Zielono mi w głowie... i na parapetach cz.III ;)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
emma1966
500p
500p
Od: 12 wrz 2012, o 17:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Zielono mi w głowie... i na parapetach cz.III ;)

Post »

Ale u Ciebie gąszcz różnorodnych kwiatów ;:oj , bardzo ładne okazy, te mniejsze i większe, jest co podziwiać :D .
Cebulicę fiołkową rozmnaża się przez oddzielenie cebulek, jak zrobi się cieplej to się dogadamy :D .
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Za oknem mamy identycznie...na parapetach już nie.
Justynko w pierwszej chwili myślałam, że pokazujesz zieleniące się gałązki brzozy, czy innej rośliny, a to storczyk.
Niemożliwe, to wszystko pąki kwiatowe ;:202 Mam nadzieję, że wszystkie zakwitną (u mnie pospadały :( ) i oczywiście liczę na zdjęcie ;:173
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
grazia72
500p
500p
Od: 24 maja 2010, o 14:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ten biały skrętnik ;:oj ;:oj ;:oj
Pozdrawiam Grażyna
Wszystko co mam
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

"Las" zrobił na mnie piorunujące wrażenie Justysiu ;:oj
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41

Post »

Śliczne....wszystko ;:215 ;:303
Obiecująco wyglądają skrętniki i storczyk ;:138 .Super będzie ,już niedługo ;:65
Awatar użytkownika
gardeniaa
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 25 maja 2008, o 14:42

Post »

Pleione pięknie Ci zakwitło :) Takie kwiaty o tej porze roku, to sama radość :)
Czy ono chętnie kwitnie?
Widoków zimowych wcale nie zazdroszczę, u mnie to samo :roll: Pocieszam się, że po świętach będzie już cieplej :)
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34

Post »

Cała gama ciekawych,zadbanych i pięknych roślinek a moją uwagę zwrócił na siebie skrzydłokwiat,którego kiedyś hodowałem i na parapecie i w akwarium w którym prezentował się jeszcze ciekawiej-jednym słowem roślinka nie dosyć,że oryginalna,ładna to na dodatek uniwersalna ;:63
Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
wwwiola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sie 2007, o 08:18

Post »

Z takimi skrętnikowymi gąszczami to można wiosnę witać. ;:138 ;:3
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Jakie tu tłumy :shock: ...

Misiaczko- hoje mają fajny parapet do dyspozycji, więc rosną.
Oncidia( plus 40 innych storczyków), co roku, wywożę na działkę - do ogrodu. "Wakacje" mają od końca maja do września. Stoją pod dachem budynku - od strony wschodniej. Nie wiem, czy to warunek inicjacji kwitnienia. Po prostu latem nie mieszczę się na parapetach w mieszkaniu ;:224
To akurat oncidium -ma cudowne, białe kwiatuszki o zapachu wanilii. Nie mogę się doczekać kwitnienia, zwłaszcza, że pędy są od sierpnia ub. roku. Chyba ponura zima spowodowała przesunięcie się kwitnienia...

Aluniu- pozostają nam rośliny doniczkowe, gdy za oknem mróz. Właśnie teraz jest najlepszy czas na pobieranie sadzonek i ukorzenianie ich. Trzeba czas wykorzystać...

Paula15- dziękuję. Skrętniki uprawiam dłużej, niż storczyki. Ale, od zawsze pamiętam, trzy odmiany: biały, róż i fiolet ;:224
Bianka - była i jest dla mnie najpiękniejszym skrętnikiem. Nie ma takiej, drugiej odmiany o tak: czystym, białym kolorze. Bez żadnej kropeczki czy plamki - nawet słupek jest bielusieńki. Kocham ją ;:167

Sweety- listek minibelle, pokazany w zbyt małym zbliżeniu - jest zielono-bordowy. Już nieco opalony od słońca...

Nika28- kolorowo i słonecznie. Takie zdjęcia najbardziej lubię. Polecam pstrolistne fiołki - zdobią cały sezon ;:108

Tesiu39- hihi...eksplozja, to będzie wiosną i latem. Ale teraz cieszą nawet pojedyńcze kwiaty...

Niunia- dziękuję.

Morango- dziękuję. Skrętnikowy las latem będzie jeszcze bardziej gęsty.

Filigranowa27- dziękuję. Kocham kwitnące rośliny.
Tak - owo oncidium będzie bardzo, bardzo pachnące.

Mmax- dziękuję. u skrzydłokwiata - muszą liście "dojrzeć", by zakwitło. na razie jest pojedyńczy żagielek. ALe chcę wyhodować sobie spory okaz skrzydłokwiatu, więc może za 10 lat...

Kasiu1007- dziękuję. Dlatego uwielbiam rośliny doniczkowe. Pierwsze promyki słońca i...kwitną.

Jolcia1212- a jak go Zmuszała?
U mnie kwitły trzy oncidia. Bez zmuszania...

Doromichu- w maju Wywal go na zewnątrz. Pod ścianę domu, tylko w zacienionym miejscu. Jesienią powinno się zapączkować i zakwitnąć.

Agnieszko_- na razie są pączki. Kwiaty moze w przyszłym tygodniu będą...

Emma1966- witaj u mnie :D
To już zapisuję w zeszycie wymian ;:108
Różnorodność to podstawa mojej kolekcji. Mając różne kwiaty...można się cieszyć kwiatami przez 365 dni w roku.

Heliofitko/Iwonko- na pewno i u Ciebie już szykują się kwitnienia i wiosenne przyrosty.
Fajne skojarzenie...mam brzozy na działce i wiem, jak one wyglądają na wiosnę...
Jak zakwitnie, to i tak będę żałować, że zapachu kwiatów nie będzie można przesłać.

Grazia72- jeden z wielu. Ale ten, wg mnie, najcudowniejszy.

Evluk- dziękuję. Pochwała zwłaszcza od Osoby Mającej spore doświadczenie w uprawie roślin, jak Ty, sprawia ogromną radość.

Jola1313- dziękuję. Już jest ładnie, potrzeba odrobiny słońca i wszystko naraz zakwitnie.

Gardenio- piękne i delikatne kwiaty. Niestety kwitną krótko - około dwóch tygodni. W tym roku kupiłam "spreparowane" cebulki, ale mam nadzieję je przechować do następnego sezonu. Jak się uda, to za rok, znów będą cieszyć nasze oczy.

Arkadius121- dziękuję. Skrzydłokwiat na razie ma chyba około 4-5 lat. Marzę o dorodnym, wielkim okazie. Może kiedyś się uda wyhodowac spory okaz...

Wwwiolu- a w tym lesie skrętnikowym już jest pełno pączków. Będą wnet kwiaty :tan

Wiosenny żłobek, na razie fiołkowe listeczki, solejrolia i hoje:

Obrazek

Niebieska miniaturka w całej okazałości:

Obrazek

I to, co kryje się pod listkiem:

Obrazek

Odmłodzona zielistka "pchała" się do zdjęcia:

Obrazek

Pstry fiołek...ach te listeczki - Stormy Range

Obrazek

I H.serpens zagęszczona, przestawiona z gorącego parapetu, na nieco chłodniejszy, ciemniejszy i wilgotniejszy, ruszyła:

Obrazek
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
agnieszka_
1000p
1000p
Od: 21 gru 2012, o 18:54

Post »

Żłobek niech ci szybko dorasta , u mnie też taki jest :wink:
Piekne te fiołeczki masz a zielistka jaka dorodna ;:215
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 16:15

Post »

Żłobek pierwsza klasa :D Kiedy moje miniaturkowe listeczki od Ciebie tak zakwitną ;:173
justus27 pisze: Paula15- dziękuję. Skrętniki uprawiam dłużej, niż storczyki. Ale, od zawsze pamiętam, trzy odmiany: biały, róż i fiolet ;:224
Bianka - była i jest dla mnie najpiękniejszym skrętnikiem. Nie ma takiej, drugiej odmiany o tak: czystym, białym kolorze. Bez żadnej kropeczki czy plamki - nawet słupek jest bielusieńki. Kocham ją ;:167
To jest nas dwie, bo ja wpadłam po uszy :D A Ci co twierdzą, że białe, to takie zwykłe, nijakie się nie znają ;:218
Awatar użytkownika
georginja
500p
500p
Od: 4 paź 2012, o 01:46

Post »

Oj tak tak, ten żłobek jest wielce obiecujący. ;:215 Będą następne piękności. Na twoje skrętniki i fiołeczki aż ślinka leci - takie dopieszczone i okazałe. ;:oj Będę cię pilnować w wątku sprzedażowym. Niech ci nadal wszystko zdrowo rośnie i cieszy nasze oczy też.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Cudownie dogadzasz swoim pupilkom:)
Awatar użytkownika
Chrapka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2011, o 00:01

Post »

:wit
Długo mnie u Ciebie nie było a teraz wątek przejzałam dwukrotnie i nie mogłam wyjść z podziwu, że ogarniasz tyle wspaniałych roślin. Bardzo różnorodna kolekcja i wszystkie roślinyw tak dobrej kondycji. Aż nie wiem co chwalić-wszystkie takie piękne...
alunia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lis 2010, o 18:31

Post »

Cudowne maleństwa ;:303 A ta zielistka przepięknie się prezentuje. taka gęściutka ;:167
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”