Jakie tu tłumy

...
Misiaczko- hoje mają fajny parapet do dyspozycji, więc rosną.
Oncidia( plus 40 innych storczyków), co roku, wywożę na działkę - do ogrodu. "Wakacje" mają od końca maja do września. Stoją pod dachem budynku - od strony wschodniej. Nie wiem, czy to warunek inicjacji kwitnienia. Po prostu latem nie mieszczę się na parapetach w mieszkaniu
To akurat oncidium -ma cudowne, białe kwiatuszki o zapachu wanilii. Nie mogę się doczekać kwitnienia, zwłaszcza, że pędy są od sierpnia ub. roku. Chyba ponura zima spowodowała przesunięcie się kwitnienia...
Aluniu- pozostają nam rośliny doniczkowe, gdy za oknem mróz. Właśnie teraz jest najlepszy czas na pobieranie sadzonek i ukorzenianie ich. Trzeba czas wykorzystać...
Paula15- dziękuję. Skrętniki uprawiam dłużej, niż storczyki. Ale, od zawsze pamiętam, trzy odmiany: biały, róż i fiolet
Bianka - była i jest dla mnie najpiękniejszym skrętnikiem. Nie ma takiej, drugiej odmiany o tak: czystym, białym kolorze. Bez żadnej kropeczki czy plamki - nawet słupek jest bielusieńki. Kocham ją
Sweety- listek minibelle, pokazany w zbyt małym zbliżeniu - jest zielono-bordowy. Już nieco opalony od słońca...
Nika28- kolorowo i słonecznie. Takie zdjęcia najbardziej lubię. Polecam pstrolistne fiołki - zdobią cały sezon
Tesiu39- hihi...eksplozja, to będzie wiosną i latem. Ale teraz cieszą nawet pojedyńcze kwiaty...
Niunia- dziękuję.
Morango- dziękuję. Skrętnikowy las latem będzie jeszcze bardziej gęsty.
Filigranowa27- dziękuję. Kocham kwitnące rośliny.
Tak - owo oncidium będzie bardzo, bardzo pachnące.
Mmax- dziękuję. u skrzydłokwiata - muszą liście "dojrzeć", by zakwitło. na razie jest pojedyńczy żagielek. ALe chcę wyhodować sobie spory okaz skrzydłokwiatu, więc może za 10 lat...
Kasiu1007- dziękuję. Dlatego uwielbiam rośliny doniczkowe. Pierwsze promyki słońca i...kwitną.
Jolcia1212- a jak go Zmuszała?
U mnie kwitły trzy oncidia. Bez zmuszania...
Doromichu- w maju Wywal go na zewnątrz. Pod ścianę domu, tylko w zacienionym miejscu. Jesienią powinno się zapączkować i zakwitnąć.
Agnieszko_- na razie są pączki. Kwiaty moze w przyszłym tygodniu będą...
Emma1966- witaj u mnie

To już zapisuję w zeszycie wymian
Różnorodność to podstawa mojej kolekcji. Mając różne kwiaty...można się cieszyć kwiatami przez 365 dni w roku.
Heliofitko/Iwonko- na pewno i u Ciebie już szykują się kwitnienia i wiosenne przyrosty.
Fajne skojarzenie...mam brzozy na działce i wiem, jak one wyglądają na wiosnę...
Jak zakwitnie, to i tak będę żałować, że zapachu kwiatów nie będzie można przesłać.
Grazia72- jeden z wielu. Ale ten, wg mnie, najcudowniejszy.
Evluk- dziękuję. Pochwała zwłaszcza od Osoby Mającej spore doświadczenie w uprawie roślin, jak Ty, sprawia ogromną radość.
Jola1313- dziękuję. Już jest ładnie, potrzeba odrobiny słońca i wszystko naraz zakwitnie.
Gardenio- piękne i delikatne kwiaty. Niestety kwitną krótko - około dwóch tygodni. W tym roku kupiłam "spreparowane" cebulki, ale mam nadzieję je przechować do następnego sezonu. Jak się uda, to za rok, znów będą cieszyć nasze oczy.
Arkadius121- dziękuję. Skrzydłokwiat na razie ma chyba około 4-5 lat. Marzę o dorodnym, wielkim okazie. Może kiedyś się uda wyhodowac spory okaz...
Wwwiolu- a w tym lesie skrętnikowym już jest pełno pączków. Będą wnet kwiaty
Wiosenny żłobek, na razie fiołkowe listeczki, solejrolia i hoje:
Niebieska miniaturka w całej okazałości:
I to, co kryje się pod listkiem:
Odmłodzona zielistka "pchała" się do zdjęcia:
Pstry fiołek...ach te listeczki -
Stormy Range
I
H.serpens zagęszczona, przestawiona z gorącego parapetu, na nieco chłodniejszy, ciemniejszy i wilgotniejszy, ruszyła: