To co najlepsze - szarotka w kuchni
- anka93
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 1811
- Od: 5 paź 2008, o 17:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Biłgoraj
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Ale narobiłam sobie smaku Twoimi pampuchami,w sobotę chyba się podtuczę z sosikiem malinowym
.
- katharos
- 1000p

- Posty: 3057
- Od: 4 sie 2012, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Ewa zaskoczyłaś mnie bardzo...nie pomyślałam o takim podaniu
Muszę koniecznie wyprubować ....ale skoro naleśniki można nie tylko na słodko to pampuchy też 
-
sylvi
- 1000p

- Posty: 1067
- Od: 26 sty 2012, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Karkonosze
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Ja uwielbiam takie pampuchy, ale ... sama nie robię, czekam, aż mama się zmobilizuje do ciasta drożdżowego
a leniwe w słodkim sosiku wyglądają rewelacyjnie, żałuję, że nie mam za wiele czasu na gotowanie
Dorota pytałaś o M. Niestety ciągle jest na zwolnieniu, w kwietniu ma sanatorium - ale nie jestem przekonana czy to coś pomoże
a leniwe w słodkim sosiku wyglądają rewelacyjnie, żałuję, że nie mam za wiele czasu na gotowanie
Dorota pytałaś o M. Niestety ciągle jest na zwolnieniu, w kwietniu ma sanatorium - ale nie jestem przekonana czy to coś pomoże
-
szarotka66
- 1000p

- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Sylwio to naprawdę poważna sprawa, skora tak długo się ciągnie. Nie zazdroszczę i nie dziwię się, że nie masz czasu.
Ale miło, że czasem zaglądasz.
Żeby się dobrze pracowało, na zachętę racuchy z ryżem:
Po kolei: ciasto przed wyrośnięciem, smażenie i gotowe do jedzenia:


Żeby się dobrze pracowało, na zachętę racuchy z ryżem:
Po kolei: ciasto przed wyrośnięciem, smażenie i gotowe do jedzenia:


Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Pisz mi tu zaraz co z tym ryżem;gotowany,surowy czy jak.Alez one piękne,jak pączusie
-
szarotka66
- 1000p

- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
A jakie pyszne nawet na zimno smakują wybornie nie tracąc pulchności. Podaję przepis:
Racuchy z ryżem
1/2 kg mąki
szklanka mleka
1/2 szkl cukru
torebka ugotowanego na bardzo miękko ryżu
3 dag drożdży
szczypta soli
4żółtka
1 całe jajko
tłuszcz do smażenia
cukier puder do posypania
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, wlać mleko, mąkę przesiać do miski, wsypać sól, dodać rozczyn, odstawić na kilka minut. Dodać jajka, resztę cukru, wymieszać, dodać ciepły (nie gorący) ryż, wyrobić, odstawić na godzinę w cieple miejsce. Na patelni rozgrzać tłuszcz, Dużą łyżką kłaść porcje ciasta. Smażyć na zloty kolor z obu stron. Podawać posypane cukrem pudrem. Z tej ilości wychodzi około 40 racuchów.
Racuchy z ryżem
1/2 kg mąki
szklanka mleka
1/2 szkl cukru
torebka ugotowanego na bardzo miękko ryżu
3 dag drożdży
szczypta soli
4żółtka
1 całe jajko
tłuszcz do smażenia
cukier puder do posypania
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, wlać mleko, mąkę przesiać do miski, wsypać sól, dodać rozczyn, odstawić na kilka minut. Dodać jajka, resztę cukru, wymieszać, dodać ciepły (nie gorący) ryż, wyrobić, odstawić na godzinę w cieple miejsce. Na patelni rozgrzać tłuszcz, Dużą łyżką kłaść porcje ciasta. Smażyć na zloty kolor z obu stron. Podawać posypane cukrem pudrem. Z tej ilości wychodzi około 40 racuchów.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
-
gilgall
- 100p

- Posty: 119
- Od: 4 lip 2011, o 17:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska okolice Tarnowa
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Pozdrawiam Edyta
- jola1313
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 5412
- Od: 21 sty 2012, o 14:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Suwałk
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
A ja robię ''parzaki'' z sosem z mięsa mielonego i przecieru,dużo czosnku
Jakos na słodko,,,nigdy chyba.
Ale te placki z ryżem-muszę zrobic...bo mi ryżu zostało sporo.
Jakos na słodko,,,nigdy chyba.
Ale te placki z ryżem-muszę zrobic...bo mi ryżu zostało sporo.
- Niunia1981
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 10747
- Od: 18 sie 2011, o 15:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Lubicz k/Torunia
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dorotko fajowy przepis
razem z M. uwielbiamy wszelkie racuchy i naleśniki
Koniecznie do zrobienia
Koniecznie do zrobienia
- elcia1974
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 9106
- Od: 23 lip 2009, o 18:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: dolnośląskie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
I ja wypróbuję racuchy z ryżem
U nas dzisiaj "ruskie".
Wczoraj nakleiłam 160 sztuk. Będę miała do weekendu spokój z obiadkami dla M, bo on pierogowiec straszny.
To ja sobie może jutro machnę parę racuszków.
U nas dzisiaj "ruskie".
To ja sobie może jutro machnę parę racuszków.
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
-
szarotka66
- 1000p

- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Po racuchach proszę o wrażenia kulinarne. A wiecie, że ja nigdy nie robiłam "ruskich", może Elcia wstaw swój przepis, zawsze to sprawdzony i ja wypróbuję. 
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- elcia1974
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 9106
- Od: 23 lip 2009, o 18:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: dolnośląskie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dorotko farsz do "ruskich" jest mega prosty. Ja go robię tak:
"Gotuję ziemniaczki, odcedzam, odparowuję i tłukę. Zostawiam do wystudzenia. Następnie dodaję pokruszony twaróg.
U mnie proporcje są takie na 2 części ziemniaków 1 częśc twarogu
i sporo podsmażonej na złoto pokrojonej w kostkę cebulki.
Doprawiam solą i pieprzem (też sporo, bo tak lubimy). I koniec."
A skoro w wątku o roślinkach pisałyśmy o szpinaku to napiszę jeszcze przepis na farsz do pierożków ze szpinaku i pieczarek
"Szpinak mrożony w listkach (nie tzw. packa) wrzucam na rozgrzane masełko, duszę pod przykryciem, następnie doprawiam
solą, czosnkiem, pieprzem i przez chwilę jeszcze odparowuję bez przykrycia. Następnie odcedzam na sitku i studzę.
Ewentualnie, jak listki są duże siekam troszkę nożem. Osobno siekam pieczarki dośc drobno i duszę również na masełku
przyprawiając solą, pieprzem i ew. jakimiś ziółkami. Studzę. Następnie mieszam pieczarki ze szpinakiem.
Dodaję jeszcze trochę startego na tarce sera żółtego (1 wersja), albo pokruszoną fetę (2 wersja) albo trochę zwykłego
twarogu (3 wersja). W razie potrzeby dosypuję nieco bułki tartej, żeby wchłonęła nadmiar wilgoci. Gotowe."
Można również nie dodawac pieczarek i zrobic farsz tylko szpinakowo- twarogowy. Też pycha.
"Gotuję ziemniaczki, odcedzam, odparowuję i tłukę. Zostawiam do wystudzenia. Następnie dodaję pokruszony twaróg.
U mnie proporcje są takie na 2 części ziemniaków 1 częśc twarogu
Doprawiam solą i pieprzem (też sporo, bo tak lubimy). I koniec."
A skoro w wątku o roślinkach pisałyśmy o szpinaku to napiszę jeszcze przepis na farsz do pierożków ze szpinaku i pieczarek
"Szpinak mrożony w listkach (nie tzw. packa) wrzucam na rozgrzane masełko, duszę pod przykryciem, następnie doprawiam
solą, czosnkiem, pieprzem i przez chwilę jeszcze odparowuję bez przykrycia. Następnie odcedzam na sitku i studzę.
Ewentualnie, jak listki są duże siekam troszkę nożem. Osobno siekam pieczarki dośc drobno i duszę również na masełku
przyprawiając solą, pieprzem i ew. jakimiś ziółkami. Studzę. Następnie mieszam pieczarki ze szpinakiem.
Dodaję jeszcze trochę startego na tarce sera żółtego (1 wersja), albo pokruszoną fetę (2 wersja) albo trochę zwykłego
twarogu (3 wersja). W razie potrzeby dosypuję nieco bułki tartej, żeby wchłonęła nadmiar wilgoci. Gotowe."
Można również nie dodawac pieczarek i zrobic farsz tylko szpinakowo- twarogowy. Też pycha.
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
-
szarotka66
- 1000p

- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dzięki Elcia za przepisy. Kilka lat temu jadłam takie mini pierożki z farszem szpinakowym i bardzo mi smakowały. To pewnie też wypróbuję, bo lubię nowości. 
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
-
szarotka66
- 1000p

- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Czy po upieczeniu ciasta drożdżowego zostają Wam białka i nie wiecie co z nimi zrobić? Oto moja propozycja: Białkowiec:

Najlepszy zaraz po upieczeniu.

Najlepszy zaraz po upieczeniu.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dorotko bardzo mnie zainteresowały te racuchy z ryżem..... po raz pierwszy taki przepis spotykam, na pewno wypróbuję, bo u mnie w domku bardzo lubimy przeróżne placuszki
Na niedzielne rodzinne śniadanka idealne 



