Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1081 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 78  
Autor Wiadomość
anka93
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 30 sty 2013, o 21:07 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1788
Skąd: Biłgoraj

 więcej niż 1 szt.
Ale narobiłam sobie smaku Twoimi pampuchami,w sobotę chyba się podtuczę z sosikiem malinowym :tan ;:65 .

_________________
Kwiatki u anki 93
Ogródek anki93


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
katharos
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 30 sty 2013, o 23:25 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 3156
Skąd: małopolska

 1 szt.
Ewa zaskoczyłaś mnie bardzo...nie pomyślałam o takim podaniu ;:223 Muszę koniecznie wyprubować ....ale skoro naleśniki można nie tylko na słodko to pampuchy też :tan

_________________
Pozdrawiam Kasia Obrazek
Mój kawałek na ziemi
Moje domowe cz.1 cz.2 cz.3


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
sylvi
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 31 sty 2013, o 14:03 
Offline
1000p
1000p
Postów: 1076
Skąd: Karkonosze

 więcej niż 1 szt.
Ja uwielbiam takie pampuchy, ale ... sama nie robię, czekam, aż mama się zmobilizuje do ciasta drożdżowego :lol:
a leniwe w słodkim sosiku wyglądają rewelacyjnie, żałuję, że nie mam za wiele czasu na gotowanie ;:145

Dorota pytałaś o M. Niestety ciągle jest na zwolnieniu, w kwietniu ma sanatorium - ale nie jestem przekonana czy to coś pomoże ;:131

_________________
Pozdrawiam Sylwia
w moim zielonym świecie
Moje nadwyżki - dom i ogród


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 31 sty 2013, o 14:17 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6120
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Sylwio to naprawdę poważna sprawa, skora tak długo się ciągnie. Nie zazdroszczę i nie dziwię się, że nie masz czasu. ;:108 Ale miło, że czasem zaglądasz. ;:196

Żeby się dobrze pracowało, na zachętę racuchy z ryżem:
Po kolei: ciasto przed wyrośnięciem, smażenie i gotowe do jedzenia:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
PESTKA@
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 31 sty 2013, o 14:21 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3359
Skąd: WLKP
;:oj ale puchate ;:oj ej no przepis poproszę ,ale mi tu szybciuteńkooooooo
Pisz mi tu zaraz co z tym ryżem;gotowany,surowy czy jak.Alez one piękne,jak pączusie :shock:

_________________
OGRÓD (z )PESTKI@ cz.1 cz.2


Góra   
  Zobacz profil      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 31 sty 2013, o 14:39 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6120
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
A jakie pyszne nawet na zimno smakują wybornie nie tracąc pulchności. Podaję przepis:

Racuchy z ryżem
1/2 kg mąki
szklanka mleka
1/2 szkl cukru
torebka ugotowanego na bardzo miękko ryżu
3 dag drożdży
szczypta soli
4żółtka
1 całe jajko
tłuszcz do smażenia
cukier puder do posypania

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, wlać mleko, mąkę przesiać do miski, wsypać sól, dodać rozczyn, odstawić na kilka minut. Dodać jajka, resztę cukru, wymieszać, dodać ciepły (nie gorący) ryż, wyrobić, odstawić na godzinę w cieple miejsce. Na patelni rozgrzać tłuszcz, Dużą łyżką kłaść porcje ciasta. Smażyć na zloty kolor z obu stron. Podawać posypane cukrem pudrem. Z tej ilości wychodzi około 40 racuchów. :D

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
gilgall
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 31 sty 2013, o 20:14 
Offline
100p
100p
Postów: 120
Skąd: małopolska okolice Tarnowa

 1 szt.
:wit Te racuchy to coś dla mnie - moja rodzinka uwielbia takie jedzonko, a z ryżem nigdy nie robiłam ani nie jadłam :D Musze je koniecznie wypróbować - wyglądają przepysznie ;:136


Pozdrawiam Edyta


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
jola1313
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 31 sty 2013, o 20:48 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 5482
Skąd: okolice Suwałk

 1 szt.
A ja robię ''parzaki'' z sosem z mięsa mielonego i przecieru,dużo czosnku ;:152
Jakos na słodko,,,nigdy chyba.

Ale te placki z ryżem-muszę zrobic...bo mi ryżu zostało sporo.

_________________
Doniczkowe i ogrodowe joli1313 cz. 5
Spis moich wątków
Sprzedam


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Niunia1981
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 31 sty 2013, o 21:31 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10841
Skąd: Lubicz k/Torunia

 1 szt.
Dorotko fajowy przepis ;:138 razem z M. uwielbiamy wszelkie racuchy i naleśniki ;:138
Koniecznie do zrobienia ;:108

_________________
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
elcia1974
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 1 lut 2013, o 16:47 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 9940
Skąd: dolnośląskie

 1 szt.
I ja wypróbuję racuchy z ryżem :tan :tan :tan
U nas dzisiaj "ruskie". :heja Wczoraj nakleiłam 160 sztuk. Będę miała do weekendu spokój z obiadkami dla M, bo on pierogowiec straszny. ;:306
To ja sobie może jutro machnę parę racuszków. ;:224

_________________
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe


Góra   
  Zobacz profil      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 1 lut 2013, o 17:54 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6120
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Po racuchach proszę o wrażenia kulinarne. A wiecie, że ja nigdy nie robiłam "ruskich", może Elcia wstaw swój przepis, zawsze to sprawdzony i ja wypróbuję. ;:138

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
elcia1974
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 1 lut 2013, o 18:28 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 9940
Skąd: dolnośląskie

 1 szt.
Dorotko farsz do "ruskich" jest mega prosty. Ja go robię tak:
"Gotuję ziemniaczki, odcedzam, odparowuję i tłukę. Zostawiam do wystudzenia. Następnie dodaję pokruszony twaróg.
U mnie proporcje są takie na 2 części ziemniaków 1 częśc twarogu :D i sporo podsmażonej na złoto pokrojonej w kostkę cebulki.
Doprawiam solą i pieprzem (też sporo, bo tak lubimy). I koniec." :wink:

A skoro w wątku o roślinkach pisałyśmy o szpinaku to napiszę jeszcze przepis na farsz do pierożków ze szpinaku i pieczarek
"Szpinak mrożony w listkach (nie tzw. packa) wrzucam na rozgrzane masełko, duszę pod przykryciem, następnie doprawiam
solą, czosnkiem, pieprzem i przez chwilę jeszcze odparowuję bez przykrycia. Następnie odcedzam na sitku i studzę.
Ewentualnie, jak listki są duże siekam troszkę nożem. Osobno siekam pieczarki dośc drobno i duszę również na masełku
przyprawiając solą, pieprzem i ew. jakimiś ziółkami. Studzę. Następnie mieszam pieczarki ze szpinakiem.
Dodaję jeszcze trochę startego na tarce sera żółtego (1 wersja), albo pokruszoną fetę (2 wersja) albo trochę zwykłego
twarogu (3 wersja). W razie potrzeby dosypuję nieco bułki tartej, żeby wchłonęła nadmiar wilgoci. Gotowe." :D
Można również nie dodawac pieczarek i zrobic farsz tylko szpinakowo- twarogowy. Też pycha. :uszy

_________________
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe


Góra   
  Zobacz profil      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 1 lut 2013, o 19:49 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6120
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Dzięki Elcia za przepisy. Kilka lat temu jadłam takie mini pierożki z farszem szpinakowym i bardzo mi smakowały. To pewnie też wypróbuję, bo lubię nowości. ;:63

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 2 lut 2013, o 13:43 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6120
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Czy po upieczeniu ciasta drożdżowego zostają Wam białka i nie wiecie co z nimi zrobić? Oto moja propozycja: Białkowiec:
Obrazek
Najlepszy zaraz po upieczeniu. ;:138

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.           [ Posty: 1081 ]  Idź do strony nr...        1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 78  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 16 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *