Storczykowa kraina Soni :)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
platynka80
500p
500p
Od: 8 cze 2008, o 22:32

Post »

to też prawda... i czasem jest tak, że im tańsze storczyki, tym lepiej wyglądają i są ładniejsze... ja np, chwalę z netto i tesco.
platynka :)
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p
Od: 21 maja 2007, o 00:50

Post »

witajcie :wit
muszę się pochwalić nowym kwitnieniem na starym storczyku, który wypuścił dwie łodygi kwiatowe z uśpionych oczek ;:183

Obrazek Obrazek

oraz "drzewko jabłoni", które zaraz po kwitnieniu z uśpionych oczek wypuściło aż 4 nowe łodygi :heja

Obrazek

u dwóch innych są juź całkiem duże nowe pędy kwiatowe, trzeci chyba też robi niespodziankę w postaci nowego pędu ;:128 czwarty przedłużył kwitnienie z ostatniego oczka, ale na to wszystko trzeba jeszcze poczekać, dwa reanimowane wypuściły po maleńkim listku, a dwa pozostałe bez zmian ;:147 a cała reszta lepiej lub gorzej ale przejawia chęci do życia ;:198 natomiast bardzo martwi mnie cambria, bo nie chce rosnąć, a liście ze starej pseudobulwy zaczynają marnieć ;:199

a to prezentacja moich parapetów ;:17

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

oraz wielka niespodzianka od Dorotki (dewuka) :mailbox za co jeszcze raz ogromnie dziękuję ;:196 są już duże paki, więc niebawem zobaczę jakie piękne kwiaty ma ta fuksja :tan

Obrazek
Awatar użytkownika
Aankaa
500p
500p
Od: 11 kwie 2008, o 12:31

Post »

Soniu cieszę się razem z Tobą z nowych pączuszków...Co do Twoich zdjęc....to....zauroczyło mnie to pierwsze....Super wyglada ta miniaturka z dużym :lol: ...Reszta zresztą też nieźle się prezentuje :D
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przepiękne te parapety i jeszcze tyle miejsca na nich ;:31 Podoba mi się "drzewko jabłoni", które tak dobitnie potwierdza, że nie warto skracać pędów po przekwitnięciu. ;:33
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu, ale się u Ciebie dzieje :lol:
Niesamowite to "drzewko", ja mam raptem po 2-3 pączki na odgałęzieniach z uśpionych oczek, a u Ciebie całe mnóstwo :shock: może to cecha indywidualna każdego osobnika, ale i tak zazdroszczę :oops:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2007, o 15:26

Post »

O żeszty orzeszku włoski :shock: zazdroszcze tego drzewka jabłoni :oops: ,ale tak pozytywnie :D ;:57 fuj jakie nieładne
pozdr Dorota
Moje storczyki
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p

Post »

Anka a ten duży z pierwszego zdjęcia to podejrzewam, że robi mi niespodziankę w postaci nowego pędu kwiatowego ;:183
Mamba miejsca mam pod dostatkiem, ale i też mam sporo storczyków w fazie odpoczynku ;:19 co jednak nie znaczy, że zawsze mnie coś kusi, by kupić, a niebawem mam imieniny ;:128
pędów nigdy nie skracam, bo obecnie 4 falenopsisy mają nowe łodygi kwiatowe z uśpionych oczek, a dodatkowo jeden kwitnie, a z końca pędu wypuścił kilka pączków :tan
Jeanne myślę, że to genetyka danego storczyka ;:171 bo jeden wypuścił z uśpionego oczka 4 pąki, u drugiego obudziły się dwa oczka i wypuścił po 4 pąki i nowy pęd kwiatowy, a jeszcze inny ma nowy pęd, a z ostatniego oczka wypuścił dwa pąki z czego jeden odpadł ;:192 a moja zasługa w tym żadna, jedynie uważam, by nie zmarnować tych pięknych kwiatów, bo niestety mam na koncie "morderstwa phalaenopsis" ;:155

dorela przypomnę jak wyglądało moje "drzewko" Obrazek ;:128

jakie to szczęście, że są aparaty cyfrowe ;:177
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Soniu, z wielką przyjemnością zagłębiłam się w Twój obszerny post, bo też wiele się u Ciebie dzieje :) !
Parapety storczykowe estetyczne (jak zwykle u Ciebie z pięknym tłem), storczyki zdrowiutkie, tacki z keramzytem... ;:215
A "drzewko"- miło patrzeć ! Jak wrócę z wyjazdu url. pewnie już będzie kwitło, więc poszukam fotki :) !
Czy to ostatnie zdjęcie to jego wcześniejsze kwitnienie ?
Ja, jak wiesz - o przeżycie mojego "drzewka" walczę. Ono chyba też... ;:213

Pozdrawiam Joanna
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p

Post »

Joasiu tak to zdjęcie to jego kwitnienie poprzednie, kupiony był pod koniec lutego i kwitł jeszcze kilka dni temu, nowe przyrosty z pakami wytwarzał podczas kwitnienia, martwiłam się o niego, bo ma i nowe korzenie i nowe liście i jeszcze te przyrosty, ale chyba silny z niego "gość" ;:190
Twoje "drzewko" odzyska siły - przesyłam wirtualnie trochę wsparcia ;:147 teraz jest chyba dobry czas dla storczyków na powrót do zdrowia ;:225
życzę Ci miłego wypoczynku i pięknej pogody :wit
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52

Post »

Soniu powiem wprost, zazdroszczę :oops: . Jenak najbardziej zazdroszczę tych twoich parapetów, ach..... żeby chociaż tak ze dwa parapety mmm..... Na razie nierealne :( Kwiaty cudowne !
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37

Post »

No, no, no ile pąków. :shock:
Fuksja widzę dotarła rzeczywiście w dobrej kondycji i oby tak dalej. :lol:
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p

Post »

Lucynko wolne parapety to pokusa, a u mnie jeszcze wolne są ;:171 chociaż falenopsisów mam na razie dość, ale wciąż poluje na trudno dostępne u mnie paphiopedilum i jedna Vanda mi się marzy ;:226
Dorotko zrobię wszystko co w mojej mocy, by ta piękna fuksja żyła jak najdłużej ;:224 a to, ze dotarła w dobrej kondycji to zasługa opakowania, bo ja miałam problemy by się do niej dostać ;:183 mam dwie piękne, ale w koszu, a koszy to nie za bardzo mam gdzie wieszać, a donicę z drzewkiem to zawsze gdzieś upchnę ;:191
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Soniu, dziękuję za miłe życzenia urlopowe :) (oby się spełniły 8) !)
A co do wirtualnego wsparcia, to napiszę po powrocie, czy pomogło :wink:... Oj przydałby się jakiś korzonek :!:
Ciekawa jestem, jak Dorotka zapakowała fuksję dla Ciebie, że dotarła w tak znakomitym stanie ???
Będzie cudo, jak zakwitnie ;:224
Awatar użytkownika
Alicja N.
100p
100p
Od: 18 lut 2008, o 15:04

Post »

aprpos Vand. ostatnio były na allegro bardzo tanie. nawet po 45 zł były, więc baaaardzo niedrogo, tylko, czy sprzedawca uczciwy...tego nie wiem...
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52

Post »

Co do Vand Soniu mam podobne marzenie ;:57. Nawet oglądałam taką w Otmuchowie podczas Lata kwiatów, ale za całe 100 zł, więc wole wydać taką kwote u jakiegoś renomowanego sprzedawcy. Będę miała wtedy pewność, że to co kupiłam jest oznaczone i w przyszłości nie będzie jakiś większych niespodzianek co do samej rośliny.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”