Storczykowa kraina Soni :)
- platynka80
- 500p

- Od: 8 cze 2008, o 22:32
witajcie
muszę się pochwalić nowym kwitnieniem na starym storczyku, który wypuścił dwie łodygi kwiatowe z uśpionych oczek

oraz "drzewko jabłoni", które zaraz po kwitnieniu z uśpionych oczek wypuściło aż 4 nowe łodygi

u dwóch innych są juź całkiem duże nowe pędy kwiatowe, trzeci chyba też robi niespodziankę w postaci nowego pędu
czwarty przedłużył kwitnienie z ostatniego oczka, ale na to wszystko trzeba jeszcze poczekać, dwa reanimowane wypuściły po maleńkim listku, a dwa pozostałe bez zmian
a cała reszta lepiej lub gorzej ale przejawia chęci do życia
natomiast bardzo martwi mnie cambria, bo nie chce rosnąć, a liście ze starej pseudobulwy zaczynają marnieć
a to prezentacja moich parapetów
oraz wielka niespodzianka od Dorotki (dewuka) :mailbox za co jeszcze raz ogromnie dziękuję
są już duże paki, więc niebawem zobaczę jakie piękne kwiaty ma ta fuksja

muszę się pochwalić nowym kwitnieniem na starym storczyku, który wypuścił dwie łodygi kwiatowe z uśpionych oczek

oraz "drzewko jabłoni", które zaraz po kwitnieniu z uśpionych oczek wypuściło aż 4 nowe łodygi

u dwóch innych są juź całkiem duże nowe pędy kwiatowe, trzeci chyba też robi niespodziankę w postaci nowego pędu
a to prezentacja moich parapetów
oraz wielka niespodzianka od Dorotki (dewuka) :mailbox za co jeszcze raz ogromnie dziękuję

- Jeanne
- 1000p

- Od: 21 gru 2007, o 16:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Soniu, ale się u Ciebie dzieje
Niesamowite to "drzewko", ja mam raptem po 2-3 pączki na odgałęzieniach z uśpionych oczek, a u Ciebie całe mnóstwo
może to cecha indywidualna każdego osobnika, ale i tak zazdroszczę 
Niesamowite to "drzewko", ja mam raptem po 2-3 pączki na odgałęzieniach z uśpionych oczek, a u Ciebie całe mnóstwo
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
O żeszty orzeszku włoski
zazdroszcze tego drzewka jabłoni
,ale tak pozytywnie
;:57 fuj jakie nieładne
pozdr Dorota
Moje storczyki
Moje storczyki
Anka a ten duży z pierwszego zdjęcia to podejrzewam, że robi mi niespodziankę w postaci nowego pędu kwiatowego
Mamba miejsca mam pod dostatkiem, ale i też mam sporo storczyków w fazie odpoczynku
co jednak nie znaczy, że zawsze mnie coś kusi, by kupić, a niebawem mam imieniny
pędów nigdy nie skracam, bo obecnie 4 falenopsisy mają nowe łodygi kwiatowe z uśpionych oczek, a dodatkowo jeden kwitnie, a z końca pędu wypuścił kilka pączków
Jeanne myślę, że to genetyka danego storczyka
bo jeden wypuścił z uśpionego oczka 4 pąki, u drugiego obudziły się dwa oczka i wypuścił po 4 pąki i nowy pęd kwiatowy, a jeszcze inny ma nowy pęd, a z ostatniego oczka wypuścił dwa pąki z czego jeden odpadł
a moja zasługa w tym żadna, jedynie uważam, by nie zmarnować tych pięknych kwiatów, bo niestety mam na koncie "morderstwa phalaenopsis"
dorela przypomnę jak wyglądało moje "drzewko"
jakie to szczęście, że są aparaty cyfrowe
Mamba miejsca mam pod dostatkiem, ale i też mam sporo storczyków w fazie odpoczynku
pędów nigdy nie skracam, bo obecnie 4 falenopsisy mają nowe łodygi kwiatowe z uśpionych oczek, a dodatkowo jeden kwitnie, a z końca pędu wypuścił kilka pączków
Jeanne myślę, że to genetyka danego storczyka
dorela przypomnę jak wyglądało moje "drzewko"
jakie to szczęście, że są aparaty cyfrowe
Soniu, z wielką przyjemnością zagłębiłam się w Twój obszerny post, bo też wiele się u Ciebie dzieje
!
Parapety storczykowe estetyczne (jak zwykle u Ciebie z pięknym tłem), storczyki zdrowiutkie, tacki z keramzytem...
A "drzewko"- miło patrzeć ! Jak wrócę z wyjazdu url. pewnie już będzie kwitło, więc poszukam fotki
!
Czy to ostatnie zdjęcie to jego wcześniejsze kwitnienie ?
Ja, jak wiesz - o przeżycie mojego "drzewka" walczę. Ono chyba też...
Pozdrawiam Joanna
Parapety storczykowe estetyczne (jak zwykle u Ciebie z pięknym tłem), storczyki zdrowiutkie, tacki z keramzytem...
A "drzewko"- miło patrzeć ! Jak wrócę z wyjazdu url. pewnie już będzie kwitło, więc poszukam fotki
Czy to ostatnie zdjęcie to jego wcześniejsze kwitnienie ?
Ja, jak wiesz - o przeżycie mojego "drzewka" walczę. Ono chyba też...
Pozdrawiam Joanna
Joasiu tak to zdjęcie to jego kwitnienie poprzednie, kupiony był pod koniec lutego i kwitł jeszcze kilka dni temu, nowe przyrosty z pakami wytwarzał podczas kwitnienia, martwiłam się o niego, bo ma i nowe korzenie i nowe liście i jeszcze te przyrosty, ale chyba silny z niego "gość"
Twoje "drzewko" odzyska siły - przesyłam wirtualnie trochę wsparcia
teraz jest chyba dobry czas dla storczyków na powrót do zdrowia ;:225
życzę Ci miłego wypoczynku i pięknej pogody
Twoje "drzewko" odzyska siły - przesyłam wirtualnie trochę wsparcia
życzę Ci miłego wypoczynku i pięknej pogody
Lucynko wolne parapety to pokusa, a u mnie jeszcze wolne są
chociaż falenopsisów mam na razie dość, ale wciąż poluje na trudno dostępne u mnie paphiopedilum i jedna Vanda mi się marzy
Dorotko zrobię wszystko co w mojej mocy, by ta piękna fuksja żyła jak najdłużej
a to, ze dotarła w dobrej kondycji to zasługa opakowania, bo ja miałam problemy by się do niej dostać
mam dwie piękne, ale w koszu, a koszy to nie za bardzo mam gdzie wieszać, a donicę z drzewkiem to zawsze gdzieś upchnę 
Dorotko zrobię wszystko co w mojej mocy, by ta piękna fuksja żyła jak najdłużej
-
Lana
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 29 lis 2007, o 13:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Co do Vand Soniu mam podobne marzenie ;:57. Nawet oglądałam taką w Otmuchowie podczas Lata kwiatów, ale za całe 100 zł, więc wole wydać taką kwote u jakiegoś renomowanego sprzedawcy. Będę miała wtedy pewność, że to co kupiłam jest oznaczone i w przyszłości nie będzie jakiś większych niespodzianek co do samej rośliny.