człony ale które dzieliły się wielokrotnie tworząc młody "busz" się trzymają.
Nie wiem czy ma za sucho czy może za mokro a może po prostu to jakiegoś rodzaju "oczyszczenie" rośliny...trochę mnie to martwi.
Dzięki nyskadu za podzielenie się spostrzeżeniami.
Życzę upolowania jakiejś matukanki
- Paula15

- Od: 23 sie 2008, o 16:15
To Twoje G. baldanium jest świetne! A Matucanka zołza, ale mimo to będę za nią trzymać kciuki 
- DAK

- Od: 16 lip 2008, o 19:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czekam na kwiat Matucany - czy już u ciebie kwitła?
A baldianum takie zdrowiutkie, moje mają dużo pąków, ale jest tak zimno, że stanęły w miejscu.
U nas dopiero od wtorku poprawa aury i mam nadzieję, że wreszcie wtedy zaczną szaleć.
A baldianum takie zdrowiutkie, moje mają dużo pąków, ale jest tak zimno, że stanęły w miejscu.
U nas dopiero od wtorku poprawa aury i mam nadzieję, że wreszcie wtedy zaczną szaleć.
Dzięki Paula przyda się jej
DAK
Tak, Matucana kwitnie u mnie już trzeci raz.
Ja wczoraj u baldianki zauważyłam...czwarty pączek
, u mnie do wczoraj było upalnie i słonecznie i te pąki dosłownie rosły w oczach, dzisiaj pochmurno i chłodno...niedobrze, bo to stopuje nasze kwitnienia 
DAK
Tak, Matucana kwitnie u mnie już trzeci raz.
Ja wczoraj u baldianki zauważyłam...czwarty pączek